26.4.2018

10 suosittua sovellusta muuttuu tai lakkautetaan

Haalaripukuinen mies on maalannut tiiliseinään tekstin CHANGE.
Kuva: geralt, CC0, pixabay.com
Alle on koottu tietoa opetuksessa ja ammatillisessa yhteistyössä käytettävistä sovelluksista, joka ovat hiljattain muuttuneet tai joita ollaan pian lakkauttamassa.

Moneen on onneksi tarjolla vastaava sovellus, vaikkei aina ihan yhtä hyvä kuin se suosikiksi vuosien varrella kasvanut.

Tässä blogijulkaisussa keskityn muutoksiin. Moneen näistä löydät tarkempia ohjeita blogini koulutusdiojen sivulta ja sivupalkin hakukentästä tai tunnisteista.

Lisätty jälkikäteen: Lue myös tätä täydentävä uudempi bloggaus Kymmeniä muutoksia suosituissa sovelluksissa marraskuulta 2019.


Quizizz on monipuolistunut


Quizizz-monivalintatyökalu on tuonut huhtikuussa tarjolle hyviä uusia ominaisuuksia. Nyt kyselyssä voi olla useita oikeita vastauksia, vastausvaihtoehtoina voi käyttää tekstin ohella kuvia ja gif-animaatioita ja vastausvaihtoehtojen määrää voi vaihdella, mutta niitä voi olla korkeintaan viisi. 

Quizizz-kyselyn voi avata luokassa vastattavaksi monelle tutun Kahootin tapaan, mutta sen voi myös avata koodilla korkeintaan kahdeksi viikoksi. Tein kyselyn Suomen metsäteollisuudesta demoamaan sovelluksen uusia ominaisuuksia: quizizz.com/join ja koodi 840430 (avoinna 8.5.18 asti). Sovelluksella voi myös tehdä meemipalautteita kuten esimerkissäni tein kissapetojen kuvista. Jos tätä lukiessasi kyselyn dead line on jo mennyt, katso onko se avoinna sähköisten kokeiden blogisivulla tai laita viestiä, niin avaan sen uudelleen. 


Padleteja saa nykyisin maksutta vain kolme


Yksi meidän monen suosikeista on usean vuoden ajan ollut jatkuvasti paremmaksi ja monipuolisemmaksi kehittynyt Padlet, jota ajattelen sähköisenä fläppitauluna. Se on onnistunut useista muutoksista huolimatta pysymään erittäin helppona palveluna. Tästä näet julkiset Padlettini, joista osaa voit testimielessä muokatakin.

Huhtikuussa Padletiin tuli muutamia uusia ominaisuuksia: lisää taustakuvia, värin ja fontin valinta ja kirosanojen korvaaminen ystävällisillä emojeilla. Samalla ilmoitettiin, että jatkossa saa maksutta luoda vain kolme Padletia. Vanhat käyttäjät saavat kolme olemassa olevien lisäksi. Kun itselläni oli tuolloin 141 Padletia, on uusi kokonaismääräni 144. Näin ollen voin hyödyntää vanhoja Padleteja joko tyhjentämällä ne tai poistamalla kokonaan, jolloin saan luoda vastaavan määrän uusia.

Padletin hinta yksittäiselle opettajalle on 99 $/vuosi. Tarjolla on myös viikko- ja kuukausimaksullinen palvelu. Oppilaitoslisenssi (1499 $/vuosi) on ollut tarjolla jo aiemmin, mutta maksuton versio on ollut niin hyvä, että harva on lisäominaisuuksille nähnyt tarvetta. (Tätä kappaletta muokattu 27.4.18. Kiitos Facebook-kommentista asiaan liittyen Marko Mehtälä.)

Yritän jossain vaiheessa ehtiä blogata Padletin maksuttomista vaihtoehdoista. (Lisätty 25.5.18: Vaihtoehtoja Padletille - esittelyssä Tozzl, Lino ja Infolio). Yksi niistä on Lino-muistitaulu, jota voit testata palvelun etusivun alaosassa tai tällä testiseinälläni. Klikkaa oikeasta yläkulmasta muistilappua tai kuvaa tai videota. Jos et näe niitä, kokeile toista selainta. 



Scoop.it on karsinut maksuttomia palveluita


Scoop.it on kuratointipalvelu, jonka avulla voi koota (kommentoitujen) linkkien avulla teemasivuja. Nykyisin maksuttomalla sovelluksella voi luoda vain yhden teemasivun, minne saa 50 scoopia eli linkkiä. Vanhoilla käyttäjillä näyttävät aiemmin luodut teemaseinät olevan edelleen näkyvillä. Voit tutustua palveluun esim. Timo Ilomäen teemaseinien avulla.



