Klikkaa tästä avataksesi saavutettavan näkymän tästä sisällöstä
Matleenan blogi
28.5.2025
Digipedagogiikan koulutuspaketti
Klikkaa tästä avataksesi saavutettavan näkymän tästä sisällöstä
27.4.2025
ITK: työpajapäivä tekoälystä ja Tampereen antia
![]() |
Tampere-talo tarjosi loistavat puitteet tapahtumalle. |
Järjestyksessään 35. ITK-konferenssi järjestettiin tällä viikolla ensi kertaa Tampereella. Ilmoittautuneita oli avajaisten alkaessa 1961, mutta sata näytteilleasettajaa mukaan lukien meitä oli yli 3500. Näin suurta näyttelyä ei edes tämän Pohjoismaiden suurimman konsertti- ja kongressikeskuksen historiassa ole nähty.
Tähän kirjoitukseen olen koonnut työpajapäivän antia ja nostoja Tampereella tehdystä työstä sekä melko satunnaisia poimintoja näyttelyalueelta. Lopusta löydät linkkivinkkejä ITK:n sivulta, Yle Areenan annista sekä linkit omiin esityksiini.
ITK on minulle työvuoden tärkein tapahtuma. Olen osallistunut 2005 alkaen joka vuosi ja muutaman vuoden olen ollut myös sen suunnitteluryhmän jäsen. ITK:sta kertoo myös tämän blogin ensimmäinen kirjoitus. Varaa kalenteriisi ensi vuoden ajankohta 22.-24.4.2026, silloinkin olemme Tampere-talossa.
Keskiviikon työpajapäivä
Osallistuin Opetushallituksen työpajapäivään otsikolla Oppimisen ja osaamisen tulevaisuuksia tekoälyn aikakaudella. Hiljattain julkaistut OPH:n ja OKM:n tekoälysuositukset olivat monen tavoin vahvasti esillä. OPH:n johtaja Jarkko Niiranen muistutti päivän alussa, että "tekoälylukutaito on yleissivistystä, johon jokaisella on oikeus".
Antti Kauhanen ETLAsta puhui työelämän murroksesta ja tekoälyn vaikutuksista työhön ja koulutukseen. ETLAlta löytyy aiheesta monenlaisia artikkeleita, julkaisuja ja tutkimuksia tekoälystä aiheeseen syventymiseksi. Tässä yksittäisiä nostoja puheenvuorosta:
- Yksi tutkimus USAsta: noin 20 % tekoälyn käytöstä on kannattavaa. Käyttöönotto on kallista, toisin kuin itse työkalut. Organisaatiossa voi hyvinkin mennä yli vuosi, ennen kuin saadaan mitään merkittävää hyötyä. Ensin täytyy tutustua sovelluksiin, luoda ohjeistukset jne.
- Generatiivinen tekoäly todennäköisesti korvaamisen sijaan enemmänkin täydentää ihmistyötä, etenkin jos työ edellyttää esimerkiksi kommunikaatiota, kriittisyyttä, vastuuta tai erilaisia fyysisiä olosuhteita.
- ETLAn selvityksen mukaan jo nyt näkyy, että tekoälyn vuoksi paikoin töitä on vähentynyt ja paikoin lisääntynyt. Vähiten altistuneita ovat eläinlääkärit. Kielenkääntäjissäkään ei vielä näy merkittävää vaikutusta. Teknologiamurrokset tapahtuvat hitaasti. EVAn arvo- ja asennetutkimuksen (syksy 2024) mukaan vasta 20 % työelämässä olevista on käyttänyt tekoälyä. Suurin osa käyttää sitä kerran kuussa ja silloinkin pääosin tiedonhakuun, vinkkeihin ja neuvoihin.
- Pohdittaessa tulevaisuuden taitoja, keskeisiä kysymyksiä ovat, missä tehtävissä tekoäly täydentää ihmisen osaamista ja mitkä työtehtävät se korvaa, Millaiselle ihmistyölle tulevaisuudessa on kysyntää? Mitä osaamista tarvitaan, jotta pystytään hyödyntämään tekoälyä parhaalla mahdollisella tavalla?
