27.4.2015

Some-aakkosten kirjainten sisällöt

Kuvassa vasemmalla Auli Nikkanen, turkoosien 3D-posteri-
korujen suunnittelija sekä Matleena Laakso, toinen posterin
ideoija ja toteuttaja. Kuva: Raisa Valtaoja 
Kiitos ITK-konferenssissa Some-aakkoset posteriin tutustuneille ja ideaa somessa jakaneille! Bloggauksia meiltä posterin tekijöiltä, Auli Nikkaselta ja minulta, on verkossa jo monta. Ne on kaikki koottu tähän yhteen osoitteen: bit.ly/someaakkoset. Sieltä voit lukea tarkemmin ideasta, tulostaa posterin ja tutustuttuasi ansaita osaamismerkin. Tätä kirjoittaessa osaamismerkin ovat saaneet Raisa Valtaoja, Kati Mäenpää ja Rita Keskitalo. 

Some-aakkosten sivulla on kerrottu myös, miten aakkosia voi tutkia Aurasmalla. Se on maksuton ja yksi tunnetuimpia lisätyn todellisuuden sovelluksia. Sen vahvuus on, että jo alle kouluikäiset osaavat tehdä auroja sen mobiilisovelluksella. Selaimella käytettävä Aurasma Studio tarjoaa työkaluja ammattilaisillekin, kuten Auli bloggauksessaan kertoo. Verkossa on runsaasti myös muiden Aurasmalla tekemää sisältöä sellaisenaan käytettäväksi.

Vietimme Aulin kanssa monta hauskaa hetkeä ideoiden miten aakkosten kautta esittelemme erilaisia sosiaalisen median palveluita, niin että mukana on sekä helppoja (T-kirjain) palveluita että valtaosalle kokeneita konferenssivieraita ihan uusia juttuja (E-kirjain). Esimerkiksi J-, N- ja L-kirjainten kaltaisia juttuja voi helposti tehdä mobiililaitteella. Linkkejä voi tehdä vain selaimella Aurasma Studiossa (esim. G-kirjain), Sen sijaan B- ja H-kirjainten tapaisiin nappeihin vaaditaan Studion uudempi versio ja kuvankäsittelyohjelma, jolla voi tallentaa napit png-muodossa.

Auli Nikkanen näyttää, miten kirjainten sisällöt aukevat
niitä Aurasma-sovelluksen kautta katsottaessa.
Kuva: Matleena Laakso
Alla on kerrottu kustakin kirjaimesta aukeava tämän hetkinen sisältö, sovellus, millä se on tehty sekä henkilöt, jotka ovat posterin tekijöiden ohella tuottaneet sisältöä tai toimineet inspiraation lähteenä, useimmiten tietämättään. Kiitos siitä heille!

Huomaa, että osa sisällöstä on nähtävissä vain Aurasma-sovelluksen kautta. Jotta näet meidän tekemät sisällöt, tulee sinun seurata Aurasmassa Someaakkoset-käyttäjää. Jotta voit tehdä omaa sisältöä näihin kirjaimiin, tulee sinun lopettaa Someaakkosten seuraaminen ja luoda oma kanava/käyttäjä, jota seuraamalla sinun sisällöt näkyvät.