Twitter pienoisohjelmien luomiseen muutos


Twitter lopettaa nykyiset aikajanapienoisohjelmat, josta näet esimerkin tämän blogin sivupalkissa. Tähän asti ne on tehty omien asetusten kautta. Tällaiset aikajanaohjelmat toimivat 27.7.18 asti. Jatkossa ne luodaan sivulla publish.twitter.com/#. Niiden luominen on nyt entistä helpompaa eikä enää edellytetä edes Twitteriin kirjautumista.
Kommentti 2.3.2019: Vanhat pienoisohjelmat eivät enää toimi ja uusien luominen on siirtynyt em. sivustolle. Pienoisohjelmia ei enää voi luoda hashtag-haun perusteella. Tarjolla on vain tietyn käyttäjän tai listan tviitit sekä yksittäisen käyttäjän tykkäykset ja kuratoimat kokoelmat.

Itse käytän tällaisia pienoisohjelmia eniten luodessani sähköisiä oppimisympäristöjä. Useimmiten luon pienoisohjelman hashtagista #tvtedu. Sitä käyttämällä myös sinun tviittisi näkyvät monien pääosin opetusalan koulutusteni blogeissa ja muillakin sivuilla.


Wikispaces poistuu kesällä


Ilmaiset Wikispaces-wikit poistuvat 31.7.18, maksullisilla on vähän enemmän aikaa. Loin ensimmäisen wikini aloittaessani PAOK-hankkeessa 2009, kun sain ensimmäiseksi työtehtäväksi kehoituksen järjestää koulutus blogien ja wikien opetuskäytöstä. Tuolloin luotiin runsaasti wikejä ja olen omistajana tai muokkaajana 22 wikissä, joskin osaan en ole päässyt vuosiin, kun ilmaisten wikien käyttöehdot muuttuivat. Päivitin vuosia aktiivisesti Wikit opetuksessa -sivustoa, mutta se jäänyt eikä minulta ole enää vuosiin wiki-koulutuksia pyydetty. Erillisten wiki-ympäristöjen tarve on vähentynyt sitä myötä, kun myös moni muu palvelu on mahdollistanut helpon yhdessä muokkaamisen. 

Nykyisin käytän eniten Opeverkostojen wikiä, josta löytyy mainioita koonteja mm. opetusalan blogeista ja Facebook-ryhmistä ja -sivuista. Nämä tiedot siirretään lähiaikoina suomalaiseen Purot.net-wikiin. Sen avulla voi korvata Wikispaces-palvelun. Wiki-sisällön tuottamisen ohella Purot.netiin voi luoda esimerkiksi koko koulun sähköisen ympäristön, sillä se mahdollistaa myös mm. keskustelun ja omat suljetut ympäristöt eri ryhmille. Palvelusta on tarjolla sekä maksuton (sisältää mainoksia) että maksullinen versio.
Kommentti 27.8.2018: Opeverkostojen tietoja on siirretty Opehommien purot.net-wikiin.



Storify lakkautetaan 16.5.18


Storify lakkautetaan pian. Sovellusta on käytetty etenkin koottaessa tietyn tapahtuman tviittejä ja muita someviestejä kommentteineen yhtenäiseksi tarinaksi. Tehdyt Storify-tarinat on erittäin helppo siirtää Wakeletiin, joka on hyvin samankaltainen palvelu. Tässä tuore Timo Ilomäen Wakelet-tarina ITK-konferenssista otsikolla XR2020 - laajennettu todellisuus tänään ja tässä Storifystä siirretyt omat tarinani jo muutaman vuoden takaa.


Office Mix poistuu vappuna (ja SlideSharen muutokset vaivaavat yhä)


Microsoftin PowerPointin Office Mix -lisäosa lakkautetaan vappuna. Omat tuotokset saa talteen videomuodossa ja ne voi tallentaa esim. O365:n Streamiin tai YouTubeen. Mahdollisia interaktiivisia tehtäviä ei saa talteen.

Mixin idea jää elämään ja sen keskeisiä ominaisuuksia on luvattu osaksi Office365:n PowerPointia. Mixin poistumisesta on aktiivisesti tiedotettu käyttäjiä, toisin kuin Microsoftin syksyn merkittävästä huononnuksesta koskien SlideSharea. Siitä ei informoitu käyttäjiä lainkaan etukäteen ja kesti monta päivää, ennen kuin käyttäjille selvisi, että muutos on pysyvä eikä satunnainen häiriötila.

SlideShare muutos epäilemättä kosketti monia muitakin, sillä siitä kertova bloggaukseni nousi kaikkien aikojen luetuimmakseni ja maailmalla kerättiin Microsoftille jopa adressia. Muutoksesta johtuen ette voi ladata diojani palvelusta kuin pdf-muodossa enkä voi päivittää niitä niin, että linkit ja upotukset säilyisivät. Tästä johtuen julkaisen monesta palvelusta uuden diasarjan vain 1-2 kertaa vuodessa. Ilman SlideSharen muutoksia kaikki tämänkin bloggauksen tiedot olisi dioihin jo päivitetty. Jos tekisin sen nyt, olisi minulla pian verkossa 20 tai 100 versiota samasta diasarjasta. Nyt niitä on vähemmän, mutta määrä kasvaa koko ajan ja siksi ohjaan nykyisin SlideSharen sijaan koulutusdiojeni sivulle.


