16.3.2015

"Siellä teille sitten kerrotaan, että on tämmöinen Word"

Luokanopettajien ryhmä Luopit tutustui toisiinsa etsimällä
ryhmän jäseniä yhdistäviä ja erottavia asioita sekä 
keskustelemalla tavoitteistaan. Fläppipaperi toimii usein 
tekniikkaa paremmin, mutta fläppien valokuvat koottiin 
koulutuksen blogiin. Kuvassa vasemmalta Virve Ronni,
Anneli Kimpimäki, Sanna Juujärvi ja Mari-Anne Rönneikkö.
"Ehkä vähän lapsellista, mutta itselleni motivaatiota tähän aiheeseen perehtymiseen tuo myös se, että haluan osoittaa oppilaille, ettei 'opesukupolvi' ole ihan niin vanhanaikaista, avutonta ja pihalla olevaa, kuin heidän ajatuksensa tuntuu olevan :) Kun kerroin kaseille, missä koulutuksessa olen pari torstaita, niin etupenkin poika kommentoi 'Niin siellä teille sitten kerrotaan, että on tämmöinen Word, missä voi näitä fontteja muuttaa ja sitten että on olemassa semmoinen Facebook, missä voi jutella tutuille ja laittaa vaikka omia kuviakin sinne' ...Minä dinosauruksina ne meitä pitää :)"

Edellä on lainaus Riikka Reinin palautteesta Tampereen seudun Osaava
-hankkeen Pedagoginen piristysruiske V
-koulutuksesta. Toinen osallistuja kommentoi omaa kehittymistään: "En enää näe tietotekniikkaa peikkona vaan mahdollisuutena. Oppimista edisti se, että annoin itselleni luvan keskittyä itseäni eniten kiinnostaviin asioihin." Näitä mahdollisuuksia ja itseä kiinnostavia juttuja tutkimme viimeisen iltapäivän aikana, jolloin kukin esitteli oman kehittämistehtävänsä. Sen tavoitteena oli, että jokainen kokeilee opetuksessaan tvt:tä jollain itselleen uudella tavalla. Tällä kertaa eniten innostivat QR-koodit ja blogit.

Taina Lounaskorpi suunnitteli koulun Frankofonia-juhlakuukautta, jonka hän käynnisti aiheeseen liittyvällä aamunavauksella. Tulossa on ainakin 9-luokkalaisten ranskan lukijoiden tekemä QR-koodisuunnistus, minkä avulla voi välituntien aikana tutustua ranskankielisiin maihin kuvien, musiikin ja tietokilpailukysymysten avulla.

QR-koodeista innostui moni muukin. Yksi eri koulujen opettajista koostuva tiimi rakensi yhdessä QR-koodiradan, minkä koulukummit kiersivät ystävänpäivänä kummilastensa kanssa. Rata alkoi yhteisellä ystävyysaiheisella Kahoot-kyselyllä. Toisen koulun kotitalousopetus puolestaan aloitti elämänsä Instagramissa ja luokan ilmoitustaululta löytyy nykyisin QR-koodien kautta vaihtuvia ajankohtaisia vinkkejä oppiaineesta.

Mari-Anne Rönneikkö oli hyödyntännyt iPadin AdobeVoice-sovellusta drilliharjoituksiin sanaluokkien opiskelussa. AdobeVoicen avulla voi tehdä tarinoita valmiisiin pohjiin äänittämällä selostuksen ja liittämällä siihen omia tai sovelluksesta löytyviä kuvia. Testasin sovellusta itsekin ja se on todella helppo ja innostava. Tässä on ensimmäinen tuotokseni, sen tekemiseen meni noin vartti vaikken ole sovellusta ikinä aiemmin kokeillut. Suosittelen lämpimästi, tätä tulen varmasti hyödyntämään. (Lisäys: ks.bloggaukseni 2 vk myöhemmin.)

Riikka Reini oli teettänyt oppilailla videoblogeja Häräntappoase-kirjasta ohjeistaen heitä näin, Tavoitteena oli löytää sellaiset kysymykset, että vastauksia ei löydy netin kirjatiivistelmistä, vaan kirja todella täytyy lukea. Oppilaiden vlogit eli videoblogit viedään kurssin ajaksi opettajan YouTube-tilille, mistä ne näkyvät julkisesti vain jos oppilas sitä halusi. Tässä esimerkkinä Juhanin kirja-arvio (3:57), kuvituksena hänellä on härkä ja häräntappaja eli legoukko kirveen kanssa. Opettaja kertoi päässeensä näiden videoblogien (kesto 2½ - 25 min.) kautta paljon lähemmäs oppilaiden ajatusmaailmaa ja tarkastamisen olleen huomattavasti mukavampaa kuin perinteisten tehtävien. Hän kertoi myös olleensa tosi ylpeä oppilaistaan, niin hienoja töitä he olivat tehneet. Myös Henriikka Bycling oli teettänyt oppilaillaan kirjallisuusvideoita ja yksi oppilas oli antanut luvan jakaa videotarinansa kirjan lukemisen eri vaiheista julkisesti.

Notegraphyn avulla kerättiin ajatuksia opeverkostoista ja
vertaistuesta. Kun ryhmällä on yhteiset tunnukset, myös
tuotokset kerääntyvät yhteen paikkaan.
Mikä ryhmän kehittämistehtäviä yhdisti? Innostus ja onnistumisen tunne. Tekemällä oppiminen. Havainto siitä että ottamalla rohkeasti askeleita tvt:n käyttöön innostus kasvaa, kun tvt:n mahdollisuudet avautuvat.

Office365 otettiin käyttöön osallistujien oppilaitoksissa alkuvuodesta. Niinpä kehittämistehtävien suunnitelmat ja kommentointi tehtiin OneDrivessä ja yhteen webinaariin työstettiin sen avulla yhteistä diaesitystä. Muutama ehti jo O365:lle luokassaankin keksiä käyttöä: Yksi opettaja oli luonut kansion, minne luokka on aloittanut keräämään havaintoja ja valokuvia kevään merkeistä. Muutama oli huomannut, että perustamalla luokalle yhdessä muokattavan dokumentin, oppilaat voivat jakaa eri sosiaalisen median välineillä tekemien tuotostensa linkkejä toisilleen, esim. äidinkielen tunnin mielipidevideoita.

Viimeisen lähipäivän amupäivä meni mobiilioppimisen teeman parissa.
Tässä kuljetaan mobiiliradan rasteilla tutustuen mm. lisättyyn todellisuuteen.
Yleissivistävän koulutuksen opettajille suunnatun Pedagoginen piristysruiske -koulutuksen kesto on kolme päivää. Lisäksi on kolme webinaaria, missä voidaan eriyttää sisältöjä. Koulutuksen blogi on tarkoitettu vain osallistujien käyttöön, mutta koulutusdiani löytyvät SlideShare-tilitäni. Kuudes koulutus järjestetään huhti-kesäkuussa. Aiemmat bloggaukseni näistä koulutuksista:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.