Aurasma
Blogit
Credly
Diigo
EDpuzzle

Facebook 
Google Forms 
Jaa jotain -päivä
L-kirjaimesta avautuu kuva LinkedIn-
palveluun liittyen. Auli Nikkanen on tehnyt
kuvan Notegraphy-sovelluksella.
Kahoot
LinkedIn 
Morfo 
Office365/OneNote
Pearltrees
QR-koodit
Reddit
Selkäkanavan jumppakissa
Todaysmeet
Upeat pedagogit
 • Upeat pedagogit -video (0:50)
 • AdobeVoice (iOS)
 • U-kirjaimella alkavia sanoja ideoivat: Heidi-Tuulia Eklund, Kasper Kouvo, Raija Kämäräinen, Irmeli Lingell, Mapu Narvinen, Auli Nikkanen, Anne Patana, Pirkko Pölönen, Outi Rantala, Anne Rongas, Essi Ryymin, Ilona Sankkila, Katri Syrjälä, Toni Uusimäki, Leena Vainio, Erja Vihervaara, Tommi Viljakainen ja Eija Vuorijärvi
Webinaarit
eXvarikkolaiset 
Yammer
Zappar
 • Tekijöiden valokuva ja yhteystiedot
  • Auli Nikkanen, auli@auli.org, puh. 040 540 1118
  • Matleena Laakso, matleena.laakso@live.fi. puh. 041 525 0067
 • Zappar.com
 • Kun posterin Z-kirjainta katsoo Zappar-sovelluksella, sieltä saa saman näkymän kuin Aurasmasta, mutta se pysyy tallessa, vaikka mobiililaitteen kohdistaisi pois Z-kirjaimesta. Lisätyn todellisuuden sovellus Zappar toimii ilman käyttäjän seuraamista.


Viimeisen kolmen viikon aikana Twitterin kautta on 32 eri tahoa lähettänyt 84 tviittiä tunnuksella #someaakkoset. Niistä suosituimmaksi nousi Pauliina Mäkelän tviitti 16.4.2015 (6 retviitiä ja 12 suosikiksi merkkaamista), missä oli kuva posterista sekä teksti: "Hieno interaktiivinen posteri #someaakkoset #itk2015".

-   -   -   -   -

Tämä bloggaus liittyy Auli Nikkasen ja Matleena Laakson
ITK-konferenssin posteriin Some-aakkoset 16.-17.4.2015.
Hashtagit ovat #someaakkoset sekä #itk2015
Lue lisää: bit.ly/someaakkoset

24.4.2015

Office 365 käyttöön

Microsoftin Office 365 eli O365 on pilvipalvelu, minkä moni koulutuksen järjestäjä on viime aikoina ottanut käyttöönsä. Pilvipalvelulla tarkoitetaan internetissä olevia palveluita. Niitä ei siis tarvitse ladata omalle koneelle, vaan ne ovat käytettävissä, missä vain netti on tarjolla. Toiminnoiltaan Office 365 on hyvin lähellä Googlen vastaavaa palvelua GAFEa. Kun niistä jompi kumpi otetaan käyttöön koulutuksen järjestäjän toimesta, voidaan käyttäjätunnuksia hallinnoida itse ja osin valita myös käyttöön otettavat palvelut. Molemmista on saatavilla myös maksuton kuluttajaversio, tosin hieman eri ominaisuuksilla.

Office 365 on laaja kokonaisuus erilaisia sovelluksia. Sieltä löytyvät tutut Word, PowerPoint ja Excel. Ne ovat käytettävissä Online-versioina, mitkä ovat hieman karsittuja ja mobiililaitteissakin toimivia. Dokumentit voi halutessaan avata myös tutussa muodossa, jos ne on koneelle asennettu. Lisenssit asentamiseen saa maksutta Office 365:n mukana. Suurin etu entiseen verrattuna on, että nyt dokumentit voi halutessaan jakaa muille katsottavaksi tai muokattavaksi. Enää ei tarvitse lähettää liitteitä, pelkkä linkki riittää. Näin jo lähetettyä dokumenttia voi tarvittaessa itsekin päivittää. Jos jaettavaa on paljon, kannattaa ryhmälle tehdä oma työtila esim. Sivustojen tai OneNote Class Notebookin avulla.

Olen vetänyt toistaiseksi kolme Office 365 -koulutusta ja ne kaikki aivan aloittelijolle, sillä itsellänkin on tässä vielä monta asiaa opittavana, vaikka olenkin kuluttajaversio Office Onlineä toista vuotta päivittäin käyttänyt. Jaoin alla olevat diat ensin Microsoft Office365 opetuksessa ja oppimisessa -Facebook-ryhmässä ja sitten saamani palautteet pohjalta niitä vielä muokkasin. Tuosta Facebook-ryhmästä, samoin kuin Tampereen seudun tvt-portaalissa (oikeanpuoleinen palsta) löytyy lisää hyviä ohjeita O365:n käyttöön.Microsoft Office 365 opettajille from Matleena Laakso


