12.9.2019

ThingLink mukaan autiolle saarelle

Bloggasin ThingLinkin uudistuksista huhtikuussa otsikolla Uudistus selkeytti ThingLink-sovellusta. Editori on nyt pienten päivitysten jälkeen entistä ehompi ja sisältöjen luominen on yhtä helppoa teet sitten interaktiivisia kuvia, tai videoita tai 360-sisältöjä.

Kesän aikana ThingLink on päivittänyt (englanninkieliset) ohjeensa. Alla olevasta kuvasta löydät minun ohjeeni, joita päivitän usein. Niistä löydät tietoa myös viimeaikaisista pienistä uudistuksista. Elokuussa bloggasin Flipgrid-videochatista, jota voi hyödyntää tehdessään videoita ThingLinkiin. Nyt kehotan tutustumaan Microsoftin syventävään lukuohjelmaan (engl. immersive reader), jos et sitä vielä ole kokeillut. (Ks. myöhemmin tekemäni Syventävä lukuohjelma -video, 5:47 min).

Syventävän lukuohjelman idea on hieno: halutaan tarjota oppimista ja ymmärtämistä tukevat työkalut kaikille osana käyttöliittymää, sen sijaan että erityistä tukea tarvitseville olisi omia erillisiä sovelluksia. Kokeile lukuohjelmaa avaamalla alle upotetusta kuvasta tagi esimerkiksi kohdasta "Mikä on ThingLink?". Näet oikealla kirjan & kaiuttimen kuvan. Klikkaa sitä, niin pääset kuuntelemaan tekstin. Kolmesta pikkukuvakkeesta löydät muitakin toimintoja. Voit esimerkiksi merkitä verbit omalla värillä, käyttää kuvasanakirjaa tai kääntää tekstin vieraalle kielelle. Tästä on innostunut etenkin moni opettaja, joka työskentelee maahanmuuttajien tai erityistä tukea tarvitsevien kanssa.

ThingLink uudistaa (vihdoin!) myöhemmin syyskuussa vielä ryhmien ja sisältöjen hallinnan. Jatkossa oppijaryhmille luodaan kursseja, joista löytyvät mm. materiaalit, tehtävät, sisältöjen editointi, opettajan palaute ja arviointi sekä kuva- ja videokohtainen keskustelu. Sisällöt tullaan jakamaan omien tai jaettujen eli yhdessä muokattavien kansioiden kautta. Myös mobiilisovelluksen editori päivittyy pian. Aleksi Komu ThingLinkiltä pitää Ilona IT Oy:n kautta syksyllä webinaareja ThingLinkin käytöstä. Ne ja kymmenet muut maksuttomat webinaarit löydät myös tämän blogin webinaarikoonnista.

Olin eilen kouluttamassa mm. ThingLinkiä Keski-Pohjanmaan ammattiopiston eli Kpedun Video for Education 2020 -hankkeen opettajille. Koulutuspäivän päätteeksi totesimme, että tämä on sovellus, jonka voisimme ottaa autiolle saarelle (töpseli lataamista varten kuulemma löytyy). ThingLinkissä hienoa on, että sen avulla oppijat voivat tuottaa sisältöjä, mutta innostaa se monia opettajiakin.

Alla on kolme esimerkkiä Kpedun opettajien luomista sisällöistä. Titta Uunila on tehnyt kuvan, missä esittelee oppilaitoksen äidinkielen valinnaiset opinnot. Katri Kulkki on tehnyt kuvan metsänviljelyn opiskelun avuksi. Se kehittyy vielä, kun Metsädigihankkeen porukka ideoi materiaalejaan lisää. Informaation lisäksi kuvaan on tuotu useita H5P-työkaluilla tehtyjä kyselyitä. Niitä voi tuoda ThingLinkiin linkillä tai tietyin rajoituksin myös upottaen.

Kpedun Petri Ahoniemi puolestaan on tehnyt 360-kuvista ohjeita traktorin ohjaamoon. Kun opiskelijat perehtyvät niihin ennen käytännön harjoittelua, arvokas aika ohjaamossa saadaan käytettyä paremmin hyödyksi. Petri kertoo työnsä olevan pitkälti taitojen opettamista. Sähköiset työkalut kuten interaktiiviset videot auttavat etenkin tietopuolisen osuuden saamista mukaan opetukseen. Kun sisällöt on linkittämisen sijaan upotettu ThingLinkiin, sieltä ei niin helposti hairahduta surffaamaan muille nettisivuille.

