20.12.2022

Joulukuun tekoäly-oppeja

Kun nyt katson kohti tulevaa vuotta, tekoäly vaikuttaa asialta, mikä tulee jatkossa laajemmin ottaa osaksi täydennyskoulutuksia. Microsoftin MIEE-webinaarissa joulukuussa kuulin Kari Honkasen ja Teppo Vahteriston valaisevia esimerkkejä sen käytöstä Keudassa. Siellä on tekoälyn avulla luotu puhdistuspalvelualan tarpeisiin kuvia sotkuisista hotellihuoneista, niitä kun on huonosti vaikka kuvapankeissa tarjolla. Kampaamoalalla voidaan tehdä kuvitteellisen tai todellisen henkilön kuvasta malleja hiusväreistä tai partamalleista. Luovilla aloilla tekoälyä voidaan käyttää ideoinnin apuna esimerkiksi logoja suunniteltaessa. Keudasta löytyy jopa huone, missä sisustus, pinnat ja seinän taideteokset ovat tekoälyn suunnittelemia ja sisustusalan opiskelijoiden toteuttamia. Tekoälyä omalla ammattialalla käyttäen sen mahdollisuudet ja rajoitteet avautuvat niin opiskelijoille kuin opettajillekin.

Osa oppijoista on jo löytänyt tekoälyn esseen kirjoittamisen apuvälineeksi. Siltä voi pyytää vaikka sata ideaa ja poimia niistä helmet, joista esseen kirjoittaa. Voisi toimia bloggauksenkin kanssa. Toki mahdollista on myös tehdä tekstiä, jota valheellisesti välittää omakseen. Tai voi tehdä, kuten tässä Hesarin viime viikon mielipidekirjoituksessa: Tekoäly ravistelee opiskelijoiden arviointia. Ehkä jo arvaatkin kirjoittajat?

Alla oleva kuva on tehty Canva-sovelluksella tekoälyä hyödyntäen. Loin ensin tyhjän kuvan. Sitten valitsin vasemmasta alakulmasta kohdan Text to Image. Kun toimintoa käyttää ensikertaa, se tulee etsiä alimmasta Sovellukset-kuvakkeesta. Sen jälkeen kirjoitin sanat ja valitsin kuvan tyylin. Tein monta yritystä ja päädyin lopulta alla olevaan kuvaan, mihin lisäsin tekstin.


Iso kiitos teille kaikille kuluneesta vuodesta! Kiitos runsaasta palautteesta, someyhteistyöstä ja ennen kaikkea kohtaamisista lähinä ja etänä. Nyt on aika itse kunkin kääntää katse näytöltä lähimmäisiin ja rauhoittua joulun viettoon. Onnellista joulun aikaa!

Illan sininen hetki, talo, kuusi ja taustalla metsää. Tekstinä: Hyvää joulua!

11.12.2022

Mitä uutta videosovelluksissa?

Videoteemainen koristekuva, tekstinä bloggauksen alaotsikoista tiivistettynä.
Tähän bloggaukseen olen koonnut tietoja videoihin liittyvien sovellusten muutoksista, joiden ohjeita olen hiljattain päivittänyt. Esillä ovat YouTube, animaatiotyökalut, muutama editointisovellus ja Microsoftin Flip-videochat (ent. Flipgrid). 


YouTube: kanavatunnus, yhteisöpostaukset ja 360-videon tekstitys

YouTube on hiljattain aloittanut luomaan uniikkeja kanavatunnuksia (engl. handle). Sellainen luodaan kaikille automaattisesti, mutta sen voi halutessaan vaihtaa. Samalla sadan tilaajan raja omasta räätälöidystä osoitteesta poistuu. Kanavatunnus on jatkossa sama kuin kanavan osoitteen loppuosa. Minun kanavani uusi osoite on youtube.com/@MatleenaLaakso, mutta kaikki kanavat löytää kyllä vanhoillakin linkeillä. Voit lukea lisää tunnuksista YT:n omista ohjeista.

Uutta ovat myös yhteisöpostaukset, joiden avulla voi olla yhteydessä videoidensa katsojiin myös videoiden ulkopuolella. Postaukset voivat sisältää kyselyitä, GIF-kuvia, tekstiä, kuvia ja videoita. Yhteisöpostaukset ovat käytettävissä, kun kanavalla on vähintään 500 tilaajaa. Myös muutama muu kriteeri tuo ne käyttöön, esim. pitkäjänteinen videoiden julkaiseminen. Minulla on 461 tilaajaa, mutta olen jakanut videoita yli 10 vuoden ajan. Se riittää siihen, että löydän postaukset YT-studiosta kohdasta sisältö ja sieltä postaukset-välilehdeltä. Pääsääntö on, että postaukset lähtevät niille, jotka ovat tilanneet kanavan ilmoitukset. Voit lukea lisää yhteisöpostauksista YT:n ohjeista.

