16.12.2015

Webinaarien avulla täydennyskoulutus kaikkien saataville!

Tämä blogikirjoitus on julkaistu aluperin www.etaopetus.fi-sivustolla, joka on parin turkulaisen opetuksen kehittämishankkeen luoma ja ylläpitämä sivusto. Sieltä löydät useita muitakin vierasbloggauksia ja ohjeita erilaisiin tilanteisiin, missä etäopetusta tarvitaan sekä useita webinaaritallenteita.
-     -     -     -     -

Avoimia ja maksuttomia webinaareja liittyen tvt:n opetuskäyttöön järjestetään Suomessa pari kolme viikossa, pois lukien loma-ajat. Näitä verkkoseminaareja tarjoavat etenkin opetuksen kehittämishankkeet, alan organisaatiot ja muutamat yritykset. Tämän lisäksi on paljon vain tietyille kohderyhmille suunnattuja tai maksullisia webinaareja. Suurin osa tallennetaan, mutta reaaliaikainen osallistuminen on antoisampaa, kun voi osallistua keskusteluun ja tehdä kysymyksiä.

Eniten käytetyssä videoneuvottelujärjestelmä Adobe Connectissa (AC) on hyviä työkaluja: chat kannattaa aina olla käytössä, lisäksi sinne saa mm. erilaisia äänestyksiä ja kysy/vastaa-palstan. Etenkin jos webinaarissa on tarkoitus tehdä muutakin kuin kuunnella ja chattailla, kannattaa huone avata ajoissa, jotta osallistujat pääsevät testaamaan ääni- ja kuvayhteyttä ja muutoinkin rauhassa tutustumaan ympäristöön. AC:ssa osallistujat voidaan jakaa ryhmiin, mikä mahdollistaa erilaiset yhteistoiminnalliset työskentelytavat verkossa. Yhdestä kokeilusta kerron kevään 2013 bloggauksessani Ryhmätöitä AC:ssa.

Webinaarit ovat yhä tärkeämpi osa opettajien täydennyskoulutusta. Tänä vuonna vedin niitä 24, vuosi sitten kahdeksan ja sitä edellisinä vuosina useimmiten noin viisi. Tämän lisäksi osallistun itsekin aktiivisesti webinaareihin ja olen hyödyntänyt AC:ta myös ohjauksen välineenä. Suurin osa avoimista webinaareista on asiantuntijaluentoja. Oletettavasti vaihtelevampia menetelmiä käytetään lähinnä rajatun ja pienemmän joukon koulutuksissa ja ohjauksessa. 

Kun webinaarin tavoitteena on oppia tvt- ja some-taitoja, kannattaa osallistujien avata selaimesta uusi ikkuna, jotta kuulee webinaarin, mutta voi samalla kokeilla sovelluksia, joita esitellään. Jos ne ovat mobiilisovelluksia, kokeileminen on vielä helpompaa. Näillä tavoilla olen käyttänyt mm. Todaysmeetiä, GoogleDriveä, Facebookia, Twitteriä, blogeja, lisättyä todellisuutta ja kyselytyökaluja, joista etenkin Quizizz sopii tähän hyvin, sillä se ei Kahootin tavoin edellytä, että kaikki etenevät samassa tahdissa. Kun AC-luokasta tällä tavoin lähdetään ulos avoimeen nettiin, niin eikö sitäkin voisi ajatella sulautuvana oppimisena?

Lähiopetuksen tai webinaarin paremmuuteen ei ole yhtä helppoa vastausta, sillä niiden vahvuudet ja heikkoudet ovat kovin erilaisia. Jos ajatellaan vain oppimisen näkökulmaa, etenkin uusia sovelluksia harjoiteltaessa on kouluttajan hyvä päästä kiertämään luokassa ja ohjaamaan työskentelyä yksilöllisesti, etenkin silloin kun osallistujilla ei ole vahvoja pohjatietoja. Tätä käytännön harjoittelua kaivattiin mm. juuri päättyneessä Osaavan KairaTVT-webinaarisarjassa. Toisaalta eräs saman koulutuksen osallistuja totesi, että "ammattilainen pystyy tekemään etäluennosta jopa osallistujia sitouttavamman ja aktivoivamman kuin tavallisessa 'luokkaopetuksessa'. AC:n mahdollisuudet on tunnettava hyvin, jotta saa/pystyy laittamaan kaikki osallistujat tekemään harjoitukset tai pohtimaan asiaa."

Webinaarit sopivat hyvin täydennyskoulutuksessa eriyttämään opetusta. Keväällä järjestetään jo yhdeksäs Osaavan Pedagoginen piristysruiske -koulutus. Tähän kolmen päivän koulutukseen on alusta alkaen kuulunut myös kolme webinaaria. Aiheet sovitaan yhdessä niin, että jokaiselle löytyy vähintään yksi mielenkiintoinen aihe. Niitä ovat olleet mm. vain osalla käytössä oleva Office365 tai vain osaa porukasta kiiinnostava Twitter. Avoimesti verkossa olevien webinaarien kautta voivat puolestaan yksittäiset opettajat löytää tukea sellaisten teemojen opiskeluun, jotka eivät hänen kollegoita kiinnosta.