Kuten muutkin diani, joissa ei mainita koulutuspaikkaa ja päiväys on kuukauden tarkkuudella, näitäkin ajoittain päivitän oman osaamisen ja O365:n kehittymisen sekä minulta pyydettyjen koulutusten teemojen mukaan. Muut tällaiset ajoittain päivittyvät diasarjani löydät tältä blogisivulta. Tämä diasarja on vielä varhainen versio, mutta nostan nämä omaan blogijulkaisuunsa, sillä aihe on monelle ajankohtainen ja uskon tästä diasarjasta olevan hyötyä muillekin. Näitä dioja saa hyödyntää tällaisenaan tai muokata Creative Commons -lisenssin (CC BY-SA) ehtojen mukaisesti.

Tässä vielä muutama pirkanmaalaisilta opettajilta kuulemani esimerkki O365:n käytöstä:
 • Luokka kerää valokuvia kevään merkeistä
 • Opiskelijat tallentavat tehtävänsä OneDriveen ja jakavat opettajalle linkin
 • Koulun turvallisuuskansion säilytys- ja muokkauspaikka
 • Opettajankokousten asiat kuten muistiot 
 • Kevätjuhlaryhmän yhteinen kansio
 • Ryhmänohjaus
 • Lehden tekeminen Word Onlinellä
 • Äänitiedostojen tekeminen ja jakaminen OneNotella.

18.4.2015

Koontia ITK:sta

Raisa Valtaoja testaa Google-laseja.
Kuva: Matleena Laakso
Vuoden ykköstapahtuma työrintamalla on minulle jo pitkään ollut ITK eli Interaktiivinen tekniikka koulutuksessa -konferenssi. Esittelin siellä Some-aakkoset -posteria yhdessä Auli Nikkasen kanssa. Hän on graafikko ja web-suunnittelija, mikä selittää posterin huikean hienon ulkonäön. Yhteistä meille on toimiminen opetusalalla ja innostus lisättyyn todellisuuteen.

Digiveikot avaavat konferenssin aina kyseisen vuoden
teemaan tekemällään laululla. Tänä vuonna ohjelmassa
oli Tao tie - tao tulevaisuus! Kuva: Matleena Laakso
Posterin ideana oli esitellä malli, millä ryhmän eri välineillä tekemät tuotokset voidaan koota yhteen. Toinen tavoite oli aakkosten kirjainten kautta jakaa vinkkejä sosiaalisen median opetuskäytöstä.

Muilta ITK:ssa oppimaani olen tänä vuonna koonnut Twitteriin omiin tviitteihin ja retviittauksiin. Tein myös Storify-tarinan, minne kokosin uudistunutta www.followthehashtag.com sivustoa hyödyntäen kunkin kolmen päivän osalta ITK:n Twitter-tunnistetta käyttäneiden mielestä tärkeimmät tviitit. Lopuksi mukana on myös poimintoja posteriimme liittyen.


Kooste on upotettu alle, voit luea sen myös suoraan Storifystä tästä linkistä.Kommentti 5.1.18 & 5.5.19: Storify-palvelu lakkautettiin toukokuussa 2018. Olen siirtänyt tiedot Wakelet-palveluun, joten voit lukea tarinan tästä linkistä tai alle upotettuna.


-   -   -   -   -
Tämä bloggaus liittyy Auli Nikkasen ja Matleena Laakson
ITK-konferenssin posteriin Some-aakkoset 16.-17.4.2015.
Hashtagit ovat #someaakkoset sekä #itk2015
Lue lisää: bit.ly/someaakkoset

6.4.2015

ITK-posteri: Some-aakkoset

Some-aakkoset on Auli Nikkasen ja Matleena Laakson posteriesitys, joka syntyi ihastumisesta lisätyn todellisuuden Aurasmaan ja sosiaalisen median mahdollisuuksiin. ITK eli Interaktiivinen tekniikka koulutuksessa on Pohjoismaiden suurin vuosittainen tieto- ja viestintätekniikan opetusalan konferenssi ja sen posterinäyttely on avoinna koko tapahtuman ajan. Esiintyjät päivystävät postereiden luona molempina päivinä 16. ja 17.4.2015. Posterit löytyvät myös verkosta.

