30.10.2020

Haastatteluni verkko-opetuksesta Moreenimediassa

Journalistiikan opiskelija Elise Aaltonen haastatteli minua tällä viikolla verkko-opetuksesta ja koronan vaikutuksista korkea-asteen näkökulmasta. 

Haastattelu on nyt julkaistu Tampereen yliopiston toimittajakoulutuksen verkkojulkaisu Moreenimedian sivulla ja kuunneltavissa Radio Moreenista: Opettaja voi vaikuttaa siihen, miten opiskelija kokee etäopinnot – “Ota kahvikuppi käteen ja tule juttelemaan niitä näitä”


20.10.2020

Lasten lehtikone

Päivitin viime viikolla digijulkaisujen diasarjan, minne olen koonnut sovelluksia erilaisten sähköisten kirjojen, vihkosten, julisteiden ja mm. infograafien tekemiseen.

Lisäsin sinne uutena Aikakausmedian lasten lehtikoneen. Sen avulla voi erittäin helposti luoda PDF-muotoisia lehtiä lisäämällä tekstin ja kuvat. Valmiin lehden voi tulostaa ja nitoa lehdeksi tai jakaa esim. pilvipalveluista linkillä. 

Upotin alle videon, missä esittelen lehtikoneen (6:14 min) ja näytän miten se toimii. Yritin malttaa puhua rauhallisesti, jotta automaattinen tekstitys puheesta onnistuisi, mutta sinä voit halutessasi katsoa videon nopeutettuna. Toistonopeus löytyy videon alta hammasrattaan takaa. Kerron automaattisesta tekstityksestä Screencast-O-Maticilla (muuttanut keväällä 2023 nimeksi ScreenPal) tulevassa blogijulkaisussani. (Tekstitysbloggaus lisätty tähän jälkikäteen: Videon tekstitys puheesta Screencast-O-Matic -sovelluksella.)



Tässä linkki kolmeen diasarjassa esittelemääni julkaisuun:


Digijulkaisut

Diasarja esittelee lähes 20 työkalua, joiden avulla voi tehdä erilaisia digijulkaisuja, esitteitä, postereita tai infograafeja. Lisää tällaisia päivittyviä diasarjoja verkon työkaluista löydät Matleenan blogin koulutusdiojen sivulta: https://www.matleenalaakso.fi/p/koulutusdiat.html

10.10.2020

Aktivoi luentosi -opas luettavissa päivitettynä

Kirjoitin 2016 Tampereen teknilliselle yliopistolle oppaan Aktivoi luentosi - vinkkejä verkon työkalujen hyödyntämiseen. Sen jälkeen olen sitä melko säännöllisesti omalla ajalla päivittänyt. Kesällä Moodle-ympäristö, jonne se oli tehty, ajettiin alas. Koska oppaalla on edelleen lukijoita ja sain sen jatkuvuudesta pari yhteydenottoakin, päivitin sen ja siirsin oppaan uuteen ympäristöön. 

Moodlen kirja-toiminnolla tehdyn oppaan löydät nyt päivitettynä SnellmanEDUn Moodle-kurssiltani. Klikkaa kurssi auki valitsemalla Kirjaudu vierailijana ja valitse Aktivoi luentosi -välilehti. Samalta kurssilta löydät H5P-esimerkkini, joista voit lukea lisää tämän blogin uusimmalta blogisivulta H5P-työkalut

Oppaassa esitellään verkon helppokäyttöisiä ja ainakin peruskäytön osalta maksuttomia sovelluksia, jotka sopivat luennoille, opetukseen ja verkkopalavereihin. Pitkäaikaisen kollegan ja yhteistyökumppanin Kirsi Viitasen luvalla lisäsin oppaaseen (luku 2.) myös hänen tekemän hienon koonnin opiskelijoiden aktivoinnin harjoituksista ja tehtävistä.

