31.12.2014

Somen vuosikoonnit

Vuoden vaihteen tienoilla moni haluaa katsoa koontia omasta tai läheisten elämästä eri sosiaalisen median palveluissa. Vuosikoonnit eivät ole samanlaisia vuodesta toiseen ja kun uusia tarjoajia syntyy, niin osa vanhoista tutuista puolestaan katoaa. Kokosin tähän bloggaukseen muutamia palveluita seuraaviin liittyen: Facebook, Spotify, Instagram, Twitter ja SlideShare. Vuosikoonnit eivät ole kaikille mieleen ja vuoteen kuuluvien surullistenkin tapahtumien kertaaminen, usein vielä oletusotsikolla "Vuosi on ollut mahtava" on aiheuttanut keskustelua puolesta ja vastaan.

Joulun alla Facebook tarjosi käyttäjilleen omaa koontia, minne se poimii etenkin kuvia suosituista päivityksistä. Arviolta lähes 20 % Facebook-kavereistani on oman tarinansa jo jakanut. Se voi tehdä katsomalla kaverin koosteen ja tekemällä sitten omansa tai suoraan Year in review -sivulta. My Times 2014 puolestaan kokoaa lööpiksi suosituimmat päivitykset, joista se tosin näyttää vain muutaman ensimmäisen sanan. Mukana on huumorilla höystettynä myös jokunen vähemmän oleellinen tieto.

Vuoden Facebook-kuvista voi tehdä kuvakollaasin apps.facebook.com/my-year-in-photos -sivulla. Sovellus valitsee kuvat valmiiiksi, mutta niitä on helppo muuttaa esimerkiksi arpoen tilalle aina uuden kuvan, kunnes on tyytyväinen lopputulokseen. Facebookin suosituimmista tekstimuotoisista status-päivityksistä voi tehdä koonnin apps.facebook.com/my-year-in-status -sivulla. Voit poimia kunkin kuukauden noin 1-5 suosituimmasta päivityksestään haluamansa koontikuvaan. Valinnan vapaus mahdollistaa esim. koonnin vain vapaa-ajasta tai jostain harrastuksesta tai sitten työhön liittyen.

Edit 2.1.15: Sivulta www.facebook.com/lookback voi katsoa ja halutessaan jakaa videokoosteen omasta Facebook-elämästään siltä ajalta, kun on mukana ollut.

Ylärivillä vasemmalla Year in Review, sen vieressä My Year in Photos.
Alarivillä  vasemmalla My Times ja sen vieressä My Year in Status.




Spotify jakaa verkossa tarinan sen omasta vuodesta. Eniten musiikkia kuunneltiin muuten 30. päivänä toukokuuta. Tarinan lopuksi kerrotaan eri maiden kuunnelluimpia kappaleita. "Luo oma musiikin vuosi" -kohdasta saat oman koontisi. Omastani opin, että "korvani ovat ahkerimmassa käytössä keskiviikkoisin". Oma musiikin kuuntelu Spotifyn kautta on ollut lähinnä syksyn Vain elämää -artisteja, joten hyvää kokonaiskuvaa musiikin kuuntelustani en sitä kautta saanut, mutta kiva oli silti saada itselle oma suositeltujen kappaleiden soittolista.

Instagramista en löytänyt kohtaan, mistä voisin vuosikoosteen tehdä, mutta parilta kaveriltani se on onnistunut. Pauliina Mäkelä kertoo, että kooste on Iconosquaren. Koosteen saa palvelusta omaan sähköpostiin ja sen voi sitten jakaa halutessaan, kuten Instagramin sisältöä muutoinkin. Vuosikooste on lyhyt elokuvatarina tykätyimmistä kuvistasi,

Twitterin toiminnasta on varmastikin tarjolla kaikista eniten erilaisia koonteja. Niitä löydät mm. tämän Twitteristä kertovan diasarjani loppupuolelta sekä tästä Pauliina Mäkelän loistavasta koonnista: Kuinka kaytan Twitteria tehokkaasti?

2014.twitter.com/moments näyttää mm. mistä aiheista globaalisti eniten tviitattiin. Mytoptweet.com kertoo yksittäisen tviittaajan suosituimmat tviitit viimeisen 3200 tviitin joukosta. Omani löydät tästä. Suositun tviitin tunnistaa siitä, että se saa paljon retviittauksia. Suosikiksi merkitsemisellä voi toki myös antaa palautetta tviittaajalle, mutta erityisesti sitä käytetään, kun halutaan poimia tviitti talteen omalle muistilistalle.