- Loppusanoiksi kolme näkökohtaa: Ihmistyö ei häviä, mutta ammattien sisällöt ja työn tekemisen tavat muuttuvat. Työmarkkinoilla arvokkaat taidot muuttuvat ja jatkuvan oppimisen merkitys korostuu.
Tampereella osataan
- Tampere-talo toimi erinomaisesti konferenssipaikkana. Puitteet olivat valoisat, asiakaspalvelu ystävällistä, tilaa oli hyvin näin suurelle porukalle ja ruoka oli erinomaista. Ainoa isompi miinus tuli postereiden liian ahtaasta sijoittelusta.
- Van Gogh Alive -kesänäyttely saapuu Tampere-taloon 25.6.-17.8.2025. Lämmin suositus tällaisille immersiivisille taidenäyttelyille. Uskoisin ITK-väen tykkäävän!
- Aiempaa tapahtumapaikkaa Aulankoa tuli monen kanssa muisteltua lämmöllä. Parasta siellä oli porukan pysyminen koossa. Oltiin sitten saunanlauteilla, vessajonossa tai baaritiskillä, voi luottaa siihen, että tekoäly teemana innostaa ajatusten jakamiseen. Tampereella porukka väistämättä hajaantuu illalla pitkin kaupunkia ja kohtaamisia syntyy vähemmän. Tämä vaatii vielä ideointia, samoin ehkä perjantai-illan jatkot.
- Tämä oli 35. konferenssi ja ensimmäinen Tampereella. Saimme kutsun raatihuoneelle ennen konferenssi-illallista. Olipa upeaa, että kaupunkikin näin meidät huomioi!
- Tampereen kaupungin varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen materiaalipankki: tekoäly, monilukutaito, ohjelmointi, valokuvata ja videot, digiä ulkona, laitteeton toiminta jne.
- Tampereen kaupungin dataportaali, avointa dataa Tampereen seudulta
- Tampere.Finland-mobiilisovellus (Android, iOS), mukana mm. kirjastokortti, joukkoliikenne, kierrätyspisteet, ilmanlaatu, pyöräilyreitit, liikkumisen hiilijalanjälki, vaikuttaminen, ostosedut ym.
![]() |
Tampereen uusrenessanssityylinen raatihuone valmistui vuonna 1890. |
Poimintoja näyttelyalueelta
- Tällä viikolla julkaistu eNorssin tekoälyopas opettajille 2.0 on tiivis tietopaketti tekoälyn keskeisistä asioista ja opettajan työhön liittyviä käytännön esimerkkejä. Se julkaistiin tällä viikolla
- Olen koonnut 2017 alkaen yhteen linkkejä oppimispeleihin ja sinäkin voit listausta täydentää. Messuilla esitellyt Globaalikoulun somekaupungin selviytyjät ja Digiympäristö-pelit löytyvät Padletin alusta. Digitaitojen pelikortit puolestaan löytyvät kuvakorttien koonnista vuodelta 2020, mutta sitäkin tarpeen mukaan päivitän.
- Kartalla verkosto "jalkauttaa Ammatillisen koulutuksen kestävyystiekarttaa".
- EducationalAI, Erasmus+-hanke, jossa Suomesta mukana Sykli. Apua tarjolla opettajille ja koulutuksen johtajille tekoälyn vastuulliseen käyttöön.
- Funky Facts -etsiväkoulutus 5.-6. luokkalaisille, tekijänä Tampereen yliopisto. Pelkistetty versio ilman etsiväkoulukontekstia sopii myös yläkouluun, Ks. Opettajan materiaali, oppijan materiaali.
- Työkaluja kriittisen nettilukutaidon opettamiseen, materiaalipaketti on suunnattu perusopetuksen opettajille. Materiaalin on tuottanut Tampereen yliopiston EduLit-tutkimusryhmä.
- Digitaalinen kansalaistiedekeskus esittäytyy näin: "kansalaiset voivat mobiilisovellusten avulla paitsi osallistua tieteellisiin tutkimuksiin myös saada niistä itselleen välitöntä hyötyä ja iloa".
Lue lisää
- Aiemmat bloggaukseni ITK-esityksistäni materiaaleineen
- ITK-posteri: Tekoälyä ja käsitöitä, mukana Google-sivusto esimerkkeineen.