Oppaan uusi kotipesä löytyi yhteistyökumppanilta Kuopiosta, SnellmanEdulta. Siellä olen jo vuosia toiminut vuoroin kouluttajana, vuoroin innokkaana verkko-opiskelijana. SnellmanEdu on valtakunnallisesti tunnettu laajasta ja laadukkaasta opetusalan täydennyskoulutuksesta, jota tarjotaan runsaasti myös verkossa. Tässä pari hyvää linkkivinkkiä:

Aiemmat bloggaukseni oppaasta

4.10.2020

Täydennyskouluttajan koronakevät viikko viikolta

Ensimmäisen kommentin koronasta kirjoitin someen helmikuun puolivälissä. Kuukautta myöhemmin kaikki koulut siirtyivät valmiuslain myötä etäopetukseen. Koronan vaikutukset työhön ja opiskeluun ovat olleet valtaisat. Seurasin tilannetta keväällä suurella mielenkiinnolla ja pyrin parhaani mukaan auttamaan niitä, joille tilanne oli uusi ja vieras. Odotan mielenkiinnolla tutkimuksia etäopetuksesta ja myös sitä, miten tällainen kokemus muuttaa yhteiskuntaa pitkällä aikavälillä.

Työskentelen pääosin opettajien täydennyskoulutuksen parissa ja yli 10 vuoden ajan pääasialliset teemani ovat liittyneet siihen, miten verkon työkaluja voi pedagogisesti mielekkäällä tavalla hyödyntää opetuksen ja oppimisen tukena sekä muussa opetusalan työssä kuten erilaisissa kehittämishankkeissa. Työskentelen freelancerina ja sen ohella minulla on työsuhde kolmeen oppilaitokseen. Tavallisenakin vuonna (ks. vuosi 2019) noin kolmannes koulutuskerroistani tapahtuu verkon kautta, joten sikäli muutos etäopetukseen ei omalta osaltani ole ollut suuri. 

Kirjasin kevään mittaan ylös sitä, miten korona vaikutti omaan työhöni ja millaisia ajatuksia se herätti. Tässä kerron niistä ensin päivä päivältä ja sitten viikoittain kesälomaan asti. Kirjoitin tekstin muistiinpanojeni pohjalta kesäloman alla, mutta en saanut sitä vielä tuolloin julkaistuksi. Taisivat siinä vaiheessa vuotta puutarhahommat kutsua blogia enemmän. 

Kevään todella pitkien työpäivien jälkeen nyt lokakuun alussa työmääräni on palautunut lähelle normaalia, mutta koulutusten sisällöissä tilanne näkyy edelleen vahvasti. Etenkin elokuussa koulutin paljon vapaan sivistystyön toimijoita, joiden ei kaikkien ollut pakko vielä keväällä etäopetukseen siirtyä, mutta nyt siihen halutaan varautua. Ylivoimaisesti eniten kysytty teema on reilun puolen vuoden aikana ollut se, miten reaaliaikaisissa verkkotapaamisissa voi osallistujia aktivoida - eli pitää muunkinlaisia webinaareja ja kokouksia kuin yhden puhuvan pään kuuntelua. 

Suurin osa tämän syksyn koulutuksistani on jo valmiiksi sovittu etätoteutuksiksi. Lähikoulutuksia minulla oli syyskuussa yksi ja huomenna toinen. Neljä muuta lähitoteutusta on peruttu, siirretty tai muutettu etätoteutukseksi.  


17.2.2020 Ensimmäinen some-kommenttini koronasta


Tieto- ja viestintätekniikka opetuksessa -Facebook-ryhmä on yksi suurimmista ja ainakin minulle tärkein suomalaisopettajien ammatillinen verkosto. Antti Rasila kertoi ryhmässä 17.2.: ”Kiinassa käynnistyi tänään historian suurin etäopetuskokeilu, kun koulut alkoivat lomien jälkeen. Kaikki opetus on viety verkkoon, alakoulusta lukioon. Yllättävää kyllä, tämä vaikuttaa jopa toimivan.”

Viesti sai peräti 49 kommenttia, itse kommentoin sitä näin: "Eikös tällaiseen voisi meilläkin valmistautua. Jos vaikka Korona-virus leviää ja koulut ovat kuukauden kiinni? Suurin hyöty ehkä silti olisi siitä, että valmistautumisesta opittaisiin tavallisessa arjessa hyödynnettäviä taitoja :)”

Somessa kiertänyt vitsi. Alkuperä tuntematon.