Yli tunnin mittaisissa webinaareissa pieni jaloittelutauko tekee hyvää. Usein tarjoan taukojumpaksi tätä mainiota Suomen selkäliitto ry:n Jumppakissan videota

Lähiopetuksessa käytän paljon erilaisia kuvakortteja ja esineitä.
Webinaareja varten olen tehnyt tällaisia kuvakoosteita.
Verkossa toimiessa palautetta saa pääosin chatin ja kyselyiden kautta, sen sijaan pikkusymboleita kuten hiljennä vauhtia tai taputus käytetään kovin vähän. Oheista kuvakoostetta olen käyttänyt muutamankin ryhmän kanssa niin, että kukin kirjoittaa webinaarin päätteeksi chattiin numeron ja lyhyen perustelun siitä, mitä kuva kertoo opitusta tai webinaarista työskentelytapana. Tässä muutama poiminta:

 • 3: Koulutus oli aurinkoinen hetki kaamoksen keskellä. Koulutuksen sisältö oli mehevä kuin etelän appelsiini :)
 • 5: Rakastan sinistä, ja tässä koulutksessa saatuja tietojakin tulen rakastamaan, kun tulen oppimaan ja käyttämään niitä.
 • 6: Kaikki tuntuu vesiselvältä :) ... mutta kertaan uudelleen varmasti kaikki koulutusjaksot!
 • 9: Kertausta tutuista jutuista, hiukan sirpalemaista tietoa, eväitä someguruiluun tarvitaan vielä.
 • 11: Paljon on vielä solmuja tvt-taitojen suhteeen :)
 • 14: Olen hämmentynyt ja innostunut näitä juttuja olisi kiva harjoitella jossakin porukassa/luennolla lisää :)
 • 15: Monta palloa ilmassa, eli uutta opittavaa!
 • 15: Saimme paljon ajatuksia, monipuolinen sisältö. Ajatukset vielä leijuvat, kaikista ei vielä saanut kiinni. Toivottavasti eivät puhkea ja haihdu ilmaan:)
 • 17: Webinaari toimii, kun osallistujat saavat tehdä ja kokeilla itse. Tuli ideoita koulutuksesta :)
Joko webinaareista on tullut sinulle arkinen tapa kehittää osaamista? Ylläpidän blogissani listaa opetusalan webinaareista. Lähestyvä jouluaika on jo hiljentänyt tarjontaa, mutta lista päivittyy sitä mukaa, kun kevään tarjonnasta ilmoitellaan. Osallistumiseen et tarvitse osaamista, tietokone ja nettiyhteys riittää!

Matleena Laakso
Freelancer-kouluttaja
www.matleenalaakso.fi

14.12.2015

Mobiililaitteet erityisopetuksessa

Osallistuin loppuvuodesta Snellman-kesäyliopiston Mobiililaitteiden hyödyntäminen erityisopetuksessa (1 op) -verkkokurssille. Tämä bloggaus on kurssin lopputehtävä. Kokosin Padletiin poimintoja oppimastani ja täydennän sitä vielä tammikuussa, kun ehdin opiskella asiaa lisää ja palata koulutuksen materiaaleihin. Kevätpuolella teen jakoon myös omia materiaaleja aiheesta.

Koulutuksella on aktiivinen Mobiililaitteet mahdollistajina -Facebook-ryhmä, minne kaikki aiheesta kiinnostuneet ovat tervetulleita. Lisätietoja, vinkkejä ja linkit maksuttomien vinkkiwebinaarien tallenteisiin löydät tästä Snellman-kesäyliopiston julkaisusta.

Joko tunnet osaamismerkit? Tästäkin koulutuksesta todistus annettiin digitaalisena merkkinä. Näet sen ja muitakin merkkejäni tästä linkistä. (Lisätty 7.1.2016)25.11.2015

Open päivitys 4 - digitarnointia Lempäälässä

Jarmo Siukola tutustuu Adobe Voice-sovelluksen
mahdollisuuksiin
Tämä blogikirjoitus on julkaistu alunperin Open päivityksen blogissa otsikolla Liikkuvia kuvia Lempäälässä. Alla siitä hieman muunneltu versio.


Lokakuussa järjestettiin kaksi Open päivitys 4 -koulutusta Lempäälän Hakkarin yläkoulun opettajille. Minä ja Jarmo Tanskanen ohjasimme näitä samanaikaisesti toteutettavia AV-koulutuksia, joissa molemmissa keskityttiin lähinnä iPadien sovelluksiin ja hyödynnettiin koulussa hiljattain käyttöön otettua Office365:sta.

Ensimmäisen päivän aikana jokainen oppi iMovien käytön, jonka ohjeet Jarmo koosti myös alla olevaan perusteelliseen ohjevideoon (16:44 min). Muihin sovelluksiin luotiin yleiskatsaus, katsottiin QR-koodien avulla esimerkkejä ja kokeiltiin niitä, jotka itseä innostivat. Päivän päätteeksi kukin ideoi teeman ja valitsi sovelluksen kehittämistehtäväänsä. Kävin lähipäivien välissä päivystämässä koulun opettajanhuoneessa, jolloin moni sai vastauksia erilaisiin pieniin askarruttaviin kysymyksiin eikä kehittämistehtävän tekeminen tyssännyt ratkaisemattomiin ongelmiin.
Open Päivitys 4 from Matleena Laakso


Toisen lähipäivän aloitimme kehittämistehtävien esittelyillä. Tässä vaiheessa pääpaino oli opettajien tekemissä tuotoksissa ja vain harva oli ehtinyt oppilaiden kanssa digitarinoita tehdä, kun syyslomakin sattui lähipäivien väliin.

Kaksi opettajaa oli tehnyt erityisoppilaille suunnatun lyhyen videon koetilanteeseen. Ideana on antaa ohjeet monikanavaisesti (kuva, tekstitys ja selostus) ja pyöräyttää ennen koetta vaihteeksi video, jotta vältetään oppilaiden fiilistä siitä, että "aina ope nalkuttaa samoista asioista".

Yksi opettaja oli tehnyt Shadow Puppet Edu -sovelluksella tarinan puiden ja pensaiden lehtien tunnistamisesta. Tarinassa näkyi perättäin erilaisia lehtiä ja taustalla soi musiikki. Vasta kun lehden kuvaa oli hetki katseltu ja kukin oli voinut muistella lajia, kertoja paljasti lajin nimen. Tehty tarina toimisi ilman ääntä myös kokeena, jossa oppilaat kirjoittaisivat lajit ylös tarinaa katsellessaan.

