- - - - -
Somessa on kivoja palveluita käytettäväksi etävälitunneille, pääsiäislomalle tai vaikka ystäväporukan etäillanviettoon. Lisäksi tuttuja palveluita voi käyttää uudella tavalla, kuten vaikkapa Janne Länsitien ideoimassa WhatsApp-hipassa.
WhatsApp -hippa
- Perustakaa WhatsApp-ryhmä pelaajien kesken.
- Päättäkää kuka on ensimmäinen hippa. Hippa lähettää kuvahaasteen. Esim. Mene saunaan! / Kosketa puuta! / Piiloudu pöydän alle! / Koske tikapuita! / Kuori hedelmä jne.
- Pelaajat toimivat hipan ohjeen mukaan mahdollisimman pian ja lähettävät selfien ryhmään niin, että suoritettu tehtävä näkyy.
- Viimeinen kuvan lähettänyt on uusi hippa. Hän antaa seuraavan kuvahaasteen.
Piirrä ja arvaa - pelaa kaveriporukalla
Piirrä ja arvaa - kisaa Googlea vastaan
Googlen QuickDraw-sivulla sinulle annetaan englanninkielinen sana ja saat 20 sek aikaa piirtää sen hiirelläsi. Google yrittää arvata mitä piirrät ja kuulet ehdotuksia pitkin matkaa. Tein alle lyhyen videon omasta pelailusta: Google QuickDraw (2:06 min).
Quiverin värityskuvat
Quiver on lisätyn todellisuuden mobiilisovellus, jonka avulla saat värittämäsi kuvat heräämään eloon. Kuvissa on erilaisia toiminnallisuuksia - joka kuvassa omansa. Quiverilla on neljä sovellusta. Quiverista ja Quiver Maskista löytyy sekä maksuttomia että maksullisia sisältöjä. Maksuttomat värityskuvat on merkitty FREE-sanalla sovelluksen sivulle.
Aloita tulostamalla ja sitten värittämällä kuvia. Katso sitten kuvaa valitsemasi Quiver-sovelluksen läpi niin, että näet koko kuvan, myös siinä näkyvät logot. Ensimmäistä kertaa kuvaa katsottaessa sen aukeaminen kestää kuvapaketin lataamisen vuoksi hetkisen, jatkossa kuva avautuu nopeasti.
Alla on Ulla Harmaalan Adobe Sparkilla tekemä video Quiverin kokeilusta viisivuotiaansa kanssa. Hän teki tämän Oulun yliopiston Opettajan digitarjotin -koulutuksen webinaarin innoittamana. Video on tehty maksuttomalla Adobe Spark Videolla. Se on helppokäyttöinen ja suosittu sovellus, joka toimii pc-koneen selaimella ja iOS-sovelluksella. Lue lisää Sparkista tammikuun bloggauksesta.
Kokoonnu ystävien kanssa verkon kautta
Olimme sopineet entisen työkaveriporukan eli exVarikkolaisten kanssa illanvietosta koronan ensi viikoille. Meidän piti tavata meillä ja teemana olivat sitsit, joten ruokiakin oli jo yhdessä suunniteltu. Tapasimme sovittuun aikaan lauantai-iltana, mutta paikaksi vaihtui Zoom-videoneuvotteluympäristö. Sitsiteeman siirsimme myöhemmäksi, mutta mukava ilta meillä oli ja seuraavastakin jo sovittiin.
Olin luonut meille Padlet-seinän, minne jaoimme etukäteen kuvia "matkasta" juhlapaikalle ja eväistä, joista nyt kukin vastasikin itse. Aloitimme nostamalla tervetuliaismaljan ja vaihdoimme kuulumiset. Kolme tuntia juttelimme, muistaen biotauot tunnin välein.
Olin tehnyt meille Kahootin, missä piti tunnistaa mm. vähitellen paljastuvista kuvista kaveriporukkamme jäseniä, osin viime viikkojen nuoruuskuvahaasteen pohjalta. Meillä on oma Facebook-ryhmä, mistä löytyy valokuvia 2014 alkaen ja niiden katselu yhdessä oli kivaa juttelun lomassa. Näytin kuvat suoraan Facebookista oman näyttöni jakamalla, jotta näimme aina yhtä aikaa saman kuvan. Tapaamisemme on usein rakennettu jonkun teeman ympärille, joten kuvat toivat paljon hauskoja muistoja mieleen.
Ohjeita ja vinkkejä etätapaamisten sovelluksista
Jos halutaan käyttää muita kuin videoneuvottelusovelluksen omia työkaluja, on syytä pyytää osallistujia liittymään mukaan pc-koneella. Mobiilisovellusten avulla ei voi kätevästi hyppiä sovelluksesta toiseen.
- Jitsi on täysin maksuton avoimen lähdekoodin videoneuvottelusovellus. Se on erittäin helppo käyttää eikä edellytä sovelluksen lataamista, poikkeuksena mobiililaitteet. Osallistujat kutsutaan mukaan linkillä. Jitsi kertoo tämänhetkiseksi max. osallistujamääräksi 75, mutta ei suosittele yli 35 hengen tapaamisia. Ilmeisesti myös oma kone ja nettiyhteys määrittävät sopivan osallistujamäärän, joka lienee videokuvaa jaettaessa noin 10-15 henkeä. Jos tehot eivät riitä, videokuva heikkenee tai poistuu. Jitsistä on ainakin omassa somekuplassani vielä kovin vähän kokemuksia, mutta arviot ovat olleet kovin positiivisia.
- Zoom-videoneuvottelun avulla voi järjestää maksutta 40 min tapaamisia korkeintaan 100 hengelle. Sekin on helppo sovellus. Koolle kutsujan täytyy kirjautua ja ladata sovellus koneelleen. Muut voivat liittyä selaimellakin: Chrome on paras ja Edge kakkonen. Mobiililaitteisiin tarvitaan oma sovellus.
- Padlet on muistitaulusovellus esim. tekstien, kuvien, videoiden ja äänitiedostojen jakamiseen. Niitä saa maksutta 3-4 yhtäaikaista. Tästä Padletista näet ohjeet ja voit kokeilla sovellusta ilman kirjautumista.
- Kahoot on pelillinen monivalintatyökalu. Se on maksuton vain opettajille, jotka saavat siitä nyt koronan aikaan Premium-ominaisuudet käyttöönsä. Quizizz on samankaltainen kaikille maksuton monivalintakysely. Siihen puolestaan saa illanviettoja varten mm. hauskat meemipalautteet. Molemmat kyselyt voi teettää ryhmälle ns. live-versiona, jolloin koko ryhmä vastaa samassa tahdissa kysymykseen kerrallaan tai ne voi jakaa omassa tahdissa vastattavaksi linkillä tai koodilla. Vain kyselyn tekijän täytyy kirjautua. Voit kokeilla molempiin kyselyihin vastaamista ja katsoa tarkemmat ohjeet sähköisten kokeiden sivulta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostien suuren määrän vuoksi käytössä on kommenttien ennakkohyväksyntä.