23.11.2020

Lempisovelluksistani osa poistuu ja osa kehittyy

Google Expeditions & Tour Creator lakkautetaan. Quizizz sen kun paranee monen muun sovelluksen tavoin.
Alla on koontia muutamien hyvien sovellusten muutoksista. Normaalin kehittämistyön ohella muutosten taustalla ovat lisääntynyt etäopetus ja etätyö ja toisaalta saavutettavuus.

Päivitän tietoja muutoksista jatkuvasti mm. tämän blogin koulutusdiojen sivulta löytyviin diasarjoihin. Sieltä löydät alla mainittujen sovellusten ohjeet ja bloggauksia niistä (pl. Mentimeter) joko sovelluksen nimellä tai animaatioiden tai sähköisten kokeiden materiaaleista. 

Nostan usein blogissa esiin eri sovellusten muutoksia. Bloggaus 10 suosittua sovellusta muuttuu tai lakkautetaan (2018) on edelleen blogini luetuin julkaisu. 


Googlen Tour Creator ja Expeditions lakkautetaan


Google on ilmoittaunut lakkauttavansa Tour Creatorin ja minun suosikkini Expeditions-sovelluksen, mikä on VALTAVA PETTYMYS! Kun kerron alaani tuntemattomille ihmisille työstäni, usein kerron, että hauskinta työssäni on toimia matkaoppaana, kun vien opettajaryhmiä virtuaalilaseilla kansainväliselle avaruusasemalle (ks. Opettajalehden retkioppaan artikkeli) tai tutustumaan modernin maailman ihmeisiin. Se on mahdollista enää 30.6.2021 asti ja kun sovellus ei opettajan opastamana toimi etäopetuksessa, voi olla, että retket ovat nyt taakse jäänyttä elämää. Google on luvannut myöhemmin kertoa, miten tehdyt virtuaalimatkat saa talteen. 

En tiedä mitään muuta Google Expeditions kaltaista sovellusta, mutta Tour Creatorille on useita vaihtoehtoja. Niistä ehdottomasti paras on Suomesta lähtöisin olevaa ThingLink, joka mahdollistaa samat asiat ja paljon muutakin. 

Kommentti 4.8.22: Toinen yritys jatkaa Googlen virtuaaliretkien palveluita lähes sellaiseen. Lue lisää bloggauksesta Expeditions Pro jatkaa Googlen kehittämiä virtuaaliretkiä


ThingLinkin käyttöliittymä on uudistumassa ja tarjolla suomeksi


ThingLinkin uusi Saimaaksi nimetty käyttöliittymä on jo saatavissa pyynnöstä käyttöön ja olen sen ohjeita päivittänyt tähän ThingLink-ohjekuvaan ja sen sen linkkeihin. Saimaan myötä ThingLink tulee saataville kokonaan suomenkielisenä. Saimaa-käyttöliittymän rakentaminen on vielä vähän kesken, mutta helppokäyttöinen sisältöjen luomisen editori pysyy ennallaan, joten muutos ei käyttäjille ole suuri.

Uusia ominaisuuksia ovat ulkoasun lisäksi ainakin jako-ominaisuuksista löytyvä QR-koodi ja Tour Creator -tagin valinta Conditional transition. Siitä voi määritellä, että seuraavaan kuvaan tai videoon pääsee vain antamalla tietyn vastauksen. Hyvä toiminto esim. virtuaalisten pakopelien tekijöille! 


Quizizz kehittynyt ohi Kahootin ilmaisversion 


Quizizz oli hämmästyttävän pitkään maksuton aivan kaikille. Nyt ilmaisversiolla voi tehdä vain kolme kyselyä, mutta opettajat voivat edelleen nauttia maksuttomasta sovelluksesta, joskin lisäominaisuuksia voi myös ostaa. Quizizz on jo aiemmin mennyt selkeästi ja korkealta Kahootin ilmaisversion ohi.

