Tässä yleisimmät sovellukset:
viestittely eri muodoissaan sekä herätyskello, kamera ja valokuvat.
OneNote on ollut päivittäisessä
käytössä muistiinpanoja varten, samoin alussa asetukset. |
Suureksi hämmästyksekseni Kokemuksiani Asuksen Android-tabletista on blogini kolmanneksi luetuin juttu. Eli selvästikin myös tällaisen tieto- ja viestintätekniikkaa päivittäin paljon käyttävän, mutta ei niin teknisesti koneisiin suhtautuvan kokemukset kiinnostavat. Mukana on myös kokemuksia muutamista sovelluksista.
Ensimmäisten viikkojen ajatuksia
- Teeman värejä ja ruutuja oli mukava muokata. Ensimmäisinä viikkoina ne muuttuivat päivittäin.
- Sovellusten määrä riittää minulle arkeen, kun lisänä on Android-tabletti.
- Androidiin tottuneena minua häiritsi huono Asetukset-valikko. Siellä on 35 kohtaa, mistä on hidasta löytää etsimäänsä, varsinkaan kun niitä ei ole mitenkään luokiteltu. Mahdollisuus vaikuttaa puhelimen toimintaan asetuksia säätämällä on varsin rajattu.
- Miksi ihmeessä kutakuinkin kaikissa sovelluksissa täytyy sallia sijaintitietojen jakaminen?!! Se ei tunnu hyvältä ja siihen suhtaudun hyvin epäilevästi. Se on turvallisuusriski ja sitä kautta tulee jakaneeksi tietoja ehkä laajemmalla kuin tarkoitti (tutki esim. naapuristoasi Wikitude-sovelluksella). Epäselvää on myös, että jos sovelluksen käyttöönotto edellyttää sijaintitietojen jakamista, mutta on sen itse palvelun asetuksissa kieltänyt, kumman asetuksen mukaan lopulta toimitaan.
Reilun kuukauden käytön jälkeen mielessä
- Puhelin on ladattava melkein päivittäin.
- Puhelin kuumenee käytössä yllättävän paljon.
- Näytössä on jo kaksi naarmua. Mistä ihmeestä ne tulivat?
- Maksullisia sovelluksia voi ladata oman luottokortin avulla. Se on erinomainen parannus vanhoihin nokialaisiini verrattuna, missä mitään maksullisia sovelluksia ei työnantajan puhelimeen voinut ladata, paitsi siirtämällä siksi aikaa oman sim-kortin työpuhelimeen. Kuten aiemminkin, tärkein (ja ainoa) maksullinen sovellus on ollut kunnollinen Twitter (MyTweet).
- Missä on herätyskellon torkku? Herätyksen aikana näyttöön tulevat tekstit Siirrä ja Hylkää. Vasta kuukautta myöhemmin luin käyttöohjeista, että Siirrä tarkoittaa uutta hälytystä tasan 9 min. kuluttua ja että 2 min. torkun saa käyttöön Takaisin-näppäimen kautta. Miksei näitä kerrota herätyskellossa? Miksei torkutusta voi itse säätää?
- Valokuvat kopioituvat haluttaessa SkyDriveen. Voi kun kuvat saisi sieltä helposti copy-pastaamalla ulos! Monelleko Lumian ostajalle zip-tiedostot ovat tuttuja? Toki yksittäiset kuvat saa puhelimesta ulos vaikka sähköpostin avulla.
- Liitin Facebookin puhelimeen enkä vieläkään ole varma oliko se hyvä idea vai ei. Helpottaa Facen käyttöä, mutta kalenteriini ja samalla etusivulle alkaa ilmestyä kaikenlaisia kesätapahtumia sivuilta ja ryhmistä, joita seuraan. Näkyvätköhän nämä kaikki bileet, joihin en edes osallistu, jaetun kalenterin kautta työkavereillekin?
- Ihana karttasovellus (HERE Maps)! Latasin kesälomakohteen kartat puhelimeen ja mukana oli aina ilman nettiä toimiva kartta. Merkkasin sinne etukäteen hotellimme ja tietyt nähtävyydet. Uskalsin hypätä ratikkaan, joka oletettavasti meni oikeaan suuntaan, kun sijainnin näki koko ajan kartalta. Oli kiva myös lentokoneessa.
