28.2.2017

Sähköiset työkalut arvioinnin apuna kieltenopetuksessa

Osaamista ja kokemuksia eri sovelluksista jaettiin
aktiivisesti. Tässä esittelyssä Seesaw.
Kohta nokka kohti Espoota, missä on kaupungin perusopetuksen kieltenopettajien veso. Tässä jo yhteisen osuuden diat sekä materiaaleja työpajoihin. Muutamia kohtia täydensin vielä koulutuksen jälkeen.

AnswerGarden: Tekemämme sanapilvi kieltenopetuksen sähköisistä työkaluista löytyy kuvana alle upotettusta diasarjasta. Voit täydentää sanapilven sisältöä tästä linkistä.

Quizizz: Monivalintakysely mahdollistaa vastaamisen luokassa ja kotoa käsin. On opettajan valittavissa, saako nopeudesta lisäpisteitä vai ei. Vastausaikaa voi antaa jopa 15 minuuttia, joten kysymykset voi tehdä niin, että ne edellyttävät tiedonhankintaa netistä tai annetusta materiaalista. Pidempi aika ja se että kukin voi antaa vastaukset omassa tahdissa tukee myös hitaampia oppijoita ja monia erityisoppijoita. Viiden kysymyksen testi eurooppalaisista pääkaupungeista löytyy 13.3. asti tästä linkistä koodilla 493488.





TYÖPAJA: Sähköiset kyselytyökalut


Kirjautukaa johonkin sähköisen kyselytyökalun sovellukseen ja tehkää kysely joko kokeeksi tai harjoitukseksi omille oppilaillenne. Kaikki kyselyt voi jakaa avoimesti muidenkin opettajien hyödynnettäväksi ja tällöin kannattaa otsikossa tai kuvauksessa kertoa mm. kieli, teema ja luokka-aste.


TYÖPAJA: Digitarinat


Kokeilkaa yhtä tai muutamaa sovellusta ja arvioikaa yhdessä niiden mahdollisuuksia kieltenopetuksen arvioinnissa: Millaisia tavoitteita sovelluksia käyttämällä voidaan saavuttaa? Millaisiin tehtäviin ne sopivat hyvin? Mitä uutta ne tuovat arviointiin?


TYÖPAJA: Office 365 kieltenopetuksessa


Kirjaudu O365:een (esim. portal.office.com/home) ja tutustu johonkin itsellesi uuteen sovellukseen. Etsi työpajasta pari tai ryhmä, jonka kanssa tutustumista teet. Jakakaa osaamista, ideoita ja ajatuksia kieltenopetuksen ja arvioinnin näkökulmasta. 
  • OneDrive tiedostojen yhteiseen muokkaamiseen, vertaisarviointiin, opettajan palautteeseen ja videoiden jakamiseen. Kokeile jakamista vain tietylle henkilölle tai linkillä huoltajille.
  • Luokan muistikirja (Class Notebook) kevyeksi oppimisympäristöksi. Mukana on aina kolme osiota: kaikille näkyvät open materiaalit, yhteistyöalue ja jokaisen oppijan oma muistikirja, joka näkyy myös opettajalle.
  • OneNote tai luokan muistikirja mm. äänitiedostojen tallentamiseen.
  • Sway sähköisten julkaisujen tekemiseen, yksin tai porukalla.
  • Forms-tietovisat kokeisiin ja harjoituksiin, joista saa välittömän palautteen.

O365-ohjeita ja linkkejä

10.2.2017

Viisi helppoa somen työkalua opettajille

Pohjanmaan Luokanopettajat ry ja Pohjanmaan Erityisopettajat ry:n järjestävät opettajapäivät Seinäjoella lauantaina 112-päivänä teemalla APUA, OPS! - Elvytystä apatiaan. (Ohjelma, Facebook ja Twitter: #opepaivat2017).

Pidän tapahtumassa esityksen otsikolla Viisi helppoa sosiaalisen median työkalua opettajille. Alla ovat esitykseni diat sekä linkkejä, mistä esiteltäviä sovelluksia voi kokeilla ilman kirjautumista. Tapahtuman jälkeen lisäsin alle myös muutaman kommentin Twitteristä sekä seminaarin tallenteen.

1. AnswerGarden


2. Todaysmeet


3. Padlet


4. Dvolver


5. Kahoot ja Quizizz 

  • KOKEILE uutta Kahoot Jumblea. Linkistä avautuu opettajan näkymä. Tosin joillain selaimilla edellyttää kirjautumista, toisilla päästää kirjautumatta sisään. Avaa sitten vastaajan näkymä toisella selaimella tai eri laitteella. (Tai kirjaudu Kahootiin ja kopioi itsellesi muokattavaksi Jumble-kisa.)
  • KOKEILE Quizizz-kyselyä (koodi 628300 toimii 23.2. asti)

Twitter seminaarissa


Vaikka meitä oli seminaarissa vain kolme, jotka tviittasivat #opepaivat2017-tunnuksella, peräti 18 henkilöä osallistui keskusteluun merkitsemällä tviittejä suosikiksi tai jakaen niitä eteenpäin omille seuraajilleen. Tviittejä lähti tapahtumailtaan mennessä 81 kpl ja jos oletettaisiin, että jokainen seuraaja lukee kaikki tviittinsä (mitä oikeasti ei koskaan tapahdu), olisi tapahtuman tviiteillä ollut 24 302 lukijaa tai katsojaa. Alle upotin muutamia suosituimmista tviiteistä.



Seminaarin tallenne


Alle on opotettu YouTube-tallenne seminaarista, missä puhujina ovat järjestyksessä Kari Uusikylä (Miksi OPS2016 vaikenee opettamisesta?), Merja Koivisto (Erityiset opetusjärjestelyt), Jaakko Salo (OAJ:n terveiset), Marjo Kenttälä (Opinkirjon tarjonta uuteen opsiin), minä (kohdasta 4:36). Katja Kirsi (TALK! Taidetta ja liikettä kieltenopetukseen), Kirsi Puumalainen (Unkarilaista matikkaa, Varga Neményi) sekä Jaakko Salon päätössanat.





Viisi helppoa somen työkalua opettajille from Matleena Laakso

Julkaisin tämän bloggauksen perjantaina ja päivitin tapahtuman jälkeen lauantaina.