29.10.2018

Virtuaaliretkiä Google Expeditions -sovelluksella

HUOM: Google lakkautti Expeditions, Tour Creator ja Poly-sovellukset 30.6.2021. Työtä virtuaalikierrosten osalta jatkaa toinen yritys, jonka Expeditions Pro -sovellukseen Googlella tehdyt virtuaalikierrokset pystyi siirtämään. AR-sisältöjä se ei näytä tarjoavan. Esittelen uuden sovelluksen elokuun 2022 bloggauksessa: Expeditions Pro jatkaa Googlen kehittämiä virtuaaliretkiä.

Google Expeditions -sovelluksen (Android, iOS) avulla voi viedä ryhmän virtuaaliretkelle eri puolille maapalloa luonto- ja kulttuurikohteisiin, museoihin, oppilaitoksiin, tiedekeskuksiin, työpaikoille, tai vaikkapa keuhkojen sisään. Kohteita on satoja ja retkiä voi luoda myös itse. Uudehkona ominaisuutena sovelluksella on tarjolla myös kolmiulotteisina tarkasteltavia lisätyn todellisuuden (AR) sisältöjä.


Johda oppaana virtuaaliretkiä


Expeditions-sovelluksen avulla voit toimia oppaana virtuaaliretkellä. Kun osallistujilla on virtuaalilasit (pahviset alle 10 €), joita käytetäään kännykän kanssa, he näkevät vierailtavat paikat 360-kuvina. Oppaana voit osoittaa kuvista kohteita katsottavaksi tai piirtää kuvan päälle sekä valita milloin siirrytään seuraavaan näkymään, joita on usein 5-10 erilaista.

Virtuaaliretket ovat tosi innostavia ja niiden suuri vahvuus on, että retki voidaan kokea yhdessä havaintoja jakaen ja toteuttaa edullisesti - ja toisinaan jo olemassa olevilla laitteilla. Olen vienyt noin 20 opettajaryhmää virtuaaliretkelle ja nyt olen valmistellut uutta retkeä kansainväliselle avaruusasemalle. Aiheeseen perehtyminen on ollut todella mielenkiintoista ja innoissaan oli myös kohteen keksinyt puolisoni, kun hän eilen osallistui koelennolle.

Usein ryhmässä on yksi tai muutama, joiden mobiililaite ei täytä minimivaatimuksia tai ilmenee muita ongelmia. Sovellus toimii kännykän ja virtuaalilasien ohella myös tabletilla, jolloin pari henkeä voi osallistua yhdessäkin. Ohjeita sovelluksen käyttöön löydät sekä alle upotetusta diasarjasta että Googlen ohjeista. Huomaa, että ladatut retket pysyvät tallessa opettajan laitteella vain kuukauden ja jos niitä ei tänä aikana käytä, täytyy ne ladata uudelleen (lisätty 2.12.18).

Luo omia retkiä 


Omia virtuaaliretkiä 360-kuvista voi luoda Googlen Tour Creatorilla, mistä retket tallentuvat Googlen Polyyn. Sieltä ne voi jakaa julkisesti tai piilotetulla linkillä. Googlen mukaan loppuvuodesta 2018 retket voi viedä Polystä Expeditions -sovellukseen, mikä onnistuu pyynnöstä jo nyt. Helppokäyttöistä Tour Creatoria esittelin elokuun blogijulkaisussa: 360-kuvista Tour Creator -matka Montenegroon.
Kommentti 24.3.19: Polyyn viedyt julkiset retket näkyvät automaattisesti Expeditions-mobiilisovelluksessa.


Mistä retkiä löytyy? (lisätty 29.9.19)


 • List of Available Expeditions (976 Expeditions-sovelluksen haulla löytyvää retkeä, tilanne 29.9.19)
 • Kaipaatko suomenkielisiä retkiä? Yksittäisten tahojen tekemät retket tallentuvat Google Polyyn. Sinne julkisesti jaetut retket löytyvät sopivilla hakusanoilla. Tykkäämällä retkistä saat ne näkymään Expeditions-sovelluksessa, mistä voit ladata ne omaan käyttöösi. Kuusamon peruskoulujen tieto- ja viestintätekniikan kehittäjä Jaana Virtanen on suomentanut useita virtuaaliretkiä. Löydät ne Polystä helpoiten hänen nimellä hakemalla.
 • Jos tiedät muita suomenkielisiä/suomennettuja virtuaalimatkoja, jotka sopivat opetuskäyttöön, vinkkaa minulle, niin lisään ne tähän.