Kommentti 2022: Aurasma vaihtui ensin HP Revealiksi ja sittemmin sekin on lakkautettu eivätkä someaakkosten sisällöt ole katsottavissa kuin listauksena toisesta bloggauksesta.  ITK-konferenssin nykyiset verkkosivut eivät sisällä vanhoja postereita. 

Katsoaksesi posteriin upotettua sisältöä, tarvitset maksuttoman Aurasma-sovelluksen (AppStore tai Google play). Lisäksi sinun tulee seurata käyttäjää Someaakkoset. Se tapahtuu menemällä A-logosta suurennuslasi-kuvakkeeseen, etsimällä sieltä Someaakkoset ja sitten painamalla Follow. Kirjautumista ei tarvita. ITK:n jälkeen sisällöt listattiin linkkeinä myös omaan bloggaukseensa.

Katso posteria lataamalla tai tulostamalla se itsellesi: tästä linkistä koot A4, A3 ja A1, muita versioita saat pyynnöstä. Oheisesta pienestä kuvasta sisällöt aukeavat heikosti, samoin voi käydä edullisimmilla tai kovin vanhoilla laitteilla (ks. laitevaatimukset). Tulosteen olisi hyvä olla min. A3-kokoa, jotta yhden kirjaimen katsominen kerrallaan onnistuu.

Ansaitse osaamismerkki perehtymällä posteriin huhti-toukokuussa! Ks. C-kirjain tai lue tämä bloggaus

Twitter: #someaakkoset ja #itk2015 sekä tekijät @aulinikkanen ja @matleenalaakso

Some-aakkoset -posteri esittelee joukon sosiaalisen median palveluita, joihin voi tutustua lisätyn todellisuuden avulla. Aurasma avaa posterin kirjaimista monipuolista sisältöä, josta osa on rakennettu Aurasmalla, osa muilla välineillä. Posterissa leikitellään lisätyn todellisuuden mahdollisuuksilla ja esitellään visuaalinen yhteenveto suuresta määrästä digitaalista sisältöä.

Posteri esittelee idean, miten oppijoiden, ryhmien tai hankkeiden eri välineillä tuottamaa sisältöä voi koota yhteen. Julisteeksi koottavan yhteenvedon voi kiinnittää oppimistilan seinälle, mutta some-aakkosen sijaan aiheeksi käyvät esim. ruoka-aineet tai Euroopan maat. Huomaa, että jos teet aakkosiin omaa sisältöä, tulee sinun lopettaa Someaakkoset-käyttäjän seuraaminen. Muuten sovellus ei tiedä, avaisiko aakkosten kuvista Some-aakkosten vai sinun luomaa sisältöä. Jos julisteita painetaan hankkeelle, voidaan digitaalista sisältöä lisätä vähitellen tulosten syntyessä. Myös sisältöjen muuttaminen toiseksi on helppoa. Posteri on julkaistu CC BY-SA 4.0 -lisenssillä, joten voit hyödyntää sitä sellaisenaan tai rakentaa aakkosposteriin omaa sisältöä: Albania, Belgia, Chile, Djibouti, Eritrea,..

Posterissa on hyödynnetty tekijöiden verkostojen tuottamaa sisältöä, ihan muistutuksena siitä, että kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Kiitokset heille loistavista vinkeistä ja inspiraatiosta! Nämä nimet listaamme heti konferenssin jälkeen julkaistavassa bloggauksessa, samoin kuin linkit, jotta osan sisällöistä näkee myös ilman Aurasmaa. Nyt vielä jätämme sijaa yllätyksille, joskin alla on jo linkkejä muutamiin maistiaisiin.