Quizizz-kyselyssä on viisi kysymystyyppiä, lisäksi sillä voi luoda dioja tai tuoda ne kyselyyn PDF-muodossa. Tällöin käytetään kyselyn sijaan termiä Quizizz Lesson beta. Loin sillä diasarjan sähköisistä kyselytyökaluista kolmeen marraskuun koulutukseen (linkki avoinna 7.12.20 asti). Tulen käyttämään tätä niin, että diojen lomassa kokeillaan eri sovelluksia ja osaa kysymyksistä pohditaan suullisesti, osaan Quizizz antaa oikean vastauksen.

 

Kahootin ilmaisversio supistuu supistumistaan


Kahoot tarjosi alkusyksyyn asti Premium-version maksutta opettajille, joiden koulu oli koronan vuoksi suljettu. Aiemmasta tiedosta poiketen Premium-versiolla tehdyt kyselyt eivät enää ole käytettävissä ilmaisversiolla. Siihen kuuluu nykyisin vain monivalinta (valittavissa yksi oikea vastaus) sekä oikein/väärin-kysymys. Kysymykseen voi tuoda kuvan tai YouTube-linkin. Vastausvaihtoehto voi olla teksti tai kuva. 

Kahoot on jo pitkään panostanut lähinnä maksulliseen versioon, joka onkin hieno. Uusia yhteistyökuvioita on avattu tekemällä Kahooteja Disneyn kanssa ja mahdollistamalla Bitmojit kyselyihin.


Biteable-animaatioita voi luoda rajattomasti


Biteable on suosikkini sovelluksista, joissa valmiita mallipohja muokaten luodaan omia animaatioita. Nyt Biteable on poistanut rajoitteet ja maksuttomia animaatioita saa tehdä rajattoman määrän. Olen pariinkin otteeseen päivittänyt bloggausta Animaatioita Biteable-sovelluksella (2018). Sieltä löydät myös neljä esimerkkiä.


Mentimeterin voi jakaa pariksi päiväksi


Mentimeterin käyttö tuntuu lisääntyneen etäkokousten myötä. Sen ilmaisversio on kovin suppea, mutta toisin kuin usein väitetään, se mahdollistaa enemmänkin kuin vain pari kysymystä ("Maximum two questions and five Quiz questions per presentation"). Riippuu siis kysymystyypistä, montako niitä saa olla. Sen lisäksi voi lisätä dioja, joihin reagoidaan esimerkiksi peukuttamalla.

Aiemmin ilmaisversiolla voi tehdä vain reaaliaikaisia kyselyitä, nyt kyselyt voi avata kahdeksi päiväksi. Uutena on tullut myös mahdollisuus lisätä kuville tekstivaste. 


H5P jatkaa vaikuttavaa kehitystyötä


H5P-työkalut, jotka oppilaitoksissa löytyvät useimmiten Moodlesta (kohdasta lisää aineisto tai aktiviteetti) tai WordPressistä, kehittyvät vauhdilla hyvään suuntaan. Jos niitä ei oppilaitoksesi Moodlessa ole, niitä kannattaa pyytää, sillä usein ne ovat tarjolla maksutta. 

H5P muutoksineen olisi oman bloggauksen aihe, joten nyt linkkaan H5P-blogisivulleni, mistä löydät hyvät ohjeet ja runsaasti esimerkkejä. Ohjedioja olen päivittänyt syksyn aikana useasti, joten poimi sieltä, mikä sinulle on uutta. Pysyäksesi hyvin informoituna voit myös tilata uutiskirjeen (englanniksi). Uusia ominaisuuksia on tällä lukuvuodelle luvattu runsain mitoin ja pian tarjolle tulee myös H5P OER Hub materiaalien ja tehtävien avoimeen jakamiseen.

Tein viikonloppuna H5P:stä ohjevideon (11:24 min), kun oli myös tarve harjoitella videon automaattista tekstitystä puheesta. - Siinä tulevan bloggaukseni teema.

Tässä muutama havainto viime kuukausilta

  • Interactive Book uutena työkaluna.
  • Essee: voi näyttää vastaajille mallivastauksen.
  • Dictation: vaihtoehtoiset vastaukset mahdollisia, samoin pienten virheiden ohittaminen.
  • (Quiz) Question Set: Voit luoda suuren joukon kysymyksiä, joista arvotaan vastattavaksi tietty määrä kysymyksiä. En tiedä onko tämä uusi ominaisuus, mutta itse tämän hiljattain löysin.
  • Saavutettavuus parantunut (ks. sisältötyyppikohtainen listaus englanniksi).

