Keskellä Faialin saarta on kaldeira eli tulivuoden romahtamisesta syntynyt kuoppa. |
Terveiset heinäkuun Portugalin reissusta! Olin siellä yhdistetyllä opinto- ja lomamatkalla, sillä pääsin ensikertaa osallistujaksi Erasmus+-kurssille. Valitsin teemaksi videoiden tekemisen ja sijainniksi Terceiran saaren Azoreilta. Tässä bloggauksessa kerron Faialin saaresta, missä vietin pari päivää ennen kurssia.
Monet Azorien kävijät vierailevat useammalla saarella ja niiden välissä voi liikkua laivoilla tai lentäen. Azorien saariryhmään kuuluu yhdeksän asuttua saarta ja muutama asumaton. Ne levittäytyvät laajalle alueelle yli kahden tunnin lentomatkan päähän Lissabonista länteen. Saaria on kutsuttu Madeiran maalaisserkuiksi, sillä ne ovat keskellä valtamerta ja turismia niillä on selvästi Madeiraa vähemmän. Asukkaita Azoreilla on suunnilleen saman verran kuin Tampereella, noin 250 000.
Videoiden jälkeen kerron muutaman sanan näiden videoiden editoinnista. Videon tekstittäminen puhutulle kielelle on aina työläintä. YouTuben automaattisen kääntäjän avulla kerran tekstitetty kääntyy kätevästi vieraalle kielelle, mistä se on helppo muokata ymmärrettävämpään muotoon hyvin vähäisellä vaivalla. Alla olevista videoista kaksi ensimmäistä on tekstitetty suomeksi ja englanniksi. Muille kielille tekstityksen voi kääntää automaattisesti. Jos kielen vaihtaminen ei vielä ole tuttua, kyseinen nappi kannattaa etsiä YouTubesta.
Kasvitieteellisessä puutarhassa
Ensimmäisen aamun Azoreilla aloitin kävelyllä Faialin saaren kaupungin Hortan keskustaan. Kahvilassa tutustuin amerikkalaiseen naiseen, jonka kanssa kävin kasvitieteellisessä puutarhassa. Puutarhaa näytän alle upotulla videolla Kasvitieteellinen puutarha Faialin saarella Azoreilla (6:54 min, tekstitetty suomeksi ja englanniksi). Videon selostukseen lipsahti virhe: Hortassa on noin 7 000 asukasta ja koko saarella noin 15 000.
Iltakävely kukkulalle ja satamaan
Illalla tein kävelyn Monte da Guialle, joka on Hortan kaupungin satamaa kovilta tuulilta suojaava vulkaanisesti syntynyt kukkula. Illallisen jälkeen tein vielä lyhyen kävelylenkin satamaan. Näistä kävelyistä kertoo alle upotettu video Iltakävelyllä Faialin saarella Azoreilla (3:57 min, tekstitetty suomeksi ja englanniksi).
Päivän vaellus tulivuoren kalderalta Capelinhokseen
Toisena päivänä tein piiiitkän vaelluksen. Ensin kävelin saaren keskiosan kalderan reunaa ja sitten laskeuduin kilometrin korkeudesta pikkuteitä, polkuja ja levadan reunaa alas Capelinhoksen niemimaalle. Siellä oli hieno tulivuodenpurkauksista kertova näyttely. Raja 1950-luvulla tulivuoren purkauksista syntyneen niemimaan ja vanhan mantereen välillä oli edelleen hyvin nähtävillä. Tuhkan ja laavan päälle ei vielä ole ehtinyt juurtua kuin vähän kasvillisuutta, minkä näet videolta Vaeltamassa Azoreilla (9:19 min, ei tekstitetty).
Reissuvideoiden editointityökalut
Yllä olevat videot on editoitu Adobe Premiere Elements 2019 -videoeditorilla (nykyisin noin 100 €). Olen sen eri versioita käyttänyt reilut kymmenisen vuotta koti- ja reissuvideoiden editointiin. Jos nyt valitsisin uuden monipuolisen työkalun videoeditointiin, olisi valinta varmaankin maksuton Da Vinci Resolve. Molemmilla olen kokeillut myös 360-videoeditointia, mutta enää se ei Premiere Elementsillä onnistu.
Miksi en näitä työkaluja juuri työssäni käytä ja niiden käyttöä opeta? Siksi, että ne vaativat opettelua paljon enemmän kuin opettajilla työssään on harjoitteluun tai editointiin aikaa. Nämä sopivat niille, joilla on erityistä harrastuneisuutta editointiin ja halua käyttää siihen myös runsaasti vapaa-aikaa. En katsonut kellosta enkä kalenterista, paljonko tämän bloggauksen tekeminen kokonaisuudessaan kesti, mutta kuvaamisajan päälle tuli varsin monta päivää editointia, tekstittämistä, tiedonhakua yms. Siksi ehdin julkaista nämä vasta nyt, yli 2 kk reissun jälkeen. Koulutusdiojen sivulla on useita ohjeita helpompiin sovelluksiin, joista itsekin työssäni pääosin käytän.
Ruudunkaappauskuva Adobe Premiere Elements -videoeditorista. |
My materials on Erasmus+ and Azores
- Blogpost: Azoreilla Faialin saarella / Two days in Faial island in Azores
- Blogpost: Erasmus+: kurssi Azoreilla / Course in the Azores Islands
- Blogpost: Erasmus+: uutta oppia videokuvaamiseen / Learning videography
- YouTube playlist: Erasmus+ at Azores 2022. Several videos have captions in Finnish and English. I will later add some more videos.
- My introduction and other materials in English
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostien suuren määrän vuoksi käytössä on kommenttien ennakkohyväksyntä.