H5P-työkalut

Tekstikyltti, missä lukee H5P-ohjeita ja esimerkkejä.H5P tarkoittaa noin 60 työkalun kokoelmaa verkkokurssien ja -sisältöjen tekijöille. Avoimen lähdekoodin H5P-työkaluja käytetään oppilaitoksissa, kirjastoissa, järjestöissä ja yrityksissä yleensä niin, että ne asennetaan esim. Moodleen ja WordPressiin. Jos käytössä ei ole ympäristöä, minne ne voi asentaa, H5P:n voi myös ostaa kuukausimaksullisena palveluna tai käyttää maksutonta Lumi-sovellusta selaimella tai työpöytäsovelluksella. Muutamaa sovellusta voi kokeilla myös kirjautumalla H5P:n sivulle

H5P:n kehittämisen lähtökohtana on ollut mahdollisuus avoimeen jakamiseen ja saavutettavuus. Sivulla Content Type Recommendations saavutettavuudesta kerrotaan työkalukohtaisesti. Marraskuun koonnissani listaan H5P-työkalut seitsemästä erilaisesta näkökulmasta


H5P-esimerkit ja ohjeet


Esimerkkejä H5P-sisällöistä löydät avoimelta H5P-esimerkit -Moodle-kurssilta SnellmanEDUn EduGo-ympäristöstä. H5P: helpot -välilehdellä esitellään työkaluja, joista harjoittelu kannattaa aloittaa. Siellä olevasta haitaritekstistä (accordion) löydät linkkejä muidenkin esimerkkeihin. Samasta Moodle-ympäristöstä löydät luentojen aktivoinnin oppaan.

Tekemiäni ohjeita löydät myös alta. Perusteellisin on usein päivittyvä H5P-diasarja, joissa esittelen H5P:n ja sen työkalut. Sivun alaosasta ja H5P-soittolistaltani löydät myös ohjevideoita. Jari Sarjan H5P - Interaktioita helposti –opas on erinomainen suomenkielinen opas sekä yksittäisiin työkaluihin että sen asentamiseen omaan verkkoympäristöön. Etenkin monimutkainen Drag and drop -tehtävä kannattaa tehdä orjallisesti Jarin ohjeiden mukaan. Moni muu tehtävä onnistuu helposti itse kokeillen tai työpajoissani harjoitellen.

Työkalujen englanninkieliset nettisivut löydät osoitteessa H5p.org. Siellä on esimerkit sisältötyypeistä ja ohjeita omien sisältöjen luomiseen sekä keskustelufoorumi. Sivulta voi tilata uutiskirjeen. 

H5P-koulutuksia

 • H5P - uudet tehtävätyypit, EVERET-hankkeen webinaari 23.9.2022. Jälki-ilmoittautumalla saat tallenteen, joka katsottavissa 31.12.2022 asti. 
 • H5P-työkalut ovat osa useaa vuoden 2023 OPH-rahoitteista koulutusta, joita pidän mm. TAMKin kautta. Esim. Pedagogin digitystä 3 op. Ks. tulevat koulutukseni (kevään koulutusten ilmoittautuminen avautuu pääosin tammikuussa). 
 • Olen kouluttanut H5P-työkalujen käyttöä vuodesta 2016 asti. Voit tilata organisaatiollesi oman lähi- tai verkkokoulutuksen (ks. yhteystietoni).


Mitä uutta H5P-työkaluissa?


Ohjevideot 

Löydät kaikki alle upotetut ohjevideot myös Matleenan H5P-työkalujen soittolistalta. Videoiden kuvauksesta löydät mm. aikaleimat, jos kaipaat apua tiettyyn kohtaan sisällön rakentamista. Lyhyitä videoita löydät myös Ammattiopisto Samiedun H5P-soittolistalta
 • Ylin video on tiivis katsaus siihen Mitä ovat H5P-työkalut? (11.24 min, tekstitetty, 2020). Se on edelleen ajantasalla, paitsi maininta Lumi-sovelluksesta puuttuu. 
 • Johdanto H5P työkalujen käyttöön (28:46 min, 2021) on perusteellisempi esitys H5P-työkalujen taustoista, tekijänoikeuskysymyksistä, saavutettavuudesta, sisältöjen kopioimisesta, palautteen antamisesta yms. Se on tehty johdannoksi työpajoihin, joissa opetellaan H5P-sisältöjen luomista. Lumi-sovelluksen osalta puuttuu maininta selainpohjaisesta sovelluksesta.
 • 3. video esittelee Virtual Tour (360) -työkalun (25:05 min), missä käytetään myös työkaluja Summary ja Single Choise Set.
 • 4. video esittelee interaktiivisen videon tekemisen (16:42 min, tekstitetty, 2022)
 • 5. video esittelee summaryn eli yhteenvetotehtävän (10:18 min, 2022)
 • Soittolistalta löydät myös Otavian OKO!-hankkeen H5P-webinaarin neljänä erillisenä tallenteena 17.3.2022.