Viikko 11. (9.3. alk.): Valmistautumista ja uutisia


Jo maanantaina muutama suomalaiskoulu oli koronan vuoksi suljettu ja huomasin Kahootin tarjoavan maksutta Premium-ominaisuuksia tällaisten koulujen opettajille. Lähipäivinä tällaisia tarjouksia tuli paljon lisää.

Oivalsin, että omia töitä saattaa koronan vuoksi peruuntua ja eikä se yhtään haittaisi. Teen jo nyt tosi pitkää päivää ja vähän kauhistuttaa, miten paljon on tullut keväälle töitä luvattua. Tiistaina sain kahdelta taholta kysymyksen: jos korona estää sovitut lähikoulutukset, voidaanko koulutus toteuttaa verkossa. Ostin myös kotivaraa. Suurin huoli on abiturientistamme, sillä vähänkään flunssaisena ei pääsisi kirjoituksiin, vaikkei edes olisi koronaa. Ajattelin, että nyt on tarjolla erinomaisen mielenkiintoisia tutkimusteemoja opetuksen, talouden ja yhteiskunnan näkökulmasta.

Keskiviikkona alkoivat koronan vaikutukset toden teolla näkymään työssäni: Moni lähiviikkojen koulutuksen tai seminaaripuheenvuoron pyytäjä on ollut yhteydessä. On sovittu töiden siirtämisestä verkkoon ja muokattu sisältöjä vastaamaan tätä uutta tilannetta. Iso pommi oli ITK-konferenssin siirtäminen syyskuulle (siirtyi myöhemmin huhtikuulle 2021) – se tuntui ymmärrettävältä ja plussaksi lasken sen, että se vapautti minulle ja monelle muulle digipedagogille kolme ylimääräistä päivää keskelle kovinta kiirettä. Ne täyttyivät hujauksessa. Somessa muistuttelen aktiivisesti tästä blogistani, minne olen vuodesta 2012 alkaen kerännyt vinkkejä, ohjeita, esimerkkejä ja materiaaleja verkko-opetuksen näkökulmasta.

Torstain koulutuksessa huomaan pientä yskimistä sovelluksissa, jotka muulloin toimivat luotettavasti. Mitenkähän netti ja eri sovellusten palvelimet tämän kestävät?

Perjantaina olen kouluttamassa yliopistopedagogiikkaa ja kuulemme kesken päivän, että Tampereen yliopisto sulkeutuu yliopistoista ensimmäisenä heti maanantaista alkaen (Ks. Marja Sutelan blogijulkaisu seuraavalta viikolta: Yliopistokoulutusta pandemian aikaan). Useat muutkin oppilaitokset ovat jo päättäneet etäopetukseen siirtymisestä. Myös tiettyjä ylioppilaskokeita päätetään aikaistaa, mistä olen kovasti helpottunut. Ajellessamme kollegan kanssa työpäivän jälkeen Lappeenrannasta kotiin, googletimme, mikä on valmiuslaki.

Isäni 80-vuotisjuhla lauantaina jää viimeiseksi vapaapäiväksi moneen viikkoon. Yhteen sähköpostiin tuolloin kuitenkin vastaan – siinäkin sovitaan parin koulutuksen aikaistamisesta kuukausilla ja teema vaihdetaan etäopetusta tukevaksi. Mietin, mahtavatko opettajat koronakiireiden vuoksi keväällä ehtiä koulutuksiin vai tuleeko paljon peruutuksia.

Sunnuntaina sovitaan yhden webinaarisarjan teemojen muuttamisesta, niin että se olisi mahdollisimman hyödyllinen opettajille juuri tässä tilanteessa. Samalla sovitaan, että kouluttajaporukka on ennen ja jälkeen webinaarien verkossa päivystämässä. Viikon aikana on siis melkein kaikki keväälle sovitut koulutukset siirretty verkkoon. Peruutuksia on tullut vain muutama. Järjestellessäni töitäni tajuan, että voin itsekin sairastua.

Some kohisee ennätyksellisen aktiivisesti ja etäopetuksen vinkkejä jaetaan laajasti. Opettajien ammatillisiin Facebook-ryhmiin vyöryy väkeä iltamyöhään asti ja some hiljenee hädin tuskin yöajaksi. Nyt palkitaan digiin perehtyneiden työ. Auttamishalua on laajasti ilmassa niin opettajien, täydennyskouluttajien kuin yritystenkin toimesta. Ilmoittaudun mukaan IT-kouluttajat ry:n Näytön paikka -julkaisun kirjoittajatiimiin (ks. kutsu ja Wikikirjaston opas).