Yksi opettaja kokeili erilaisia ruudunkaappausvideoita ja Explain Everything -sovellusta. Hän kertoi käyttävänsä matematiikassa paljon Khan Academyn laskuharjoituksia. Lähtökohta on, että oppija tekee siellä laskuja ja saa palautteen onnistumisesta, Ennen laskemista voi katsoa opasvideon ja tarvittaessa turvautua vihjeeseen. Eteenpäin ei pääse, ennenkuin hallitsee aiemmat laskut. Kahdeksasluokkalaisilla oppitunnilla heräävistä kysymyksistä vain muutama liittyy englannin kieleen.

Kaksi muuta matematiikan opettajaa teki yhdessä I can animate-sovelluksella lego-videon, jolla havainnollistettiin tangenttia. Sen jälkeen oppilaat saivat monisteen, jossa oli aiheesta laskuja. Oikeat vastaukset tarkistettiin QR-koodien avulla. Tekijänoikeuksia pidettiin esillä esityksiä katsottaessa ja tämä video herätti kysymyksen siitä, miten legoja voi käyttää opasvideoista. Tähän löytyy vastaus Tarmo Toikkaselta Opettajan tekijänoikeus -kirjan viikon pulmasta: Legojen käyttö opetusmateriaalissa (2012).

Lisäksi näimme mm. nuotinlukuharjoituksen, videon värähdys- ja aaltoliikkeestä, ohjeen fysiikan mittareiden käyttöön sekä äidinkielen opettajien elokuvan lauseenjäsenistä.


Open päivitys 4, osa 2 from Matleena Laakso

Kouluun hankitut iPadit ovat jatkuvassa käytössä. Koulutuksen kannalta suuri haaste oli se, että jos ei omistanut omaa laitetta, joutui odottamaan pitkälle iltapäivään, jotta koulun laite ehti illaksi kotilainaan ja erilaisia sovelluksia pääsi harjoittelemaan ja kehittämistehtävää tekemään. Kun laite piti aina seuraavaksi arkipäiväksi palauttaa koululle, täytyi työ tehdä kerralla valmiiksi ja laite tyhjentää seuraavalle käyttäjälle. Kun myös oppijoiden täytyy tallentaa tuotos iPadilta pilveen oppitunnin päätteeksi, asettaa se suuria vaatimuksia langattomalle verkolle. Nämä haasteet ovat tuttuja hyvin monessa muussakin koulussa.

Kirjoitin aiemmin syksyllä blogiini kaksi tarinaa liittyen tämänkin koulutuksen teemoihin. Ne ovat kuvista digitarinoita sekä Canvalla infograafeja, julisteita ja eKirjoja. Jälkimmäisessä olevan kuvan tein tätä koulutusta varten ja siihen on koottu kokeilemiamme digitarina-sovelluksia.

19.11.2015

Guru-opettajien some-webinaarit

Vantaan kaupunki on ollut julkisuudessa esillä hankittuaan oppilaille kymmeniätuhansia tabletteja ja siellä panostetaan myös osaamisen kehittämiseen. Kokemukset eri puolilta maailmaa kertovat, että ilman pedagogista ja teknistä tukea ei tvt:tä ja mobiilioppimista saada laajasti käyttöön. Vantaalla on 18 verkkopedagogia, jotka tekevät opetustyötä neljänä päivänä viikossa ja yhden päivän he työskentelevät alueellisina tukihenkilöinä. Omissa kouluissa ns. guruoppilaiden ohjaajina toimii lisäksi vajaat 300 perusopetuksen guruopettajaa. Heille on syksyn aikana ollut tarjolla some-, pelillisyys- tai verkkosivujen koodauspolku. Sosiaalisen median polun valinneille järjestettiin kaksi webinaaria, joiden diat ovat alla.

Koulutus järjestettiin Snellman-kesäyliopiston kautta. Se on yksi vapaan sivistystyön organisaatioista, joka pyrkii myös tieto- ja viestintätekniikan osalta palvelemaan nykyaikaisin välinein ja toimintatavoin. Kouluttamisen lisäksi olen siellä myös yhdellä kurssilla osallistujana, sillä verkko mahdollistaa osallistumisen muualtakin kuin Kuopiosta käsin, ja vapaasti valittavana ajankohtana. Siitä ja muista - myös maksuttomista  - webinaareista, tallenteista ja vinkeistä voit lukea esimerksi heidän Mobie Zinellä tehdystä julkaisusta Mobiililaitteet mahdollistajina - Tietoa ja koulutuksia erityisopetukseen ja kuntoutukseen.

Sähköistyvien ylioppilaskirjoitusten ja uusien opetussuunnitelmien kautta tietotekniikka tuntuu olevan julkisuudessa esillä pääosin yleissivistävän koulutuksen kautta. Myös vapaan sivistystyön puolella on jo pitkään otettu askeleita digitalisaation hyödyntämiseksi: Jo vuonna 2008 suoritin opintoja Kansalaisfoorumin kautta Second Lifen virtuaalimaailmassa ja seuraavana vuonna osallistuin siellä Helsingin (virtuaalisen) työväenopiston avajaisiin. Kuluneen vuoden aikana olen kouluttanut verkon välityksellä Lapin kansalaisopistojen opettajia ja rehtoreita. Kyse ei ole siitä, että minä tamperelaisena kouluttajana olen kaukana, vaan myös osallistujat tulevat eri puolilta maakuntaa, jolloin verkko on käytännössä ainoa mahdollisuus tarjota pidempikestoista koulutusta. Vantaalla osallistujat tulevat eri puolilta kaupunkia, mutta tuolloinkin ajan säästö on merkittävä. Webinaarit ovat yksi helpoimmista tavoista osallistua täydennyskoulutukseen. Lähes poikkeuksetta ne myös tallennetaan. Blogini webinaarit-sivulta löydät listauksen tvt:n opetuskäytön maksuttomista webinaareista. Vinkkaa minulle, jos huomaat, että sieltä joku puuttuu!