Tein hiljattain ThingLink-ohjeilleni alle upotetun ja tästä linkistäkin löytyvän kuvan, jota tulen myös päivittämään. Kuvasta löydät esittelyn ja ohjediojen lisäksi esimerkit kustakin neljästä sisältötyypistä sekä esittelyn uuden editorin viidestä neljästä layoutista (kommentti 29.9.19: videon ja upotuskoodin layoutit on yhdistetty).

9.9.2019

360-video Madeiran levadoilta

Olin heinäkuussa puolisoni kanssa Madeiralla. Sen verran työt kulkivat mukana, että kuvasin siellä materiaalia harjoitellakseni 360-videoiden editointia ja jakamista. Alimpana alle upotetulla videolla (7:48 min) kerron Madeirasta ja sen vaellusmaastoista, tekstissä jaan kokemuksiani editoinnista. Videon kehno laatu johtuu Ricoh Theta S -kamerasta. Se on vuoden 2015 malli, joka soveltuu videoita paremmin 360-kuvien ottamiseen. Lisäksi laatu huononi selvästi YouTubeen lataamisen myötä.


Madeiran saariryhmä


Tuliperäinen Madeira on tulivuorenpurkauksesta muodostunut saariryhmä, joskin vain kaksi saarista on asuttuja. Madeira on tunnettu kukkaloistosta ja vaellusmaastoista. Se kuuluu Portugaliin, joka on maailman ainoa valtio, jolla on maata kolmen mannerlaatan alueella: Euraasiassa ja Afrikan (Madeira) ja Etelä-Amerikan (Azorit) mannerlaatoilla. Madeira sijaitsee Atlantilla 1000 km Lissabonista lounaaseen, vain reilu 400 km Kanarian saarilta. Sen korkein vuori Pico Ruivo kohoaa 1862 metrin korkeuteen. Saaren rinteet ovat erittäin jyrkkiä. Tasaista on vain lentokentällä ja kuulemma myös jalkapallokentällä.

Video kertoo reissumme niistä hetkistä, jolloin 360-kamera tuli kaivettua repusta esiin. Se tapahtui pääosin kulkemillamme vaellusreitillä. Meillä oli mukana Rolf Goetsin Madeiran retkeilyopas (2013), mutta kirjasta on julkaistu jo uudempikin versio. Ensimmäinen vaelluksemme oli Nousu Cabo Girãolle (kirjassa reitti 2). Toisena oli Ribeiro Frio - Portala -reitti (numero 19), jota loppumatkasta muutaman kilometrin eksymisellä pidensimme. Kolmantena oli Lido, Funchal - Câmara de Lobos (reitti 60 englanninkielisessä oppaassa). 

Osallistuimme myös Leena Sivulan opastamalle retkelle saaren pohjois- ja keskiosiin. Saarella pitkään asuneena hän osasi kertoa todella mielenkiintoisia tarinoita ja saimme hyvän katsauksen elämään Madeiralla. Erityisen mielenkiintoinen oli vierailu banaaniviljelmälle.


Theta+ sovellus 360-sisältöjen editoinnissa

Ricoh Theta -kameroilla otettujen kuvien ja videoiden katsomiseen ja käsittelyyn on saatavilla maksuttomia Ricohin omia sovelluksia sekä mobiililaitteille että pc-koneille. Niistä kerroin tammikuun blogijulkaisussani otsikolla Ricoh Theta: katso, jaa ja editoi sisältöjä. Moni sovelluksista toimii muillakin 360-kameroilla otettujen sisältöjen kanssa.

Mobiilisovelluksista Basic App tarvitaan, jos haluaa ottaa kuvia tai videoita mobiililaitteen kautta. Se mahdollistaa samalla mm. valotuksen säätämisen ja sen, ettei itse tarvitse olla aina käsivarren mitan päässä kamerasta. Theta+-sovelluksella voi tehdä kuvien ja videoiden muokkausta, mutta usean videoklipin yhdistäminen sillä ei onnistu. Sovelluksella voi tehdä myös 360-kuvista lyhyitä animaatioita. Alla esimerkki Porto Monizista. Aiemmin tein samankaltaisen animaation Câmara de Lobosin kylästä ja Ribeiro Friosta.