Todella moni tukee opettajia myös vapaa-ajalla, tunteja laskematta – myös moni sellainen, jolle jakaminen ei ennestään ole ollut tuttua. Myös jakaminen työyhteisöjen sisällä on lisääntynyt. Yritän markkinoida #digipeda-hashtagiä, joka sopisi käyttöön jatkossakin. #Etäopetus on paljon käytössä, niin myös alkuun #kotikoulu, vaikka siitä ei nyt ole kyse, kun opetuksesta vastaavat opettajat. 

Hallitus määrittelee kokoontumisrajaksi 500 hengen tilaisuudet. Sairastuneita ei testata kuin poikkeustapauksissa. Suomalaiset hamstraavat marketeista tavaraa, etenkin wc-paperia. 

Ensimmäisessä kuvassa presidentti Trumpin kollega esittelee kasvomaskin, joka "voi säästää miljoonia ihmishenkiä". Kuvassa Trumpin suu on teipattu kiinni ilmastointiteipillä. Toisessa kuvassa joukko ihmisiä on kääritynyt wc-paperin, joka suojannee koronalta.
Verkossa jaettuja meemejä koronasta.


Viikko 12. (16.3. alk.): Valmiuslaki voimaan ja koulut etäopetukseen


Teamsissa koettiin maanantaiaamuna 500 % lisäys tavanomaiseen käyttöön ja silti se toimi hyvin. Maanantain valtioneuvoston tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että tiistaina tehdään päätös valmiuslain käyttöönotosta ja se tullee voimaan keskiviikosta alkaen. Sen myötä koulut siirtyvät etäopetukseen, vain osa erityisoppilaista ja pieni osa 1-3 luokan oppilaista voi käydä koulussa. Hallituksen 19 kohdan listaus hämmästytti laajuudellaan, samoin Tampereen korkeakouluyhteisön tiedostustilaisuus. Säästin valmislain käyttöönotosta uutisoineen Aamulehden numeron jälkipolville.

On käynyt selväksi, että työelämä näyttäytyy nyt kovin erilaisena eri ammattikunnille. Minun ja puolisoni on erittäin helppo siirtyä etätöihin ja kotona on hyvä työrauha. Yliopistossa opiskelevilla lapsillakaan ei ole hätää. (Korona vei kesätyöt, onneksi kesäopintoja pystyi suorittamaan.) Valmiuslaki mahdollistaa kuopuksen ylioppilaskokeen suorittamisen, mikäli hän pysyy terveenä. Viimeinen koe on perjantaina. Pääsykokeista ei vielä ole tietoa. Meidän perheelle tämä ei siis ole kovinkaan haastava juttu. Toista olisi, jos sähkö tai netti ei toimisi, sitten pyörittelisimme peukaloita tai ehtisimme vaikka tapetointihommiin.

Tiistain osalta kirjasin ylös: Kiire, myyn ei-oota, siirrän koulutuksia aiemmaksi, talkoilen kyselytunteja webinaarien perään, valmistelen sovittuja koulutuksia, osallistun itsekin webinaareihin. Nyt täytyy riittää, että on riittävän hyvä, en voi pyrkiä kympin tulokseen. Mietin, miten vielä voisin opettajia auttaa. Olen mukana useissa hankkeissa. Kysyin niistä yhdeltä saisinko käyttää sen kautta käytössäni olevaa videoneuvottelusovellusta, jotta voisin pitää pikaisesti avoimia ja maksuttomia webinaareja, joko hankkeen resurssillani tai omalla ajalla. Ei onnistu, ainakaan ilman rahoittajalta odotettavia ohjeita. Illalla saamme viestin, että saattohoidossa ollut ystävämme on tänään lähtenyt taivaan kotiin. Ilta kuluu itkeskellen ja Pekkaa muistellen.

Keskiviikkona someen sataa kokemuksia, kun koko perhe tekee töitä ja opiskelee kotona. Yksikin lukion opettaja kertoo paenneensa saunan lauteille opettamaan fysiikan kaavoja, jotta lapsiperheen äänet ja touhut eivät häiritsisi. 