Kirjauduin juuri maksulliseen
www.thinkup.com sovellukseen, jota voi kokeilla 14 päivää ennen ostopäätöstä. Sitä kautta saa monipuolista tietoa tviittaajan urastaan. Oma tarinani lienee näkyvissä vain tuon 14 päivää, joten otin oheiseen kuvaan talteen kunkin kuukauden tärkeimmät tviittini. Vastaavia kuvia palvelusta saa kymmenittäin. ThinkUp nostaa esille mm. tviittien määrän, suosituimmat käyttämäsi sanat ja jakamasi kuvat ja linkit, aktiivisimmat ajankohdat ja keskeimmät henkilöt. Minun aktiivisin tviittipäivä on BETT-messujen aikaan, mutta yksi huippuhetkiä oli myös, kun jaoin Twitter-koulutuksen kahvitauolla kuvan pipareista ja tunnissa kuvaa jaettiin ja siitä tykättiin toistakymmentä kertaa. Osallistujat todella näkivät, miten nopeasti sisätö leviää.

Nykyisin SlideSharen käyttäjät saavat käyttöönsä analyysitietoja, joka aiemmin olivat vain maksavien asiakkaiden käytössä. Palvelu ei tee sosiaaliseen mediaan jaettavaa valmista koontia, mutta tietoja voi itse poimia viiden eri alaotsikon kautta. Tarkastella voi sekä yksittäistä diasarjaa että kaikkea toimintaansa. Myös ajallisen rajauksen voi tehdä. Näihin koonteihin on hyvä aina hieman varauksella suhtautua, sillä niiden mukaan tänä vuonna 12 000 yhdysvaltalaista on käynyt diojani katsomassa, mikä tuntuu kovin korkealta luvulta siihen nähden, että lähes kaikki sisältöni on suomeksi. Mutta jotain ne silti kertovat, tässä muutama tilastotietopoiminta omalta tililtäni:
  • Diojani on katsottu kaikkiaan 139 725 kertaa, joista vuoden sisällä 91 792, huipun sattuessa lokakuulle. Diojani on ladattu 628 kertaa ja niistä on tykätty 183 kertaa. Lähes puolet katsomiskerroista tulee upotetuista diasarjoista ja neljännes henkilöiltä, jotka tulevat suoraan kyseiselle sivulle, käsittääkseni kirjoittamalla osoitteen selaimeen. Analyysi näyttää myös sivuja, jotka ohjaavat käyttäjiä tililleni.
  • Katsotuin on Oppimateriaalia verkosta, mikä on yksi vanhimpia diasarjojani, toki usein päivittynyt. Kakkoseksi on noussut tämän syksyn hitti Sähköiset kokeet ja arviointi. Yllättäen QR-koodit opetuksessa on kirinyt kolmoseksi.

23.12.2014

Vuoden 2014 työt sanapilvinä

Tässä blogikirjoituksessa teen koontia kuluneen vuoden töistäni sanapilvien avulla. Niistä tunnetuin lienee www.wordle.net. Eräs opettaja kertoi käyttävänsä sitä opinnäytetöiden ohjauksessa. Aamulehti puolestaan syötti sinne taannoin kunkin puolueen vaaliohjelman. Wordle näyttää sanan sitä suuremmalla, mitä useammin se on mainittu, joten sanapilvi antaa hyvä pohjan keskustelulle. Muissa alla olevissa sanapilvissä idea on sama, mutta käytetyimpiä sanoja ei korosteta yhtä vahvasti suhteessa muihin sanoihin.

Kuvassa on koonti viime vuosien koulutusteni teemoista kertovalta blogi-sivulta Wordlellä tehtynä. Palveluun ei tarvitse kirjautua, mutta jos tuotosta ei halua jakaa julkisesti, se kannattaa ottaa talteen kuvakaappauksena tai leikkaustoiminnolla.

Sanapilvi koulutuksistani ja töistäni. Tehty sivustolla: www.wordle.net

Seuraavana on www.tagxedo.com verkkosivulla tehty sanapilvi paikkakunnista, missä olen tänä vuonna käynyt kouluttamassa. Kärjessä on Tampere 30 koulutuksella, Lahdessa tuli käytyä kuudesti ja Virroilla viidesti. Kakkossijaa pitää kuitenkin Adobe Connect -videoneuvottelu, minkä kautta on tullut liikuttua Pirkanmaalta Lappiin ja Kuopioon. Kun Adobe Connectia ei lasketa, eri paikkakuntia on 20.

