30.3.2015

Innostavaa ja helppoa tarinointia AdobeVoicella

Olen jo muutamaankin kertaan hehkuttanut sosiaalisessa mediassa, miten kiva maksuton iPadin Adobe Voice-sovellus on. Olen koonnut Auli Nikkasen kanssa huhtikuun ITK-konferenssin Some-aakkoset -posteriimme ideoita ja vinkkejä sosiaalisesta mediasta aakkosten kaikkiin kirjaimiin. Alla ennakkoon maistiaisena kolme kirjainta 1-2 min. videoina. Tervetuloa tutustumaan posteriin tarkemmin ITK-konferenssissa - ja toki verkon kauttakin onnistuu!

Kommentti, muokattu viimeksi 10.11.22: Sovellus vaihtoi ensin nimekseen Adobe Spark Video ja on nyt Adobe Express, mikä sisältää grafiikka-, video ja verkkojulkaisutyökalut. Ne kaikki toimivat pc-koneen selaimella ja iOS-sovelluksilla sekä videota lukuunottamatta myös Androidilla. Tutustu Adobe Express -ohjeisiin, jotka on tehty Expressin verkkojulkaisu -sovelluksella.

 • U niin kuin Upeat pedagogit
 • X niin kuin eXvarikkolaisten verkosto
 • N niin kuin Notegraphy opettajan työssä

Tämä bloggaus liittyy Auli Nikkasen ja Matleena Laakson
ITK-konferenssin posteriin Some-aakkoset 16.-17.4.2015.
Hashtagit ovat #someaakkoset sekä #itk2015
Lue lisää: bit.ly/someaakkoset

25.3.2015

Reksiseminaarin BYOD-työpaja

Olin tänään Tampereen seudun Osaava -hankkeen oppilaitosjohdon seminaarissa vetämässä kahta samanlaista työpajaa otsikolla BYOD ja luokan toimintakulttuurin muutos. Alkuosa meni keskustelevan luennon keinoin omien laitteiden opetuskäyttöä ja opetusteknologian trendejä tutkien. Sen jälkeen kierrettiin eri tehtäväpisteessä. Ne on tuotoksineen kuvattu diasarjan jälkeen.
Tehtävä: Tukea BYOD:iin

Koulun johto ja opettajat tarvitsevat tukea, jotta BYOD tulee kaikille osaksi normaalia ja sujuvaa arkea. Katsokaa oheisia eläinkortteja (tulostettu Anne Ronkaan blogijulkaisusta). Mikä niistä on sinun tapasi edistää BYOD:ia vai puuttuuko joukosta joku oleellinen kortti? Opettajakunnastanne varmastikin löytyy näiden kaikkien tapojen kannattajia. Kirjoittakaa kirjoitusalustalle korttien mukaisten alaotsikoiden alle vähintään yksi uusi konkreettinen idea tai vinkki kuhunkin kohtaan: Miten voitte tukea kyseisen tavan valinneita?

 • Sinä blogin lukija olet tervetullut täydentämään kirjoitusalustan listaa.
 • Ylöjärven BYOD-opettajan toimintamalli oli  työpajassa useaan kertaan esillä toimivana mallina (BYOD-ope Antti Karvosen blogi ja Ylöjärven uutiset 24.9.14)

Tehtävä: Seuraava askel

Asiat omaksutaan vähitellen ja teidän oppilaitokset ovat omien laitteiden käytössä eri vaiheissa. Keskustelkaa siitä, mikä on itse kullekin seuraava askel, mikä teidän (rehtorina tai kouluna) tulee ottaa, jotta BYOD tulisi osaksi sujuvaa arkea. Tehkää Notegraphylla yksi tai useampi yhteinen tuotos, missä kerrotte ja jaatte seuraavan askeleenne.

Tuotoksena syntyneet tekstit ovat tämän bloggauksen kuvituksena.