- ITK-foorumi: Ryhmän aktivointi tekoälyä hyödyntäen, mukana linkki ITK-webinaaritallenteelle samasta teemasta.
- ITK: AIXR-esitys.
- Tulossa vielä kirjoitus, minne kokoan konferenssipäivinä muilta oppimaani.
- ITK-konferenssin sivusto
- Esitysmateriaaleja linkitetään ohjelmakarttaan.
- Artikkelijulkaisu tehtiin nyt toista kertaa.
- Webinaarien tallenteet.
- Yle Areena
- Suorana suomalaisilta -sarjan kolme striimattua 30 min ohjelmaa ovat katsottavissa 24.5.2025 asti tallenteina: Interaktiivinen Tekniikka Koulutuksessa ITK 2025 -konferenssi 1. Paljon uutta, 2. Vähän vanhaa ja 3. Jotain lainattua.
26.4.2025
ITK: AIXR-esitys
![]() |
Puheenvuoroni AIXR-tapahtumassa. Maestro-salista on kauniit maisemat Sorsapuistoon. Diassa teksti: "Et voi käyttää tekoälyä työssäsi ilman tekoälylukutaitoa". Kuva: Marjut Silvennoinen. |
Esitykseni hyperlinkit
- OKM & OPH: Opetus- ja ohjaushenkilöstön tekoälysuositukset. Viimeistään nyt on aika lukea nämä nelisen viikkoa sitten julkaistut suositukset. Se vie vain 10 minuuttia aikaasi. Lisäksi tarjolla on tausta-aineistoja.
- Faktabaarin oppaat opettajille, uusimpana tänä vuonna julkaistu tekoälyopas.
- Napkin-sovellus ja siitä kertova blogikirjoitus, jossa esimerkkejä ja ohjevideo: Napkin visualisoi tekstisi. Uutena mahdollisuus tallentaa kuva muokattavana PowerPoint-diana.
- Google NotebookLM-sovellus ja siitä kertova blogikirjoitus esimerkkeineen: NotebookLM luo podcasteja omista materiaaleista. Uusimpana miellekarttojen luominen materiaaleista.
- Google Arts & Culture-etusivu. Experiments löytyy Explore-välilehdeltä. Kehotteiden kirjoittamisen opettelussa toimii Say what you see. Kokeilut toimivat kirjautumatta ja vain englanniksi. Arts & Culture tarjoaa myös mm. lisätyn todellisuuden sisältöjä, joita esittelin AR-infograafi-bloggauksen videolla 2023.
- Tekoälyn opetuskäytön linkkivinkit. Päivittelen Padlet-muistitaulua aktiivisesti.
AIXR-esityksen kuvan ITK-ohjelmassa
Jo perinteeksi muodostunut Heikki Mäenpään, Petri Lounaskorven, Matleena Laakson sekä heidän asiantuntija- & tuotantoryhmiensä ajankohtaiskatsaus tekoälyn, laajennetun todellisuuden ja robotiikan kuulumisista ja näkymistä osana oppimista. Perjantai-iltapäivälle ennen konferenssin päättävää keynote-luentoa ajoittuvaan arena-esitykseen päivitetään myös ITK-yhteisön Tampere-taloon mukanaan tuomia sisältöjä ja kokemuksia. Niiden avulla saadaan syntymään mielenkiintoinen ja yhdistävä tulevaisuuteen suuntaava "Virtuaaliperjantai"- kokonaisuus. Tätä kokonaisuutta elävöittämään ja konkretisoimaan tuotetaan Areenalle elämyskulmia, joissa yleisö pääsee tutustumaan ja kokeilemaan alueen nopeasti kehittyviä sovelluksia ja välineitä.
Muut ITK-bloggaukseni
- ITK-posteri: Tekoälyä ja käsitöitä, mukana Google-sivusto esimerkkeineen.
- ITK-foorumi: Ryhmän aktivointi tekoälyä hyödyntäen, mukana linkki ITK-webinaaritallenteelle samasta teemasta.
- ITK: työpajapäivä tekoälystä ja Tampereen antia
- Tulossa kirjoitus koetusta ja muilta opitusta.