Tällä viikolla kaksi koulutus- ja ohjaustuokiota siirrettiin verkkoon, yksi iltapäiväkoulutus peruttiin, mutta tilalle tuli kaksi webinaaria etäopetuksesta. Niiden piti olla lähiopetuksia myöhemmin ja aivan eri aiheista. Lisäsin viikon neljän webinaarin perään kyselytunnin idealla, kysy mitä vain mikä auttaa etäopetuksen järjestämisessä.

Tällä viikolla sovittiin myös useista muutoksista loppukevään töihin: Kaikki kokoukset ja ohjaukset sekä 10 koulutusta siirrettiin verkkoon, useissa muutettiin aihetta tai ajankohtaa. Uusia webinaarikoulutuksia sovittiin kahden tutun oppilaitoksen kanssa. Useisiin tarjouspyyntöihin vastasin, etten ehdi, mutta yritin evästää: tässä hyviä linkkejä ja ohjeita. Monesta kysytystä teemasta löytyy blogistani tai verkosta ohjeita ja tallenteita. On vaikeaa ehtiä edes vastaamaan kaikkiin viesteihin. 

Tältä viikolta kirjasin ylös, että vapaata oli tiistain itkeskelyn aika, tunti torstaina ja perjantaina tehtiin pizzaa, saunottiin ja ehdittiin jutellakin. Tällä viikolla julkaisin neljä bloggausta avuksi etäopettajille. Viikonloppunakin tein noin 10-tuntiset työpäivät. Videokuvan jakoa verkkosessioissa ei suositella - jee koko kevät meikittä ja hiuksia laittamatta lempifleecessä :)

Ensisijaiset some-työkalut eivät ole muuttuneet, ne ovat nytkin Facebookin ammatilliset ryhmät, Twitter ja oma blogi. Elämme jänniä aikoja ja tästä tulee seuraamaan myös paljon hyvää. Iso kysymykseni on, mitä mahdan tehdä ensi syksynä, kun kaikki opettajat ovat jo kokeneita verkko-opettajia? Miten tämä kokemus heijastuu syksyn koulutuksiin? 

Hämmentäviä uutisia politiikan saralla, kaikki ovat saaneet mitä halunneet. Persut saivat rajat kiinni, vihreät lentokoneet maahan, vasemmisto kauppojen hyllyt tyhjiksi, keskusta Väyrysen kotikaranteeniin, kokoomus yritystukihanat auki, ja kristilliset baarit kiinni.
Somessa kiertänyt oivallus, mistä näin eri versiota. Kuvan teksti Juho Akolalta (Twitter 17.3.).

Viikko 13. (23.3. alk.): Uusimaa eristettiin muusta Suomesta


Tämän viikon Vaasan ja Oulun työmatkat vaihtuivat verkkototeutuksiksi. Hämmästyin jälleen, miten positiiviseksi verkkokoulutus koettiin, vaikka se kesti koko päivän. Osa tykkäsi tästä enemmän kuin aiemmasta lähipäivästä. Verkkopäivän työskentelyssä oli enemmän väljyyttä ja aikaa omaksua opittavaa.

Tarjouksia tulee edelleen ja nopeus on nyt valttia. Yritän auttaa mahdollisimman monia. Pysyisinpä itse terveenä. Ja onpa kiva tehdä töitä, kun sain uudet silmälasit!

Viikonloppuna pidettiin reilun vuorokauden loma: Käytiin mökillä haravoimassa ja savunsaunassa, että jaksaisin tulevatkin viikot. Lauantai-illan ystävien tapaaminen muuttui mukavaksi verkkotapaamiseksi.

Meemejä: 1. Isovanhempiesi käskettiin jättää kotinsa lopullisesti.Kuvassa evakkomatka. Sinua pyydetään pysyvmmän kotona toistaiseksi. Kyl sie pärjäät. Toisessa kuvassa nauretaan suomalaisille turvaväleille bussipysäkeillä, mikä nyt onkin suositeltu juttu.
Korona ruokki mielikuvitusta ja meemejä syntyi.