Tehtävä: Suuri kysymys

Miettikää kukin hetki hiljaa sitä, mikä on kunkin suuri ja vielä avoinna oleva kysymys BYOD:iin tai tvt:n opetuskäyttöön liittyen. Kukin kirjoittaa oman kysymyksensä todaysmeetiin. Kun jokainen on kysymyksensä kirjoittanut, valitkaa niistä yksi ja keskustelkaa teemasta.

Pääosa tämän tehtävän keskusteluista käytiin liittyen vastuukysymyksiin ja erityisesti siihen, mitä jos oppilaan kännykkä hajoaa koulussa? Perusopetuksen uuden opsin (s. 29) mukaan "Oppilaiden omia tietoteknisiä laitteita voidaan käyttää oppimisen tukena huoltajien kanssa sovittavilla". Tähän liittyen kaivattiin perusopetukseen tehtyjä BYOD-ohjeita, lukioillehan niitä varmaan on jo enemmänkin tehty. Kommentoikaa, ketkä tiedätte muitakin kuin seuraavat:
- Joensuu (tämä viikko aikaa kommentoida, julkaistaan aprillipäivänä)
- Tampere (erilaisia lupalomakkeita, mutta ei juuri tätä)

Esille nousi myös kysymys, onko älypuhelin huomispäivän penaali ja samalla pohdinta tasa-arvosta ja maksuttomuudesta. Myös omien taitojen riittävyys arvelutti.


Tehtävä: Peilaa viime vuoteen

Vuosi sitten tässä samassa työpajassa listattiin BYOD:n mahdollisuuksia (löydät ne dioista nro 21-22.). Kirjatkaa nyt yhteiselle Padlet-seinälle listalta ja omista kokemuksista asioita, mitkä ovat oppilaitoksissanne jo toteutuneet. Voitte liittää mukaan linkkejä tai kuvata asioita konkreettisesti esim. vuosiluokittain.16.3.2015

"Siellä teille sitten kerrotaan, että on tämmöinen Word"

Luokanopettajien ryhmä Luopit tutustui toisiinsa etsimällä
ryhmän jäseniä yhdistäviä ja erottavia asioita sekä 
keskustelemalla tavoitteistaan. Fläppipaperi toimii usein 
tekniikkaa paremmin, mutta fläppien valokuvat koottiin 
koulutuksen blogiin. Kuvassa vasemmalta Virve Ronni,
Anneli Kimpimäki, Sanna Juujärvi ja Mari-Anne Rönneikkö.
"Ehkä vähän lapsellista, mutta itselleni motivaatiota tähän aiheeseen perehtymiseen tuo myös se, että haluan osoittaa oppilaille, ettei 'opesukupolvi' ole ihan niin vanhanaikaista, avutonta ja pihalla olevaa, kuin heidän ajatuksensa tuntuu olevan :) Kun kerroin kaseille, missä koulutuksessa olen pari torstaita, niin etupenkin poika kommentoi 'Niin siellä teille sitten kerrotaan, että on tämmöinen Word, missä voi näitä fontteja muuttaa ja sitten että on olemassa semmoinen Facebook, missä voi jutella tutuille ja laittaa vaikka omia kuviakin sinne' ...Minä dinosauruksina ne meitä pitää :)"

Edellä on lainaus Riikka Reinin palautteesta Tampereen seudun Osaava
-hankkeen Pedagoginen piristysruiske V
-koulutuksesta. Toinen osallistuja kommentoi omaa kehittymistään: "En enää näe tietotekniikkaa peikkona vaan mahdollisuutena. Oppimista edisti se, että annoin itselleni luvan keskittyä itseäni eniten kiinnostaviin asioihin." Näitä mahdollisuuksia ja itseä kiinnostavia juttuja tutkimme viimeisen iltapäivän aikana, jolloin kukin esitteli oman kehittämistehtävänsä. Sen tavoitteena oli, että jokainen kokeilee opetuksessaan tvt:tä jollain itselleen uudella tavalla. Tällä kertaa eniten innostivat QR-koodit ja blogit.

