25.11.2015

Open päivitys 4 - digitarnointia Lempäälässä

Jarmo Siukola tutustuu Adobe Voice-sovelluksen
mahdollisuuksiin
Tämä blogikirjoitus on julkaistu alunperin Open päivityksen blogissa otsikolla Liikkuvia kuvia Lempäälässä. Alla siitä hieman muunneltu versio.


Lokakuussa järjestettiin kaksi Open päivitys 4 -koulutusta Lempäälän Hakkarin yläkoulun opettajille. Minä ja Jarmo Tanskanen ohjasimme näitä samanaikaisesti toteutettavia AV-koulutuksia, joissa molemmissa keskityttiin lähinnä iPadien sovelluksiin ja hyödynnettiin koulussa hiljattain käyttöön otettua Office365:sta.

Ensimmäisen päivän aikana jokainen oppi iMovien käytön, jonka ohjeet Jarmo koosti myös alla olevaan perusteelliseen ohjevideoon (16:44 min). Muihin sovelluksiin luotiin yleiskatsaus, katsottiin QR-koodien avulla esimerkkejä ja kokeiltiin niitä, jotka itseä innostivat. Päivän päätteeksi kukin ideoi teeman ja valitsi sovelluksen kehittämistehtäväänsä. Kävin lähipäivien välissä päivystämässä koulun opettajanhuoneessa, jolloin moni sai vastauksia erilaisiin pieniin askarruttaviin kysymyksiin eikä kehittämistehtävän tekeminen tyssännyt ratkaisemattomiin ongelmiin.
Open Päivitys 4 from Matleena Laakso


Toisen lähipäivän aloitimme kehittämistehtävien esittelyillä. Tässä vaiheessa pääpaino oli opettajien tekemissä tuotoksissa ja vain harva oli ehtinyt oppilaiden kanssa digitarinoita tehdä, kun syyslomakin sattui lähipäivien väliin.

Kaksi opettajaa oli tehnyt erityisoppilaille suunnatun lyhyen videon koetilanteeseen. Ideana on antaa ohjeet monikanavaisesti (kuva, tekstitys ja selostus) ja pyöräyttää ennen koetta vaihteeksi video, jotta vältetään oppilaiden fiilistä siitä, että "aina ope nalkuttaa samoista asioista".

Yksi opettaja oli tehnyt Shadow Puppet Edu -sovelluksella tarinan puiden ja pensaiden lehtien tunnistamisesta. Tarinassa näkyi perättäin erilaisia lehtiä ja taustalla soi musiikki. Vasta kun lehden kuvaa oli hetki katseltu ja kukin oli voinut muistella lajia, kertoja paljasti lajin nimen. Tehty tarina toimisi ilman ääntä myös kokeena, jossa oppilaat kirjoittaisivat lajit ylös tarinaa katsellessaan.

Yksi opettaja kokeili erilaisia ruudunkaappausvideoita ja Explain Everything -sovellusta. Hän kertoi käyttävänsä matematiikassa paljon Khan Academyn laskuharjoituksia. Lähtökohta on, että oppija tekee siellä laskuja ja saa palautteen onnistumisesta, Ennen laskemista voi katsoa opasvideon ja tarvittaessa turvautua vihjeeseen. Eteenpäin ei pääse, ennenkuin hallitsee aiemmat laskut. Kahdeksasluokkalaisilla oppitunnilla heräävistä kysymyksistä vain muutama liittyy englannin kieleen.

Kaksi muuta matematiikan opettajaa teki yhdessä I can animate-sovelluksella lego-videon, jolla havainnollistettiin tangenttia. Sen jälkeen oppilaat saivat monisteen, jossa oli aiheesta laskuja. Oikeat vastaukset tarkistettiin QR-koodien avulla. Tekijänoikeuksia pidettiin esillä esityksiä katsottaessa ja tämä video herätti kysymyksen siitä, miten legoja voi käyttää opasvideoista. Tähän löytyy vastaus Tarmo Toikkaselta Opettajan tekijänoikeus -kirjan viikon pulmasta: Legojen käyttö opetusmateriaalissa (2012).