18.11.2020

SharePoint Spaces eli tilat

MIEE-verkoston marraskuun tapaamisessa O365:n moniosaaja ja Microsoft Office365 opetuksessa ja oppimisessa -Facebook-ryhmän kantava voima Petri Jämsen Sulava Oy:stä näytti meille alla mainitun ohjevideon SharePoint Spaces -työkalusta, joka on suomennettu tilaksi. Sen avulla voi luoda Teamsiin ikään kuin näyttelypaviljonkeja, joihin voi tuoda esille mm. tavallisia ja 360-kuvia ja -videoita, 3D-malleja ja tiedostoja. Idea innosti ja sitä piti heti päästä kokeilemaan. Upotin alle esittelyvideon (2:25 min) ensimmäisistä demoistani.

Miten saat SharePoint Spaces-työkalun käyttöön?

  • Petri Jämsenin ohjevideo (7:56 min), missä opastus englanninkielisille valikoille.
  • Suomenkielinen käyttöjärjestelmä: Avaa Teamsin kanavan asetukset (ratas) > Avaa Sharepointissa > Asetukset (ratas) > Sivustotiedot > Näytä kaikki sivuston asetukset > Sivuston ominaisuuksien hallinta > Spaces (esikatselu) ja aktivoi > SharePointin Aloitussivu > Uusi > Tila (esikatselu) > Nimeä ja valitse rakenne.
  • Tällainen työkalun käyttöönotto tulee tehdä kerran kussakin tiimissä. Sen jälkeen tiloja voi luoda suoraan tiimin SharePointin aloitussivulta.

Kun olet näin luonut tilan, sen muokkaaminen ja sisällön tuominen on helppoa. Ohessa on ruudunkaappauskuva muokkausvalikosta. Plus-merkistä lisätään sisältöjä ja oikealla näkyvät tilan taustaan liittyvät ominaisuudet. Kun lisäät sisältöjä, myös niiden tarkemmat asetukset avautuvat muokattavaksi oikealla olevaan valikkoon. 

Ennen julkaisemista tila näkyy kaikille, joilla on muokkausoikeus kyseisen tiimin sivustolle. Muille tiimin jäsenille tila jaetaan julkaisun jälkeen kanavan yläosan plus-merkistä valitsemalla Sharepoint-sivut. 

Käsittääkseni jakaminen tiimin ulkopuolisille ei onnistu, joskin se riippuu ainakin osin SharePointin pääkäyttäjän tekemisestä asetuksista, Toisesta O365-ympäristöstäni en saanut lainkaan jaettua ulkopuolisille. Toisesta sain jaettua kutsulla pelkän taustakuvan ja tekstit sekä organisaation ulkopuolisille että saman organisaation jäsenille, jotka eivät ole tiimissä jäseninä. Tämä rajoitettu jakaminen on minulle työkalun merkittävin miinus. 

Tilassa voi vierailla selaimella tai VR-laseilla, tuki mobiililaiteille on tulossa. Luomiini tiloihin voivat Teamsin kautta tutustua ne, joilla on pääsy joko Kiipulan KAO - Digi työtavaksi -Teamsiin (ks. Webinaarit-kanava) tai TAMKin koordinoiman Oppija ikä kaikki -hankkeen projektitoimijat (ks. Keskustelu digiosaamisesta -kanava).

Muita linkkejä teemaan liittyen:



Huomaathaan, että tästä ja monista muista YouTube-videoista voi valita tekstityksen päälle tai pois. Valinta tehdään oikean alakulman valikosta.

16.11.2020

Hybridiopetus

Viime kevään keskeisin juttu opetuksen kentällä oli etäopetus. Liekö etäopetuksen perusosaamisesta tullut jo ns. uusi normaali? Ainakin lähes kaikilla on nyt valmius tarvittaessa siirtyä siihen nopealla aikataululla. Jotkut pitävät tätä opettajien ja oppijoiden taitoa yllä niin, että kerran kuussa on yksi etäopetuspäivä. 