Taina Lounaskorpi suunnitteli koulun Frankofonia-juhlakuukautta, jonka hän käynnisti aiheeseen liittyvällä aamunavauksella. Tulossa on ainakin 9-luokkalaisten ranskan lukijoiden tekemä QR-koodisuunnistus, minkä avulla voi välituntien aikana tutustua ranskankielisiin maihin kuvien, musiikin ja tietokilpailukysymysten avulla.

QR-koodeista innostui moni muukin. Yksi eri koulujen opettajista koostuva tiimi rakensi yhdessä QR-koodiradan, minkä koulukummit kiersivät ystävänpäivänä kummilastensa kanssa. Rata alkoi yhteisellä ystävyysaiheisella Kahoot-kyselyllä. Toisen koulun kotitalousopetus puolestaan aloitti elämänsä Instagramissa ja luokan ilmoitustaululta löytyy nykyisin QR-koodien kautta vaihtuvia ajankohtaisia vinkkejä oppiaineesta.

Mari-Anne Rönneikkö oli hyödyntännyt iPadin AdobeVoice-sovellusta drilliharjoituksiin sanaluokkien opiskelussa. AdobeVoicen avulla voi tehdä tarinoita valmiisiin pohjiin äänittämällä selostuksen ja liittämällä siihen omia tai sovelluksesta löytyviä kuvia. Testasin sovellusta itsekin ja se on todella helppo ja innostava. Tässä on ensimmäinen tuotokseni, sen tekemiseen meni noin vartti vaikken ole sovellusta ikinä aiemmin kokeillut. Suosittelen lämpimästi, tätä tulen varmasti hyödyntämään. (Lisäys: ks.bloggaukseni 2 vk myöhemmin.)

Riikka Reini oli teettänyt oppilailla videoblogeja Häräntappoase-kirjasta ohjeistaen heitä näin, Tavoitteena oli löytää sellaiset kysymykset, että vastauksia ei löydy netin kirjatiivistelmistä, vaan kirja todella täytyy lukea. Oppilaiden vlogit eli videoblogit viedään kurssin ajaksi opettajan YouTube-tilille, mistä ne näkyvät julkisesti vain jos oppilas sitä halusi. Tässä esimerkkinä Juhanin kirja-arvio (3:57), kuvituksena hänellä on härkä ja häräntappaja eli legoukko kirveen kanssa. Opettaja kertoi päässeensä näiden videoblogien (kesto 2½ - 25 min.) kautta paljon lähemmäs oppilaiden ajatusmaailmaa ja tarkastamisen olleen huomattavasti mukavampaa kuin perinteisten tehtävien. Hän kertoi myös olleensa tosi ylpeä oppilaistaan, niin hienoja töitä he olivat tehneet. Myös Henriikka Bycling oli teettänyt oppilaillaan kirjallisuusvideoita ja yksi oppilas oli antanut luvan jakaa videotarinansa kirjan lukemisen eri vaiheista julkisesti.

Notegraphyn avulla kerättiin ajatuksia opeverkostoista ja
vertaistuesta. Kun ryhmällä on yhteiset tunnukset, myös
tuotokset kerääntyvät yhteen paikkaan.
Mikä ryhmän kehittämistehtäviä yhdisti? Innostus ja onnistumisen tunne. Tekemällä oppiminen. Havainto siitä että ottamalla rohkeasti askeleita tvt:n käyttöön innostus kasvaa, kun tvt:n mahdollisuudet avautuvat.

Office365 otettiin käyttöön osallistujien oppilaitoksissa alkuvuodesta. Niinpä kehittämistehtävien suunnitelmat ja kommentointi tehtiin OneDrivessä ja yhteen webinaariin työstettiin sen avulla yhteistä diaesitystä. Muutama ehti jo O365:lle luokassaankin keksiä käyttöä: Yksi opettaja oli luonut kansion, minne luokka on aloittanut keräämään havaintoja ja valokuvia kevään merkeistä. Muutama oli huomannut, että perustamalla luokalle yhdessä muokattavan dokumentin, oppilaat voivat jakaa eri sosiaalisen median välineillä tekemien tuotostensa linkkejä toisilleen, esim. äidinkielen tunnin mielipidevideoita.