Tekijöiden muut bloggaukset posteriin liittyen
-   -   -   -   -  

Tämä bloggaus liittyy Auli Nikkasen ja Matleena Laakson
ITK-konferenssin posteriin Some-aakkoset 16.-17.4.2015.
Hashtagit ovat #someaakkoset sekä #itk2015
Lue lisää: bit.ly/someaakkoset (eli tämä bloggaus, jota on täydennetty pari viikkoa julkaisemisen jälkeen)


2.4.2015

Videotehtäviä EDpuzzlen avulla

Tänä keväänä olen tutkaillut Jane Hartin Top 100 Tools for Learning listauksen uusia some-palveluita etsiessäni sisältöä Auli Nikkasen kanssa tekemääni Some-aakkoset ITK-posteriin. Tavoitteena on tarjota jotain uutta myös kokeneille some-kouluttajille. Paras löytöni oli EDpuzzle, jonka avulla voi lisätä esim. YouTuben, Vimeon tai KhanAcademyn videoihin oman selostuksen, teksti- ja äänikommentteja sekä avoimia ja monivalintakysymyksiä. Sinne voi ladata myös oman videon tietokoneelta tai iPadista.

EDpuzzle on täysin ilmainen ja sen luvataan toimivat hyvin kaikilla selaimilla (paitsi IE 9 tai vanhemmat) ja moniililaitteilla, joilla äänen tallentaminen ei kuitenkaan onnistu. Opettajan tulee kirjautua palveluun. Oppijalle riittää, että kertoo etunimensä ja valitsee käyttäjänimen ja salasanan (Sign up with EDpuzzle). Alle on upotettu kaksi videota, joista ensimmäinen on katsottavissa ilman kirjautumista (Guest mode). Jälkimmäinen edellyttää kirjautumista oppijana, mutta etuna on, että tällöin opettaja saa tiedon, ketkä videon ovat katsoneet ja mitä he ovat kysymyksiin vastanneet,

EDpuzzle kannattaa avointa materiaalien jakamista ja opettajien tuotokset ovatkin julkisia ja vapaasti hyödynnettävissä. Tästä linkistä näet lisää EDpuzzlella tehtyjä tuotoksia. Kopioin niistä itselleni koodista kertovan tuotoksen ja muokkasin sitä hieman.

Kommentti 19.5.2022: Nykyisin suosittelen interaktiivisten videoiden tekemiseen opettajille ensi sijassa suomalaista ThingLinkiä (maksuton vain opettajille) tai avoimen lähdekoodin H5P-työkaluja, jos ne löytyvät esim. organisaatiosi oppimisympäristöstä. Molempien ohjeet esimerkkeineen ja videoineen löydät koulutusdiojen sivulta.Toisena on tunnettu Social Media Revolution -video, josta tein ennakkotehtävän Pedagoginen piristysruiske VI -koulutukseen, kun tiedän, että koulutustilassa eivät videon äänet kuulu - ja kun halusin kokeila tätä sovellusta. Samalla tämä orientoi aiheeseen ja osa kysymyksistä antaa minulle kouluttajana ennakkotietoja osallistujista. Videotehtävät sopivat hyvin myös kotitehtäviksi tukemaan käänteistä oppimista tai oppitunnille vaikka osaksi yksilöllisen oppimisen polkua. Voit myös laittaa oppijat tekemään itse tällaisia videoita. Ne näkyvät vain opettajalle, jonka on mahdollista jakaa niitä laajemmin.
Kirjaudu sisään ja lähde kokeilemaan. Lisävinkkejä saat näistä ohjeista:


Tämä bloggaus liittyy Auli Nikkasen ja Matleena Laakson
ITK-konferenssin posteriin Some-aakkoset 16.-17.4.2015.
Hashtagit ovat #someaakkoset sekä #itk2015
Lue lisää: bit.ly/someaakkoset


1.4.2015

Credlyn osaamismerkki ITK-posterista

Ansaitse digitaalinen osaamismerkki

Voit anoa Credlyn digitaalista osaamismerkkiä tästä linkistä huhti- ja toukokuun ajan, kun olet ensin perehtynyt ITK-konferenssin Some-aakkoset -posteriesitykseen. Huomaa, että posteri löytyy myös verkosta tästä bloggauksesta eli merkin ansaitseminen ei edellytä osallistumista konferenssiin.
 • Tutustu vähintään viiteen Some-aakkoset -posterin kirjaimeen.
 • Kirjoita tai kuvaa someen vähintään yksi viesti tunnuksilla #someaaakkoset ja #itk2015. Se voi olla esimerkiksi tviitti, Instagram-kuva tai maininta blogissa.

