22.3.2022

BETT2022 - suomalaisten matkaraportit

Bin Ben ja London Eye aurinkonlaskun väreissä.
Kuva: Georg Langbehn, Pixabay
BETT-opetusteknologiamessut järjestettiin Lontoossa maaliskuussa 2022 ja seuraavan kerran ne ovat 29.-31.3.2023. Poikkeuksena aiempiin vuosiin sisäänpääsy (£25) on maksuton vain ennakkoilmoittautuneille (dl 3.3.2023)

Alta löydät vuosittaisen tapahtuman keskeisiä some-kanavia ja vähitellen koostuvan koonnin suomalaisten julkisesti jaetuista matkaraporteista.

Lontoon BETT-messujen aikaan kannattaa olla vähintäänkin somessa kuulolla ja tänä vuonna osallistun itsekin vain etänä. Osallistujia odotetaan pandemian ja mahdollisesti Ukrainankin tilanteen vuoksi normaalia vähemmän, mutta silti paikalle saapuu yli 20 000 kävijää 50 maasta. Puhujia on yli 300 ja palveluiden tarjoajia yli 400.

BETT-messuihin kuuluu laaja näyttelyalue, monenlaisia esityksiä ja palkittavien sovellusten esittelyitä. Monilla isoilla ständeillä pyörii tauotta koulutuksia messuvieraille. Tapahtumaan kuuluu myös paljon oheistapahtumia, kuten kouluvierailuita ja kutsuvierasseminaareja. Myös moni suomalainen ja Suomessa toimiva yritys järjestää BETT-viikolla omia tapahtumia Lontoossa. Näistä pysyt parhaiten ajan tasalla liittymällä Suomalaiset BETT-messuilla Facebook-ryhmään - ja tietysti kyseisten yritysten asiakasviestinnän avulla. 

Tapahtuman YouTubessa (ks. BETT 2020-soittolista) on perinteisesti jaettu kunkin päivän tunnelmia ja haastatteluita. Osa ständeistä lähettänee aiempien vuosien tapaan päivittäistä livestriimiä messualueeltaan, mutta en tiedä, että näitä löytyisi mistään kootusti. Lisäksi BETTin verkkosivulta löytyy runsaasti taustamateriaalia kuten artikkeleita. BETT tukee myös The Edtech Podcast-sarjaa.


Some, Bett app ja edellisvuosien matkaraportit
Matkakertomukset, sometarinat ja videot messuilta ja sen oheistapahtumista 

Listaus päivittyy noin 2 kk ajan. Poimin tähän linkit em. Facebook-ryhmästä ja Twitteristä tunnuksilla #finnbett ja etsin lisää hakukoneiden avulla. Kiitos, jos linkität tämän koonnin omaan matkaraporttiisi!

15.3.2022

H5P - mitä uutta?

Neljä laatikkoa, joissa tekstit: johdanto, onnistumiset, epäonnistumiset ja johtopäätös.
Structure Strip -työkalu
ohjaa jäsentyneeseen
kirjoittamiseen
H5P-työkalut kuuluvat verkkotyökalujen parhaimmistoon, sillä ne sisältävät yli 50 pääosin helppoa työkalua oppimateriaalien luomiseen ja automaattisesti tarkastuviin tehtäviin. Tässä bloggauksessa nostan esiin tänä lukuvuonna julkaistut työkalut. Listan neljä ensimmäistä julkaistiin maaliskuussa. 

Olen koonnut materiaalini H5P-työkalujen blogisivulle. Sieltä löydät linkin esimerkkeihin. Perustiedot ja työkalut esitellään myös diasarjassa. Sivulla on useita uusia ohjevideoita, joista osa on tekstitetty. Moni videoista on melko pitkä ja perusteellinen, mutta aikaleimojen avulla siirryt helposti haluamaasi kohtaan. Muutoksissa pysyt ajan tasalla tilaamalla englanninkielisen uutiskirjeen H5P:n sivulta tai seuraamalla blogiani. 

Koulutan aktiivisesti H5P:n käyttöä ja tämän blogin Tervetuloa-sivulla on nytkin tarjolla keväälle neljä H5P-koulutusta, ks. kohdat HY+ (maksullinen; uusinta syksyllä 2022), Tampereen korkeakouluyhteisö, Otavia (kaikille avoin ja maksuton) ja Samiedu (ammatillinen koulutus). 