Viimeisen lähipäivän amupäivä meni mobiilioppimisen teeman parissa.
Tässä kuljetaan mobiiliradan rasteilla tutustuen mm. lisättyyn todellisuuteen.
Yleissivistävän koulutuksen opettajille suunnatun Pedagoginen piristysruiske -koulutuksen kesto on kolme päivää. Lisäksi on kolme webinaaria, missä voidaan eriyttää sisältöjä. Koulutuksen blogi on tarkoitettu vain osallistujien käyttöön, mutta koulutusdiani löytyvät SlideShare-tilitäni. Kuudes koulutus järjestetään huhti-kesäkuussa. Aiemmat bloggaukseni näistä koulutuksista:

13.3.2015

#jaajotain ja teemapäivä webinaarin ennakkotehtävänä

Jälleen on vietetty Open Education Week -teemaviikon hengessä suomalaista Jaa jotain  -päivää. Nimestään huolimatta tapahtuma on Suomessakin laajentunut koko viikon tapahtumaksi. Tavoitteena on, että mahdollisimman moni opettaja jakaisi tuolloin omia materiaalejaan. Arvokasta on myös jaettujen materiaalien hyödyntäminen ja tehdyistä löydöistä vinkkaaminen kollegalle. Käytetyt some-kanavat, koonti jaetusta ja ohjeita jakamiseen ja CC-lisensointiin on koottu tapahtuman blogiin: jaajotain.wordpress.com

Muutamia valokuvia olen vuosien varrella Flickriin jakanut.
 Pohjoisessa kuulemma hiihtokelit ovat parhaimmillaan,
Turussa on tällä viikolla nähty ensimmäiset leskenlehdet.
 Flickr-kuviani CC-lisenssillä;
www.flickr.com/photos/matleenalaakso
Oma näppituntuma kertoo, että jakaminen yleistyy koko ajan. Ei kovaa vauhtia, mutta kuitenkin. Syksyllä 2010 PAOK-hankkeemme jakoi Vuoden avoin oppimiskulttuuripalkinnon kolmelle Rellun äidinkielen opettajalle sekä tvt:n että jakamisen kulttuurin edistämisestä. Muistan vielä, miten kuulin naapuripöydistä huokaisuja: voi että kun hienoa, mutta ei onnistuisi meillä. Jakamista pidettiin jo tuolloin ihanteena, mutta moni ei vielä nähnyt siihen omalla kohdalla mahdollisuuksia. Ajat kuitenkin muuttuvat ja yhä useampi on avoin jakamisen ajatukselle. New Media Consortiumin hiljattain julkaisemassa ensimmäisessa Skandinavian raportissa Open Content nähdään 2-3 vuoden kuluessa yleistyvänä teknologiana. Avoimuudella viitataan niin maksuttomuuteen kuin muokattavuuteen.

Jaa jotain -päivään liittyen erityisen ylpeä olen heistä, jotka olen saanut innostettua jakamisen tielle. Osalla kyse on vain jakamisen välineiden ja CC-lisenssin merkitsemisen oppimisesta. Osalla aloittaminen vaatii pitkän sisäisen henkisen taiston, toisilla edessä on pitkä prosessin työyhteisön sisällä, jos jakamisen ajatus aivan vieras eikä organisaatiossa olla avoimia uusille toimintatavoille.

Jakaminen on itselleni ollut arkea vähän yli kolme vuotta. Keskeisimmät avoimella CC-lisenssillä jakamani jutut ovat tämän blogin julkaisujen lisäksi sähköisten kokeiden sivu, tvt:n opetuskäytön webinaarilistaus ja 112 pääosin opetusalan täydennyskoulutukseen tvt:stä ja somesta tehtyä diasarjaa, joista noin kymmentä päivitän useita kertoja vuodessa. Olen kahden edellisenkin teemapäivän blogikirjoituksissa perustellut avointa jakamista ja listannut vielä tarkemmin omaa ja tuolloisen hankkeen jakamaan materiaalia: 2013 ja 2014.

