8.6.2014

Kokeile kesärunoja


Löysin muutama päivä sitten Twitteristä uuden ilmiön nimeltä #kirjanselkäruno. Sen alkuunpanijana on Kuopion kirjasto, joka julisti kesäkilpailun aiheesta. Monen muun tavoin innostuin heti ideasta ja aloitin kirjahyllyjeni tutkimisen aivan uusin silmin. Monta versiota kokeilin, ohessa Runo puhuu luonnosta.

Twitterissä moni kertoo kirjanselkärunojen kautta löytäneensä omasta kirjahyllystään aarteita, jotka oli jo aivan unohtanut. Näin kävi tyttärellenikin, joka ihmetteli, kun kiersin talon kirjahyllyt etsien sopivan nimisiä kirjoja - sisällöstä viis.

Vasemmalla puolestaan on Kesä on -runoni, Googlen hakukoneen avulla tehtynä. Kesä on täällä taas, mutta suurin osa siitä on vasta tulossa. Nautitaan siitä!

Notegraphy sopii aforismeihin ja runoihin. Kuvien avulla voi esimerkiksi bloggauksessa nostaa esiin tärkeän asian. Väri- ja mallivaihtoehtoja on kymmenittäin ja alkukirjain tulee aina koristeellisena ja muita suuremmalla. Omat tuotokset voi pitää privaattina tai jakaa julkisesti (omani). Sovellus on Anne Ronkaan löytö ja ihastuin siihen itsekin. Mukavaa, että some tarjoaa nopeita vaihtoehtoja käsin tehdylle kalligrafialle. Notegraphy toimii selaimella. Appsina sen saa iPadille ja Androidiin.

Nyt-verkkolehden artikkelin mukaan selfie-omakuvien rinnalle syntyi loppuvuodesta 2013 uusi trendi, kun brittilehti Guardian pyysi lukijoiltaan lähettämään kuvia kirjahyllyistään. Se halusi haastaa lukijoitaan kertomaan ulkonäön sijaan persoonallisuudesta. Haaste on levinnyt Instagramissa ja Twitterissä hashtagilla #shelfie. Artikkelissa Bibliofiilien Seura ry:n Petteri Leino esittelee erilaisia tapoja kirjahyllyn järjestämiseen, kirjanselkärunot sieltä vielä puuttuvat. Minulla kirjat ovat pääosin teemoittain, mutta sen verran ovat hyllyt sekaisin, etten kuvaa välitä nyt jakaa. Mutta tunnustan, että minusta on aina ollut mielenkiintoista tutkailla toisten kirjahyllyjä.

Monenlaista kuvavirtaa on sosiaalinen media täynnä. Vaikeampi on keksiä, millaisia kuvia ei jaeta, kuin se, millaisia jaetaan. Itse katselen tähän aikaan vuodesta etenkin toisten puutarhaharrastajien kuvia. Muun muassa jääkaappikuviahan jo viime marraskuussa kerättiin Museoviraston kuva-arkistoon, kuten www.suomisyojajuo.fi sivustolla kerrotaan. Muistan kampanjan ja kun sitä Googlen avulla äsken etsin, ensimmäinen hakutulos kertoi, että pian voin puhua jääkaappini kanssa. Ehkä sen saa tulevaisuudessa ohjelmoitua lähettämään kauppalistan runona Facebookiin tai aforismin tyyliin ehdottamaan tviitissä iltapalaa kaapissa olevista aineista?

3 kommenttia:

 1. Anonyymi7.7.14

  Kuopion kirjasto ei alunperin keksinyt tätä ilmiötä, kirjablogeissa on kiertänyt jo monta vuotta haaste "kirjankansiruno"...

  VastaaPoista
 2. Kiitos tarkennuksesta Anonyymi lukija! Olin sitten ymmärtänyt asian väärin. Kuopion kirjastoa lienee kuitenkin erityisesti kiittäminen siitä, miten kirjanselkärunot tänä kesänä ovat levinneet, myös Twitteriin, ja monelle uudellekin kirjojen ystävälle tutuksi tulleet.

  VastaaPoista
 3. Linkkaanpa tähän vielä Ylen uutisenkin aiheesta, mukana toinenkin kirjanselkärunoni: http://yle.fi/uutiset/kirjanselkarunous_saa_nakemaan_kirjahyllyn_uusin_silmin/7341400

  VastaaPoista

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.