AR-sisällöt


Virtuaaliretkien lisäksi Expeditions-sovelluksella voidaan tutkia staattisia ja animoituja 3D-objekteja niin, että ne tuodaan tarkasteltavaksi tilaan lisätyn todellisuuden keinoin. Kun on kirjautunut sovellukseen, voi AR-sisältöjä ladata itselleen katsottavaksi. Jotta ne näkyisivät lisätyn todellisuuden tekniikkaa hyödyntäen, tarvitaan melko uudet mobiililaitteet, joissa on ARCore (Android) tai ARKit (iOS) -ominaisuus. Jos ne puuttuvat, kuvat näkyvät vain objekteina omalta näytöltä ilman lisättyä todellisuutta.

Mikäli haluat johdattaa ryhmän AR-sisältöjen maailmaan, toimi kuten virtuaaliretkillä: lataa sisällöt laitteellesi. Tulosta sitten AR-markerit mobiilisovelluksen kautta ja aseta ne tilaan vähintään kahden metrin päähän toisistaan. Tällöin voit määritellä virtuaaliretkien tapaan, milloin näytät seuraavan objektin. Voi myös zoomata niiden kokoa ja osoittaa tiettyä kohtaa valokeilalla.

Tarvittavat mobiilisovellukset (lisätty 13.9.19)


 • Google Expeditions (Android, iOS). Ohjatulla retkellä vain opettaja/opas kirjautuu. Jos käytössä ei ole reititintä tai muuten luotua vertaisverkkoa, täytyy jokaisen kirjautua ja ladata ne VR/AR-sisällöt, joita haluaa katsoa.
 • Android-laitteille tarvitaan lisäksi Google Cardboard tai Googlen VR-palvelut, jotta puhelin osaa tulkita VR-kuvia. 
 • Jos Android-laitteessasi ei ole ARCore-ominaisuutta, mikä mahdollistaa uuden AR-teknologian hyödyntämisen, sen voi monille puhelinmalleille ladata omana sovelluksenaan (Android). VR-retkillä sitä ei tarvita, mutta AR-sisältöjen katsomisessa siitä on etua. 

Kommentti 7.4.2019: Vaihdoin alle uuden ja päivittyvän version Expeditions -dioista.


Google Experitions

Diasarja esittelee maksuttoman Google Expeditions -sovelluksen käytön opetuksen näkökulmasta. Sovelluksen avulla voi viedä ryhmän virtuaaliretkelle tai tutkia 3D-objekteja. Google Tour Creator mahdollistaa vastaavien retkien tekemisen ja jakamisen itse. Tämä diasarja liittyy blogijulkaisuun: https://www.matleenalaakso.fi/2018/10/expeditions.html

Syksyn 2018 materiaaleja ja koulutuksia AR- ja VR-teemasta

 • Lisätyn todellisuuden Merge-kuutio (blogijulkaisu ja video)
 • Figment huikeiden portaalien luomiseen (blogijulkaisu ja video)
 • Lisätty ja virtuaalitodellisuus opetuksessa (webinaarin diat)
 • Lisätyn todellisuuden sovellukset opetuksessa ja kuntoutuksessa, Snellman-kesäyliopiston verkkokoulutus keväällä 2019 (90 €). Kouluttajina Riik­ka Mart­ti­nen ja Hei­di Åker­lund.
 • Ota yhteyttä, jos kaipaat koulutusta aiheesta: Minulla on Digiosalliseksi-hankkeessa tälle syksylle 2018 vielä muutama tunti resurssia kouluttaa digiteemoja Pirkanmaalla erityistä tukea tarvitsevia nuoria ohjaaville ja opettaville eli käytännössä lähinnä ammatillisen koulutuksen toimijoille. Muita voin palvelulla freelancer-kouluttajana.
 • Virtuaaliretkellä. Blogikirjoitus Digiosalliseksi-hankkeen blogissa, missä kerron mm. tiedonhankinnasta liittyen kansainvälisen avaruusaseman retkeen. (Lisätty 1.11.18)

  23.10.2018

  Animaatioita Biteable-sovelluksella

  Bloggaus on päivitetty 7.12.2022.

  Biteable on muuttunut kaikille maksulliseksi ja hinta on 49 $/kk tai 588 $/vuosi. Samalla editorin ulkoasu on muuttunut eli ohjeeni eivät enää ole ajantasalla. Suosittelen tilalle Powtoonia (ks. bloggaus). 