Editoin 360-videon Adobe Premier Elementsillä

Kommentti 4.11.21: Tällä hetkellä Adoben mukaan Elementsillä ei voi editoida 360-videoita, vaan siihen tarvitaan kalliimpi täysversio Premiere Pro. Editointi onnistuu myös maksuttomallaa DaVince Resolvella. Nämä kaikki ovat opettelua vaativia ja erittäin monipuolisia sovelluksia.

Esimerkiksi DoubleX on julkaissut tuoreen vertailun maksuttomista 360-videoeditointisovelluksista, joiden peruskäyttö onnistuu ilman kirjautumista. Itse päädyin lopulta käyttämään Adobe Premier Elementsiä, joka on minulle ennestään tuttu lähinnä omien koti- ja matkavideoiden editoinnista. Se on koneelle ladattava maksullinen ohjelma ja vaatii perehtymistä. 360-videoiden kanssa saa varautua myös siihen, että koneelle joutuu asentamaan erilaisia pikkukilkkeitä. Ohjeita tuli matkan varrella etsittyä verkosta ja useampaan haasteeseen etsimme ratkaisua myös yhdessä puolison kanssa. Johonkin toiseen hetkeen jää oikeasti helpon ja yksinkertaisen 360-videoeditorin kokeilu. Sellaisen, joka olisi yhtä helppo kuin lukuisat videosovellukset, joita usein koulutuksissani pidän esillä (ks. koulutusdiojen ja ohjeiden blogisivu).

360-videon editointi onnistuu Premier Elementsin uudemmilla versioilla ja tapahtuu hyvin samaan tapaan kuin tavallistenkin videoiden editointi. Editoidessa näkee 360-videon litteänä kuvana, joten tallensin sen välillä videotiedostoksi voidakseni katsoa sitä oikeana 360-videona. Elements mahdollistaa teknisesti vaikka mitä ja omastakin videosta tiedän monta asiaa, mitkä olisi voinut tehdä paremmin, jos siihen olisi käyttänyt vielä enemmän aikaa.


360-videot YouTubessa: jakaminen ja katsominen


Videon lataaminen YouTubeen onnistui hyvin Googlen omia ohjeita seuraten. Myös Ricohilla on aiheesta omat ohjeet. YouTube suosittelee "lataamaan 360 asteen videot (tasavälisen lieriöprojektion muodossa ja kuvasuhteella 2:1) resoluutiolla, joka on vähintään 7 168 x 3 584 ja enintään 8 192 x 4 096 pikseliä".

Ricoh Theta S -kameran maksimiresoluutio videokuvalle on 1920 x 1080. Tämä selittää osaltaan alla olevan videon kehnoa laatua, joka vielä heikkeni selvästi YouTubeen lataamisen yhteydessä. Kuva on silminnähden parempi, kun katson videota suoraan omalta koneeltani. Theta S toimii hyvin 360-kuvien kanssa, mutta videoille suosittelen uudempaa mallia. Tässä vertailun vuoksi Ricohin oma Theta S:llä kuvattu demo.

Kun katsot 360-videoita YouTubesta, vain uudet selaimet näyttävät ne 360-videoina. Videot sopivat hyvin katsottavaksi myös mobiililaitteen YouTube-sovelluksella. Silloin huono resoluutio ei häiritse niin paljoa ja toisaalta voi valita erilaisia näkymiä, esim. pyörittääkö videota sormella vai valitseeko näkymän, missä itse kääntyy siihen suuntaan, mitä haluaa katsoa. Valitsemalla virtuaalilasien kuvakkeen, saa molemmille silmille oman näkymän. Tällä hetkellä nähdäkseni parhaat ja edullisimmat (2 €) pahviset virtuaalilasit voi ostaa Teknik Magasinetiltä. Gigantti kertoi lopettavansa pahvilasien myynnin ja Clas Ohlsonin 3 € lasit ovat niin pienet, että eivät useinkaan toimi hyvin silmälasien kanssa, mutta voivat toisaalta koon vuoksi olla lapsille juuri sopivat.