Erilaisia oppimiseen ja tvt:n opetuskäyttöön liittyviä teemapäiviä on monia muitakin, kuten mediataitoviikko/sanomalehtiviikko, koodaustunti ja pelipäivä. Pyrin kertomaan niistä opettajien täydennyskoulutuksissa, kun ne teemaan sopivat. Mahdollisuuksien mukan hyödynnän niitä myös pidemmissä koulutuksissa. Vedän parhaillaan kahdeksan verkkotapaamisen KairaTVT-koulutusta Lapin vapaan sivistystyön toimijoille. Tänään teemoina olivat Facebook ja Twitter, CC-lisenssit ja jakamisen kulttuuri olivat teemana jo tammikuussa. Niinpä heillä oli seuraava ennakkotehtävä:
 • Jaa jotain -päivää vietetään 9.3.2015 alkavalla viikolla. Teemaviikon tavoite on, että mahdollisimman moni opettaja jakaa tuolloin jotain omaa materiaaliaan verkkoon. Materiaali kannattaa merkitä Creative Commons -lisenssillä. Sinun tehtäväsi on JOKO jakaa tuolloin jotain omaa materiaaliasi TAI tehdä päivää ja jaettuja materiaaleja tunnetuksi omassa oppilaitoksessasi. Toki voit tehdä nämä molemmat. 
Webinaarissa jakauduimme pienryhmiin, missä käytiin keskustelua ennakkotehtävästä. Poimin tähän ryhmien muistiinpanoista muutaman ajatuksen:
 • Tutustuin kyllä muiden jakamaan materialiin, ja yhden taisin linkittää eteenpäin :)
 • En ole jakanut mitään, mutta tuntiopettajien kanssa olen keskustellut asiasta ja kaikki heistä olivat kyllä innoissaan siitä materiaalista, jota on jaettu. Aikoivat hyödyntää opetuksessaan. 
 • Harjoittelin blogini sivulle lisäämään CC-lisenssikoodin ja tekstin.
 • Olen tutustunut KairaTVT:n Facebook-ryhmän kautta julkaisuihin.
 • Olen tutustunut muiden opettajien jakamaan materiaaliin ja siitä olemme keskustellut tuntiopettajien kanssa.
 • Tutustuin ”Opettajan TVT-työkirjaan
 • Käväisin scoopitin sivuilla, useat olivat jakaneet sitä ja kehuneet. Siellä tuntui olevan paljon mielenkiintoista, mutta en ehtinyt kuin eksyä eri aiheisiin...
Itse hyödynsin webinaarin dioissa monen muun asiantuntijan osaamista. Twitter sopii erinomaisesti julkiseen kiittämiseen ja kehuihin.

5.3.2015

414 suomalaista BETT-messuilla

Team Pirkanmaa - lisää lähiseudun väkeä löytyi lentokentältä,
lentokoneesta, messuilta,.. 
Kuvassa vasemmalta Tiina
Sarisalmi, Auli Nikkanen 
ja Matleena Laakso
Tässä Lontoon opetusteknologiamessuilta vielä yksi bloggaus, joka odotti pressitoimistolta otsikon tietoa: osallistujista 1,2 % eli 414 oli suomalaisia. Tämä on 88. suomalainen blogikirjoitus, video tai muu digitaalinen matkaraportti tapahtumasta. Listauksen kaikista tarinoista löydät tästä: bit.ly/finnbett2015