Tekstin jäsentäminen (Structure Strip) 

 • Työkalu ohjaa oppijoita tekstin jäsentyneeseen kirjoittamiseen tarjoamalla kirjoitettavalle tekstille rungon, ohjeita, apukysymyksiä ja avainsanoja. 
 • Oppija kirjoittaa tekstin oheisen kuvan tavoin laatikoihin aloittaen johdannosta. Kysymysmerkistä hän näkee opettajan ohjeet kuten mihin kysymyksiin johdannossa tulee vastata tai kuinka pitkä sen tulee olla suhteessa muuhun tekstiin. Opettaja voi tarjota avuksi myös avainsanoja, joita suosittelee käytettävän. Ohjeiden lisäksi voi lisätä johdannoksi kuvan, videon tai äänitiedoston.
 • Kun teksti on valmis, oppija voi varmistaa, että tekstiä on vaadittu määrä, jonka jälkeen hän kopioi tekstin esim. tekstinkäsittelysovellukseen. 


Cornellin muistiinpanot (Cornell Notes) 

 • Sähköinen työkalu Cornellin yliopiston professori Walter Paukin kehittämään muistiinpanotekniikkaan (The Cornell Note Taking System). 
 • Ideana on tehdä muistiinpanot kolmessa osassa:
  1. Ensin tehdään muistiinpanot tavalliseen tapaan videosta, äänitiedostosta tai tekstistä.
  2. Seuraavaksi kirjoitetaan tiivistelmä omien muistiinpanojen pohjalta. Tällöin voidaan kirjoittaa ylös esim. avainsanoja, väliotsikoita ja kysymyksiä, joiden avulla opittua on myöhemminkin hyvä kerrata.
  3. Lopuksi kirjoitetaan yhteenveto opitusta parilla lauseella.


Lisätty todellisuus (AR Scavanger)

 • H5P-työkalujen ensimmäisessä lisätyn todellisuuden (AR, Augmented Reality) työkalussa H5P-sisällöt tai 3D-malli avautuu, kun kohdistuskuvaa (marker) katsotaan mobiililaitteella tietokoneelta tai tulostettujen kuvien kautta. Katsojalla tulee olla Moodle-sivu (tai muu H5P-ympäristö) avoinna kahdella laitteella yhtä aikaa.
 • H5P-sisältöihin tämän tekeminen onnistui helposti, mutta 3D-mallia en vielä saanut onnistumaan.


Tietovisa (The Chase)

 • Tehtävän ideana on yhdistää aiemmin luotuja H5P-tehtäviä kokonaisuudeksi, missä oppijat kilpailevat reaaliaikaisesti toisiaan vastaan.
 • Tämä on ensimmäinen H5P-työkalu, joka on tarjolla vain maksaville asiakkaille, joten tätä en ole itse päässyt testaamaan.  


Matriisikysely (Grid Checker)

 • Matriisikyselyt sopivat esimerkiksi sanaston ja käsitteiden opiskeluun, kun halutaan luoda tehtäviä, missä tulee yhdistää samaa tarkoittavat sanat. Matriisikyselyitä on kolme erilaista: Voit valita, onko joka rivillä yksi tai useampi oikea vastaus. Voit myös edellyttää valitsemisen sijaan oikean vastauksen kirjoittamista. 


Sanaristikko (Crossword)

 • H5P:ssä on nyt kaksi erilaista sanaristikkoa. Aiemmin on julkaistu Find the Words, mistä näytetyt tai piilotetut sanat tulee etsiä. Uudempi sanaristikko on perinteinen sanaristikko, mihin sanat lisätään vihjeiden avulla.


Kuvavalintatehtävä (Image Choice) 

 • Tehtävässä näytetään useita kuvia ja oppijan tulee valita niistä oikeat. Esimerkissäni on erilaisia kukkia, joista tulee valita kaikki sipulikukat. 


Lauseiden oikea järjestys (Sort the Paragraphs).

 • Tavoitteena on järjestää lauseet (sanat) oikeaan järjestykseen. Kuten monissa muissakin tehtävissä, tarjolla on erilaisia valintoja, kuten se, saako pisteen lauseen oikeasta sijainnista vai siitä, että sijainti on oikea suhteessa edeltävään lauseeseen.

10.3.2022

Ajatuskartat - käyttötapoja ja sovelluksia

Hyvää Jaa jotain -viikkoa! Lue tapahtumasta avoimen oppimisen teemaviikon blogista ja seuraa hashtagia #JaaJotain. Aiemmat teemaviikon bloggaukseni kertovat kuvien ja digijulkaisuden luomisesta sekä ilman kirjautumista toimivista sovelluksista. Katso myös kevään avoimet koulutukseni, joissa erilaisia sovelluksia konkreettisesti opetellaan!

- - - - - 

Ajatuskarttoja voi käyttää apuna esimerkiksi tiedon jäsentämisessä tai muistiinpanojen tekemisessä. Lisää käyttötapoja on koottu alla olevaan kuvaan. Oppilaitoksissa ajatuskartat mielletään usein oppijoiden työkaluksi, mutta ne sopivat myös opettajille esimerkiksi verkkomateriaalien suunnittelun avuksi. Itse käytin ajatuskarttaa viimeksi ThingLink-skenaariota suunnitellessani (ks. skenaario-bloggaus).