Alkuperäisen kuvan näet tästä. Siinä sanoja klikkaamalla ne näkee suurennettuna ja jos niihin ei muuta linkkiä vie, ne johtavat Google-hakuun kyseisestä sanasta. Palvelu on monipuolinen ja sillä voi tehdä myös sanapilven vaikka omasta blogista tai sanahausta kuten jostain seminaarista. Kaikkia ominaisuuksia en saanut toimimaan, mutta palvelu tuo silti uutta Wordleen verrattuna.
Sanapilvi paikkakunnista, missä olen vuonna 2014 tehnyt kouluttajan töitä.
Tehty sivustolla: www.tagxedo.com 

Alkuvuodesta ehdin vetää joitakin koulutuksia PAOK-hankkeen leivissä, mutta pääosan olen tehnyt freelancerina. Tilaajina ovat olleet oppilaitokset ja muut koulutuksen järjestäjät ja niiden hankkeet sekä muutamat koulutusalan yritykset. Tänä vuonna minulla on ollut ilo tehdä koulutushommia seuraaville yrityksille: Pedapoint Oy, Educode Oy, Opinpaja Oy ja Ilona IT Oy.

Alla oleva sanapilvi on tehty tagul.com -sivulla, mikä ainoana tässä bloggauksessa mainituista edellytää kirjautumisen. Tähtikuviossa on koonti tämän vuoden koulutusteni otsikoista. Kesto on ollut vajaasta tunnista maksimissaan viiteen päivään ja teemat lähes poikkeuksetta jotenkin tieto- ja viestintätekniikan käyttöön liittyviä. Täydennyskoulutusten osallistujista pääosa oli opettajia (alakoulu, yläkoulu, lukio, ammatillinen koulutus, aikuiskoulutus, ammattikorkeakoulu, yliopisto, vapaa sivistyötyö), mutta mukana oli myös kirjastoalan ammattilaisia ja muutaman kerran yliopisto-opiskelijoitakin.

Sanapilvi vuoden 2014 koulutusteni otsikoista. Tehty sivustolla: tagul.com
Oman oppiminen tapahtuu vuosi vuodelta enemmän sekä itse erilaisia juttuja kokeillen ja lukien että ideoita ja vinkkejä toisilta etenkin sosiaalisen median kautta saaden. Myös konferenssit ovat tärkeitä paikkoja uuden oppimiselle ja verkostoitumiselle. Tammikuussa olin toista kertaa BETT-opetusteknologia-messuilla Lontoossa ja niiden anti oli niin hyvä, että jälleen kuukauden päästä siellä Twitteriä laulatan (#BETT2015 ja suomeksi #finnbett). ITK-konferenssi on jo joka keväinen perinne. Syksyllä osallistuin Digabin kouluttajakurssille yli 40 muun kanssa ja nyt olen lukioiden käytettävissä liittyen sähköisiin ylioppilaskokeisiin ja sähköiseen arviointiin yleensä.

Ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen ei ollut työnantajan määräystä kirjata ylös joka ikistä ammatillista täydennyskoulutusta. Pääosan niistä kuitenkin pikaisesti kalenterista kokosin ja tein sanapilven sivustolla worditout.com. Tuotos muistuttaa paljon Wordleä, mutta ei ole mielestäni yhtä helppo ja monipuolinen.

Webinaareihin eli verkkoseminaareihin osallistun jatkuvasti ja ajoittain kuuntelen niitä tallenteinakin. Niissä monet hankkeet ja muutamat yrityksetkin jakavat ilmaiseksi parhaita ideoitaan ja kokemuksiaan, joten voin niitä lämpimästi suositella. Ajoittain järjestetään myös keskusteluun perustuvia webinaareja. Koska pidän niitä niin oivallisena tapana täydennyskouluttautua, ylläpidän tässä blogissani listaa opetusalan weninaareista. Sieltä löytyy sivun lopusta myös pääosa edellisten BETT-messujen esityksistä ja muutamia muitakin englanninkielisiä webinaareja.

Alla www.tocloud.com palvelulla (toimii kirjautumatta) tehty sanapilvi osoitteesta: fi.wikipedia.org/wiki/2014. Alkuperäisen löydät tästä.
Sanapilvi Wikipedian vuodesta 2014. Tehty sivustolla: www.tocloud.com








ImageChef Word Mosaic - ImageChef.com
Tehty sivustolla: www.imagechef.com













Nyt on aika sulkea tietokone ja unohtaa hetkeksi työt ja arjen touhut. Päivä on pitänyt sisällään siivoamista ja leipomista. Kuusi on jo koristeltu ja joululaulut soivat. 