Osallistujista 40 % ensikertalaisia
 • Osallistujia BETT-messuilla oli 113 maasta. Eurooppalaisia oli 95 % ja heistä 83 % Britanniasta ja 8 % Skandinaviasta. Lähes neljännes tuli yritysmaailmasta ja vähän yli puolet oli oppilaitosmaailmasta painopisteen ollessa selvästi perus- ja toisen asteen koulutuksessa. Heistä 17 % oli opettajia, 29 % koulujen tvt-väkeä ja 20 % johtoa. (Lähde: BETT-messujen infograafi)
 • Harkitsetko osallistumista ensi vuonna? Jos ei maksajaa löydy, voit monen muun tavoin osallistua omalla ajalla tai neuvotella osallistumisesta työajalla, mutta itse kulut maksaen. Tapahtuma on ilmainen ja jos lennot ostaa ajoissa, eivät ne paljoa maksa, Itse sain Ryanairin meno-paluulennot 95 eurolla eli matka ei välttämättä tule kalliimmaksi kuin maksullinen yöpymistä edellyttävä seminaari tai  koulutus kotimaassa.

Suomalaiset esillä
 • Suomalaiset esiintyjiä löysin ohjelmasta kahdeksan: Juha EskelinenJari LavonenSampo LokkiAnnika Meder-LiikanenReetta Nisonen Raini SipiläAntti Syvänen ja Paula Vorne. Lisäksi kaksi Tampereen Normaalikoulun lukion opiskelijaa oli istanbulilainen yhteistyökoulunsa ständillä kertomassa teenagerMBA-opinnoistaan. 
 • Messuilla oli 778 tahoa esittelemässä palveluitaan tai tuotteitaan ja täysin suomalaisia niistä olivat Petran Planeetta ja Grapho Game (Ekapeli). Jouni Paakkinen kertoo Suomi BETTissä -bloggauksessaan näistä tarkemmin. 
 • Helsingin Sanomat arvosteli Suomalainen koulutus ei näkynyt -otsikolla sitä, ettei ständejä ollut tänä vuonna kuin kahdella suomalaisyrityksellä. Itse sanoisin Suomen koulutusosaamisen näkyneen monella tavalla, jos asiaa tarkastellaan yritysständejä laajemmin. Ja yrityspuolelta ei sovi unohtaa eri rooleissa reissussa olleita yrittäjiä eikä varsinkaan Ilona IT Oy:tä, joka jälleen järjesti ryhmämatkan, get-together -illan ja yhteistyökumppaneiden kanssa monipuolista ohjelmaa, tapasi omia kontaktejaan ja solmi uusia jne. Ei oma ständi ole ainoa tapa olla esillä. Mutta mitäpä Hesari siitä tietäisi... 
 • Ensi vuonna BETT-messut järjestetään 20.-23.1.2016 (HUOM: päiväys muuttui tai korjattiin myöhemmin eikä Educa olekaan samalla viikolla). On käsittämätöntä, että samantapainen ja samalla kohderyhmälle suunnattu kotimainen Educa-messut järjestetään jälleen ensi vuonna samaan aikaan BETT:n kanssa. Ei se ainakaan suomalaista koulutusvientiä edistä ja kyllä moni vierailijoistakin mielummin Lontoon reissun valitsee, kun hinnassakaan ei välttämättä suurta eroa ole.
 • Tampere maailmankartalle!
  Aktiivisimmat tviittaajat olivat
  Tampereelta, Orivedeltä ja Jyväskylästä.
Finnbett Twitterissä
 • Yhteisen #BETT2015 tunnuksen ohella suomalaisosallistujien #finnbett oli kovassa käytössä. 180 käyttäjää lähetti kaikkiaan 746 tviittiä eli Twitterin käyttö oli selvästi aktiivisempaa kuin vuosi sitten (101 käyttäjää ja 547 tviittiä). 
 • Suosituimmat tapahtumaan liittuyvät tviitit olivat:
  • Mikko Jordman: Tehokoulu keskittyy tuloksiin, hyvä koulu kulttuuriin. Oppiminen tulee sen myötä. - Sir Ken Robinson. 
  • Matleena Laakso: Sir Ken: koulutusta muutetaan alhaalta käsin, opettajien ja rehtoreiden teoilla. Ei hallinnosta tms. 
  • Harri Luttinen: Tuohon oli aika hyvä lopettaa. (Oheinen kuva)
  • Applen John Couchin viimeinen dia.
  • Jari Sjölund: Microsoftin puhutuimmat: Office Mix (esim. flipped clasroom -käyttöön) ja Office 365:n & Moodlen kimppa. 
 • Aktiivisimmat tviittaajat olivat @matleenalaakso, @tiinsari ja @ilotimo.
 • Timo Ilomäen Storify-kooste #finnbett-tviiteistä