Kuvaan on koottu ajatuskarttojen hyödyntämisen tapoja: tiedon jäsentäminen, esityksen suunnittelu, ideointi, havainnollistaminen, mieleen palauttaminen, verkkomateriaalin suunnittelu, rakenteen selkeyttäminen, muistiinpanot ja tiivistäminen.Ajatuskartoissa avainsana kirjoitetaan yleensä keskelle ja siitä lähdetään haarautuen lisäämään alakohtia. Värejä voi käyttää erottamaan eri haaroja tai sitä, monennenko tason alakohdasta on kyse. Visuaalisuus auttaa myös havainnollistamisessa ja tukee muistamista. Oheiset olevat kuvat eivät ole visuaalisesti kovin monipuolisia ajatuskarttoja, mutta alempi havainnollistaa sähköisten työkalujen mahdollisuuksia siinä, miten niihin voi lisätä esimerkiksi hyperlinkkejä tai erilaisia mediaelementtejä. Se onnistuu osalla esitellyistä työkaluista. Alempi kuva on luotu Canvalla ja tagit lisätty ThingLinkillä.

Ajatuskartan voi piirtää paperille tai tehdä sähköisesti. Niiden tekemiseen on olemassa useita varta vasten ajatuskarttojen suunnitteluun luotuja sovelluksia, mutta varsin moni hyödyntää tekemisessä tuttuja ja yhteisen muokkaamisen mahdollistavia diapohjia, muistitauluja tai monipuolisia esitysgrafiikkatyökaluja kuten Canvaa tai Adobe CC Expressiä. Kun haet niistä mallipohjia, kirjoita hakusanaksi mind map (erikseen kirjoitettuna!). Alla olevan kuvan tageistä voit tutustua tarkemmin eri sovelluksiin. Niistä kaikista on tarjolla maksuton versio, suurimmasta osasta myös maksullinen.Klikkaa tästä tutustuaksesi interaktiiviseen kuvaan saavutettavassa muodossa.

Tämä koonti ajatuskartoista on samalla esimakua myöhemmin keväällä julkaistavasta Otavian Mestariharjoitusten työkalupakin sivustolta, minne ollaan rakentamassa monenlaisia digipeda-ohjeita lukio-opetuksen tueksi. Tuon linkin tähän, kun se julkaistaan.

Ks. myös TUNIn Vinkkipankki: Käsite- ja miellekarttoja eri työkaluilla (lisätty 2023).

8.3.2022

Ilman kirjautumista toimivia sovelluksia

Kuvituskuva, missä teksti: TERVETULOA! Ovi on auki & kirjautuminen vapaaehtoista.
Hyvää Jaa jotain -viikkoa! Lue lisää avoimen oppimisen teemaviikon blogista ja seuraa hashtagia #JaaJotain. Tämä on teemaviikon toinen bloggaus ja vielä yksi on tulossa. 

- - - - - 

Verkossa on runsaasti sovelluksia, joita voi käyttää täysin ilman kirjautumista. Suosikkejani niistä ovat sanapilvet ja ClassroomScreen, joita käytän viikoittain (em. linkeistä avaat blogijulkaisut). Bloochat (nyt jo lakkautettu) on ollut ahkerassa käytössä lähiopetuksessa, kun pitää jakaa useita linkkejä ryhmälle, jonka kanssa ei ole yhteistä oppimisympäristöä tai haluaa chatin muuhun käyttöön. Sen viestit näkyvät 24 h, mutta luotu chat-huone on ryhmällä käytettävissä vaikka koko lukukauden. 

Päivitin Jaa jotain -viikon kunniaksi lähes kahden vuoden takaa alla olevan diasarjan. Kevään 2020 bloggauksissa esittelin neljä sovellusta: Jitsi, WhiteBoard ja muita kirjautumatta toimivia -bloggauksessa ja Ilman kirjautumista toimivia sovelluksia -bloggauksessa neljä työkalua lisää. 

Diasarjaan on koottu sekä sovelluksia, joihin ei voi lainkaan kirjautua tai joissa se on vapaaehtoista ja tuo lisäominaisuuksia. Näiden lisäksi suuri osa verkon hyvistä sovelluksista on rakennettu niin, että vain yhden ryhmästä tulee kirjautua, esimerkiksi opettajan. Tällaisia ovat lähes kaikki kyselyt (ks. kyselyiden blogisivu), monet muistitaulut (Padlet, Flinga), blogit, useat Microsoftin ja Googlen dokumentit, 

Kirjautumatta toimiviin kuuluu myös videoneuvottelusovelluksia, postereiden ja sarjakuvien luomisen sovelluksia, erilaisia ajastimia, onnenpyöriä ja ryhmiin jakamisen työkaluja. Lisäksi löytyy muistitauluja, kyselyitä, äänitallenteen tekemisen työkalu, pelejä (ks. myös oppimispelien koonti) ja Classtools.netin lukuisia pikkutyökaluja. Kirjautumatta voi luoda myös erilaisia ajatuskarttoja. Niitä esittelen tarkemmin seuraavassa bloggauksessani.


