8.9.2013

Toisilta kopioiden, toisilta lainaten, yhdessä tehden

Huhtikuussa 2009 professori Kirsi Lonka piti pääluennon ongelmaperustaisen oppimisen konferenssissa Tampereella. Alkuun hän kertoi, että koko esitys oli yhteistyön tulosta. Että tuskin yksikään dia oli yksin hänen tekemänsä. Tuolloin sitä kummastelin. Ihmettelin, että mitä tuollaisella kehuskelemaan. Tuntui kovin kaukaiselta maailmalta, vaikka tuolloin jo muutaman työkaverin kanssa vähän dioja vaihtelin. Osaamisen jakamista ja yhteisöllistä kehittämistä kyllä aktiivisesti teimme, mutta diat olivat vielä melko henkilökohtaisia ja osallistujillekin ne jaettiin paperilla tai pdf:nä, jotta eivät vain voisi niitä hyödyntää muuten kuin itse katsellen.

Maailma muuttuu ja niin minäkin. Ja työyhteisöt. Onneksi. Avoimien CC-lisenssien aikataudella on entistä helpompaa luvan kanssa parastaa (varastaa & parantaa) toisten töitä. Olen viime aikoina huomannut, että enpä juuri sellaisia dioja tee, joihin en olisi jotain CC-lisenssin avulla toisilta saanut. Useamman kerran olen myös Suomesta tai maailmalta luvan copyright-materiaaliin pyytänyt ja aina sen myös saanut.

Alla kahden tämän syksyn PAOK-verkoston koulutuksen materiaalipaketti, kaikki nämä avoimella CC-lisenssillä parastettavaksi.

Android-tabletit opetuksessa

Koulutus oli kolmen aamupäivää paketti Sastamalan verkostolukion opettajille. Minun oli se tarkoitus vetää, mutta sairastumisen vuoksi päädyimme järjestelyyn, missä tein materiaalit kahdelle ensimmäiselle osalle, mutta kouluttajana toimi eVarikon kollegani  Raisa Valtaoja, jolla on ihailtava rohkeus tarttua haasteeseen kuin haasteeseen - vaikka lyhyelläkin aikataululla. Minä hyppäsin kelkkaan kolmanteen osaan.
  1. Ensimmäisen kerran teemoja olivat mobiilioppiminen ja alan verkostot, tabletin käyttöönotto, asetukset, Google-tilin luominen ja sovellusten lataaminen sekä muutamia yleisimpiä sovelluksia. Koska ekavuotisilla on iPadit ja tokavuotisilla läppärit, on hyvä tuntea erityisesti myös selaimen kautta toimivia sovelluksia. Esillä oli Android-tabletit opetuksessa -diasarja, mutta paljon keskustelua ja tablettien virittämistä ohi diasarjan.
  2. Alkuun käytiin vielä pitkästi läpi tablettien asetuksia sekä yleisimpiä sovelluksia. Sitä seuranneen mobiiliradan tarkoitus oli esitellä mobiilin mahdollisuuksia, ajatusta että oppija on mobiili. Käytössä tehtävärasteilla ovat erilaiset lisätyn todellisuuden sovellukset, QR-koodit (linkeistä diasarjani teemoihin) sekä somen välineet, joihin ei tarvitse kirjautua, esim. todaysmeet.com, minne kirjattiin erilaisten pohdintatehtävien tuotoksia. Ensin sovellukset tulivat tutuksi elämyksellisesti, sen jälkeen opeteltiin käyttämään niitä ja keskusteltiin, miten niitä voi opetuksessa hyödyntää. Kaikki mobiiliradan sovellukset löytyvät sekä iPadille että Androidille.
    Kollegani Minna Helynen on suunnitellut samaan ideaan pohjautuvan rastiradan iPadien käyttäjille, nimellä Monimediallaiset AppsiRastit (diasarja).
  3. Aloitin koulutuksen Team Shake (terkkuja mKesäkoulun sheikkaajille!) -sovelluksella. Se on yksi erittäin harvoista lataamistani maksullisista sovelluksista. Halusin ensin vähän kartoittaa lukion opiskelijoiden ja opettajien asenteita ja haasteita. Kysymykseeni vastaaja arvottiin Team Shaken avulla. Sen jälkeen jaoin porukan sen avulla satunnaisiin ryhmiin keskustelemaan lyhyesti edelliskerran teemoista.
    Olin tehnyt diasarjan Androidin oppiainekohtaisista sovelluksista, vaikka monia on vaikea siten jaotella. Ensimmäisellä kerralla olimme harjoitelleet jo yleisiä oppiaineriippumattomia sovelluksia. Esillä oli myös useita selainpohjaisia palveluita, sillä aivan jokaisella opettajalla ei ole Android-tablettia ja opiskelijoistakin tokaluokkalaisilla on läppärit, joten toimivuus laitteella kuin laitteella on eduksi.
Mobiilioppimisen veso-päivä

Aloitin TYK:n koulutuksen näyttämällä tviittejä visibletweets.comin avaulla aiheista #digabi ja #paokhanke jo ennen kuin kello tuli yhdeksää ja avaussanat lausuttiin. Opettajista varsin moni oli juuri saanut iPadin, mutta opiskelijoille sellaisia ei ole luvassa. Mobiilin lisäksi teemana oli tvt hyödyntäminen ylipäätään.

Tästä linkistä näette kaikki päivän materiaalit, siellä on hyviä juttuja omalta tiimiltämme sekä eVarikon Googlen moniosaaja Mikko Lammilta, joka veti suositun työpajan Googlen ilmaispalveluista.

Alle upotin päivään liittyvät omat uudet diasarjani. The Horizon Reportin K-12 uusimman version lukeminen oli antoisaa ja siitä muutaman ajatuksen tiivistin alkuun. Kokeilin answergarden.ch -palvelua, mikä ihastutti ideana, mutta tekninen toteutus vähän tökki osalla käyttäjistä. Siellä voi kukin kuulija vastata kysymykseen sanalla tai parilla ja niistä muodostuu sanapilvi. MUTTA sitten alkoi työkone, ja pari päivää myöhemmin kotikone ilmoitella, että "virus löytynyt ja virus poistettu". Tuo palvelu on epäilyksen alla, mutta varmuutta minulla ei ole. Kertokaa, jos joku tiedätte.

Toinen diasarja ylistää yhtä Anne Ronkaan hyödyllisintä blogikirjoitusta, mihin palaan kerta toisensa jälkeen. Kouluissa on paljon kysyntää helpoille somen välineille, jotka voi vain ottaa käyttöön: ilman kirjautumista ja ilman opettelua. Kuumimmat vinkkini siihen ovat todaysmeet.com ja kirjoitusalusta.fi.
Somettelua ilman kirjautumista from Matleena Laakso

-  -  -
Tämä kirjoitus on julkaistu samanaikaisesti myös PAOK-verkoston blogissa.