31.10.2015

Canvalla infograafeja, julisteita ja eKirjoja

Lisäsin päivittyvät Canva-ohjeet ohjeiden ja diojen blogisivulle. Kirjautuminen kannattaa tehdä suosittelijan linkistä. löydät sen uudelta suositteluiden sivulta.
(Lisätty 18.2.2024).

Canva mainostaa itseään "wanna-be graphic designer" -sovellukseksi ja sellainen se tosiaan onkin. Ammattilaiset osaavat käyttää ammattilaisen työkaluja, mutta minä, joka osaan kirjoittaa ja kuvata, mutta en koostaa niistä visuaalisesti hienoja tuotoksia, hyödyn tästä.

Canvan avulla voi tehdä infograafeja, julisteita, kutsuja, lehtiä, sähköisiä kirjoja ja paljon muutakin. Kesän aikana tämä valikoima kasvoi oleellisesti. Tarjolla on myös grafiikkaa useisiin somepalveluihin. Idea on, että valitset jonkin valmiista malleista ja muokkaat sitä haluamallasi tavalla. Voit lisätä omia kuvia tai hakea kuvitusta Canvan valtavasta varastosta. Canvaa ei kannata sekoittaa Canvas-palveluun, mikä on sähköinen oppimisympäristö.

Canva toimii tietokoneessa selaimella ja iPadissa omalla sovelluksella. Palvelu on ilmainen, mutta tarjoaa myös paljon maksullista sisältöä. Ne on merkitty erikseen, mutta alussa huomio helposti kiinnittyy itse tekemiseen ja maksulliset elementit huomaa viimeistään, kun yrittää tuotoksen julkaista.

Olen usein koulutuksissa esitellyt Marjo Tavastin esimerkkiä, kun hän järjesti lukion psykologian opiskelijoiden kanssa muistiviikolla erilaisia välituntiaktiviteetteja: Ryhmien toimipisteillä oli opiskelijoiden Canvalla tekemiä tietoiskuja, kilpailuja, testejä, pelejä ja havainnollistamista. Myös QR-koodeista paljastui videoita ja diaesityksiä.

Muistiviikon jälkeen Marjo totesi, että ”enemmän pitäisi saada opiskelijoille mahdollisuuksia tuottaa jotain merkityksellistä - siis muutakin kuin esseitä opettajan luettavaksi - edes koulukavereilleen ja vielä mieluummin koko kylälle tai valtakunnalle tai maailmalle.”

Tein oheisen infograafin Hakkarin koulun Open päivitys 4 -koulutukseen. Jollain tavalla mokasin eikä työ ole enää Canvan sivullani tallessa. Ohessa on vain huonolaatuinen ruudunkaappauskuva, mutta en taida viitsiä samaa kuvaa tehdä uudelleen. Olen kouluttanut tänä syksynä monia ryhmiä erilaisista digitarinasovelluksista ja jakanut SlideSharessa aiheesta monta diasarjaa. Marraskuun aikana kokoan ne yhdeksi diasarjaksi, jota sitten aika ajoin päivitän. Muut tällaiset aika ajoin päivittyvät diani löydät kätevimmin blogini ohjeiden sivulta.

Jos innostuit erityisesti infograafeista, Canva on siihen yksi mahdollisuus. Riippuu kuitenkin paljon siitä, millaisen tuotoksen ja mistä aineistosta haluat tehdä, onko se paras. Infograafi-sovelluksiin liittyen kannattaa tutustua esimerkiksi Ilkka Olanderin kirjoitukseen Infografiikka on kaunista tietoa ja Randy Krumin kirjoitukseen 5 Great Online Tools for Creating Infographics.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostien suuren määrän vuoksi käytössä on kommenttien ennakkohyväksyntä.