Sosiaalinen media opetuksessa 19.11.15 from Matleena Laakso

Listätty iltapäivällä webinaarin jälkeen:

Jälkimmäisen webinaarin työkaluista osallistujille tutuimat olivat Kahoot (95%), QR-koodit (70 %), Padlet (60 %) ja ThingLink (35 %). Padletiä emme juuri ehtineet kokeilla, mutta voit käydä testaamassa sitä alakoulun tai yläkoulun seinällä viemällä sinne oman ideasi.

25 % osallistujista tunsi CC-lisenssit. Kuukauden aikana 40 % oli käyttänyt avoimen lisenssin materiaaleja, 15 % oli itse jakanut tekemäänsä aineistoa verkossa muille. 20 % ei ollut koskaan käyttänyt avoimen lisenssinmateriaaleja ja 15 % vastasi, ettei osaa sanoa. Alemman diasarjan 17. dia kertoo vastaavat luvut Kopioston selvityksestä, mutta webinaarin otos oli sen verran pieni, ettei sen pohjalta voi tehdä luotettavaa vertailua Vantaan ja muun Suomen välillä.

12.11.2015

Teknologian käyttö terveystiedon opetuksessa

Vuoden terveystiedon opettajaks valittiin Tiina Lehtinen
Liikunnan ja Terveystiedon Opettajat LIITO ry järjesti vuosittaisen terveystiedon syysseminaarin Helsingissä 13.11.2015 teemalla Teknologian käyttö terveystiedon opetuksessa. Seminaari alkoi vuoden terveystiedon opettajan julkistamisella. Kunnianosoitus annettiin Viikin Norssin terveystiedon, uskonnon, psykykologian ja filosofian opettaja Tiina Lehtiselle.

Seminaariin ilmoittautuneita oli 121 ja itse olin seminaarissa sekä puhujana että työpajan vetäjänä. Kokosin tähän seminaariviikon aikana päivään liityviä linkkejä ja materiaaleja.

Tvt terveystiedon opetuksessa
 • Todaysmeet: seminaarin chat (luettavissa 10.12.2015 asti)
 • Answergarden: Oman oppimisen ja opettamisen parhaat sähköiset palvelut seminaarin osallistujien mielestä (kuva alla). Palvelu toimii kirjautumatta, mutta opettajan kannattaa antaa salasana, jotta pääsee jälkikäteen muokkaamaan sisältöä. Alla olevaan kuvaan yhdistin mm. seuraavat sanat: peda.net, pedanet ja pedanet ;)
Oman oppimisen ja opettamisen parhaat sähköiset työkalut seminaarin osallistujien mielestä.
Johdossa YouTube 41 äänellä ja terveysalan sovelluksista suosituin Terveyskirjasto 20 äänellä.

Taukojumppaa Selkäkissan mallin mukaan
Selkäliitto ry on tehnyt jumppakanavalleen useita video-ohjeita. Erityisen hauska on jumppakissan taukojumppa (kesto 2:48 min), jonka teimme esitysten välissä. Jumppakissan sivulta löytää ohjeiden lisäksi mahdollisuuden tilata maksuttoman taukojumppa-muistutuksen omaan kännykkään.

GoNoOdle tarjoaa hauskan lapsille suunnatun mallin taukojumppaan. Siitä moni moni alakoulun opettaja oppilaineen on kovasti innostunut.

Alla olevasta diasarjasta löydät kaikki aamupäivän diat sekä rastiradan tehtävät ja ohjeita siinä käytettyihin sovelluksiin.
Johdanto sähköiseen arviointiin 


Rastirata: helpot sosiaalisen median palvelut opettajan ja oppijan työkaluina

Lataa etukäteen seuraavista maksuttomista sovelluksista ne, jotka omalle laitteellesi ovat saatavilla. Selaimella tarkoitetaan, että sovellus toimii läppärin selaimella ilman mitään latauksia, mutta ei siis välttämättä mobiiliselaimella:
 • QR-koodin lukija: esim. QR Reader (iOS), QR Code Reader (Android), Lumiassa valmiina
 • Quizlet (iOS, Android, selain) 
 • Padlet (iOS, selain, toimii kohtuullisesti muillakin)
 • ThingLink (iOS, Android, selain)
 • PhotoGrid (iOS, Android) tai Phototastic Collage (Windows)
Rastiradan linkkejä ja ryhmien tuotoksia:
Helpoimmin teet QR-koodin tällä sivulla: Valitse QR-koodin tyypiksi URL ja tuo haluamasi nettiosoite. Klikkaa kohtaa LUO KOODI ja koodisi on valmis. Rastiradalla vähän kikkailin ja tein erivärisiä ja muotoisia koodeja, mikä aiheutti sen, että aivan kaikilla mobiililaitteilla ei jokainen koodi auennut. Siksi jokaisen koodin vieressä oli myös nettiosoite.

Lisää helppoja ja ilman kirjautumista toimivia sovelluksia löydät mm. diasarjasta Somettelua ilman (oppijan) kirjatumista.


Blogit opetuksessa -työpaja

Työpajassa rakennettiin jokaiselle oma blogi ja käytiin perusasetukset läpi. Itse sisällön tuottaminen blogiin on helppoa. Sitä voi tehdä sivuille, joita Bloggeriin saa 20 (ks. esim, tämän blogin sivujen listaus sivupalkista). Sivut ovat aina helposti löydettävissä ja sopivat staattisempien asioiden kertomiseen, kuten kurssin sisällöt, aikataulu tai yhteystiedot. Blogikirjoitukset kuten tämä tarina seminaarista tulevat etusivulle ja pysyvät aina luettavissa, mutta niin, että uusin näkyy ylimpänä.