Voki korvaa Tellagamin


Animoituja hahmoja, joille voi sanella viestin, on voinut tehdä Tellagamilla (ei toimi iOS 11:ssa) ja Zoobella (lakkautettu jo aiemmin). Voki on samankaltainen sovellus. Selaimella ja mobiilisovelluksilla (Android, iOS) tarjotaan eri hahmoja ja tarjolla on myös maksullisia ominaisuuksia. Tässä esimerkki Voki-animaatiosta.

Tellagami on yksi monista sovelluksista, jota ei ole päivitetty toimimaan iOS11-käyttöjärjestelmässä. Sitä en tiedä, onko päivitys tulossa myöhemmin. Viime aikoina myös useita käyttämiäni sovelluksia on poistettu Suomen AppStoresta. Suurimpia menetykset ovat olleet lisätyn todellisuuden sovelluksissa. 



Aurasma on nykyisin HP Reveal


Aurasma on vuosia ollut käytetyin ja käytännössä ainoa maksuton sovellus, jolla on voinut helposti tehdä omaa lisätyn todellisuuden sisältöä. Sovellus tunnetaan nykyisin nimellä HP Reveal. Se on saanut viimeisen vuoden aikana useita kilpailijoita, mutten sen puutteista huolimatta ole löytänyt parempaa.

Aurasman aikana tehdyt tunnukset ja sisällöt toimivat entiseen malliin, mutta palveluun on luvattu runsaasti uudistuksia vielä kevään aikana. Pikaisesti eilen tsekattuna sekä mobiilisovelluksen että Studion muutokset olivat vielä lähinnä kosmeettisia.


WordArtilla voi monipuolisesti muokata sanapilviä


On jo vuosi siitä, kun WordArt tuli Tagulin tilalle. Käytän paljon sanapilviä ja WordArt on niin hyvä, että nostan sen tähänkin bloggaukseen. Se toimii ilman kirjautumista, myös mobiililaitteiden selaimella. Toinen paljon käyttämäni sanapilvi on AnswerGarden, jonka avulla on helppo työstää isonkin ryhmän yhteistä sanapilveä, vaikka visuaalisuudessa se jääkin kauas WordArtista.


9 kommenttia:

  1. Voi Padlet minkä teit :( Kiitos tuosta lino-vinkistä, vaikuttaa näin nopeasti katsottuna todella hyvältä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Padlet on ollut minunkin suosikki. Lino on hyvin yksinkertainen vastione sille, mutta toimii vaikka sitten, kun maksuttomat Padletit loppuvat. Monet vanhat käyttäjät pärjäävät ottamalla vanhoja Padleteja uudestaan käyttöön :)

      Poista
    2. Itse käytän tätä nykyään niin, että otan padletista opiskelijoille pdf tiedoston, jonka jälkeen "Puhdistan" sen ja sitten käytän uudelleen. Alkuharmituksen jälkeen minulle tämä jopa sopii paremmin, enkä hukkaa itsenäsi padlettieni maailmaan.

      Kiitos Matleena tästä blogista <3

      Poista
    3. Minna-Maarit, Kiitos palautteesta! Tuo on hyvä vinkki vähäisten Padletien määrän kanssa kamppaileville :)

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Nyt tarvittaisiin monta hyvää uutta sovellusta syksylle, kun niin moni on poistunut. Piti noista Todaysmeetin korvikkeista toukokuussa blogata ja vähän sitä jo aloitin, mutta taisi sitten se aika hurahtaa puutarhahommissa. Elokuussa uusin voimin!

      Poista
    2. Suosin Bloochattiä, mutta sillekin on vaihtoehtoja: https://www.matleenalaakso.fi/2018/08/helppoja-chat-tyokaluja.html

      Poista
  3. Harmi että joitain käyttökelpoisia sovelluksia lopetetaan, varsinkin tuo Wikispaces, jota olet käyttänyt työssäsi. Omassa yrityksessä, jossa tehdään sovelluksia, on jouduttu lopettamaan myös sovelluksia siitä syystä että ne eivät tue kyseisen toiminnan API-startegiaa. Mutta toisaalta yritetään aina löytää kuluttajille vähintään yhtä hyvä ratkaisu tilalle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on, tekniikka ja laitkin vaikuttavat muutoksiin. Ainakin GDPR:n tulon myötä lakkautettiin useita sovelluksia. Osalle löytyy hyvä korvaaja, mutta aina sellaista ei valitettavasti ole tarjolla. Pyrin julkaisemaan ensi viikolla jatko-osan tälle bloggaukselle.

      Poista

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.