  Julkaisin aiemmin syksyllä bloggauksen otsikolla Powtoon - tee helposti animaatioita. Nyt esittelen Biteablen, joka on vielä yksinkertaisempi käyttää ja toimii myös mobiililaitteiden selaimella. Nappasin sen kokeiltavaksi lukion lehtori Leena Karmitsan Facebook-vinkistä. Hän on tehnyt Biteablella ja Renderforestilla animaatioita lukio-opetuksen tueksi. 

  Biteablessa varsinaista animointia ei tehdä itse, vaan ensin valitaan valmispohja (template) tai luodaan tyhjä pohja, johon lisätään animoituja dioja (scene) ja/tai omia kuvia tai videoita. Seuraavaksi muokataan diojen tekstit. Myös dioja voi tässä vaiheessa vielä lisätä, poistaa tai järjestellä. Lopuksi valitaan värimaailma ja taustamusiikki. Tarjolla olevan musiikin sijaan voi ladata myös oman äänitiedoston.

  Animaation tekemisessä haastavinta on tekstien lisääminen, sillä yhteen diaan ei mahdu paljoa tekstiä. Viestin tulee olla luettavissa ja omaksuttavissa nopeasti. Ideana on siis animaatio tai video, missä viestin saa sitä katsomalla ja lyhyitä tekstejä lukemalla. Toki taustalle on mahdollista tuoda oma selostuskin.

  Biteablesta on sittemmin tullut myös yksi omia suosikkejani. Sen peruskäytön on luvattu pysyvän aina maksuttomana ja viime vuosina uusia ominaisuuksia on tullut maksuttomaankin versioon runsaasti:
  • Videoita voi tehdä rajattoman määrän.
  • Videot voi ladata tiedostona tai jakaa Biteablen sivulta julkisella tai piilotetulla linkillä.
  • Videon dioihin saa animointien lisäksi kuvia ja videoita, omia tai sovelluksen kautta löytyviä.
  • Entistäkin laajampi valikoima taustamusiikkia.
  • Uudessa Beta-versiossa on mahdollista valita diakohtaisesti fontit, tekstikoot, taustavärit ja jopa muokata animoitujen objektien värejä, mutta ei tehdä varsinaista animointia.
  Harjoittelin Biteablea 2018 tekemällä kolme erilaista animaatiota. Ensimmäisessä kerron kolme perusasiaa, mitkä kannattaa tsekata, kun tietokone ei toimi: Viime viikolla näet ihmettelin, kun näppäimistöni piste-merkistä ja enteristä tuli tekstiin pilkku. Pistettä en saanut kirjoitettua mitenkään. Koneet tekevät toisinaan outoja juttuja ilman että minulla on hajuakaan miksi. Videon kakkoskohdan vinkki poisti ongelman.

  Toisessa videossa kerron pari tärkeää juttuja Twitterin käyttöä aloittaville (päivitin videon 15.3.21) ja viimeisessä kokeilin infograafi-pohjia työelämän someverkostoista kertoessani. Nämä videot liittyvät Kohti reformia! -hankkeen loppuvuoden koulutukseen Kouluttajasta asiantuntijaksi. Uusia animaatiosovelluksia puolestaan olen opetellut useammankin tämän lukuvuoden koulutuksen tarpeisiin: tänään animoidaan Tredun opettajien kanssa.

  Neljännen videon tein keväällä 2020 yhteen koulutukseen otsikolla Biteable-animaatiot luodaan valmispohjista. Se on jaettu alle Biteablesta upottaen, minkä etu YouTubeen verrattuna on se, että loppuun saa linkkinapin ja animaatiota voi päivittää linkin muuttumatta, kuten olen tehnyt.

  Linkkivinkkejä video- ja animaatiosovelluksiin liittyen:

  Biteable-animaatiot luodaan valmispohjista on Biteable.

  8.10.2018

  Figment huikeiden portaalien luomiseen

  Latasin lisätyn todellisuuden (AR, Augmented Reality) Figment-sovelluksen (Android, iOS), kun alkusyksystä tutustuin Mark Andersonin (Twitterissä @ICTEvangelist) jakamaan AR- ja VR-sovellusten jaksolliseen järjestelmään. Pikaisesti sitä tuolloin kokeilin ja SETT-tapahtumassa näin lisää. Sovellus tarjoaa jänniä mahdollisuuksia, mutta uusien AR-sovellusten tavoin se edellyttää melko uutta mobiililaitetta, koska se hyödyntää laitteen ARCore (Android) tai ARKIT (iOS) -ominaisuuksia.