Oikein ihanaa ja rentouttavaa joulun aikaa teille kaikille rakkaille kollegoille ympäri Suomen sekä muille blogin lukijoille!
Yritetään yhdessä muistaa, että joulu tulee, olimme siihen valmiita tai emme. Tehdään sen verran valmisteluita, kuin hyvältä tuntuu ja sitten pysähdytään juhlien juhlaan.

Hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!

4.12.2014

Kännyt esille ja kirjat pois - erään koulutuksen satoa

Yhden osallistujan PhotoGridillä tekemä
kuvakollaasi mobiilioppimisen päivästämme.
Sain joskus vuosia sitten palautetta opettajilta, että heidän oppilaansakin ovat huomanneet open olleen koulutuksessa. Tietyllä tapaa olen sitä pitänyt koulutusten tavoitteenakin, että uuden oppiminen näkyisi oppijoille asti.

Viime viikolla päättyi Tampereen seudun Osaava-hankkeen Pedagoginen piristysruiske IV -koulutus. Edellisenkin koulutuksen päättyessä kirjoitin blogiini osallistujien kehittämistöistä ja niin upeita tarinoita nytkin kuulin, että tässä muutamia maistiaisia teillekin. Tämän koulutuksen osallistujat olivat Pirkanmaalaisia perusasteen opettajia.

Padlet ja QR-koodit innostivat monia
  • Ulla Mustajoella on erityisopetuksen maahanmuuttajien ryhmä, joiden kanssa hän halusi tehdä jotain, millä oppilaat esittäytyvät toisilleen ja mikä luo yhteenkuuluvuuden tunnetta. Opettaja päätyi Padlet-seinään. Ensin hän teki wordillä pohjan asioista, joista Padletissä kerrotaan ja kukin täydensi siihen nimen ja iän lisäksi henkilökohtaisempiakin tietoja. Yhteisestä Padlet-seinästä tuli oppilaille tärkeä paikka, esimerkiksi aina kun joku täyttää vuosia, hän haluaa käydä päivittämässä seinälle uuden ikänsä. Muutoinkin opettaja kertoi usein kuulevansa toiveen: "Voidaanko me kattoo sitä nyt?"
  • Toinen opettaja oli käyttänyt Padletiä osana #kutsumua-kampanjaa. Luokan omalta Padlet-seinältä löytyy jokaisesta valokuva #kutsumua-tekstin kanssa valokuvattuna. 
  • Kai Järvinen ja Mikko Vainio lähtivät tekemään kehittämistyötänsä tavoitteena ilmiöpohjaisuus, oppiainerajojen ylittäminen ja jonkin uuden tvt-jutun kokeileminen. Opettajat päätyivät tekemään yhteistä työskentelyä uskonnon ja maantiedon seiskaluokkalaisten kanssa liittyen intiaaneihin, Padletiin ja QR-koodeihin. Tuotokset on kuvattu Emäkosken koulun blogiin.
  • Erilaisia QR-koodiratoja syntyi useita koulutuksen aikana ja muutamia on nytkin tekeillä. Mari Tyysteri kertoi, että heidän koulun pihalla on neljä rakennusta ja iso pihapiiri, joten siellä oli hyvin tilaa QR-koodiradalle. Pihalla oli yksi iso kartta, mistä rastien paikat käytiin katsomassa ja sitten kierrettiin rasteilla pienryhmissä. Opettaja suunnitteli rastitehtävät ja teki QR-koodit, oppilaat puolestaan pääsivät laminoimaan ne sään kestäviksi, mikä oli heistä aivan huippua.
Sähköiset kyselyt
Yhden osallistujan PhotoGridillä tekemä 
kuvakollaasi mobiilioppimisen päivästämme.
  • Yksi oppilaiden keskuudessa suosituimpia koulutuksen ansiosta luokkaan tuotuja sovelluksia oli kyselytyökalu Kahoot. Sen suosiosta kertoo, että moni oppilas haluaa tehdä vaikka samankin kyselyn kerta toisensa jälkeen. Osa oli käyttänyt Kahootia pareittain tai pienryhmissä, kun kaikilla ei ollut omaa mobiililaitetta. Välillä oikeasta vastauksesta neuvoteltiin, välillä arvottiin, kuka ryhmästä seuraavaan kysymykseen vastaa. On hyvä huomata, että kysymyksiin voi liittää kuviakin. Ainakin yksi opettaja päätti tehdä Kahoot-kyselyn kollegoilleen pikkujoulujuhliin.
  • Anu Hieta kertoi, miten oli tehnyt läksykuulusteluita sähköisesti. Ensimmäisellä kerralla hän oli joutunut kolmesti sanomaan, että "nyt kirjat ja vihkot pois ja kännykät esille", ennen kuin oppilaat uskoivat, että nyt tosiaan tehdään jotain ihan eri tavalla kuin yleensä. Tämän lausahduksen YlePuhekin nosti otsikoksi, kun haastatteli minua sosiaalisen median opetuskäytöstä. Nyt seiskaluokkalaiset anelevat: "Ope, milloin meillä on seuraavan kerran läksykuulustelu?" Toteutus tapahtui todaysmeet.com-sivustolla niin, että kukin kirjautui sinne nimimerkillä. Opettaja kysyi yhden termin kerrallaan ja kun kukin oli miettinyt vastauksen, jokainen lähetti sen samaan aikaan. Näin nähtiin luokan osaaminen ja sitten yhdessä katsottiin oikeat vastaukset ja keskusteltiin niistä.
  • Ryhmän jäsenet olivat kokeilleen myös äidinkielen koetta Socrativella sekä koulun kotisivulle linkattuja Quizlet-kyselyitä, joita kukin sai tehdä omalla ajallaan koulun kotisivulle linkattuna.