Viikko 14. (30.3. alk.): ITK-konferenssin siirtäminen vapautti aikaa muille töille


Tiistain koulutus peruuntui osallistujapulan vuoksi ja loppuviikko vapautui ITK-konferenssilta, joten sain hyvin lisäaikaa uusille verkkokoulutuksille, joita tulikin viikolle ennätykselliset 11. Lisäksi ohjaustapaaminen, palaveri, kolme webinaariosallistumista ja lauantain vierailu Jari Larun verkkolivessä. Viikon aikana tuli vedettyä koulutuksia peräti viittä eri videoneuvottelusovellusta käyttäen (AC, Zoom, Panopto, Teams ja Collaborate).

Elämään mahtuu nyt vain töitä ja arjen askareita – ja päivittäiset kävelylenkit. Kysymysten kautta lähestyvät etenkin hiljattain koulutuksissani olleet, mutta myös tutut ja minuun vain blogin kautta tutustuneet. Somessa voi auttaa niin paljon kuin ehtii ja bloggaamiselle raivaan myös aikaa, koska se tavoittaa opettajia hyvin. Maaliskuussa julkaisin yhdeksän bloggausta. Vapaata on tunti tai pari Kymmenen uutisista alkaen. Koronan taloudelliset vaikutukset yhteiskunnassamme ovat alkaneet hirvittää. Kokeilin jumppaa Aamulehden verkkoliven kautta


Viikko 15. (6.4. alk.): Kiireitä 


Miten ehdin edes vastata viesteihin? Ei meinaa viikko riittää! Pääsiäislauantaina oli vapaapäivä ja ystävämme hautajaiset. Muistotilaisuus on sitten joskus, kun korona suo.


Viikko 16. (13.4. alk.): Jaksaa, jaksaa & virtuaaliseikkailuja


Alkaa sujua rutiinilla, jaksaa jaksaa. Taas meni viikonloppu lähinnä alkuviikon matskujen jakamiseen, spostiin, someen, bloggaamiseen. Ja ensi viikon valmisteluun pitäisi ottaa aikaa, mutta sitä ei ole. Onneksi on tästä työstä jo pitkä ja laaja kokemus. Ja onneksi nyt suurin osa kaipaa suunnilleen samoja sisältöjä eli räätälöintiä ei ole niin paljoa kuin tavallisesti.

Viikon kohokohta oli EduXR-tapahtuma kuvan AltSpaceVR-virtuaalimaailmassa. Olipa hienoa päästä konferenssiin "näkemään" kollegoita ja juttelemaan heidän kanssaan. Ehdin mukaan vain yhteen aamupäivään ja iltaohjelmaan. Uutta oli osallistuminen virtuaalilasit päässä. Hieno kokemus, ihan toista kuin arkiset videoneuvottelusovellukset. Ei jokaista koulutusta virtuaalimaailmaan tarvitse viedä, mutta olisihan tämä konferensseille iltaohjelmineen melkoinen harppaus.

AltSpaceVR-virtuaalimaailman hahmoja 


Minulle etätyö on tuttua ja koneella olemisen tauottaminen itsestäänselvyys. Olen kehittänyt vuosien varrella erilaisia keinoja, miten saan itseni liikkeelle pitkin päivää. Vasta nyt muu perhe on nähnyt, mitä kaikkea puuhaan vaikka teeveden kiuhumista odotellessa. Nyt ne nauraa hekottaa minun kyykkyyn-ylös -reenille tai paikallaan juoksemiselle, jota usein teen juuri keittiössä. 


Viikko 17. (20.4. alk.): Jatkuvia muutoksia töissä


Kiire jatkuu. Viikon koulutuksista viidestä oli sovittu ennen koronaa. Niistä yksi toteutettiin sovitusti, mutta verkossa. Neljästä muutettiin sisältöjä ja kahdesta myös ajankohtaa. Kaksi koulutuksista oli uusia ja järjestettiin tueksi etätyön ja etäkoulutuksen tekijöille. Lisäksi yksi webinaariosallistuminen ja kaksi palaveria.

Viikko 18. (27.4. alk.): Vapun juhlintaa etänä


Vappuviikon viidestä koulutuksesta oli sovittu ennen koronaa. Vain yhden piti olla etätoteutus, mutta nyt kaikki toteutettiin etänä. Yhdestä vaihtui teema ja yhden osalta kaksi iltapäiväkoulutusta korvattiin yhdellä verkkotyöpajalla.

