15.10.2015

Syksyn löytöjä

Kokosin alle muutamia viimeaikaisia löytöjäni, jotka ovat helppoja käyttää ja toimivat ilman kirjautumista. Nämä löytyvät pahvimukeja lukuunottamatta myös diasarjastani Somettelua ilman (oppijan) kirjautumista. Muut diani löydät kootusti blogini koulutusdiat -sivulta.

Ruudunkaappauskuva sivulta:
www.online-stopwatch.com/rocket-timer/full-screen
Hedelmäpelillä tai kirjoituskoneella voi arpoa esimerkiksi seuraavan vastaajan. Kirjoitat vain oppijoiden etunimet keltaiselle alueelle ja käynnistät arvonnan. Käytän tätä esimerkiksi toisen koulutuspäivän alussa kysyäkseni satunnaisesti valituilta henkilöiltä mitä ensimmäisestä päivästä jäi päällimmäisenä mieleen tai millaisia odotuksia on nyt alkavalle päivälle.

Jännitystä ja naurua luokkaan saa erilaisilla ajastimilla, kuten kuvan ilotulitusraketilla, jolla voi määritellä vaikka ryhmätyöhön käytettävissä olevan ajan. Ajastimia on monta erilaista ja ajan voi asettaa itse. Ja muista laittaa koneeseen äänet päälle!

AnswerGarden-palvelun hylkäsin aikanaan, kun en tajunnut, että se on yksi monista pienistä kivoista sovelluksista, joka toimii vain joillakin selaimilla. Hyvä yleissääntö on, että kun homma ei toimi, kokeilee aina ensin toista selainta (eli Internet Explorer, Chrome, Mozilla,..) ennen kuin pyytää apua. Tämä vastauspuutarha tekee erilaisia sanapilviä niin, että kukin voi sitä omalta osaltaan täydentää. Tämä on monessa tilanteessa toimivampi idea kuin Wordle, missä yhden täytyy toimia sihteerinä, jos halutaan luoda yhtienen sanapilvi. Palvelua olen syksyllä käyttänyt kootessani ryhmän tavoitteita ja kootessani ryhmän eniten käyttämiä some-palveluita. Minimissään pitää klikata kohtaa Create Answergarden, antaa sille otsikko (Topic) ja valita Create. Muut asetukset ovat vapaaehtoisia ja ne kuvaillaan em. diasarjassa.

Paperimukien värit kertovat opettajalle avun tarvitsijoista.
Kuva: Matleena Laakso, CC BY
Somessa seikkaillessani löysin jostain englanninkielisestä blogista idean paperimukeista, mutta lähdettä en valitettavasti muista. Idea on, että jokaisella oppijalla (ryhmällä) on kolme mukia ja kun työskentely sujuu hyvin, päällimmäisenä on vihreä. Kun oppija toivoo opettajan apua, päällimmäisenä on keltainen. Kun avulla on kova kiire ja oppija on jumissa tehtävänsä kanssa, päällimmäisenä on punainen muki.

Etsin sopivan värisiä mukeja monesta paikasta, joten kerrottakoon, että löysin ne lopulta S-marketista ja ne ovat suomalaisia Bibo-kartonkimukeja.

Kun syysloman aikaa eletään, niin linkkaan tähän vielä sovelluksen, millä voi tehdä netissä tehtäviä palapelejä. Jigsawplanet-palveluun voi viedä oman kuvan ja valita kuinka vaikean palapelin sillä tekee. Siellä on myös paljon valmiita palapelejä.

1 kommentti:

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.