Lopuksi täytyy vielä mainita, että työpajan aikana huomasin tämän kolmevuotiaan blogini kävijämäärän ylittäneen 100 000 kävijän rajan. Kiitos teille lukijoille :)

Digitalisointuminen ja some

Pidin tänään puheenvuoron Kiinteistöalan Koulutuskeskus KIINKO:n Kiinteistö- ja rakennusalan vaikuttaville naisille kohdennetussa keskustelu- ja verkostoitumistapahtuma Naisfoorumissa Helsingissä. Alla osallistujien hyödyllisimmäksi kokemat ammatilliset sosiaalisen median palvelut. Kuva on tehty AnswerGardenin sivulla niin, että mitä suositumpi palvelu on, sitä suuremmalla palvelun nimi on kirjoitettu.
7.11.2015

Mulle osaamismerkki ja virtuaalilasit!

Pedagoginen piristysruiske
-koulutuksen osaamismerkki
Tällä viikolla päättyivät Tampereen ja Forssan seudun Osaava-ohjelmien Pedagoginen piristysruiske -koulutukset ja tämä suosittu koulutus järjestetään keväällä jo yhdeksännen kerran. Koulutukseen kuuluu kolme lähipäivää, kolme webinaaria ryhmien valitsemista aiheista sekä kunkin oma tai parin kanssa yhteinen kehittämistehtävä. Niistä kerron lyhyesti alla. Osallistujat näissä kahdessa ryhmässä olivat pääosin perusopetuksesta, mutta myös toiselta asteelta, vapaasta sivistystyöstä ja varhaiskasvatuksesta.

Osallistujat olivat todella aktiivisesti ottaneet käyttöön heille uusia työskentelytapoja ja sähköisiä työkaluja. Kehittämistehtävissä esillä oli vahvasti yksi tämän päivän suosituimmista opetuksen sovelluksista eli Padlet. Sillä oli tehty mm. kirjavinkkauksia, koottu tietoa eri metsätyypeistä ja tehty alakoululaisten kasvioita. QR-koodeilla oli tehty rastiratoja ja niiden avulla jaettiin tietoa monissa eri yhteyksissä. Blogeja oli luotu niin koululuokille kuin osallistujien kokemusten jakamiseen koulun sisällä. Osa koki saaneensa innostusta ja osaamista oppilaitoksen blogin hyödyntämiseen paitsi opetuksessa niin myös kurssien markkinoinnissa.

Quizizz-kyselyä oli hyödynnetty ammatillisen aikuiskoulutuksen itsearvioinnin tukena ja opettaja kertoi saaneensa palautetta, että kysely avasi silmiä siihen, missä mennään oman oppimisen suhteen. Nearpodilla puolestaan oli tehty hieno paketti yläkoulun värien opiskeluun ja se tulee toivottavasti pian myös julkiseen jakoon. Kahoot tuntuu aina vain toimivan ja innostavan. Moni käytti tällaisia kivoja työskentelytapoja erityisesti tylsiksi koettujen asioiden oppimisen tukena. Näiden sähköisten työkalujen pikaohjeet löytyvät tämän blogin sähköisten kokeiden sivulta.

Kehittämistehtävänä syntyi Book Creatorilla tehty sähköinen päiväkotia esittelevä kirja, StoryBird-tarinoita, käsitekarttoja eri välineillä ja monta AnswerGarden-tuotosta. Viimeksi mainittua oli käytetty pikaiseen palautteen keräämiseen mm. Saarella-pelin yhteydessä. Muista sanapilvistä (ks. bloggaus) moni ihastui Tagxedoon ja muutama luokka teki sen avulla isänpäiväkortteja. Yksi erityisopetuksen ryhmä kokosi sen avulla hyvän käyttäytymisen sanoja.

Yksi koululuokka innostui Dvolver-animaatioiden tekemisestä niin kovin, että nyt oppilaat kokoajan pyytävät, että saisko taas tehdä niitä. Luokassa on useita maahanmuuttajia ja sarjakuvia tehtäessä luokassa käy kova kuhina, kun autetaan toinen toisiaan etenkin sanojen kirjoitusasun kanssa. Dvolveria on helppo käyttä ja se toimii läppärillä ilman kirjautumista.

Pedanettiä käytettiin useassa työssä, samoin Office 365:sta ja sieltä hyviä kokemuksia oli saatu etenkin OneNote for Classroomista. Sen avulla opettaja voi luoda kurssille tai oppiaineelle työskentelytilan, missä on sekä yhteisiä että jokaisen omia alueita.

Pinterest alkaa olla jo monelle etenkin käden taitoja opettavalle tuttu ideoiden lähde. Alakoulun opettajat - tai heidän oppilaansa - puolestaan ihastuivat GoNoodleen, joka kannustaa taukojumppaan. Kokeile vaikka!

Osallistujat eivät saa perinteisiä todistuksia, vaan digitaalisen osaamismerkin  (ks. bloggaus Mozillasta ja Credlystä). Forssan koulutuksen päättymispäivän illalla oli minulla jo kolme merkkihakemusta odottamassa. Tampereen ryhmästä puolestaan ainakin yksi suunnisti heti koulutuksen jälkeen Hämeenkadun Clas Ohlsonille virtuaalilaseja ostamaan (ks. bloggaus).


Välillä vuorovaikutus tapahtui Todaysmeet-chatin avulla. Tässä muutama lainaus ensimmäisen päivän keskusteluista.
Kuva on teyty Notegraphy.com-sovelluksella. 

Neljä aiempaa bloggaustani näistä koulutuksista löydät sivupalkista hakusanalla: pedagoginen piristysruiske tai suoraan avainsanapilven kautta.

31.10.2015

Canvalla infograafeja, julisteita ja eKirjoja

Lisäsin päivittyvät Canva-ohjeet ohjeiden ja diojen blogisivulle. Kirjautuminen kannattaa tehdä suosittelijan linkistä. löydät sen uudelta suositteluiden sivulta.
(Lisätty 18.2.2024).

Canva mainostaa itseään "wanna-be graphic designer" -sovellukseksi ja sellainen se tosiaan onkin. Ammattilaiset osaavat käyttää ammattilaisen työkaluja, mutta minä, joka osaan kirjoittaa ja kuvata, mutta en koostaa niistä visuaalisesti hienoja tuotoksia, hyödyn tästä.