  Figmentin avulla voi tuoda reaalimaailmaan erilaisia hahmoja ja efektejä, jotka näkyvät näytön läpi katsottaessa. Vastaavaa löytyy monesta muustakin sovelluksesta, joten Figmentin erikoisuudeksi jäävät portaalit, joita voi luoda joko sovelluksen sisällöistä tai omista kuvista. Niitä ensi kertaa kokeillessani kiljahtelin innostuksesta ja hämmästyksestä: yhtäkkiä työpöydälläni oli portaali, mistä pääsin mökille ystävien kanssa mustikkametsään ja toisesta portaalista Välimeren rannalle!

  Sovellus on epäilemättä hauska ja aiheuttaa WAU-efektin, mutta miten sitä voisi opetuksessa käyttää? Anderson nostaa blogikirjoituksessaan Figment AR For Story Telling And Re-Living Field Trips In IOS esiin mahdollisuuden esimerkiksi siihen, että oppijat voivat mennä portaalin kautta Minecraft-ympäristöön ja esitellä muillekin, mitä ovat siellä rakentaneet.

  Mr. Parkinsonin bloggauksesta Figment AR to Inspire Writing löysin aivan huikean esimerkin. Hän on käyttänyt Figmentia tarinankerronnan harjoittelussa. Lapset kuvasivat ensin lyhyen videon siitä, miten he löysivät koulusta portaalin avaruuteen. Sen jälkeen jokainen kirjoitti löydöstään harjoitellen samalla sitä, miten kirjoitetaan mielenkiintoisia tarinoita. Lopuksi jokainen äänitti oman tarinansa videon päälle. Kun katsoin niitä, kirjaimellisesti haukoin henkeäni - ne olivat UPEITA!!! Katso ainakin niistä ensimmäinen, se löytyy em. bloggauksesta kouluvihkoista otetun valokuvan jälkeen.

  Tein omankin videon, mutta en sitä paljoa etukäteen suunnitellut, vaan lähdin heti kuvaamaan ja tarina muuttui koko ajan. Olisin kaivannut Mr. Parkinsonin oppeja, sillä nyt tuli tehtyä paljon ylimääräistä työtä (ja siinä ohessa opittua monenlaista). Videollani näytän tarinallisuutta hyödyntäen Figmentin perustoimintoja ja sitten tutkin työhuoneestani löytyviä portaaleja. Lopuksi kerron, miten sovellus toimii. Se on varsin yksinkertainen ja siinä toimitaan vain kolmen valikon kautta. Videoni on tehty näyttötallenteena, joten näet aina, mikä valikko minulla milloinkin on auki.  Muita tämän syksyn materiaalejani lisätystä todellisuudesta:

  4.10.2018

  Lisätyn todellisuuden Merge-kuutio

  Uusimpia lisätyn todellisuuden löytöjäni on Merge-kuutio (Merge Cube). Suomeksi sen voisi kääntää taikakuutioksi ja sellaisen voi ostaa tai askarrella itse ja siihen on tarjolla runsaasti erilaisia sovelluksia, sekä ilmaisia että maksullisia. Ideana on pyöritellä kuutiota kädessä ja katsoa sitä joko mobiilisovelluksen kautta tai kädet vapaaksi jättävillä virtuaalilaseilla.

  Käytetty sovellus määrittää, mitä tuolloin näkee: Kuvan 57° North (maksullinen) kertoo tarinaa, jossa kuutiota kääntämällä voi valita, miten haluaa tarinan jatkuvan. Tilt Ball toimii perinteisen labyrinttipelin tavoin eli siinä kuljetetaan pientä palloa siltoja pitkin kuutiota kallistelemalla. Dig! mahdollistaa rakentamisen Minecraftin tavoin. AnatomyAR+ (maksullinen) korvaa kädessäsi olen kuution esim. sykkivällä sydämellä tai keuhkoilla.
  57° North on maksullinen sovellus, jossa kuunnellaan englanninkielistä
  tarinaa. Kuutiota kääntämällä voi valita, mihin suuntaan tarina etenee.

