Kuuntele blogijulkaisun sisältö Google NotebookLM -tekoälysovelluksen koostamana podcastina. Se on englanninkielinen, mutta voit valita suomenkielisen tekstityksen. Kerron sovelluksesta tulevassa blogijulkaisussa. (Lisätty 2.10.24)
- - - - -
Tässä bloggauksessa esittelen kolme tekoälysovellusta. Mizou on tehty opettajille, jotta he voivat luoda helposti chatbotteja oppijoilleen. TurboScribe on erinomainen videoiden tekstittäjä, mutta voi sillä muutakin tehdä. Vidnozin avulla voi luoda videoita itsensä kloonaten tai avatarten avulla.
Kaksi ensin mainittua löysin valmistellessani eilistä webinaaria LUKKI-hankkeelle. Joe Dale esitteli sovellukset British Councilin webinaarissa: How can AI enhance personalised English learning? (57 min). Dalen ylläpitämästä Language Teaching with AI -Facebook-ryhmästä löytyy runsaasti muitakin tallenteita ja usein myös tekstipohjainen tiivistelmä niiden keskeisestä annista.
Kokosin tämän viestin loppuun eilisen ukion kieltenopetuksen LUKKI-hankkeen webinaarin linkit. Esitysdiat näet tästä: Tekoäly tukiälynä kieltenopetuksen suunnittelussa ja toteutuksessa. Lisää vinkkejä löydät kieltenopetuksen Padlet-muistitaulusta ja tekoälyn opetuskäytön linkkivinkkien Padletista.
Mizou
Mizou on tarkoitettu opettajille chatbottien tekemiseen. Teistä ihan jokainen osaa niitä tämän avulla tehdä. Sinun tarvitsee kertoa vain oppimistavoitteet ja luokka-aste. Tekoäly hoitaa halutessasi kaiken muun.
Tässä pari luomaani chatbottia. Tein nämä kieltenopettajien demoksi, mutta suomenkieltäkin voisi käyttää. Maksuton lisenssi sallii yhden opettajan chatboteille 50 päivittäistä keskustelua. Jos ne on jo käytetty, kokeile huomenna uudestaan tai kokeile sovelluksen verkkosivujen lukuisia esimerkkejä. Chatbottien käyttäjän ei tarvitse kirjautua.
TurboScribe
Nyt alkaa automaattinen tekstitys olla sillä tasolla, että ei ole syytä olla tekstittämättä ainakaan julkisesti jaettuja eli suurelle kohderyhmälle suunnattuja videoita. Automaattinen tekstitys tekee kokemukseni mukaan virheitä lähinnä lyhenteiden ja erikoisempien nimien kohdalla. Myös verkko-osoitteet on syytä tarkistaa, jos niitä kertoo ääneen.
Tätä testaillessani huomasin, että YouTube tekstittää jo suomenkieliset videot automaattisesti. Tosin teksti tulee yhdessä pötkössä, ilman välimerkkejä, joten vielä on tarvetta näille erillisille tekstityssovelluksille. Myös YouTuben oma työkalu teksityksen korjaukseen on kätevä käyttää. Jos sinulla on toive jonkun tietyn vanhemman YouTube-videoni tekstittämisestä, niin laita viestiä. Automaattitekstitys ei koske aiemmin julkaistuja videoita.
Vidnoz
Lukion kieltenopetuksen LUKKI-hankkeen webinaarin linkkejä
Vidnoz
Vidnozia innostuin kokeilemaan Esa Riutan ohjevideon perusteella: Näin teet suomenkielisiä avatar-videoita ilmaiseksi! (Vidnoz). Sen avulla voi luoda videoita sovelluksen avatar-hahmojen avulla tai käyttää itseään mallina. Tein sovelluksella pienen kokeilun, missä esittelin syksyn koulutuksia. Ajankohtaisen listauksen niistä löydät Tervetuloa-sivulta.
Lukion kieltenopetuksen LUKKI-hankkeen webinaarin linkkejä
- Diasarja: Tekoäly tukiälynä kieltenopetuksen suunnittelussa ja toteutuksessa
- Tekoälyn opetuskäytön linkkivinkkien Padlet
- 2. rivillä keskustelevat tekoälysovellukset, esim. ChatGPT, Copilot, Gemini ja Duck AI.
- 3. rivillä kuvasovellukset.
- 6. rivillä löydät sovelluksia oppimateriaalien luomiseen ja kieltenopetukseen.
- AnswerGarden-sanapilvi
- Ohjeet mm. sanapilviin, Flingaan ja Padletiin (kaikki toimivat ilman oppijan kirjautumista).
- Suno musiikin tekemiseen ja sillä webinaarin jälkeen tehty Kieltenopetuksen Hip-Hop Fiilis -kappale, kun webinaaridemo ei oikein mennyt nappiin.
- Kehote: Suomenkielinen laulu kieltenopettajista hip hop rap-tyylillä. He ovat innostuneita tekoälystä, mutta näkevät sen arvaamattomuudenkin. Se on kuin pandoran lipas, laajeneva avaruus tai loputon suo.
- MIT:n työkalu kehotesuunnittelun avuksi.
- ASU: Kuvien tekstivasteet ja kuvaukset ym.
- Microsoftin syventävä lukuohjelma (ohjevideoni 5 min).
- Microsoftin lukuvalmentaja (toistaiseksi kielenä vain englanti)
- Adobe Expressillä tehty ohjeistus Expressin käyttöön sekä Animoi äänestä -ohjevideo (3 min).
Muuta luettavaa tai katsottavaa