7.3.2022

Luo kuvia ja digijulkaisuja

Kuva auringonkukasta Ukrainan sinikeltaisissa väreissä ja tekstit: Rauha Ukrainaan! Moni verkon palvelu on tuonut tarjolle mallipohjia Ukrainan väreissä.
Hyvää Jaa jotain -viikkoa! Tällä viikolla 7.-11.3.2022 vietetään Suomessa 10. kertaa avoimen oppimisen teemaviikkoa. Lue lisää teemaviikon blogista, seuraa hashtagia #JaaJotain ja tämän blogin viikkoa. 

-  -  -  -  -

Verkossa on lukemattomia hyviä ja maksuttomia sovelluksia erilaisten kuvien ja verkkojulkaisujen tekemiseen. Käytän niitä somen kuvittamiseen, oppimateriaaleina, interaktiivisten kuvien pohjina ja silloin, kun tarvitsen juuri tietyn kokoisen kuvan esimerkiksi Instagram-tarinaan tai Moodlen otsakekuvaksi. 

Päivitin JaaJotain-viikkoa varten alle upotetun digijulkaisujen ja kuvien diasarjan. Siihen olen listannut hyviä työkaluja ja niiden lyhyitä esittelyitä. Diojen ja ohjeiden blogisivulta löydät moneen tarkempaa ohjeistusta, mutta kirjautumalla ja itse kokeilemallakin pääsee pitkälle. 

Omia suosikkejani ovat Adobe Creative Cloud Express ja Canva. Ne ovat molemmat monipuolisia, niissä jopa maksuttomia versioita saa hyödyntää kaupallisesti ja molemmista K12-oppilaitokset saavat maksutta Premium-version. Etenkin Adobe CC Expressiä on laajasti otettu oppilaitoksissa käyttöön ja sitä lämpimästi suosittelen. Vaikka opettaja voi usein käyttää omien materiaalien tekemiseen mitä työkaluja haluaa, tärkeää on saada hyvät sisällön tuottamisen työkalut myös oppijoiden käyttöön. Ilmaiset kuluttajaversiot harvemmin ovat GDPR-turvallisia, mutta maksuton käyttöönotto oppilaitostasolla nostaa näiden tietosuojan yleisesti vaaditulle tasolle. 

Adobe Expressin etuna on myös monipuolisuus. Se sisältää yhden parhaista työkaluista helppoon ja nopeaan videoiden tekemiseen. Sen verkkosivu/-julkaisu työkalulla olen tehnyt Express-ohjeet. Lisäksi Expressissä on hyvät työkalut erilaisten kuvien tekemiseen. Kuvia voi optimoida monenlaisiin käyttötapoihin ja luoda infograafeja, ajatuskarttoja, julisteita, kutsuja, diasarjoja ja ties mitä muuta. Sillä teen myös pääosan Instagram-tarinoistani, joita näet profiilistani huippukohdiksi tallennettuna (ympyrä-kuvakkeista).

Hyvä videotyökalu tekee Expressistä piirun Canvaa paremman, samoin parempi maksuttomien sisältöjen tarjonta. Lisäksi monissa isommissa organisaatioissa Adoben maksulliset työkalut ovat usein ainakin tiedotus- ja markkinointityötä tekevien käytössä, joten käytön laajentaminen maksutta kaikille ei edellytä tietohallinnolta perehtymistä johonkin täysin uuteen. Canva on erityisen kätevä ThingLinkin kautta käytettynä, kun haluaa vuorotellen muokata pohjakuvaa ja interaktiivista sisältöä. Toki se onnistuu Adobellakin, mutta silloin päivitetty kuva tulee joka kerta ladata palveluun uudestaan.

Edellä kuvituskuvana käytetty kuva on tehty Canvalla. Sieltä löytyy tänään jo 311 mallipohjaa hakusanalla Ukraina. Maan tilanne muistuttaa meitä monen muun asian ohella siitä, miten tärkeää oppimateriaalien avoin jakaminen on. Globaalisti on paljon lapsia ja nuoria ja myös aikuisia, joilla ei ole mahdollista käydä koulua. Tällöin verkossa avoimesti jaossa olevat materiaalit tarjoavat edes jonkinlaiset mahdollisuudet jatkaa opintiellä. Siksi mm. UNESCO on antanut velvoittavan suosituksen oppimateriaalien avoimesta jakamisesta (2019).