Kun avaat diani SlideSharessa, näet otsikosta, jos niistä on julkaistu uudempi versio. Tämä koskee dioja, joissa päivämäärä on kerrottu kuukauden tarkkuudella, ei tarkkaa päivää. |
Dioja päivitän itselleni entiseen tapaan, mutta enää ei ole järkeä julkaista uutta versiota joka kerta, kun aiheesta kouluttaa, vaan vasta kun suurempia muutoksia on tapahtunut. Olen alkuvuodesta julkaissut uuden version kolmesta alle upotetusta diasarjasta.
Vanhat versiot jäävät verkkoon, sillä ne on linkattu ja upotettu vuosien varrella kymmeniin eri paikkoihin. Oheisen kuvan mukaisesti saan vanhan version otsikkoon ja kuvaukseen tiedon, että uudempi versio on julkaistu. Tästä voit katsoa, mitä se tarkoittaa esim. vanhan Padlet-version kohdalla.
QR-koodeissa uusinta on lukutapa
QR-koodit voit lukea ihan tuttuun tapaan maksuttomalla QR-koodinlukusovelluksella. Aina sellaista ei kännykkään mahdu, joten on hyvä tietää, että lukeminen onnistuu myös mm. nuorison suosimalla Snapchatilla ja yhä useammin myös suoraan mobiililaitteen kameralla. Kuvaa ei tarvitse ottaa, mutta jos kamera tunnistaa, että kyse on QR-koodista, se tarjoaa näyttöön laatikkoa, jota klikkaamalla pääsee koodin sisältöihin.
Mietitkö joskus, miksi quick response -sanoista lyhennetty QR-koodi kirjoitetaan isolla? Niin minäkin ja siksi soitin asiasta Kielitoimiston neuvontapuhelimeen. Se kirjoitetaan isolla, koska se on lyhenne ja näin erottuu paremmin. Usein näitä lyhenteitä aletaan niiden vakiinnuttua kirjoittaa pienellä, kuten itsekin olin jo TVT:n kanssa tehnyt, Ohje on, että tällaiset lyhenteet silti kirjoitettaisiin isolla, sillä isot kirjaimet ovat selkeämmät ja erottuvammat.
Padlet uudistuu tasaisesti kohti entistä parempaa
Padlet on yksi lemppareistani, helppo ja monikäyttöinen sovellus, joka toimii opetuksessa niin opettajan, ryhmän kuin yksittäisen oppijankin työkaluna. Padletin avulla voi luoda erilaisia seiniä, joihin lisätään viestejä. Ne voivat sisältää mm. tekstiä, piirustuksia, äänitiedostoja, linkkejä, kuvia tai lyhyitä videoita. Näitä viestejä voi kommentoida tai niille voi antaa tähtiä tai peukuttaa niitä.
Kun opettaja luo Padlet-seinän, hänen tulee kirjautua. Kun seinä on muutamalla klikkauksella luotu, opettaja kertoo seinän osoitteen niille, jotka haluaa kutsua mukaan. Oletusasetukset toimivat hyvin opetuksessa eli tällöin seinälle voivat lisätä viestejä kaikki, jotka tietävät sen osoitteen. Halutessaan seinän voi myös jakaa täysin julkisesti tai sulkea esim. salasanalla. Myös kommentoinnin ja peukutukset voi estää.
Tästä julkisten Padlettieni listalta löydät myös Testailua-seinän, missä voit kokeilla Padlet-viestien lähettämistä.
Kommentti 14.3.18:
Padletiin on jälleen tullut kaksi uutta ominaisuutta. Padletin uusin formaatti on Backchannel ja voit kokeilla sitä tästä. Valitettavasti viestien kommentointi siinä ei ainakaan vielä toimi, mutta peukutukset saa päälle. Toisen uuden ominaisuuden opin Richard Byrnen bloggauksesta. Hän esittelee, miten mobiilisovelluksella voi jakaa Padletin linkin bluetoothin kautta samassa huoneessa oleville.
Lisätty todellisuus murroksessa ja Aurasma on nykyisin HP Reveal
Lisätty todellisuus on vuosien ennallaan pysymisen jälkeen nyt isossa muutoksessa, kun mobiililaitteiden sovelluskehittäjillä on työkaluja, joiden avulla hyödyntää lisättyä todellisuutta. Käytännössä se tarkoittaa, että käyttäjältä edellytetään varsin uutta laitetta, että nämä sovellukset toimisivat, samalla kun käyttöjärjestelmän päivityksen myötä moni vanha hyvä sovellus on poistunut.
Aurama on nykyisin nimeltään HP Reveal. Se on pitkään ollut käytännössä ainoa sovellus, jolla voi maksutta luoda sisältöjä. Nyt tarjolla on useita muitakin ja vaikka BlippARissa ja Metaversessa on omat jipponsa, odotan mielenkiinnolla, millaisia HP Revealin keväälle luvatut uudistukset ovat.
Vedin eilen webinaarin Oulun yliopiston Taitoja ja työkaluja digiosaamiseen –koulutuksen osallistujille. Siellä yksi osallistujista vinkkasi verkkosivusta www.teacherspayteachers.com. Siellä näyttäisi olevan runsaasti Aurasmalla tuotettua sisältöä myynnissä muutamalla eurolla. Aurasmallahan voi kuka vaan luoda sisältöjä, mutta niiden jakamiseen ei sovelluksen kautta ole ollut paikkaa. Sovelluksen verkkosivulla jaetaan lähinnä yritysten mainossisältöjä, ei yksittäisten opettajien tuotoksia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostien suuren määrän vuoksi käytössä on kommenttien ennakkohyväksyntä.