7.5.2014

Julkaisuja tvt:n opetuskäytön tulevaisuudesta

Alla diasarja, minkä kanssa olin yliopisto-opettajien kokouksessa kertomassa ja keskustelemassa, missä tieto- ja viestintätekniikan (tvt) opetuskäytön kanssa nyt mennään. Mukana on myös II asteen näkökulmaa, sillä sieltähän vastaosa opiskelijoista tulee. Jo nyt suuri osa lukiolaisista on tottunut käyttämään opiskelussa mobiililaitteita päivittäin. Päätös sähköisiin ylioppilaskokeisiin siirtymisestä on saanut lukio-opettajat ymmärtämään, ettei kukaan voi jäädä tästä muutoksesta syrjään. Mutta miten on korkea-asteen laita?

Alla mainitut NMC:n raportit nostavat korkea-asteen päätrendeiksi kaikkialla läsnä olevan sosiaalisen median sekä oppimisparadigman muutoksen. Tvt:n ammatillinen hyödyntäminen ei enää ole joku sivujuonne tvt:stä kiinnostuneille, vaan se koskee jokaista opettajaa, jokaista professoria ja ennen kaikkea jokaista vasta työelämään siirtymässä olevaa.

YouTubesta löytyy tuore videokatsaus sosiaalisen median vallankumouksesta #Socialnomics 2014 by Erik Qualman (3:18). Videosta on tehty myös mehukas parodia: Social Media Revolution (parody) (1:56). Nämä videot toimivat hyvin keskustelun käynnistäjinä. Opeverkostojen kautta löytyy erinomaisia keskusteluita ja lähteitä eteenpäin sekä vertaistukea. Facebookin osalta lista on laajin, mutta muualtakin verkostoja löytyy. Tvt:n opetuskäytön webinaarien eli verkkoseminaarien listauksen löydät nykyisin tästä blogista. Webinaarit ovat parhaasta päästä, kun haluat helposti ja nopeasti oppia uutta kokeneemmilta kollegoilta. Moni webinaari on opetusalan hankkeen tarjoama eikä osallistuminen vaadi videoneuvottelun osaamista.

The New Media Consortium (NMC) kuvaa itseään kansainväliseksi opetusteknologian asiantuntijoiden yhteisöksi. Se tuottaa verkkoon hyviä julkaisuja, mm. vuosittaisia raportteja eri kouluasteille ja museokasvatukseen, osin maa/aluekohtaisesti. Näkökulmana on teknologian vaikutukset oppimiseen. Aiheesta kiinnostuneiden kannattaa ottaa aikaa alkuperäisten julkaisujen lukemiseen, diasarjassa on vain muutama tiivistys. Lyhenteet ovat englanninkielessä ainakin itselleni kompastuskivi, joten tässä avuksi muutama:
- HE = Higher education
- STEM = Science, Technology, Engineering and Mathematic
K-12 = esi- ja perusopetus sekä II asteen nuorisokoulutus (Kindergarten through 12th grade).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.