- VoiceTranslator on huippu! Kääntää puheen tekstiksi (jotta oikeellisuuden voi tarkistaa) ja sitten halutulle kielelle puheena. Tällä tuli harjoiteltua kesälomakohteen kieltä etukäteen ja hymyssä suin: "Vorrei espirimere il mio marito piu grandi piatti di gelato del mondo."
Kaksi kuukautta käytössä
- Osoitekirjan hallinta on yhtä sekasotkua. Ihmiset-sovellus poimii minulta kysymättä sinne tiedot mm. Facebookista ja eri sähköpostiohjelmien kautta. Eräskin henkilö on siellä neljä kertaa eri profiilikuvilla. Yhden profiilin alta näen hänen puolison ja lasten nimet sekä syntymäpäivän. Toisen alla kerrotaan titteli ja sähköposti. Yhdessä - jos hyvin käy - on puhelinnumero, mutta onkohan se henkilökohtainen vai työ? Kokeilin poistaa Ihmiset-sovelluksen asetuksista Facen, mutta eivät henkilöt minnekään kadonneet eli selvittely jatkuu...
- Palatessani lomalta töihin, halusin ottaa puhelimen pois äänettömältä. Mutta se ei silti soinut, vain hiljainen piippaus kertoi tulevasta puhelusta. Kesti aikansa, että ymmärsin Kaiutin-valinnan tarkoittavan puhelimen soittoääniä kaiutinpuhelun sijaan. On kuvaavaa Lumialle, että asetusten tulkinnat on selvitettävä yrittämisen ja erehdyksen kautta.
- Ärsyttää, kun puhelinta käsitellessä tulee usein koskettua äänenvoimakkuuden säätöihin. Olen usein epävarma onko soittoääni riittävän kovalla. Myös puhelimen näytön sammuttaminen on juuri siinä kohdassa, mistä puhelinta olisi luontevaa pitää kädessä. No, vähitellen näihin on tottunut...
- Näyttö on päivällä mukavan kirkas ja näkyy auringonpaisteessakin. Kirkkauteen kaipaisin kuitenkin kunnon säätövaraa. Hämärässä yhtään pidempi puhelimen käyttäminen on todella epämiellyttävää ja särkee silmiä, kun näyttöä ei saa himmeäksi.
- Olen varmasti harhaoppinen, mutta kaipasin paperista käyttöohjetta perusjuttuihin. Sähköistä voi surffia edestakaisin ja vielä 2 kk jälkeen opin sieltä asioita. Mutta ees taas surffatessa ei näe minkä on jo lukenut ja mitä ei eikä muistiinpanojakaan voi tehdä. Eikä muutaman sivun ohje sulje pois video-ohjeita.
- Alkuun tuntui hullunta, että suurennuslasi-kuvakkeen takaa löytyi vain Bing-hakukone, tosin upeilla vaihtuvilla taustakuvilla. Myöhemmin sieltä löytyi muutakin, kuten musiikin tunnistus, QR-koodinlukija ja tekstin skannaus, joista jälkimmäistä on tullut monta kertaa hyödynnettyä.
Lumia työpuhelimena
- Ensikertaa sain valita työpuhelimen väriksi muun kuin mustanharmaan. Helpottaa "puhelinhallintaa" viiden perheenjäsenen ja seitsemän puhelimen huushollissa.
- Entinen Soneran pikkunetti (40 Mt) riitti viideksi päiväksi. Nyt sain lisää tehoja (1 Gt/kk), mutta ei silläkään kuukautta pärjää, ellei ota nettiä pois, kun ei sitä tarvitse. Puhelimessa se vain tuntuu vähän turhalta säätämiseltä. Mitä vaikka WhatsAppilla tekee, jos viestit lukee kerran päivässä? Kotona puhelin menee automaattisesti langattomaan verkkoon, toivottavasti pian töissäkin.
- Minulle on 2 kk jälkeenkin epäselvää, milloin puhelimeni ja sen yksittäiset sovellukset käyttävät nettiä. Hyvin harva sovellus sen kertoo. Sähköposti kertoo, mutta sielläkin manuaalisen päivittämisen hitain vaihtoehto on kerran tunnissa. Työpostin ja etenkin kalenterin päivittämiseen riittäisi hyvin kerran päivässä, aikaisin aamulla kun olen vielä kodin langattoman verkon äärellä.
