28.4.2020

Portfolioita ja CV-ideoita

Kuva on kiipulasta viime elokuulta. Kiipulassa voi
opiskella mm. puutarhatalouden perustutkinnon.
Lue myös päivittyvä bloggaukseni Vinkkejä etäopetukseen!

- - - - -

Kiipulan ammatillisessa erityisoppilaitoksessa on käynnissä hyviä tuloksia saavuttanut Digi työtavaksi -hanke. Digi-innostajien koulutukset ja vertaistuki ovat luoneet osaamista, mikä on auttanut etäopetuksessa ja antanut osaltaan eväitä myös osaamisen jakamiseen. YouTubesta löydät tallenteet tuoreista Erkat etänä -verkkotyöpajoista ja usea hanke on keväällä aloittanut podcastien tekemisen.

Hankkeen kautta on järjestetty myös lähes viikoittain webinaareja, jotka on tallennettu henkilöstön käyttöön. Yksistään tänä keväänä niihin on osallistuttu lähes 800 kertaa, tähän päälle tallenteiden katsomiset.

Viimeisimmän webinaarin teemana olivat portfoliot ja CV:t. Mukaan valittiin sovelluksia, jotka ovat Kiipulan digistrategian mukaisia. Yksi tällainen on Blogger-blogi. Sain luvan jakaa kahden pieneläinhoitajaksi opiskelevan oppimispäiväkirjan. Molemmista on alla nostona noin viikko sitten tehty video.


Webinaarissa digityökaluista esillä olivat Instagram, Pinterest, Adobe Spark Page, Padlet, Google-sivustot ja Blogger. Kiipulassa on hyviä kokemuksia myös opiskelijan videosta portfoliossa tai hakemuksessa. Upotin alle webinaarin diat ja listasin muitakin teemaan liittyviä materiaaleja ja demon Padletista portfoliona.


20.4.2020

Flinga - helppo osallistamisen sovellus

Ruudunkaappauskuva Flingasta
 Wall-asettelulla
Bloggausta on päivitetty viimeksi 17.5.2023.
Osa kokeilulinkeistä on Tampereen korkeakouluyhteisön digipilottien Flinga-koulutuksesta, minkä yhteydessä julkaisin Flinga-diasarjan, jota olen päivittänyt tarpeen mukaan.

- - - - -

Kiinnostus osallistavien koulutusten ja kokousten pitämiseen on etätyön ja etäopetuksen myötä kasvanut voimakkaasti. Kun yhteydenpito tapahtuu etävälinein, se helposti vähentää vuorovaikutusta eikä keskustelu varsinkaan isommalla porukalla toimi yhtä joustavasti kuin kasvotusten. Tässä avuksi tulevat uudenlaiset työskentelytavat verkon työkaluja hyödyntäen. Toki monissa videoneuvottelusovelluksissa on tähän avuksi omiakin työkaluja ja silloin kun osallistujat liittyvät mukaan mobiilisovelluksilla, kannattaa yleensä pitäytyä niissä. Kun videoneuvotteluun liitytään pc-koneella, on helppo käyttää lukuisia selaimella toimivia verkon työkaluja.

Flingan avulla voi luoda esimerkiksi muistitauluja tai erilaisia visuaalisia esityksiä yhdessä työstettäväksi. Maksutta voi luoda viisi yhtäaikaista sessiota. Moni korkea-asteen oppilaitos (esim. Tampereen korkeakouluyhteisö) on hankkinut Flingan Campus-lisenssin (linkistä näet, kuuluuko oma oppilaitoksesi niihin). Tällöin sessioita voi luoda tarvittavan määrän. Maksuton lisenssi mahdollistaa viisi yhtäaikaista sessiota eli kun haluaa luoda kuudennen, tulee poistaa joku aiempi. Sessiot saa talteen esim. kuvakaappauksena tai Excel-tiedostona.

Flingassa riittää, että yksi kirjautuu palveluun ja luo session, jonne muut liittyvät anonyymisti linkillä. Flingan avulla voi luoda kahdenlaisia sessioita. Wall on tarkoitettu muistilapuille, joiden sisällöksi saa tekstiä, linkkejä ja kuvia. Kysymyksenä voi olla esim. Miten korona on vaikuttanut työhösi? Mitä jo tiedät käsiteltävästä aiheesta? Mikä sinua siinä innostaa? Mitä kysymyksiä sinulle heräsi? Millaisia trendejä olet asiasta havainnut? 

Alle upotetulla ensimmäisellä videolla (10:25 min) esittelen suomalaisen Flinga-sovelluksen ja sen Wall-sessiot. Jälkimmäisellä videolla (7:50 min) esittelen Whiteboard-sessiot, joita myös Flingan kolme hyvin ohjeistettua aktiviteettia hyödyntävät. 

Kokeile Flingan molempia sessioita ilman kirjautumista seuraavista linkeistä:


Flinga

Suomalainen palvelu osallistujien aktiointiin ja osallistamiseen lähi- ja verkkotapaamisissa sekä yhteiseen työskentelyyn. Lue lisää, katso kokeilulinkit ja ohjevideo: https://www.matleenalaakso.fi/2020/04/flinga.htmlKevään 2020 muita materiaalejani osallistamisesta ja sen työkaluista13.4.2020

Viisi digikivaa välitunnille tai vapaa-ajalle

Lue myös päivittyvä bloggaukseni Vinkkejä etäopetukseen!

