19.11.2012

Mikä pilvipalvelu?

Erilaisten lukioläppärihankkeiden ja tablettien myötä moni oppilaitos pohtii suhdetta kolmeen suurimpaan pilvipalveluun: Google Apps for Education, Microsoft Office 365 ja Apple iCloud. Moni oppilaitos jo nyt käyttää Googlen yksittäisiä palveluita. Google Apps for Education tarkoittaa tiettyä palvelupakettia, jonka oppilaitos voi ottaa käyttöön, mutta hallinnoida silti itse käyttäjiä. Se sopii erityisesti pienemmille oppilaitoksille ja sillä voi käytännössä halutessaan korvata oppimisalustat. Siihen myös useimmiten päädytään, jos valinta tehdään vain opetuksen näkökulmasta.

Hallinnon ja suurten oppilaitosten valinta puolestaan usein osuu Mikrosoftin Office 365:een, jonka myös 1.1.2013 aloittava Suomen suurin ammatillinen oppilaitos Tredu tulee ottamaan käyttöön. Tällöin Tampereen kaupungin opetuspuolella tulee palvelulla olemaan noin 20 000 käyttäjää, joten monelta osin Office 365 palvelee näin suurta joukkoa ja opetuksen ohella myös hallinnon väkeä paremmin. Se ja erityisesti sen SharePoint edellyttää Googlea huomattavasti enemmän osaamista ja omaan käyttöön virittämistä käyttöönottovaiheessa. Windows 8 ja Office 365 ovat esillä Oppimisympäristöseminaarissa huomenna tiistaina 20.11. klo 13.45 ja kyseistä Mikrosoftin esitystä voi seurata verkon välityksellä.

Pilvipalvelut olivat viime viikolla esillä PAOK:n kollegavalmentajaverkoston toiveesta heidän VerkkoPicnic-tapaamisessa. Alustajana meillä oli Tampereen kaupungin toisen asteen suunnittelija ja yrittäjä Mikko Lammi, joka jakaa esityksen diat blogissaan.

Lisäksi kannattaa tutustua kolmeen alla olevaan linkkiin.
-  -  -
Tämä kirjoitus on samanaikaisesti julkaistu myös PAOK-verkoston blogissa.

4 kommenttia:

 1. On ilo huomata että oppilaitokset siirtyvät vihdoinkin pilvipalveluihin.

  VastaaPoista
 2. Kyllä Sanna, juuri näin. Vaikka yksittäiset opettajat ovat voineet erilaisia pilvipalveluita jo pitkään hyödyntää, näyttäytyy tvt opiskelijalle helposti kovin sekavana, jos joka oppiaineessa on eri palvelu samaan tarkoitukseen. Yhtenäiset palvelut tukevat myös opettajien vertaistukea. Voidaan opetella yhdessä, kun käytettän samoja palveluita.

  VastaaPoista
 3. Kiitos tästä kirjoituksesta. Tuo pilvipalvelu on itselleni melko uusi tuttavuus, vaikka ilmeisesti se on ollut jo pinnalla vuosia. En ole kovin hyvä teknologian kanssa muutenkaan. Meille on töihin tulossa jonkinlainen pilvipalveluratkaisu. Saa nähdä, kuinka käy. Toivottavasti sen oppii nopeasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta Cecilia! Huomaathan, että kirjoitus on jo 10 v. takaa eli moni asia on muuttunut, mutta pilvipalveluita käytetään laajasti. Kyllä ne ihan opittavissa olevia asioita ovat ja oppimiseen kannattaa suhtautua askel kerrallaan. Kaikkea ei voi oppia kerralla, mutta kun joka viikko ottaa pieniä askeleita, ennen pitkää huomaa osaavansa jo yhtä sun toista, mikä helpottaa omaakin työtä.

   Poista

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.