Canvan avulla voi tehdä infograafeja, julisteita, kutsuja, lehtiä, sähköisiä kirjoja ja paljon muutakin. Kesän aikana tämä valikoima kasvoi oleellisesti. Tarjolla on myös grafiikkaa useisiin somepalveluihin. Idea on, että valitset jonkin valmiista malleista ja muokkaat sitä haluamallasi tavalla. Voit lisätä omia kuvia tai hakea kuvitusta Canvan valtavasta varastosta. Canvaa ei kannata sekoittaa Canvas-palveluun, mikä on sähköinen oppimisympäristö.

Canva toimii tietokoneessa selaimella ja iPadissa omalla sovelluksella. Palvelu on ilmainen, mutta tarjoaa myös paljon maksullista sisältöä. Ne on merkitty erikseen, mutta alussa huomio helposti kiinnittyy itse tekemiseen ja maksulliset elementit huomaa viimeistään, kun yrittää tuotoksen julkaista.

Olen usein koulutuksissa esitellyt Marjo Tavastin esimerkkiä, kun hän järjesti lukion psykologian opiskelijoiden kanssa muistiviikolla erilaisia välituntiaktiviteetteja: Ryhmien toimipisteillä oli opiskelijoiden Canvalla tekemiä tietoiskuja, kilpailuja, testejä, pelejä ja havainnollistamista. Myös QR-koodeista paljastui videoita ja diaesityksiä.

Muistiviikon jälkeen Marjo totesi, että ”enemmän pitäisi saada opiskelijoille mahdollisuuksia tuottaa jotain merkityksellistä - siis muutakin kuin esseitä opettajan luettavaksi - edes koulukavereilleen ja vielä mieluummin koko kylälle tai valtakunnalle tai maailmalle.”

Tein oheisen infograafin Hakkarin koulun Open päivitys 4 -koulutukseen. Jollain tavalla mokasin eikä työ ole enää Canvan sivullani tallessa. Ohessa on vain huonolaatuinen ruudunkaappauskuva, mutta en taida viitsiä samaa kuvaa tehdä uudelleen. Olen kouluttanut tänä syksynä monia ryhmiä erilaisista digitarinasovelluksista ja jakanut SlideSharessa aiheesta monta diasarjaa. Marraskuun aikana kokoan ne yhdeksi diasarjaksi, jota sitten aika ajoin päivitän. Muut tällaiset aika ajoin päivittyvät diani löydät kätevimmin blogini ohjeiden sivulta.

Jos innostuit erityisesti infograafeista, Canva on siihen yksi mahdollisuus. Riippuu kuitenkin paljon siitä, millaisen tuotoksen ja mistä aineistosta haluat tehdä, onko se paras. Infograafi-sovelluksiin liittyen kannattaa tutustua esimerkiksi Ilkka Olanderin kirjoitukseen Infografiikka on kaunista tietoa ja Randy Krumin kirjoitukseen 5 Great Online Tools for Creating Infographics.

15.10.2015

Syksyn löytöjä

Kokosin alle muutamia viimeaikaisia löytöjäni, jotka ovat helppoja käyttää ja toimivat ilman kirjautumista. Nämä löytyvät pahvimukeja lukuunottamatta myös diasarjastani Somettelua ilman (oppijan) kirjautumista. Muut diani löydät kootusti blogini koulutusdiat -sivulta.

Ruudunkaappauskuva sivulta:
www.online-stopwatch.com/rocket-timer/full-screen
Hedelmäpelillä tai kirjoituskoneella voi arpoa esimerkiksi seuraavan vastaajan. Kirjoitat vain oppijoiden etunimet keltaiselle alueelle ja käynnistät arvonnan. Käytän tätä esimerkiksi toisen koulutuspäivän alussa kysyäkseni satunnaisesti valituilta henkilöiltä mitä ensimmäisestä päivästä jäi päällimmäisenä mieleen tai millaisia odotuksia on nyt alkavalle päivälle.

Jännitystä ja naurua luokkaan saa erilaisilla ajastimilla, kuten kuvan ilotulitusraketilla, jolla voi määritellä vaikka ryhmätyöhön käytettävissä olevan ajan. Ajastimia on monta erilaista ja ajan voi asettaa itse. Ja muista laittaa koneeseen äänet päälle!

AnswerGarden-palvelun hylkäsin aikanaan, kun en tajunnut, että se on yksi monista pienistä kivoista sovelluksista, joka toimii vain joillakin selaimilla. Hyvä yleissääntö on, että kun homma ei toimi, kokeilee aina ensin toista selainta (eli Internet Explorer, Chrome, Mozilla,..) ennen kuin pyytää apua. Tämä vastauspuutarha tekee erilaisia sanapilviä niin, että kukin voi sitä omalta osaltaan täydentää. Tämä on monessa tilanteessa toimivampi idea kuin Wordle, missä yhden täytyy toimia sihteerinä, jos halutaan luoda yhtienen sanapilvi. Palvelua olen syksyllä käyttänyt kootessani ryhmän tavoitteita ja kootessani ryhmän eniten käyttämiä some-palveluita. Minimissään pitää klikata kohtaa Create Answergarden, antaa sille otsikko (Topic) ja valita Create. Muut asetukset ovat vapaaehtoisia ja ne kuvaillaan em. diasarjassa.

Paperimukien värit kertovat opettajalle avun tarvitsijoista.
Kuva: Matleena Laakso, CC BY
Somessa seikkaillessani löysin jostain englanninkielisestä blogista idean paperimukeista, mutta lähdettä en valitettavasti muista. Idea on, että jokaisella oppijalla (ryhmällä) on kolme mukia ja kun työskentely sujuu hyvin, päällimmäisenä on vihreä. Kun oppija toivoo opettajan apua, päällimmäisenä on keltainen. Kun avulla on kova kiire ja oppija on jumissa tehtävänsä kanssa, päällimmäisenä on punainen muki.