Vappu toi kouluttamiseen tarpeellisen neljän päivän tauon, jotta ehdin valmistella toukokuuta. Yksi päivä ei riittänyt edellisen viikon materiaalien jakamiseen ja paperitöihin. Huhtikuussa bloggasin vain neljästi, enemmänkin olisin halunnut.

Minulla alkoi seitsemäs vuosi täyspäiväisenä freelancerina. Minulla on tapana joka kuukauden lopussa tehdä tietty koonti töistäni. Näin Excelistä sen minkä muutenkin tiesin, ikinä elämässäni en ole tehnyt niin paljoa töitä kun nyt huhtikuussa. Monet tunnusluvut tuplaantuivat aiemmista ennätyksistäni.

Helsingin tuomiokirkko hienossa vapun juhlavalaistuksessa.
Helsingin virtuaalivappu.
Hallitus päätti avata peruskoulut kahden viikon kuluttua. Mitenkähän vaikuttaa töihini? Ymmärsin vasta nyt, että tämähän ei välttämättä oli tällä ohi, vaan uusia aaltoja voi tulla. Kuulin, että Tampereen ensimmäinen koronauhri oli kotikadultamme. 

Vapun ohjelma oli luonnollisesti virtuaalinen: TTT:n Vuonna 85-musikaali ja Mantan lakitus. Lisäksi muutama WhatsApp-kuvapuhelu ystäville. Keskimmäisemme teekkarikaste siirtyi syksylle – no ainakin Tammerkosken vesi on silloin edes vähän lämpimämpää.


Viikko 19. (4.5. alk.): Hetken hengähdys


Alkuviikon vedin täysillä, torstaiksi suunnittelin osittaista vapaapäivää ja puutarhakauppavierailua. Vapaa- ja lepopäivä tulikin, mutta sairastumisen vuoksi. Nukuin päivän, osin seuraavankin. Onneksi nyt oli siihen aikaa. Äitienpäiväksi kaikki lapset tulivat kotiin ja grillattiin. Ensi viikon on vielä täysi höyry päällä, sitten alkaa jo helpottaa. Hain ja sain ensimmäistä kertaa lisäaikaa veroilmoituksen tekoon. Vielä tuli tarjouspyyntö toukokuulle. 


Viikko 20. (11.5. alk.): Peruskoulut avautuvat


Viimeinen tosi kiireinen viikko, mutta vielä tuli kaksi tarjouspyyntöä touko-kesäkuulle. Sairastaminen vei vielä vähän voimia. Peruskoulut aukesivat torstaina.

Vaikka on kuinka kiire, olen voinut luottaa siihen, että viikonloppuna on – freelancerina tehtyjen omien valintojen seurauksena – joko vapaata tai työntekoa omassa rauhassa. Nyt lauantaille sattui muiden töiden oheen Sometime ja Larun verkkolive ja sunnuntaille verkkokatsaus O365:n uutuuksista. Lisäksi yksi työnantajista jostain kumman syystä lähettää päivittäisen koonnin intran uutisista aina myös lauantaina Alkoi tuntumaan jo vähän liialta kuormalta yhdelle viikonlopulle.

Viime viikkoina on jo julkaistu useita etäopiskelukyselyitä. Peräti 50 000 peruskoululaisen kyselytutkimuksesta uutisoi Marjukka Liiten Helsingin Sanomissa otsikolla Näin etäkoulu sujui. Uutisen mukaan "keskivertokoululaisella on parin kuukauden etäopiskelu sujunut hyvin, mutta osalla oppilaista on ollut tuntuvia vaikeuksia oppimisessa, huolta omasta mielialasta ja vanhempien alkoholinkäytöstä sekä vaikeita ahdistuneisuusoireita. Etenkin yläluokkalaiset ovat olleet huolissaan siitä, oppiiko etäkoulussa tarpeeksi. Toisaalta jatkuvasti kiusatut koululaiset ovat olleet helpottuneita kiusaamisen vähentymisestä. Koulukavereita ovat kaivanneet melkein kaikki, ja aamu-unetkin ovat maistuneet." Eniten koettiin vaikeuksia matematiikan opiskelussa, toiseksi eniten vieraissa kielissä. Vain 9 % raportoi, ettei etäopiskelussa ole mitään hyvää.