Lisäksi näimme mm. nuotinlukuharjoituksen, videon värähdys- ja aaltoliikkeestä, ohjeen fysiikan mittareiden käyttöön sekä äidinkielen opettajien elokuvan lauseenjäsenistä.


Open päivitys 4, osa 2 from Matleena Laakso

Kouluun hankitut iPadit ovat jatkuvassa käytössä. Koulutuksen kannalta suuri haaste oli se, että jos ei omistanut omaa laitetta, joutui odottamaan pitkälle iltapäivään, jotta koulun laite ehti illaksi kotilainaan ja erilaisia sovelluksia pääsi harjoittelemaan ja kehittämistehtävää tekemään. Kun laite piti aina seuraavaksi arkipäiväksi palauttaa koululle, täytyi työ tehdä kerralla valmiiksi ja laite tyhjentää seuraavalle käyttäjälle. Kun myös oppijoiden täytyy tallentaa tuotos iPadilta pilveen oppitunnin päätteeksi, asettaa se suuria vaatimuksia langattomalle verkolle. Nämä haasteet ovat tuttuja hyvin monessa muussakin koulussa.

Kirjoitin aiemmin syksyllä blogiini kaksi tarinaa liittyen tämänkin koulutuksen teemoihin. Ne ovat kuvista digitarinoita sekä Canvalla infograafeja, julisteita ja eKirjoja. Jälkimmäisessä olevan kuvan tein tätä koulutusta varten ja siihen on koottu kokeilemiamme digitarina-sovelluksia.

19.11.2015

Guru-opettajien some-webinaarit

Vantaan kaupunki on ollut julkisuudessa esillä hankittuaan oppilaille kymmeniätuhansia tabletteja ja siellä panostetaan myös osaamisen kehittämiseen. Kokemukset eri puolilta maailmaa kertovat, että ilman pedagogista ja teknistä tukea ei tvt:tä ja mobiilioppimista saada laajasti käyttöön. Vantaalla on 18 verkkopedagogia, jotka tekevät opetustyötä neljänä päivänä viikossa ja yhden päivän he työskentelevät alueellisina tukihenkilöinä. Omissa kouluissa ns. guruoppilaiden ohjaajina toimii lisäksi vajaat 300 perusopetuksen guruopettajaa. Heille on syksyn aikana ollut tarjolla some-, pelillisyys- tai verkkosivujen koodauspolku. Sosiaalisen median polun valinneille järjestettiin kaksi webinaaria, joiden diat ovat alla.

Koulutus järjestettiin Snellman-kesäyliopiston kautta. Se on yksi vapaan sivistystyön organisaatioista, joka pyrkii myös tieto- ja viestintätekniikan osalta palvelemaan nykyaikaisin välinein ja toimintatavoin. Kouluttamisen lisäksi olen siellä myös yhdellä kurssilla osallistujana, sillä verkko mahdollistaa osallistumisen muualtakin kuin Kuopiosta käsin, ja vapaasti valittavana ajankohtana. Siitä ja muista - myös maksuttomista  - webinaareista, tallenteista ja vinkeistä voit lukea esimerksi heidän Mobie Zinellä tehdystä julkaisusta Mobiililaitteet mahdollistajina - Tietoa ja koulutuksia erityisopetukseen ja kuntoutukseen.