Testasin viime viikolla ensi kertaa 360-videon tekstittämistä YouTuben avulla ja se toimii aivan samoin kuin tavallisenkin videon tekstitys, alta näet esimerkin. Teksti seuraa katseen mukana eli videota voi pyörittää tietokoneen näytöllä tai katsoa kännykällä erilaisissa VR-näkymissä. Kun videota katsoo ilman VR-laseja, tekstityksen näkee hyvin. Kun videota katsoo kahden silmän näkymässä pahvisilla VR-laseilla, tekstitys näkyy kyllä, mutta oletuksena on melko pieni fontti. 



Biteable on luopunut maksuttomista animaatioista, mitä tilalle?


Animaatiosovellusten suosikkini Biteable on muuttunut kaikille maksulliseksi ja hinta on 49 $/kuukausi tai 588 $/vuosi. Samalla editorin ulkoasu on muuttunut. Jos sinulta jäi joku animaatio kesken, ota käyttöön viikon maksuton kokeilu ja tee videosi valmiiksi. Suosittelen tilalle Powtoonia, jota muutenkin olen käyttänyt mm. paremman tietosuojan vuoksi. Sillä voi luoda animaatioita hyvin samaan tapaan valmiista mallipohjista, mutta on monipuolisempi ja mahdollistaa muunkinlaiset videot. 

Tämä ei suinkaan ole ensimmäinen kerta, kun sovellus menetetään. Siksi valmiit videot on hyvä tallentaa omalle koneelle ja/tai jakaa esimerkiksi YouTubeen, jolloin ne eivät katoa, vaikkei sinulla enää olisi pääsyä sovellukseen, jolla videon teit. Tämä yleiseksi vinkiksi, sillä Biteablesta linkillä jaetut videot näyttävät kyllä edelleen toimivan.

Kun haluat luoda monipuolisia videoita, yksi hyvä nelikko olisi:
  • Powtoon animaatioille.
  • Adobe Express helposti ja nopeasti tehtäville videoille, esim. tervetulotoivotus verkkokurssille tai oppimitehtävän ohjeet. Express sopii hyvin myös monenikäisille oppijoille ja lukuisat K-12-oppilaitokset ovat ottaneet käyttöön sen maksuttoman Premium-version.
  • Työkalu ruudunkaappausvideoina tehtäville ohjeille, esim. Screencast-O-Matic, Teams tai Zoom.
  • Joku perinteinen videoeditori itse kuvatun materiaalin editointiin, esim. Clipchamp Windows-koneille. Se tulee yleensä Windows 11 -koneen mukana, mutta on ladattavissa myös Windows 10 -koneisiin ja päihittää selkeästi sen kuvat-sovelluksen mukana tulevan editorin. Mobiililaitteille kehuttuja ovat esim. Power Director Androidille tai iMovie iOS-laitteille. 

Adobe Express -sovellusten kokonaisuus uudistui viime vuodenvaihteessa ja on sen jälkeen jo kerran lyhentänyt nimeä ja vaihtanut logoa. Muutokset itse työkaluissa ovat olleet pieniä. Esimerkiksi verkkosivuihin/-julkaisuihin voi lisätä kuviin tekstivasteen sekä valita tavanomaisen otsikon takana näkyvän suuren taustakuvan sijaan pienen kansilehden tai jaetun asettelun, missä otsikko ja kansikuva ovat rinnakkain. 


Microsoftin videochat Flip (ent. Flipgrid) on uudistunut

Flip (6/2022 asti Flipgrid) on Microsoftin maksuton palvelu, jota saa nykyisin käyttää myös harrastuksissa tai perhepiirissä eikä vain opetuksessa, kuten säännöt aiemmin määrittelivät. Sen avulla voi luoda verkkoalustan, missä keskustellaan lyhyiden videoviestien tai äänitiedostojen avulla eri teemojen alla.

Flipin perusidea ei ole muuttunut, mutta siihen on tullut runsaasti pieniä parannuksia. Videolle voi tuoda esim. taustakuvia tai muistilappuja tai jakaa oman näytön. Oman kuvan voi pienentää kulmaan, jolloin päähuomion saa esitettävä materiaali. Videokuvan voi myös kokonaan piilottaa. 

Flipin perusongelma on edelleen tietosuojassa, enkä ole kuullut, että sitä olisi vielä korjattu GDPR:n edellyttämään muotoon. Sen käyttö kun edellyttää nykyisin kaikilta tunnistautumista Googlen tai Microsoftin tunnuksilla. 


PS. Huomasitko aiemmin syksyllä julkaisemani bloggauksen Erasmus+: Uutta oppia videokuvaamiseen
Kirjoituksen alkupuolella on monta erinomaista videolinkkiä lähinnä englanninkielisiin ohjevideoihin kuvaamisen tekniikoihin ja kuvakulmiin liittyen.