23.4.2025
ITK-foorumi: Ryhmän aktivointi tekoälyä hyödyntäen
![]() |
Loin kuvan ChatGPT:llä kuvitukseksi sen kanssa ideoimaani visuaalinen väittely -menetelmään. |
Kokeile etukäteen, esityksen aikana tai sen jälkeen
- Mitkä ovat sinusta oppimisen ja opettamisen parhaat sovellukset? Voit vastata niin monta kertaa kuin haluat, mutta kerro yksi sovellus kerrallaan.
- Padlet: Sandbox-demo ja kuvien generointi Padlet-taulussa
Esityksessä mainittuja linkkejä
![]() |
ITK:n perinteiseiin kuuluu puhujille annettava hattu. Kuva Taru Koivisto |
- Sovellusten ohjeita: Sanapilvet, Padlet, Flinga, Adobe Express, H5P-työkalut ym.
- Sanapilvistä tietovisoja tekoälyn avulla.
- Kehotteita H5P-sisältöjen luonnosteluun tekoälyn avulla.
- Tekoälyn linkkivinkit ja suosittelijan linkit esim. Gammaan.
- Kuvakortit opetuksessa (osta, tulosta, käytä nettiversiota tai tee itse).
- Sitran tulevaisuusaineistoja opettajille ja kasvattajille (esim. digitaaliset megatrendikortit).
- Faktabaarin oppaat.
- Fun with A.I -YouTube-kanava.
- Opettajien sovelluksia: Twee, Diffit sekä Padlet TA ja sen esittely.
Esityksen kuvaus
Esitys tarjoaa opettajille ja kouluttajille innovatiivisia ja konkreettisia tapoja oppijoiden aktivointiin ja osallistamiseen hyödyntämällä generatiivisen tekoälyn sovelluksia. Suosittuja aktivoinnin sovelluksia ovat mm. sanapilvet, muistitaulut ja pelilliset kyselyt. Tekoälyn tuo niiden käyttöön uudenlaisia mahdollisuuksia, myös silloin kun käytetään sovelluksia, joihin ei tekoälyä ole integroitu. Esityksessä tutustutaankin erityisesti mahdollisuuksiin, joita innovatiivinen eri sovellusten yhdistäminen tarjoaa ryhmän aktivoinnin tueksi ja samalla tekoälyn mahdollisuuksiin tutustumiseksi.
Esitystä varten on ideoitu ja täydennyskoulutuksissa testattu erilaisia työskentelytapoja. Esimerkit toimivat lähi- ja etäopetuksessa. Käytetyistä sovelluksista on tarjolla maksuton lisenssi eikä oppijoiden ei tarvitse kirjautua, joten ne sopivat monenlaisille ryhmille. Esimerkiksi sanapilveen voidaan kerätä opiskeltavaan teemaan liittyviä haastavia käsitteitä. Niistä voidaan tehdä tekoälyn (esim. Copilot) avulla harjoituksia kuten Formsin monivalintoja tai H5P-tehtäviä. Toinen sanapilvityöskentelyyn sopiva menetelmä on kerätä metaforia jollekin asialle. Tekoälyä voidaan pyytää tiivistämään ja luokittelemaan metaforat, jotta esiin nousseisiin näkökulmiin on helpompi tarttua. Tekoälyä voidaan pyytää myös ehdottamaan keskustelukysymyksiä pienryhmille. Näin tekoäly voi auttaa tukemaan vuorovaikutusta oppijoiden välillä.
Kolmas esimerkki on kerätä ryhmältä ajatuksia vaikkapa kysymykseen: Mitä jokaisen lukiolaisen tulee tietää generatiivisesta tekokälystä? Vastaukset syötetään tekoälylle ja pyydetään siltä niistä analyysiä. Sen jälkeen voidaan kysyä tekoälyltä mitä näkökulmia vastauksista puuttui tai käydä muuta keskustelua ryhmän ja tekoälyn kesken. Kun on ensin pyydetty tekoälyä arvioimaan oppijoiden kommentteja, voidaan kääntää roolit toisinpäin. Tällöin oppijat arvioivat kriittisesti tekoälyn vastauksia ja myös työskentelytapaa. Näin voidaan oppia jotain sekä opiskeltavasta asiasisällöstä että tekoälysovellusten mahdollisuuksista ja rajoitteista.
