31.12.2017

Kirjautuminen ja kyberturva

Tästä blogistani löytyy tätä kirjoitusta aloittaessani 208 julkaisua ja 34 luonnosta. Osa luonnoksista on alustavia ideoita tuleviksi kirjoituksiksi, mutta aika moni on jäänyt kesken, useimmiten ajanpuutteen vuoksi. Vuoden viimeisiin päiviin sopii hyvin siivoaminen, joten poimin alle näistä julkaisematomista luonnoksista pari näkökulmaa ja BETT-messuista vielä toisen julkaisun myöhemmn tänään julkaistavaksi.


Kun kirjaudut uuteen palveluun, muista nämä kolme kohtaa 


  1. Kirjoita tunnus ja salasana itsellesi muistiin. Ne voi koodata itselleen niin, että vaikka salasanalista joutuisi vääriin käsiin, muut eivät niitä ymmärrä. Tarjolla on myös salasanapalveluita (password manager), joissa kaikki salasanat ovat yhden vahvan salasanan takana. Ohjeet hyvän salasanan luomiseen löydät alla mainitun Kodin kyberturvaoppaan sivulta 13.
  2. Muokkaa profiilisi, jotta valitset mitä ja paljonko itsestäsi kerrot. Kun sovelluksessa on tarkoitus olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa, on profiili syytä laittaa kuntoon ennen muiden seuraamista tai verkostoitumispyyntöjen lähettämistä. Esimerkiksi itse saan jatkuvasti uusia seuraajia Twitteristä. Päätös mahdollisesta takaisin seuraamisesta tulee tehtyä nopeasti. Uusia seuraajia tuli jouluviikollakin 10, joten jos kuvauksessa ei viitata opetusalaan tai someen/digiin tms, jätän helposti seuraamatta. 
  3. Katso läpi asetukset ja muokkaa ne haluamallasi tavalla: Näin kieli ja aikavyöhyke tulevat kuntoon. Samalla usein valitset esimerkiksi kuinka julkisesti sisältöjä jaat ja millaisista tapahtumista saat sähköpostia.  


Kyberturvaoppaita meille kaikille


Miksi minun tai sinun tulisi olla kiinnostunut kyberturvasta? Sen merkitys on suuri jo nyt ja kasvaa entisestään palveluiden digitalisoituessa lisää ja esineiden internetin (IoT) myötä. Jyväskylän yliopiston kyberturvallisuuden lehtori Pasi Moilanen on todennut, että tietoturvasta 80 % on ihmisen käytöstä ja vain 20 % tekniikkaa. Sitä ei siis voi kokonaan ulkoistaa muille, töissä eikä kotona.

Jyväskylän yliopisto on julkaissut yhdessä Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kanssa oppaan: Kyberin taskutieto: keskeisin kybermaailmasta jokaiselle (Lönnqvist & Moilanen 2017). Se on jokaiselle kansalaiselle tarkoitettu selkeä 16-sivuinen opas. CC BY-NC-ND-lisenssillä jaetun oppaan lisäksi verkosta löytyy koulutusmateriaalia, videoluento ja verkkokurssi aiheesta.

Puolustusministeriön Turvallisuuskomitea on julkaissut Jaana Laitisen kirjoittaman oppaan Kodin kyberoppaan- ohjeita digitaaliseen arkeen (2017). Se on peräti 64-sivuinen, mutta sisällysluettelon avulla on helppo poimia ne kohdat, joissa itsellä arvelee olevan kertaamisen tarvetta.

Esipuheessa toivotaan, että "lukija rohkaistuu ottamaan digitalisaation ystäväkseen ja uskaltaa luovia turvallisesti bittien virrassa. Riskit on tärkeä tiedostaa, mutta vielä tärkeämpää on nauttia digitaalisten palveluiden hyödyistä ja iloista."



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostien suuren määrän vuoksi käytössä on kommenttien ennakkohyväksyntä.