Tehtyäsi nämä tehtävät, voit anoa merkkiä. Kun saat sen, voit valita pidätkö sen julkisena vai rajoitatko merkin näkyvyyttä. Credlyllä myönnetyt merkit saat halutessasi siirrettyä Mozilla Backbackiin, joka lienee tunnetuin osaamismerkkien koontipaikka.

Huomaa, että monet digitaaliset osaamismerkit ovat sidottuja sähköposti-osoitteeseen. Ne siis myönnetään tietylle osoitteelle eikä se monessakaan palvelussa ole vaihdettavissa. Kirjaudu siis Credlyyn sellaisella sähköpostilla, mikä sinulle oletettavasti on käytössäsi pysyvästi.

Miksi osaamismerkkejä?

Osaamismerkit (badget) ovat muutaman vuoden olleet esillä tulevaisuuden trendinä ja Suomessakin muutamat organisaatiot ja oppimisalustat ovat niitä jo ottaneet käyttöön. Oppimisympäristöistä Mobien OnEdu ja Optima ovat tässä uraauurtajia. Viime vuonna kaikki ITK:ssa esityksen pitäneet saivat merkin, joka meistä monelle taisi olla se ihan ensimmäinen. Tuolloin bloggasin aiheesta teemaseminaarin innostamana otsikolla Mozillan osaamismerkit. Vasta Tommi Viljakaisen Pelillisyyden jäljillä: Credly - kerro se badgellä! -kirjoitus Mobiluck-hankkeen blogissa innosti minut käytännössä niitä kokeilemaan. Tässä lainaus Tommin kirjoituksesta:
"Ai niin, antavatko opettajat oppilaille badgeja vai oppilaat opettajille? Voihan näillä aloittaa, mutta ehkä olisi parasta päästä vertikaalisista suhteista kohti horisontaalisuutta: oppilaat antavat tunnustuksia vertaisilleen ja opettajat kreditoivat toisiaan. Suhteellinen tasa-arvo alkaa hahmottua..."
Ensimmäiseksi testasin Credlyä myöntämälle kaverille merkin hyvästä yhteistyöstä koskien seminaariesitystä. Sitten valitsin koeryhmäksi viimeisimmän Pedagoginen piristyruiske -koulutusryhmän. Tein koulutuksen jo päätyttyä Credlyllä osaamismerkin, jota osallistujat voivat anoa. Sen saa, kun kaikki koulutukseen kuuluvat tehtävät on tehty ja mahdolliset poissaolot korvattu. Merkin tekeminen oli erittäin helppoa. Se vaatii kirjautumisen Credlyyn, mutta ohjeeksi riittää yllämainitun Tommin bloggauksen lukeminen ja sen loppuun linkatun parin minuutin videon katsominen.

Muutama vinkki
 • Lisätietoja digitaalisista osaamismerkeistä löytyy Facebook-ryhmästä Open Badges -yhteisö.
 • Merkin suunnittelussa ja muutoinkin visuaalisen suunnittelutyön apuna voi käyttä tätä Jaa jotain -päivän löytöä, Adoben väriympyrää.
Lisäys 5.6.2015: Some-aakkoset -osaamismerkki oli tarjolla huhti-toukokuun 2015 ajan ja merkin suoritti tänä aikana kaikkiaan yhdeksän henkilöä.Tämä bloggaus liittyy Auli Nikkasen ja Matleena Laakson
ITK-konferenssin posteriin Some-aakkoset 16.-17.4.2015.
Hashtagit ovat #someaakkoset sekä #itk2015
Lue lisää: bit.ly/someaakkoset