  Merge-kuution normaalihinta on noin 15 €, mutta USAsta niitä on saanut jopa dollarilla. Omani tilasin Englannin Amazonin kautta (2 kpl postikuluineen noin 24 €). Joe Moretti esitteli kuutiota SETT-tapahtumassa ja kertoi, että kuution voi myös tulostaa tukevalle paperille ja taitella kuutioksi. (Kommentti 4/22: Nykyisin kuutio on tulostettavissa valmistajan sivulta.) Tällöin mukana ei ole aktivointikoodia, mutta ilman sitä ja kirjautumistakin vaikuttaisi hyvin pärjäävän. Kouluille suositellaan yhteistä kirjautumista.

  Olen lukenut Mergen käytöstä monta juttua ja katsonut videoita ja tietysti kokeillut itse. Yhtä selkeästi parasta tajunnan räjäyttävää sovellusta en opetukseen ole vielä löytänyt, mutta monenlaisia mahdollisuuksia kuutio tarjoaa ja uusiakin sovelluksia varmasti vielä näemme.  Myös käyttäjät voivat lisätä kuutioon omaa sisältöä, mistä seuraavana kaksi esimerkkiä.

  Object Viewer -sovellus tarjoaa mahdollisuuden ladata, katsoa ja jakaa omia 3D-sisältöjä. Sovelluksessa on valmiina muutama esimerkki, jotta näkee, miten sovellus toimii. Ohjeet omien 3D-sisältöjen tuomiseen löytyvät em. sovelluslinkistä ja se tukee seuraavia tiedostomuotoja: .fbx, .obj, .stl, .dae, .blend, ja .gLTF. Oliskohan tästä iloa 3D-mallinnusta tekeville?

  Joe Moretti puolestaan kertoi SETTissä tarinankerrontaprojektista (ks. AR Storycubes Project), joka oli toteutettu 7-8-vuotiaiden ja jo useamman vuoden iPadia käyttäneiden koululaisten ryhmässä. Koululaiset olivat ensin tutustuneet aurinkokuntaan Galactic Explorerilla ja sitten tarinankerrontaan kuuntelemalla 57° Northin. Tämän jälkeen jokainen askarteli oma kuution (tulosta tyhjä pohja) ja loi siihen tarinan esimerkiksi sammakon elinkaaresta. Kuusiosaiset tarinat tehtiin animaatiosovellus Puppet Palsilla ja sen jälkeen ne liitettiin HP Revealilla (ent. Aurasma) kuution sivuille. Näin tarinan saattoi katsoa kuutiosta sitä kääntelemällä. Puppet Pals ja HP Reveal olivat oppijoille ennestään tuttuja, joten tähän tarinankerrontaprojektiin meni ryhmältä aikaa noin 10 tuntia.
  2.10.2018

  PowToon - tee helposti animaatioita

  Kun vuosia sitten kokeilin ensimmäisen kerran animaation tekemistä PowToonilla, se vaikutti aivan liian vaikealta. Myöhemmin opin, että siellä on runsaasti valmiita pohjia (templates), joista on helppo aloittaa. Palasin Powtooniin myös koska maksuttomia animaatiosovelluksia tuntuu olevan varsin vähän tarjolla, kun ei lasketa mukaan niitä, joiden kuvamaailma on suunnattu selkeästi lapsille.

  Tein alla olevan animaation tänään valitsemalla valmiin pohjan ja muokkaamalla siitä lähinnä tekstejä pääosin Edit -näkymässä, mitä on todella helppo käyttää. Muutamaan kohtaan halusin vähän lisää ominaisuuksia tai muokata sisältöä enemmän ja silloin avasin täysversion eli Create-näkymän. Oppimisen kannalta tämä osoittautui hyväksi työskentelytavaksi, koska sain nopeasti valmista ja toisaalta pääsin kurkistamaan täysversion monipuolisempia ominaisuuksia. Vaihto näiden kahden välillä sujuu ediointinäkymässä yhdellä klikkauksella. (Näkymien uudet nimet päivitetty 27.8.19)

  PS. Olen koonnut digitarinoiden Padletiin ja YouTubeen animaatioiden soittolistalle kokeiluitani erilaisilla video-, kuvatarina- ja animaatiosovelluksilla. Päivittyvät ohjeet Powtoonista ja muista animaatiosovelluksista löydät tämän blogin koulutusdiojen sivun animaatiot opetuksessa -diasarjasta.

  Lisätty 2023: Powtoonilta saa yhteystietoja vastaan oppaan, miten hyödyntää kielimalleja animaation käsikirjoituksessa: 52 ChatGPT Prompts for Uniquely Tailored Video Scripts.