- - - - -

Somessa on kivoja palveluita käytettäväksi etävälitunneille, pääsiäislomalle tai vaikka ystäväporukan etäillanviettoon. Lisäksi tuttuja palveluita voi käyttää uudella tavalla, kuten vaikkapa Janne Länsitien ideoimassa WhatsApp-hipassa.


WhatsApp -hippa

  1. Perustakaa WhatsApp-ryhmä pelaajien kesken.
  2. Päättäkää kuka on ensimmäinen hippa. Hippa lähettää kuvahaasteen. Esim. Mene saunaan! / Kosketa puuta! / Piiloudu pöydän alle! / Koske tikapuita! / Kuori hedelmä jne.
  3. Pelaajat toimivat hipan ohjeen mukaan mahdollisimman pian ja lähettävät selfien ryhmään niin, että suoritettu tehtävä näkyy.
  4. Viimeinen kuvan lähettänyt on uusi hippa. Hän antaa seuraavan kuvahaasteen.


Piirrä ja arvaa - pelaa kaveriporukalla


Kokoa oma porukka, korkeintaan 12 pelaajaa. Valitse Skribbl-sivulla montako kierrosta pelaatte. Kullakin kierroksella jokainen piirtää yhden sanan ja muiden tulee arvata mitä kuva esittää. Valitse myös kauanko on piirtämis- ja arvailuaikaa kuvaa kohti annetaan, sillä kisa jatkuu niin kauan, kun yksikin empii oikeaa vastausta. Määritä myös kieli, tarjolla on mm. suomi, ja lisää halutessasi omia sanoja. Voit jopa määritellä käytettäväksi pelissä vain niitä. Jaa sitten saamasi linkki pelikavereille.Piirrä ja arvaa - kisaa Googlea vastaan


Googlen QuickDraw-sivulla sinulle annetaan englanninkielinen sana ja saat 20 sek aikaa piirtää sen hiirelläsi. Google yrittää arvata mitä piirrät ja kuulet ehdotuksia pitkin matkaa. Tein alle lyhyen videon omasta pelailusta: Google QuickDraw (2:06 min). 

Quiverin värityskuvat


Quiver on lisätyn todellisuuden mobiilisovellus, jonka avulla saat värittämäsi kuvat heräämään eloon. Kuvissa on erilaisia toiminnallisuuksia - joka kuvassa omansa. Quiverilla on neljä sovellusta. Quiverista ja Quiver Maskista löytyy sekä maksuttomia että maksullisia sisältöjä. Maksuttomat värityskuvat on merkitty FREE-sanalla sovelluksen sivulle.

Aloita tulostamalla ja sitten värittämällä kuvia. Katso sitten kuvaa valitsemasi Quiver-sovelluksen läpi niin, että näet koko kuvan, myös siinä näkyvät logot. Ensimmäistä kertaa kuvaa katsottaessa sen aukeaminen kestää kuvapaketin lataamisen vuoksi hetkisen, jatkossa kuva avautuu nopeasti.

Alla on Ulla Harmaalan Adobe Sparkilla tekemä video Quiverin kokeilusta viisivuotiaansa kanssa. Hän teki tämän Oulun yliopiston Opettajan digitarjotin -koulutuksen webinaarin innoittamana. Video on tehty maksuttomalla Adobe Spark Videolla. Se on helppokäyttöinen ja suosittu sovellus, joka toimii pc-koneen selaimella ja iOS-sovelluksella. Lue lisää Sparkista tammikuun bloggauksesta.
Kokoonnu ystävien kanssa verkon kautta


Olimme sopineet entisen työkaveriporukan eli exVarikkolaisten kanssa illanvietosta koronan ensi viikoille. Meidän piti tavata meillä ja teemana olivat sitsit, joten ruokiakin oli jo yhdessä suunniteltu. Tapasimme sovittuun aikaan lauantai-iltana, mutta paikaksi vaihtui Zoom-videoneuvotteluympäristö. Sitsiteeman siirsimme myöhemmäksi, mutta mukava ilta meillä oli ja seuraavastakin jo sovittiin.

Olin luonut meille Padlet-seinän, minne jaoimme etukäteen kuvia "matkasta" juhlapaikalle ja eväistä, joista nyt kukin vastasikin itse. Aloitimme nostamalla tervetuliaismaljan ja vaihdoimme kuulumiset. Kolme tuntia juttelimme, muistaen biotauot tunnin välein.

Olin tehnyt meille Kahootin, missä piti tunnistaa mm. vähitellen paljastuvista kuvista kaveriporukkamme jäseniä, osin viime viikkojen nuoruuskuvahaasteen pohjalta. Meillä on oma Facebook-ryhmä, mistä löytyy valokuvia 2014 alkaen ja niiden katselu yhdessä oli kivaa juttelun lomassa. Näytin kuvat suoraan Facebookista oman näyttöni jakamalla, jotta näimme aina yhtä aikaa saman kuvan. Tapaamisemme on usein rakennettu jonkun teeman ympärille, joten kuvat toivat paljon hauskoja muistoja mieleen.