Neljäs esimerkki on koota muistitauluun oppijoiden kysymyksiä vaikkapa tekoälyn etiikasta. Sen jälkeen kysymyksistä luodaan tekoälyn avulla diasarja. Se tuskin kykenee vastaamaan kaikkiin kysymyksiin ja siellä voi olla virheitä tai erilaisia puutteita, mutta eihän dioja muutoinkaan lueta sellaisenaan läpi. Sen sijaan diasarjalla saadaan koottua kysymysten teemat, jolloin niitä on sujuvaa käsitellä keskustellen. Lopuksi arvioidaan tekoälyn ja työskentelytavan mahdollisia etuja oppimiselle. Sekin voi olla opettavaista, kun todetaan, että tekoäly ei jotain osannut tai ei vain vielä osattu kirjoittaa kehotetta, joka olisi toiminut.
Esitys tarjoaa selkeitä ja käytännönläheisiä menetelmiä ja sovelluksia, joiden avulla opettajat voivat hyödyntää tekoälyä ryhmän aktivoinnissa ja löytää uusia ulottuvuuksia osallistamiseen. Tarjolla on siis paljon uutta ja vähän vanhaa. Lainattua etsin verkon syövereistä ennen toteutusta. ITK-foorumiesityksessä kuulet aiheesta lisää ja pääset vähän itse kokeilemaankin.
22.4.2025
ITK-posteri: Tekoälyä ja käsitöitä
![]() | ||
Anne loi ChatGPT:n avulla valokuvasta uuden kuvan meistä posterin tekijöistä. |
Tekoälyn tuoma muutos on niin suuri, ettei siitä kannata yrittää selvitä yksin. Suuren verkostojen kuten Facebookin TOT Tekoäly oppimisen tukena -ryhmän oheen tarvitaan pienverkostoja, jotka edistävät dialogia ja tarjoavat vertaistukea ja hyvinvointia, toisinaan työn ja harrastusten rajamailla. Jutellessa tekoälystä voi nääs vaikkapa kutoa villasukkia ja ratkoa muitakin haasteita kuin tipahtaneita silmukoita - konkreettisesti tai kuvainnollisesti.
- ITK-foorumi: Ryhmän aktivointi tekoälyä hyödyntäen, mukana webinaaritallenne.
- ITK: AIXR-esitys, mukana linkit Yle Areenan tallenteisiin.
- ITK: työpajapäivä tekoälystä ja Tampereen antia
- Tulossa kirjoitus koetusta ja muilta opitusta.
Lue lisää posterimme teemoista
- Tekoälyä ja käsitöitä Google-sivusto, missä meistä kolmesta jokainen jakaa omia oivalluksia ja vinkkejä käsitöihin ja tekoälyyn liittyen. Minun vinkit ja kokemukset koskevat kutomista, puutarhatöitä ja harrastusten sitomista digin opetteluun ja esimerkkien tekemiseen.
- Anne tarjoili makupaloja posterista jo 6.2. ITK-webinaarissa (Google Slides & tallenne 12 min).
- SeOppi-lehdessä 1/2025 (sivut 10-11) on Leena Vainion haastattelu meistä kolmesta otsikolla Luovuus tekoälyn aikakaudella - mahdollisuus, uhka vai jotain enemmän? Lehteä julkaisee Suomen eOppimiskeskus ry ja kyseinen numero jaettiin konferenssin osallistujille. Lehtijutusta löydät vielä kolmannenkin version yhteiskuvastamme.
- Posterimme kuva ja kuvaus konferenssin sivulla.
- Posteri on osa Otavian koordinoiman OPH-rahoitteisen Airut-hankkeen toimintaa. Hankeblogissa on Annen kirjoitus #ITK25 – Tekoälyä ja käsitöitä.
![]() |
Anne, Sanna ja minä virkataan tai kudotaan posterilla. Ja olipa hauska huomata, miten moni saapui paikalle oman käsityön kanssa! Kiitos kuvasta naapuripostereiden Riikka Marttinen. |