3D-tulostus oli näkyvästi esillä.
Suomalaisten osallistujien havainnoimia trendejä 2015

 • Esitystekniikka: älytaulut, älyprojektorit, interaktiiviset paneelit, jättisuuret kosketustaulut, 3D-näytöt,.. Ja niiden softat sekä integrointi tabletteihin
 • Tabletit, Chromebookit, läppärit ja niiden säilytysratkaisut, lataus ja synkronointi 
 • 3D-tulostus, -mallinnus, -skannaus 
 • Koodaus, koodikoulut, ohjelmointi, ohjelmoitavat robotit ja muut härpäkkeet 
 • Suljetut sähköiset oppimisympäristöt, myös avoimet virtuaaliset työtilat 
 • Kokonaisvaltaiset ratkaisut oppilaitoksille ja koulutuksen järjestäjille: 
  • Yksi softa, missä oppimisympäristö, materiaalit, oppimispelit, arviointi, yhteydenpito vanhempiin, koulun hallintoa yms. 
  • Palvelu, missä mukana laitteet ja niiden rahoitus ja vakuutus sekä softat, koulutus,..
 • Collaborative learning eli yhteisöllinen oppiminen verkon välineitä hyödyntäen. 
 • Digital leaders eli oppilaat jotka tukevat opettajia ja toisia oppilaita 
 • Pelillisyys, etenkin nuorempien oppijoiden kanssa 
 • Erityisopetuksen tukeminen opetusteknologialla 
 • Lisätty todellisuus (sovellukset, 3D-lasit, immersiivisyys,..), ks. esim. zSpace, finalisti Innovation of the year sarjassa

Vikkelät jalat ja monta selfietä
Smartfeet pelillisti osallistumista.
Ylh.vasemmalta: Antti Karvonen, minä, Jarmo Nevala,
Auli Nikkanen ja Sari Uski.
Alh.vasemmalta minä ja Ulla Turtiainen sekä
 Katri Lehtovaara, mitä taas ja Raini Sipilä.
 • Ilona IT ilahdutti meitä tapahtuman ajan SmartFeet-kisalla ja voittajia erinomaisilla palkinnoilla. Ideana oli suorittaa erilaisia tapahtumaan ja Lontooseen liittyviä tehtäviä. 
 • Smartfeetin näkymä oli monelle ThingLinkin käyttäjälle tutunoloinen. Klikkaamalla pistettä, kerrottiin siihen liittyvä tehtävä, kuten selfien ottaminen uusien BETT-tuttujen kanssa. IlonaIT:n henkilöstöstä sai lisäpisteitä :) Myös vastaus jätettiin tuota pistettä klikkaamalla ja kun tehtävä oli tehty, se muuttui vihreäksi.
 • Suurin haaste tässä oli, että tehtäviä ei päässyt lukemaan ilman nettiyhteyttä, joten muutaman tehtävän tein vähän sinne päin: Otin selfiekuvia Leban ständillä, kun siellä olisi pitänyt kuvata mielenkiintoinen tuote yms. Kuvat ja vastaukset saattoi ladata peliin, sitten kun netti taas toimi.
 • Peli oli innostava ja helppo, mutta kyseessä on maksullinen tuote. Siihen on tarjolla erilaisia lisenssejä. Yksittäin ostetun pelikierroksen hinta on alk. 60 euroa.

Lopuksi vielä talteen muutamia omia ja retviittaamiani tviittejä eri esityksistä, iloisessa sekamelskassa kahdella kielellä.