Sähköistyvien ylioppilaskirjoitusten ja uusien opetussuunnitelmien kautta tietotekniikka tuntuu olevan julkisuudessa esillä pääosin yleissivistävän koulutuksen kautta. Myös vapaan sivistystyön puolella on jo pitkään otettu askeleita digitalisaation hyödyntämiseksi: Jo vuonna 2008 suoritin opintoja Kansalaisfoorumin kautta Second Lifen virtuaalimaailmassa ja seuraavana vuonna osallistuin siellä Helsingin (virtuaalisen) työväenopiston avajaisiin. Kuluneen vuoden aikana olen kouluttanut verkon välityksellä Lapin kansalaisopistojen opettajia ja rehtoreita. Kyse ei ole siitä, että minä tamperelaisena kouluttajana olen kaukana, vaan myös osallistujat tulevat eri puolilta maakuntaa, jolloin verkko on käytännössä ainoa mahdollisuus tarjota pidempikestoista koulutusta. Vantaalla osallistujat tulevat eri puolilta kaupunkia, mutta tuolloinkin ajan säästö on merkittävä. Webinaarit ovat yksi helpoimmista tavoista osallistua täydennyskoulutukseen. Lähes poikkeuksetta ne myös tallennetaan. Blogini webinaarit-sivulta löydät listauksen tvt:n opetuskäytön maksuttomista webinaareista. Vinkkaa minulle, jos huomaat, että sieltä joku puuttuu!

Sosiaalinen media opetuksessa 19.11.15 from Matleena Laakso

Listätty iltapäivällä webinaarin jälkeen:

Jälkimmäisen webinaarin työkaluista osallistujille tutuimat olivat Kahoot (95%), QR-koodit (70 %), Padlet (60 %) ja ThingLink (35 %). Padletiä emme juuri ehtineet kokeilla, mutta voit käydä testaamassa sitä alakoulun tai yläkoulun seinällä viemällä sinne oman ideasi.

25 % osallistujista tunsi CC-lisenssit. Kuukauden aikana 40 % oli käyttänyt avoimen lisenssin materiaaleja, 15 % oli itse jakanut tekemäänsä aineistoa verkossa muille. 20 % ei ollut koskaan käyttänyt avoimen lisenssinmateriaaleja ja 15 % vastasi, ettei osaa sanoa. Alemman diasarjan 17. dia kertoo vastaavat luvut Kopioston selvityksestä, mutta webinaarin otos oli sen verran pieni, ettei sen pohjalta voi tehdä luotettavaa vertailua Vantaan ja muun Suomen välillä.

12.11.2015

Teknologian käyttö terveystiedon opetuksessa

Vuoden terveystiedon opettajaks valittiin Tiina Lehtinen
Liikunnan ja Terveystiedon Opettajat LIITO ry järjesti vuosittaisen terveystiedon syysseminaarin Helsingissä 13.11.2015 teemalla Teknologian käyttö terveystiedon opetuksessa. Seminaari alkoi vuoden terveystiedon opettajan julkistamisella. Kunnianosoitus annettiin Viikin Norssin terveystiedon, uskonnon, psykykologian ja filosofian opettaja Tiina Lehtiselle.

Seminaariin ilmoittautuneita oli 121 ja itse olin seminaarissa sekä puhujana että työpajan vetäjänä. Kokosin tähän seminaariviikon aikana päivään liityviä linkkejä ja materiaaleja.

Tvt terveystiedon opetuksessa
  • Todaysmeet: seminaarin chat (luettavissa 10.12.2015 asti)
  • Answergarden: Oman oppimisen ja opettamisen parhaat sähköiset palvelut seminaarin osallistujien mielestä (kuva alla). Palvelu toimii kirjautumatta, mutta opettajan kannattaa antaa salasana, jotta pääsee jälkikäteen muokkaamaan sisältöä. Alla olevaan kuvaan yhdistin mm. seuraavat sanat: peda.net, pedanet ja pedanet ;)
Oman oppimisen ja opettamisen parhaat sähköiset työkalut seminaarin osallistujien mielestä.
Johdossa YouTube 41 äänellä ja terveysalan sovelluksista suosituin Terveyskirjasto 20 äänellä.

Taukojumppaa Selkäkissan mallin mukaan
Selkäliitto ry on tehnyt jumppakanavalleen useita video-ohjeita. Erityisen hauska on jumppakissan taukojumppa (kesto 2:48 min), jonka teimme esitysten välissä. Jumppakissan sivulta löytää ohjeiden lisäksi mahdollisuuden tilata maksuttoman taukojumppa-muistutuksen omaan kännykkään.

GoNoOdle tarjoaa hauskan lapsille suunnatun mallin taukojumppaan. Siitä moni moni alakoulun opettaja oppilaineen on kovasti innostunut.