Viikko 21. (18.5. alk.): Helatorstain viikolla hiljeni


Tämä oli minulle hiljaisin viikko kuukausiin, osin helatorstain vapaiden vuoksi. Olin kouluttajana vain yhdessä verkkopajassa. Sellainen kahden kuukauden ennätyksellinen työputki on takana, että kun ei ole pakko, en enää meinaa saada mitään aikaiseksi. Olen alkanut odottaa kesälomaa. Onneksi kevät on vielä viileä, niin on helpompi pysyä sisällä koneen ääressä.


Viikko 22. (25.5. alk.): Lakkiaisviikko


Vielä oli neljä koulutusta ja muitakin töitä. Kuopukseni lukio ja kaupunki järjesti hienot virtuaaliset lakkiaiset. Kasvokkain juhlimme vanhempieni kanssa, isommin sitten elokuussa.


Viikko 23. (1.6. alk.): Valmistautumista syksyyn


Kalenterissa enää kuusi merkintää, mutta niistä suurin osa webinaareja, joissa olen vain osallistujana. Kun opettajat aloittavat kesäloman, taustajoukot kuten hanketyöntekijät, oppilaitosjohto ja freelancerit jatkavat vielä juhannukseen asti. Silloin suunnitellaan syksyn koulutuksia. Niistä tavanomaista suurempi määrä suunnitellaan valmiiksi verkkoon. Lisäksi sovitaan, että jos korona sulkee oppilaitokset, siirretäänkö lähikoulutukset verkkoon tai perutaanko ne. Jos koronan toinen aalto tulee, olemme siis monin tavoin siihen paremmin varautuneita.


Viikko 24. (8.6. alk.): Työpöydän siivousta


Vastasin muutamiin tarjouspyyntöihin, tein erilaisia rästihommia, kuuntelin webinaareja ja siivosin fyysistä ja virtuaalista työpöytää. Kävin läpi kirjahyllyyn ja työpöydälle kertyneitä papereita ja laitoin kierrätykseen yli 10 riisiä paperia. Pois joutivat vuosien takaisten PBL-konferenssien tutoreiden reflektiot, 15 v takaiset OPH-hankehakemukset ja lukuisat tulostetut PowerPointit muistiinpanoineen. Säästin vielä paljon muistoja, mutta siivottavaakin jäi. Hauskaa hommaa kotipihalla. Tulipa työpisteeseeni tilaa ja samalla toinen kirjahylly imuroitua.


Viikko 25. (15.6. alk.): Junannusviikko ja valmiuslaista luopuminen


Työpäivät lyhenevät lyhenemistään. Tällä viikolla oli vain yksi ohjauskerta ja siivoaminen jatkuu. Tavallisesti kesäkuussa opettelen myös jotain uutta syksyä varten ja vähän päivitän materiaaleja, mutta nyt siihen ei ole ollut voimia. Teen lyhyttä työpäivää, hoidan puutarhaa ja illalla kudon villasukkia ja katson uutta lempiohjelmaani, Huvilaa & huussia. Jään perinteisesti lomalle juhannuksesta ja palaan elokuun koittaessa.

Freelancerina minulla on vapaus olla tekemättä paljoa töitä tai tehdä niitä kaksin verroin. Elämäntilanteeni on sellainen, että sain ja voin valita jälkimmäisen. Olihan kevät rankka, mutta jaksamista auttoi työn mielekkyys ja myös tieto siitä, että toukokuussa työt hiljenevät ja on aika levätä.


Korona-ajan sometilastoa


Matleenan blogin kuukausittaiset kävijämäärät. 
Julkaisin tässä blogissa Vinkkejä etäopetukseen -bloggauksen, mitä päivitin pitkin kevättä ja tarpeen mukaan jatkossakin. Blogin kuukausittaiset kävijämäärät tekivät maalis- ja huhtikuussa uudet ennätykset eikä toukokuukaan kauaksi jäänyt. Kiireen keskellä halusin jatkaa aktiivista bloggaamista, koska sitä kautta tavoitan isompia joukkoja kuin koulutuksissa.

Myös Twitterissä oli todella aktiivista toimintaa. Alla ovat maalis-, huhti- ja toukokuun suosituimmat tviittini.