16.12.2020

Jouluinen x-breikki

X-breikin kuvitus on Liikkuvan koulun
 käsialaa, mutta tekstit voi vaihtaa omiksi.
Liikkuvan koulun nettisivulla on hienoja ideoita liikkumiseen kouluarjessa. X-breikki on yksi suosikeistani ja bloggasin siitä jo 2016: X-breikki liikuttaa koululaisia

X-breikin pohjana on diasarja, minkä mukaan vastataan tietoa vaativiin kysymyksiin, äänestetään tai kartoitetaan mielipiteitä. Tavoitteena on samalla tauottaa istumista, joten kysymysten välissä kävellään paikoillaan. Itse teen aina liikkeet mukana, mutta satunnaiseen suuntaan, jotta minusta ei näe oikeita vastauksia. 

Upotin alle jouluisen X-breikin viimeisellä koulu- tai työviikolla käytettäväsi. Parhaiten se toimii lähitapaamisissa, kun nähdään kaikkien jumppaliikkeet, mutta etänäkin (kamerat auki!) sitä voi käyttää. Voit myös ladata sen itsellesi PowerPointina ja muokata oman version. Diasarjassa ei ole CC-lisenssiä, sillä pohja on Liikkuvan koulun tekemä ja vain kysymykset minun. Saat silti vapaasti muokata pohjaani. On X-breikin alkuperäinen idea, että opettajat jakavat näitä toinen toisilleen.

Tässä muutama muu linkki, joista saat vinkkejä koulun tai työpaikan viimeiseen viikkoon ja/tai pikkujouluihin. Osa ideoista sopii myös etätapaamisiin - ja silloin ne kamerat päälle ja jouluiset taustakuvat päälle :) Keskustelu isolla porukalla on vähän haastavaa, joten pienryhmiin jakautumista kannattaa välillä harrastaa, niin saa paremmin vaihdettua kuulumisia ja kaikki pääsevät ääneen.


Tämän bloggauksen myötä toivotan kaikille lukijoille hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!



14.12.2020

Kiitos Kiipula!

Viisi valko-pinkkiä Kiipulan lippua liehuu lipputangossa.
Olen saanut olla pari vuotta digipedagogisena asiantuntijana Kiipulan ammattiopiston Digi työtavaksi -hankkeessa. Strategiahanke on näkynyt pääosin sisäisesti, mutta muutamia ulospäin näkyneitä ja laajasti kehuja saaneita oivalluksiakin on tehty. 

Oma työni keskittyi digi-innostajaverkoston kouluttamiseen ja tukemiseen yhdessä projektipäällikkö Kirsi Ekin kanssa sekä henkilöstön työpajoihin ja perjantai-webinaareihin. 

Kiipulan digi-innostajat toimivat digipedagogisena tukena toimipisteellään. He ovat pitäneet mm. digivartteja ja olleet muun henkilöstön apuna arjen pikkupulmissa ja omalta osaltaan olleet mahdollistamassa etäopetusta koronakevään aikana. Osa ryhmistä on opiskelut syksylläkin päivän kuukaudesta etänä, jotta niin opiskelijoiden kuin opetushenkilöstön etätyöskentelyvalmius pysyy yllä.

Paras hankekoonti ikinä - digi-innostajat esittelivät kokemuksiaan digisti

Digi-innostajien viimeisessä tapaamisessa jokaisen tuli jakaa kokemuksiaan työstään digisti. Enpä näin hauskaa hankekoontia ole ennen kokenutkaan! Lyhyillä videoilla meille esiintyi Vokilla kuvattu Hankepelle, näimme listauksen tuetuista sovelluksista TikTok-videolla tehtynä, Digi-inhottajien tarina esitettiin nukketeatterin keinoin ja näimme Mika Ijäksen animaation Oppimisen ilo

Arto Vehkomäki näytti kiinteistöpalvelualan Varaston syövereissä -videon, joka oli esillä myös koulutuksen etäesittelypäivässä. Digi-Valtterin matkasta nähtiin vasta iMoviella tehty traileri, sillä koko illan elokuvan rahoitus on vielä vähän auki :)

Kokemuksia esiteltiin myös ThingLink-kuvana, julisteena ja sarjakuvana. Digi-innostajien mukaan heille tehtyjen ”kysymysten skaala on ollut mahtava” ja toisinaan voi todeta, että ”kun hihasta vedetään, niin ei koskaan tiedä, mitä sieltä tulee”. Tommi Natri piti oman esityksensä soittamalla teoksen Kokemuksia digi-innostajan työstä 2019-2020: Kolme osaa - alkuinnostus, korona kevät ja uutta kohti.

Ohjelmassa oli kuulumisten vaihdon ja jutustelun ohella myös jouluinen pieni demo ThingLinkistä, missä pääsi etenemään vain tietämällä tai arvaamalla oikean vastauksen. Taukojumppasimme jouluteemaisen X-breikin kera ja teimme Kirsin tekemän Kahoot-jouluvisailun, missä nopeus oli valttia. 


Interaktiivinen video Digi työtavaksi -hankkeesta

Minä tein viiden minuutin videon hankkeesta lähinnä omasta roolistani käsin. Se on upotettu alle  interaktiivisena ThingLink-videona. Sen tageistä voit halutessasi avata lisätietoja. Ensimmäisessä tagissa kerron, miten video on tehty. Video löytyy myös YouTubesta ilman tagejä ja saavutettavammassa muodossa eli niin, että tekstitystä ei ole liimattu videoon. 


5.12.2020

Miten esitän Teamsissa dioja?

Lukunäkymä -painike löytyy
PowerPointin oikeasta alakulmasta.
Koulutuksissa ja verkkokeskusteluissa nousee jatkuvasti esiin harmi siitä, että esitettäessä PowerPoint-dioja Teamsin tai vaikka Zoomin kautta ei näe chattia.  Tämä johtuu siitä, että diat on totuttu esittämään lähiopetuksessa projektorilla kohdasta diaesitys.   

Kun dioja esitetään verkkotapaamisissa, kannattaa dioista valita diaesityksen sijaan lukunäkymä. Sen kuvake on ihan diaesityksen vieressä. Tällöin diat näkyvät yhdessä ikkunassa, jonka voit jakaa verkon kautta. 

Jakamalla osallistujille vain yhden ikkunan, näet näytölläsi mm. osallistujien videokuvat, osallistujalistan tai chatin. Voit myös pitää esillä mahdolliset muistiinpanot tai muut materiaalit. Jos haluat nähdä diojen muistiinpanot, voit kopioida diat ja avata kopion työpöydälle muistiinpanonäkymässä.

Näytän alle upotetulla Miten esitän Teamsissa dioja? videolla (4:45 min), miten tämän teen ja avaan vähän muutenkin omia webinaarikäytäntöjäni. Olen tekstittänyt videon, mutta tekstityksen voit myös piilottaa.