Alla olevasta diasarjasta löydät kaikki aamupäivän diat sekä rastiradan tehtävät ja ohjeita siinä käytettyihin sovelluksiin.
Johdanto sähköiseen arviointiin 


Rastirata: helpot sosiaalisen median palvelut opettajan ja oppijan työkaluina

Lataa etukäteen seuraavista maksuttomista sovelluksista ne, jotka omalle laitteellesi ovat saatavilla. Selaimella tarkoitetaan, että sovellus toimii läppärin selaimella ilman mitään latauksia, mutta ei siis välttämättä mobiiliselaimella:
  • QR-koodin lukija: esim. QR Reader (iOS), QR Code Reader (Android), Lumiassa valmiina
  • Quizlet (iOS, Android, selain) 
  • Padlet (iOS, selain, toimii kohtuullisesti muillakin)
  • ThingLink (iOS, Android, selain)
  • PhotoGrid (iOS, Android) tai Phototastic Collage (Windows)
Rastiradan linkkejä ja ryhmien tuotoksia:
Helpoimmin teet QR-koodin tällä sivulla: Valitse QR-koodin tyypiksi URL ja tuo haluamasi nettiosoite. Klikkaa kohtaa LUO KOODI ja koodisi on valmis. Rastiradalla vähän kikkailin ja tein erivärisiä ja muotoisia koodeja, mikä aiheutti sen, että aivan kaikilla mobiililaitteilla ei jokainen koodi auennut. Siksi jokaisen koodin vieressä oli myös nettiosoite.

Lisää helppoja ja ilman kirjautumista toimivia sovelluksia löydät mm. diasarjasta Somettelua ilman (oppijan) kirjatumista.


Blogit opetuksessa -työpaja

Työpajassa rakennettiin jokaiselle oma blogi ja käytiin perusasetukset läpi. Itse sisällön tuottaminen blogiin on helppoa. Sitä voi tehdä sivuille, joita Bloggeriin saa 20 (ks. esim, tämän blogin sivujen listaus sivupalkista). Sivut ovat aina helposti löydettävissä ja sopivat staattisempien asioiden kertomiseen, kuten kurssin sisällöt, aikataulu tai yhteystiedot. Blogikirjoitukset kuten tämä tarina seminaarista tulevat etusivulle ja pysyvät aina luettavissa, mutta niin, että uusin näkyy ylimpänä.

Lopuksi täytyy vielä mainita, että työpajan aikana huomasin tämän kolmevuotiaan blogini kävijämäärän ylittäneen 100 000 kävijän rajan. Kiitos teille lukijoille :)

Digitalisointuminen ja some

Pidin tänään puheenvuoron Kiinteistöalan Koulutuskeskus KIINKO:n Kiinteistö- ja rakennusalan vaikuttaville naisille kohdennetussa keskustelu- ja verkostoitumistapahtuma Naisfoorumissa Helsingissä. Alla osallistujien hyödyllisimmäksi kokemat ammatilliset sosiaalisen median palvelut. Kuva on tehty AnswerGardenin sivulla niin, että mitä suositumpi palvelu on, sitä suuremmalla palvelun nimi on kirjoitettu.
7.11.2015

Mulle osaamismerkki ja virtuaalilasit!

Pedagoginen piristysruiske
-koulutuksen osaamismerkki
Tällä viikolla päättyivät Tampereen ja Forssan seudun Osaava-ohjelmien Pedagoginen piristysruiske -koulutukset ja tämä suosittu koulutus järjestetään keväällä jo yhdeksännen kerran. Koulutukseen kuuluu kolme lähipäivää, kolme webinaaria ryhmien valitsemista aiheista sekä kunkin oma tai parin kanssa yhteinen kehittämistehtävä. Niistä kerron lyhyesti alla. Osallistujat näissä kahdessa ryhmässä olivat pääosin perusopetuksesta, mutta myös toiselta asteelta, vapaasta sivistystyöstä ja varhaiskasvatuksesta.