- Kaipaan Androidin asetusten mahdollisuutta pysäyttää kaikki dataliikenne, kun näyttö on pimeänä. Miten voin sulkea kaikki/turhat sovellukset? Esimerkiksi Facebook näyttäisi pääosin päivittävän tiedot vasta kun avaan sovelluksen. Kuitenkin muutaman kerran se on näyttänyt kuvakkeessa, että minulle on viestejä.
- Data Sense -sovellus voisi vähän auttaa, mutta ei toimi minulle, kun liittymä on työnantajan.
- Free Wifi Locator -sovelluksen latasin lomareissua varten, mutta sehän on kätevä Suomessakin! Tampereen keskustastakin löytyy monta paikkaa, missä on maksuton langaton netti, mm. Koskikeskus. Näitä on hyödynnettävä, sillä ilman nettiä puhelin on aika lailla käyttökelvoton.
- Työnantajan kannattaisi sallia vaikka muutamalla kympillä nettiaikaa ulkomaan lomalla. Sillä olisin päässyt tutkimaan mm. Milanon metron lisättyä todellisuutta. Jotenkin olisin senkin vahvuudeksi työssäni kääntänyt. Edullista omaehtoista täydennyskouluttautumista loma-aikaan!
Kaikesta kritiikistä huolimatta Lumia on luonut minulle uskoa älypuhelimiin. Tämä on paras käytössäni ollut älypuhelin (entiset olleet Nokian puhelimia tai Samsungin ajalta ennen Androidia olevia) ja nyt pitkästä aikaa olen innostunut käyttämään puhelinta, sen sijaan, että kaivan aina esiin monipuolisemman ja suuremman näytön tabletin.
Mikrobitti julkaisi muutama päivä sitten uutisen Lumioiden tulevista päivityksistä ja ne tulevat toivottavasti helpottamaan yhteystietojen ja dataliikenteen hallintaa. Sitä odotellessa aurinkoista syksyä blogini lukijoille!
Kiitos mielenkiintoisesta blogikirjoituksesta ja siihen laitetuista vinkeistä!
VastaaPoistaTuosta facebookin ja kalenterin yhteydestä, mulla ainakin noi facebookin tuottamat kalenterimerkinnät sai pois kalenterin asetuksista. Eli menemällä kalenteriin ja sieltä asetuksiin.
Kiitos Jaana, niinpä löytyikin! Puhelimen kalenterin asetuksista sain valittua näkyviin vain ne Facebookin tapahtumat, mihin osallistun.
VastaaPoistaNäin ajattelinkin, että bloggauksen myötä opin lisää Lumian käytöstä ;-)
Hyvä kirjoitus, omalla kohdalla valitsin samsung ativ s pääosin koska siinä oli parempi näyttö, kestävämpi gorilla lasi ja isompi akku. Nokian huippu navigaattori jäi pois ja nyt on käytössä 6,50 maksava versio joka osaa käyttää mm nokian karttoja. Suurin vaikutus akunkestoon oli kun säädin mailin hakemaan sähköpostit tunnin välein. Nyt akkua riittää kahteen päivään. Appseja on riittänyt ja vaikkantykäänkin androidista niin työpuolella win-puhelin tuntuu paremmalta vaihtoehdolta. Seurailen itse appseja storendeals appsin kautta ja olen tykännyt paljon tuosta Finland topography appsista jonka kautta saan maastokartat puhelimeen.
VastaaPoistaKiitos vinkeistä Niklas, asensin molemmat sovellukset. Olen viimeaikoina poiminut esimerkkejä netin erilaisista karttasovelluksista, kun olen kartoista aina tykännyt. Joku bloggaus niistä syksyn aikana syntyy. Tuo Store Deals ajatuksena ja sovelluksena on minulle ihan uusi. Näyttäisi, että sitä kautta voi päivittäin ladata maksutta jonkun maksullisen sovelluksen. Ja lisäksi saa hyviä vinkkejä. Sovellusten shoppailu on sellaista, että useinkaan "ei tiedä tarvitsevansa" erilaisia juttuja, ennen kuin jostain niistä kuulee.
VastaaPoistaItselläni on ollut sama puhelin käytössä ja tykkään tosi paljon! Hankin siihen vielä hyvät suojakuoret (ansaitsevat maininnan ;) tästä kaupasta http://www.designskins.fi jossa pystyi tekemään ihan omilla kuvilla suojan. Itse tein vanhasta itse ottamastani valokuvasta.
VastaaPoista