Etsin sopivan värisiä mukeja monesta paikasta, joten kerrottakoon, että löysin ne lopulta S-marketista ja ne ovat suomalaisia Bibo-kartonkimukeja.

Kun syysloman aikaa eletään, niin linkkaan tähän vielä sovelluksen, millä voi tehdä netissä tehtäviä palapelejä. Jigsawplanet-palveluun voi viedä oman kuvan ja valita kuinka vaikean palapelin sillä tekee. Siellä on myös paljon valmiita palapelejä.

3.10.2015

Blogini täytti kolme vuotta

Tällä viikolla tuli täyteen kolme vuotta tämän blogin perustamisesta. Ensimmäisen julkaisun otsikoin Jotta en eksyisi verkkoon ja siinä kerron, miten kaipasin paikkaa, minne oman ammatillisen verkkoläsnäolon voisi koota. Blogista löytyy kolmetoista aiempaakin bloggausta, jotka kopioin tänne nyt jo päättyneen hankkeen blogista. Samalla siirsin tänne ylläpitämäni listan opetusalan webinaareista.

Syvätason oppimista


Minua haastettiin hiljattain eräässä Facebook-ryhmässä pohtimaan sosiaalisen median välineitä ja syvätason oppimista. Kommentoin keskusteluun, että omaa syvätason oppimistani edistävät Facebookin keskusteluryhmät ja oman blogin kirjoittaminen. Sitä tehdessäni kirjaan ylös ja reflektoin oppimaani. Esimerkiksi NETforum-juttuani varten kävin läpi omat ja tapahtuman tviitit ja valokuvat sekä surffailin seminaarin verkkosivulla ja jatkoin siitä linkkejä pitkin eteenkinpäin. Hyvän seminaariesityksen kuuleminen ei vielä useinkaan synnytä pysyviä muistijälkiä, mutta kun tapahtumaan palaa ja keskeisimmät ajatukset kirjaa ylös, ne myös muistaa paremmin. 

Minulla on syys-lokakuussa ainakin kolme koulutusta, missä teemme erilaisia digitarinoita. Niinpä halusin opetella mm. muutaman uuden sovelluksen ja siitä syntyi idea Kuvista videtarinoita -bloggaukseen. Koulutusten valmistelu ja blogin pitäminen molemmat haastavat sekä opettelemaan uusia juttuja että kertomaan niistä muille. Tätä tekee moni muukin ja paras koonti opetusalan blogeista löytyy Opeverkoston blogit-sivulta

Alkuun en arvannut, miten paljon blogiin kirjoittaminen innostaisi. Pelkäsin, että en keksi kylliksi aiheita, mutta kävikin niin, että aiheita on maailma täynnä, mutta aika onkin se rajallinen resurssi. Yhteen blogikirjoitukseen menee monen monta tuntia aikaa, mutta koen että satsaus kannattaa. Kirjoittaminen tuo minulle uutta osaamista ja samalla kun jäsennän asioita itselleni, niistä on iloa monelle muullekin. Ja kyllä minä myös tykkään kirjoittamisesta. On tämä työn lisäksi minulle harrastuskin.


Kymmenen suosituita bloggaustani


Selvästi luetuin bloggaus kertoo Some-aakkosista eli Auli Nikkasen kanssa tekemästäni ITK-konferenssin posterista. Sitä on luettu lähes 1700 kertaa. Some-aakkoset oli innostava, hauska ja suuritöinen projekti, pitäen sisällään mm. seitsemän muuta bloggausta, joista luetuimpien listalleni viidenneksi pääsi EDpuzzle-palvelun esittely.

Toiseksi luetuimmassa jutussani kerron kokemuksiani Lumia 820 -puhelimesta. Myöskään kuudenneksi suosituin juttu somen hyödyntämisestä lomamatkalla ei kuulu ensisijaiseen aiheisiini eli tvt:n opetuskäyttöön, Siitä aiheesta hairahdan ajoittain myös puutarhanhoitoon ja matkakertomuksiin. 

Kolmanneksi luetuin on tammikuun 2015 Lontoon BETT-messujen matkaraportit kokoava julkaisu ja kahdeksanneksi luetuin vastaava julkaisu vuodelta 2014. Matkaraporttien koontiin ja suomalaisosallistujien Facebook-ryhmään sain aikanaan idean Pauliina Mäkelältä, joka toteutti vastaavaa Online Educa Berlinin yhteydessä. 

Fanitan Jane Hartin Top 100 Tools for Learning -sivua ja vuosi sitten vastasin hänen kyselyyn ja samalla jaoin omat kymmenen parasta oppimisen palveluani. Kun teistä yhdeksän henkeä sinne kohta klikkaa, niin tätä neljänneksi luentuinta julkaisuani on luettu tuhat kertaa. Samasta kyselystä kertoo myös edellinen bloggaukseni.

Seitsemäntenä luetuimpien listalla on Tampereen eOppimisen klusterille pitämäni koulutus luentoaktivoinnista, yhdeksäntenä iPadin ilmalento ja kymmenentenä Pahviset virtuaalilasit

Mitä muuta tilastot ja avainsanat kertovat?


Bloggerin sivupalkin laskuri kertoo, että yksittäisiä käyntejä blogissani on kolmen vuoden aikana ollut 89 000. Blogiini tullaan lähes yhtä usein Googlen ja Facebookin kautta. Suosituimmat sivuni kertovat sähköisistä kokeista ja webinaareista.

Bloggauksia olen julkaissut 0-9 kpl kuukaudessa ja viimeisen kolmen vuoden aikana kaikkiaan 112 eli keskimäärin kolme kuukaudessa. Minimikanavani bloggausten mainostamiselle ovat julkaisu omalla Facebook-seinällä (julkisesti, jolloin myös seuraajani näkevät ne), yksi tviitti ja LinkedIn-päivitys. Silloin kun uskon, että aihe kiinnostaa laajasti, mainostan bloggauksia huomattavasti laajemminkin, etenkin teemaan liittyvissä Facebook-ryhmissä.