Ohjeita ja vinkkejä etätapaamisten sovelluksista


Jos halutaan käyttää muita kuin videoneuvottelusovelluksen omia työkaluja, on syytä pyytää osallistujia liittymään mukaan pc-koneella. Mobiilisovellusten avulla ei voi kätevästi hyppiä sovelluksesta toiseen.
  • Jitsi on täysin maksuton avoimen lähdekoodin videoneuvottelusovellus. Se on erittäin helppo käyttää eikä edellytä sovelluksen lataamista, poikkeuksena mobiililaitteet. Osallistujat kutsutaan mukaan linkillä. Jitsi kertoo tämänhetkiseksi max. osallistujamääräksi 75, mutta ei suosittele yli 35 hengen tapaamisia. Ilmeisesti myös oma kone ja nettiyhteys määrittävät sopivan osallistujamäärän, joka lienee videokuvaa jaettaessa noin 10-15 henkeä. Jos tehot eivät riitä, videokuva heikkenee tai poistuu. Jitsistä on ainakin omassa somekuplassani vielä kovin vähän kokemuksia, mutta arviot ovat olleet kovin positiivisia.
  • Zoom-videoneuvottelun avulla voi järjestää maksutta 40 min tapaamisia korkeintaan 100 hengelle. Sekin on helppo sovellus. Koolle kutsujan täytyy kirjautua ja ladata sovellus koneelleen. Muut voivat liittyä selaimellakin: Chrome on paras ja Edge kakkonen. Mobiililaitteisiin tarvitaan oma sovellus.
  • Padlet on muistitaulusovellus esim. tekstien, kuvien, videoiden ja äänitiedostojen jakamiseen. Niitä saa maksutta 3-4 yhtäaikaista. Tästä Padletista näet ohjeet ja voit kokeilla sovellusta ilman kirjautumista. 
  • Kahoot on pelillinen monivalintatyökalu. Se on maksuton vain opettajille, jotka saavat siitä nyt koronan aikaan Premium-ominaisuudet käyttöönsä. Quizizz on samankaltainen kaikille maksuton monivalintakysely. Siihen puolestaan saa illanviettoja varten mm. hauskat meemipalautteet. Molemmat kyselyt voi teettää ryhmälle ns. live-versiona, jolloin koko ryhmä vastaa samassa tahdissa kysymykseen kerrallaan tai ne voi jakaa omassa tahdissa vastattavaksi linkillä tai koodilla. Vain kyselyn tekijän täytyy kirjautua. Voit kokeilla molempiin kyselyihin vastaamista ja katsoa tarkemmat ohjeet sähköisten kokeiden sivulta.

1.4.2020

Minä ja mun blogi

Lue myös päivittyvä bloggaukseni Vinkkejä etäopetukseen!

- - - - -

Olin eilen kahdessa eri verkkotapahtumassa kertomassa blogistani arviointityökalujen ja etäopettajan aarteiden näkökulmasta. Blogi on esillä myös Jari Larun Verkkolivessä, minne sain kutsun vieraaksi. Tervetuloa siis kuulolle ensi sunnuntaina 5.4.2020 klo 16.

Nostan säännöllisesti Twitterissä esille kuukauden luetuimman bloggauksen. Maaliskuussa se oli korona-ajan bloggausteni alkuun nostamani koonti etäopetuksen vinkeistä. Vaikka korona alkoi vaikuttamaan koulunkäyntiin vasta kuun puolivälissä, ehdin jo tehdä oman ennätykseni: yhdeksän bloggausta kuukauden aikana. Myös te lukijat teitte ennätyksen: 27 800 blogin näyttökertaa kuukaudessa. Nöyrä kiitos! Teidän palaute, se että voin olla avuksi ja iloksi, kannustaa jatkamaan.

Syvää sykettä arviointiin 31.3.2020


Verkon aarteet etäopettajille 31.3.2020


Tervetuloa verkkoliveen ensi sunnuntaina 5.4.2020

Verkkolive sunnuntaina 16:00: viikonlopun vieras on digipedagogiikan asiantuntija ja freelancer-kouluttaja Matleena Laakso Tampereelta. Matleena Laakso on SE henkilö, jonka blogi ja muut somekanavat pursuavat erilaisten sovellusten käyttövinkkejä ja ideoita. Jotain kertoo se, että hänen blogissaan on yli 500.000 kävijää sitten vuoden 2012. Hän on jo vuosia kiertänyt eri oppilaitoksissa kouluttamassa ja levittämässä digitaalisuuden ilosanomaa. Sunnuntaina keskustelemme tottakai koronasta ja digitalisista sovelluksista. Katsotaanpas onkos hänellä jokin vinkkivitonen takataskussaan odottamassa :) Tervetuloa mukaan lähetykseen sunnuntaina!
Jari Larun tekemä verkkoliven mainos.