Osallistujat olivat todella aktiivisesti ottaneet käyttöön heille uusia työskentelytapoja ja sähköisiä työkaluja. Kehittämistehtävissä esillä oli vahvasti yksi tämän päivän suosituimmista opetuksen sovelluksista eli Padlet. Sillä oli tehty mm. kirjavinkkauksia, koottu tietoa eri metsätyypeistä ja tehty alakoululaisten kasvioita. QR-koodeilla oli tehty rastiratoja ja niiden avulla jaettiin tietoa monissa eri yhteyksissä. Blogeja oli luotu niin koululuokille kuin osallistujien kokemusten jakamiseen koulun sisällä. Osa koki saaneensa innostusta ja osaamista oppilaitoksen blogin hyödyntämiseen paitsi opetuksessa niin myös kurssien markkinoinnissa.

Quizizz-kyselyä oli hyödynnetty ammatillisen aikuiskoulutuksen itsearvioinnin tukena ja opettaja kertoi saaneensa palautetta, että kysely avasi silmiä siihen, missä mennään oman oppimisen suhteen. Nearpodilla puolestaan oli tehty hieno paketti yläkoulun värien opiskeluun ja se tulee toivottavasti pian myös julkiseen jakoon. Kahoot tuntuu aina vain toimivan ja innostavan. Moni käytti tällaisia kivoja työskentelytapoja erityisesti tylsiksi koettujen asioiden oppimisen tukena. Näiden sähköisten työkalujen pikaohjeet löytyvät tämän blogin sähköisten kokeiden sivulta.

Kehittämistehtävänä syntyi Book Creatorilla tehty sähköinen päiväkotia esittelevä kirja, StoryBird-tarinoita, käsitekarttoja eri välineillä ja monta AnswerGarden-tuotosta. Viimeksi mainittua oli käytetty pikaiseen palautteen keräämiseen mm. Saarella-pelin yhteydessä. Muista sanapilvistä (ks. bloggaus) moni ihastui Tagxedoon ja muutama luokka teki sen avulla isänpäiväkortteja. Yksi erityisopetuksen ryhmä kokosi sen avulla hyvän käyttäytymisen sanoja.

Yksi koululuokka innostui Dvolver-animaatioiden tekemisestä niin kovin, että nyt oppilaat kokoajan pyytävät, että saisko taas tehdä niitä. Luokassa on useita maahanmuuttajia ja sarjakuvia tehtäessä luokassa käy kova kuhina, kun autetaan toinen toisiaan etenkin sanojen kirjoitusasun kanssa. Dvolveria on helppo käyttä ja se toimii läppärillä ilman kirjautumista.

Pedanettiä käytettiin useassa työssä, samoin Office 365:sta ja sieltä hyviä kokemuksia oli saatu etenkin OneNote for Classroomista. Sen avulla opettaja voi luoda kurssille tai oppiaineelle työskentelytilan, missä on sekä yhteisiä että jokaisen omia alueita.

Pinterest alkaa olla jo monelle etenkin käden taitoja opettavalle tuttu ideoiden lähde. Alakoulun opettajat - tai heidän oppilaansa - puolestaan ihastuivat GoNoodleen, joka kannustaa taukojumppaan. Kokeile vaikka!

Osallistujat eivät saa perinteisiä todistuksia, vaan digitaalisen osaamismerkin  (ks. bloggaus Mozillasta ja Credlystä). Forssan koulutuksen päättymispäivän illalla oli minulla jo kolme merkkihakemusta odottamassa. Tampereen ryhmästä puolestaan ainakin yksi suunnisti heti koulutuksen jälkeen Hämeenkadun Clas Ohlsonille virtuaalilaseja ostamaan (ks. bloggaus).


Välillä vuorovaikutus tapahtui Todaysmeet-chatin avulla. Tässä muutama lainaus ensimmäisen päivän keskusteluista.
Kuva on teyty Notegraphy.com-sovelluksella. 

Neljä aiempaa bloggaustani näistä koulutuksista löydät sivupalkista hakusanalla: pedagoginen piristysruiske tai suoraan avainsanapilven kautta.