H5P-työkalut

H5P-työkalut ovat saatavissa Moodle-, WordPress- ja Drupal-ympäristöön. Niiden avulla voi luoda interaktiivisia sisältöjä esimerkiksi oppimateriaaleiksi tai luoda tehtäviä, joista oppija saa välittömän palautteen. Lue lisää ja katso esimerkit ja toimivat hyperlinkit: https://www.matleenalaakso.fi/p/h5p.html
Blogista löydät lisää vinkkejä muidenkin verkon sovellusten hyödyntämiseen.
H5P-soittolistalta löydät OKO!-hankkeen webinaari-tallenteet 17.3.2022.

2 kommenttia:

 1. MOI.
  Mietin muutamaa asiaa moodleen tulevan interaktiivisen kurssin osalta (H5P):
  - jos videon sisään ymppää kysymyksiä(oikein, väärin tai useita vaihtoehtoja), voiko ne pisteyttää (eriarvoisia kysymyksiä)
  - minkälainen raportointi kysymyksistä saadaan, kuten ovatko opiskelijat suorittaneet näitä videoon ympättyjä tehtäviä, miten oikeita vastauksia jne.?
  - olen myös miettinyt sellaista rakennetta, jossa olisi esim 3-4 osiota. Ensin kysymys+vastaus, sen jälkeen kysymyksen "selitys"+lisäkysymys (jne.) ja lopuksi selitys+lopullinen kysymys. Onnistuuko tämäntyyppinen interaktiivinen, selittävä kysyminen? Nämähän voisivat olla myös sellaisia, että jos ensimmäinen (tai toinen)vastaus on oikea, niin jatketaan videota.

  Ajatus tietysti on se, että halutaan toisaalta olla jossain määrin "varmoja" siitä, että opiskelija on katsonut videon. Ja toisaalta toisena juttuna tietysti se, että tärkeissä kohdissa voidaan vähän herätellä kysymyksellä.
  Videon lopussa sitten ovat tietysti nuo summary-kysymykset. Ja ne yhdessä videon sisällä olevien tehtävien kanssa muodostaisivat arvosanan ko. videon osalta. Saako sen moodlessa kiinnitettyä Arviointiin?

  Tämmöisiä...

  hatsa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Hatsa, kiitos kysymyksistä! H5P-tehtävien idea on, että oppija saa välittömän palautteen. Pisteet oppija saa automaattisesti eikä niihin saa eriarvoisia kysymyksiä. Pisteytyksen asetukset vaihtelevat kysymyksestä toiseen ja joskus voi valita esim. saako väärästä vastauksesta miinuspisteitä.

   Joistakin tehtävistä ope voi Moodlen arvioijan raportista nähdä suoritukset, mutta lähtökohta on, että palaute rakennetaan tehtäviä tehdessä eikä opettajan tarvitse tehtäviä mitenkään tarkastaa tai käydä katsomassa. Kun haluat varmistaa, että tehtävät on tehty, käytä Moodlen suoritusten seurantaa. Sieltä voit määritellä esim. että 70 % on oltava oikein, jotta tehtävä näkyy tehtynä. Oppija puolestaan saa tehtävistä aina palautteen ja halutessasi myös koonnin esim. diaesityksen tai videon päätteeksi. Pisteiden lisäksi voit antaa sanallisen automaattisen palautteen suoriutumisen mukaan.

   Selittävä kysymys onnistuu esim. monissa monivalinnoissa niin, että lisäät vastausvaihtoehtoihin palautteen, jonka oppija saa, jos hän valitsee tietyn kohdan. Ja sitten hän saa toisenlaisen palautteen, jos ei valitse sitä. Interaktiivisessa videossa voit estää videon kelaamisen. Voit myös tarjota oppijalle mahdollisuuden hypätä videossa tiettyyn kohtaan, mutta sitä ei saa sidottua siihen, että edellinen vastaus oli oikein. Jos haluat rakentaa selittävät kysymykset erilaisiksi poluiksi, jotka haarautuvat eri suuntiin oppijan vastauksen perusteella, se onnistuu Branching skenario -työkalulla. Sinne saat myös videoita ja muita mediatiedostoja.

   H5P-suoritukset Moodlessa kootaan suoritusten seurannan ja/tai arviointikirjan avulla. En hallitse hyvin tuota arviointikirjan käyttöä, joten siltä osin kannattaa etsiä ohjeista esim. Mediamaistereiden tai Moodle.org:in ohjeista. Jotta videon tulokset tallentuvat, tulee oppijan tehdä kaikki tehtävät ja edetä yhteenvetosivulle asti.

   Poista

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostivyöryn vuoksi kommentit hyväksytään ennen julkaisua.