John Couch, Apple’s VP of Education: New Dimensions in Learning
 • Steve Jobs toi Couchin pojalle tietokoneen ja sanoi, että saat pitää tän, jos sun isä tulee mulle töihin. #finnbett #bettarena
  (Ja tulihan hän, Couch kuuluu 50 ensimmäisen Appleen palkatun joukkoon.)
 • Apple views education as not just a market but as a value. 
 • Learning is about content, collaboration and context! 
 • Couchin kouluaikaan collaboration tarkoitti lunttaamista, nyt se on keskeinen työelämätaito. 
 • Classroom should be about creation. 
 • Over 1 million @AppStore apps, 2 million @iBooks and over 10,000 @iTunesU courses on @iTunes
 • When the students are engaged, they learn. 
 • 20 year olds today are digital natives. Think about where 2 year olds today will be in 18 years. 
 • Tutkimuksen mukaan oppilaan aivotoiminta TV:n ääressä ja oppitunnilla on yhtä olematonta, unessa sentään vilkasta. 
 • Oleellinen kysymys on, mitä sellaista tekniikalla voi tehdä, mitä ei perinteisillä menetelmillä onnistu?

Sir Ken Robinson: Out of our minds: Learning to be Creative
Tunnettu mm. 30 miljoonaa katsojaa keränneestä TED Talkista How schools kill creativity
 • PISA is the Eurovision song contest of education (for popular music only).
 • If you get the culture of education right, the good results are almost guaranteed.
 • The tools are neutral. It’s what you do with them.
 • The schools do not celebrate diversity. 
 • Moniko teistä arvasi 15-vuotiaana, että teette nyt sitä työtä mitä teette? (En huomannut kenenkään viittaavan.)
 • If we can't predict what's going to happen with tech in next 10yrs how can we prepare children for future? 
 • Koulutusta muutetaan alhaalta käsin, opettajien ja rehtoreiden teoilla. Ei hallinnosta tms. 
 • Kodak-kameroita ei enää juuri osteta, mutta kuvia otetaan enemmän kuin ikinä. Vastaavasti koulutus ei lopu, mutta se sopeutuu. 
 • We don't need a evolution of education, we need a revolution. 
 • Our job is not to teach the national curriculum, but to teach our children. 
 • Sir Ken lopetti puheensa kehuen suomalaista koulujärjestelmää! 
 • Et voisi opettaa lastasi puhumaan. Sinä et osaisi ja lapsella ei kärsivällisyys riittäisi.
 • Mahtoikohan nyt joku Ken Robinsonin lauseista jäädä joltain twiittaamatta?

Tässä lopuksi muutama yksittäinen oma tai retviittaamani juttu talteen
 • Your knowledge needs updating every month - just like your apps! Scandinavia@Bett2015
 • Viekö Wikipedian tuottaminen paljon vai vähän aikaa? 100 miljoonaan tuntia vuoteen 2009 asti. Toisaalta joka päivä telkkaria katsotaan 500 milj, tuntia ja jo yhden viikonlopun mainokset vievät Wikipedian verran aikaa.
 • Yläkouluikäiset kertovat tehneensä omia appseja AppShed-palvelulla. Mikä oli appsien tekemisen vaikutus? Yhteistyö- ja tvt-taidot paranivat, kommunikaatio parani, motivaato kasvoi ja koulu alkoi innostaa. Oppilaat kertoivat, miten appseja tehdessä OPETTAJIEN teknologiaosaaminen lisääntyi :) Jatkossa 9-luokkalaiset nuorempien appsien tekjöiden apuna. Lisätietoja appsien tekemisestä: www.appsforgood.org
 • BYOD-paneeli: "This is a world in your pocket.” BYOD increases visibility and feedback! That means new culture. Opettajan sopeutuminen (uuteen tekniikkaan ja uusiin toimintatapoihin) tärkeää, sitähän nykynuoriltakin odotetaan. 
 • Mitä työelämä edellyttää, oikeita vastauksia vai kovaa työntekoa. Kumpaa siis tulisi mitata?