Tämän syksyn juttu on selvästikin hybridiopetus, missä osa ryhmästä on läsnä ja osa etänä esimerkiksi karanteenin, oman tai lapsen sairastumisen tai riskiryhmään kuulumisen vuoksi. Tämä näkyy myös esimerkiksi terveydenhuollon täydennyskoulutuksessa, missä osalla on lupa osallistua vain etänä altistumisriskin minimoimiseksi. Kun kyse on pitkistä käynnissä olevista koulutusohjelmista, tämä tarkoittaa osalle etäilyä, osalle lähitapaamisia.

Tiedän monen oppilaitoksen nyt tekevän omia hybridiopetusohjeistuksiaan. Sellainen on tulossa myös Suomen eOppimiskeskukselta, joka järjesti aiheesta verkkotapaamisen ja nyt ohjeistuksen vedos on julkisesti kommentoitavissa (linkistä löytyy myös valmis tuotos). Ohjeiden lisäksi tarvitaan työkaluja. Moni oppilaitos on tänä syksynä hankkinut hybridiopetussalkkuja tai varustanut luokkia: esimerkiksi yliopistolla on perinteisesti hyvät striimausvälineet suurissa luentosaleissa, mutta pienryhmätiloista ovat konferenssimikit ja tuplanäytöt puuttuneet. 

En taida olla mikään poikkeus siinä, että kysyttäessä halukkuutta hybridiopetukseen, vastaukseni on yleensä ollut, että jos lähitoteutus ei onnistu, voisivatko kaikki osallistua etänä. Varsinkin jos työskentelee opettajana/kouluttajana yksin, tuo on usein hyvä ratkaisu. Korona on tähänkin tuonut uusia näkökulmia ja omaa katsantokantaa on vähän täytynyt muokata uusiksi. 

Paljon riippuu kouluasteesta, tapaamisen teemasta, tavoitteista ja resursseista. Toisella asteella oppituntien tilapäinen striimaaminen voi olla riittävä vaihtoehto karanteerissa oleville. Siihen resurssit riittävät ja taitava opettaja voi jotenkin huomioida sekä lähi- että etäosallistujat. Maksullisessa täydennyskoulutuksessa vaatimuksena voi olla tarjota yhtä hyvä osallistumisen kokemus molemmille ryhmille. Usein se edellyttää pariopettajuutta tai kouluttajan lisäksi toista henkilöä, joka vastaa tekniikan toimivuudesta ja osaltaan myös toisen ryhmän ohjaamisesta. 

Jotta hybridiopetustilanne olisi yhteinen molemmille ryhmille, käytössä olisi hyvä olla myös konferenssimikki ja kaiuttimet, kamerat ja kaksi näyttöä - toisessa näkyvät etäosallistujat, toinen näyttö on materiaaleille/työskentelyalustalle. Työskentelyä edesauttaa hyvä osaaminen yhteisen työskentelyn verkkotyökaluista ja työskentelytavoista. Etäosallistujat on hyvä huomioida myös taukojen aikana. Kun lähiosallistujille on kahvitauko, missä puhe usein liittyy opetuksessa esiin nousseisiin teemoihin, eikö tällainen mahdollisuus tulisi tarjota myös etäosallistujille esimerkiksi eri teemojen ympärillä olevilla pienryhmätiloilla, minne voi saapua kahvikupposen haettuaan.

Hybridiopetuksesta on julkaistu hyviä suomenkielisiä lähteitä eri kouluasteille ja lisää on tulossa. Lisään niitä alle upottamaani Padletiin sitä mukaa, kun niistä kuulen ja saa niistä minulle vinkatakin! 



PS: Pieni havainto Padletin upottamisesta. Olen aiemmin upottanut sen bloggauksen sisään, niin että sitä voi lukea ja asetusten salliessa myös muokata suoraan blogisivulla (katso esimerkki). Nyt tarjolla on myös tässä käytetty tapa, missä näkyy Padletin esikatselukuva (Set as a cover -kuva) tai jos sitä ei ole määritelty, joku satunnainen kuva. Sitä klikkaamalla pääsee itse Padletiin. Voit tutustu myös Padlet-ohjeisiin ja esimerkkeihini.