Digitaalinen tarinankerronta ja blogit kirjallisuuden opetuksessa
  • Heli Mäkisen kolmasluokkaiset toivat kotoa pieniä leluja, joiden kanssa oppilaat pareittain seikkailivat pitkin koulua. Seikkailut kuvattiin ja niistä tehtiin Book creator -ohjelmalla kuvakirjoja yhdistämällä kuvan päälle tekstiä. Työhön meni kullakin parilla 3-5 tuntia. Tarinoihin voit tutustua tältä Pedanet-sivulta.  
  • Digitarinoita oli tehty myös koulun historiasta sen 120-vuotisjuhliin ja näimmepä päivän päätteeksi koonnin mobiiliradastamme iMovie Trailerilla tehtynä. Otsikkona oli kuvaavasti Opet tajuntaa laajentamassa, sillä tuolloin oppimisen kohteena oli lisätty todellisuus.
  • Annu Viheriälehto hyödynsi blogeja opettaessaan kirjallisuuden lajityyppejä kahdeksasluokalaisille. Työskentely alkoi tällä Google-kyselyllä. Sen jälkeen opettaja toi koulukirjastosta kirjoja, joista sai valita yhden luettavaksi. Valintojen mukaan perustettiin ryhmät kirjallisuuden lajityypeittäin. Ensimmäiseksi ryhmät kirjoittivat blogeihinsa kuvauksen lajityypistään. Samalla he saivat muokata opettajan luoman blogipohjan mieleisekseen. Sitten blogit täydentyivät kirja-arvioinneilla. Myöhemmin blogien kanssa harjoitellaan ainakin asiallista nettikommentointia. Tässä linkki kolmeen blogiin:
Useampikin osallistuja kertoi, että on jo näyttänyt oppimaansa kollegoilleen. Tulossa on omia koulutuksia kollegoille ja yksi sai innostettua ainejärjestönsä hallituksen järjestämään tvt-koulutusta oman oppiaineen näkökulmasta. Muutamakin kertoi eri tilanteissa päätyneensä opettamaan näitä sosiaalisen median välineitä muille, vaikka oli tottunut siihen, että tipahtaa keskustelusta, kun tvt on puheena. Yhden oli reksi lähettänyt koulutukseen, olisi kuulemma hänelle tarpeen. Nyt tämä opettaja oli sitten kertonut reksille, että hänellä "olisi tässä sellainen kehittämishankeidea". Olisittepa nähneet, miten opettaja kuvaili reksin hämmästystä. Ihanaa voimaantumista!

1.12.2014

Puheen iltapäivässä

Minua haastateltiin tänään YlePuheen Puheen iltapäivä -ohjelmaan. Tallenne (8 min)  löytyy tästä linkistä YleAreenasta.

Otsikkoonkin päässyt toteamus "kirjat ja vihkot reppuun ja kännykät esille" on Tampereen seudun Osaava-hankkeen koulutukseen osallistuneen Moision koulun opettajan Anu Hietan suusta. Lisää hänen ja muiden osallistujien loistavista kehittämistöistä kerron blogissani loppuviikosta.

Minulla on ilo jatkuvasti oppia uutta ja saada hyviä esimerkkejä niin some-kollegoilta kuin koulutusten osallistujilta. Yleensä laitan hyvän kiertämään ja kerron esimerkkejä eteenpäin muiden oppilaitosten koulutuksissa. Tänään yleisö oli vähän laajempi.


Ruudunkaappauskuva YLE:n sivulta: http://areena.yle.fi/radio/2511448