Sivupalkista näet avainsanapilven. Kärkisijaa tätä kirjoittaessani pitävät sosiaalinen media ja mobiilioppiminen. Kolmantena tulee PAOK-hanke, jossa työkentelin viisi vuotta. Vahvasti esillä ovat myös konferenssikokemukseni etenkin vuosittain Hämeenlinnassa järjestettävästä ITK-konferenssista että Lontoon BETT-opetusteknologiamessut, missä olen vieraillut kolmesti. Kärjen tuntumassa ovat myös lemmikkini Twitter ja Creative Commons -lisessit.

22.9.2015

Parhaat oppimisen palvelut 2015

Jane Hart julkaisi eilen uuden Top Tools for Learning listauksensa. Se on koottu yli kahden tuhannen parasta oppimisen sähköistä työkalua äänestäneen opettajan ja yrityselämän kouluttajan suosikeista. Äänestäessä sai ajatella sekä omaa oppimista että omaa työtä opettajana ja kouluttajana eli alkuperäiskielellä ilmaistuna: "A learning tool is any software or online tool or service that can be used for your own personal learning or for teaching or training."

Omakin suosikkini Twitter on listan ensimmäisenä jo seitsemättä vuotta peräkkäin ja YouTube on heti kannoilla. Se on toki tuttu ja käytetty palvelu ollut jo kauan, mutta mieleeni tulee, että onkohan muillekin käynyt kuten minulle, että katsomisen sijaan on alkanut sisällön tuottamisen aika. Kymmenestä videostani yhdeksän on kuluneelta vuodelta. Vaikka en perinteisiä kotivideoita ole siellä julkaissut, työssä törmään jatkuvasti uusiin kivoihin digitarinasovelluksiin, joiden tuotokset on kätevää jakaa juuri YouTubessa.

Lista jatkuu perinteisillä työkaluilla, Google-haulla, Google Docs/Drivellä ja PowerPointilla. Kuudentena on Dropbox, sitten Facebook, WordPress, Skype ja muistiinpanosovellus Evernote. Kymmenen kärkisijan järjestys on vuodessa hieman vaihtunut ja LinkedIn joutui luovuttamaan paikkansa Skypelle. Kärjessä ovat ilmaiset palvelut, mutta sadan parhaan listalta löytyy myös maksullisia palveluita.

Listalla on kaksi yli 60 askelta vuodessa ylöspäin hypännyttä palvelua: Suomessakin erittäin suositun Kahootin avulla voi helposti tehdä sähköisiä kokeita ja kyselyitä tai hyödyntää muiden tekemiä sellaisenaan tai oman kyselyn pohjana. Toinen nopeasti suosiota kasvattanut nousija on WhatsApp, jota nykyisin käyttävät nuorten ohella aikuisetkin. Opetus- ja ystäväporukoiden ohella monelta löytyy perheen oma ryhmä.

Sadan suosituimman listalta on tipahtanut monta tuttua palvelua pois: Kuvienjakopalvelu Flickr ei mahtunut mukaan eikä Storify, jolla on kätevä koota digitarinoita esimerkiksi tapahtumista yhdistäen eri somen välineiden julkaisuja. Wikispaces oletettavasti kärsii sekä osittaisen maksullisuuden vaikutuksesta että hitaasta reagoinnista toimivuuteen mobiililaitteissa. Osittain wikejä korvaavat myös Googlen ja Microsoftin uudet palvelut, joiden avulla dokumentteja voidaan avata yhdessä muokattavaksi. Vokilla olen pari videotervehdystä tänä syksynäkin verkkokurssien alkuun tehnyt. Sillä siis voi valita animoidun hahmon, jonka ääneksi tallentaa lyhyen puheenvuoron.

Ruudunkaappausvideoiden helppo työkalu Screencast-O-Matic on ylimpänä uusien/palaavien palveluiden listalla (sijoitus 27). Sadan parhaan listan ensimmäinen minulle tuntematon palvelu on Snagit (24), joka on myös tarkoitettu ruudunkaappausvideoiden tekemiseen. Uusien tulokkaiden listalta olen tänä syksynä jo käyttänyt seuraavia: Sway, iMovie, Canva (Wanna-be-web-designer) ja ThingLink. Tuttuja monelle meistä. Mielenkiintoisimpia ovat kuitenkin listan uudet palvelut, joihin en vielä eilen enkä tänäänkään ole ehtinyt tutustumaan. Enkä huomennakaan.

Jane Hart lupaa piakkoin täydentää verkkosivujaan sadan parhaan palvelun analyysilla. Aiempien vuosien tapaan hän analysoi syitä ja seurauksia, oletettavasti myös vastaajaryhmien mukaan sekä lajittelee palveluita suosituimmuusjärjestykseen eri kategorioihin. Sadan parhaan palvelun lista auttaa minua monella tavoin kouluttajana. Välillä tsekkaan, miten hyvin kärkipalvelut ovat esillä omissa koulutuksissani, usein näytän listaa keskustelun pohjaksi opettajaryhmille ja ennen kaikkea sieltä löydän uusia, ei vielä Suomessa niin tunnettuja palveluita.

Tänä vuonna äänestys jäi minulta huomaamatta, mutta vuosi sitten osallistuin siihen itsekin ja bloggasin oman listani otsikolla Oppimisen parhaat palvelut. Mimusta olisi tosi mielenkiintoista saada vastaava lista suomalaisilta eri kouluasteiden ja järjestö- sekä yrityskouluttajien mukaan jaoteltuna. Usein sellaisen pikagalluppina koulutuksissani teemme ja listat ovat eri alueilla kovin erilaisia. 

21.9.2015

Kuvista videotarinoita

Sovellusten uudet nimet lisätty sekä muutama linkki ja tiedot saatavuudesta Android, iOS- ja pc-laitteille korjattu viimeksi 10.11.2022.

Tätä bloggausta varten kaivoin sekä vanhoja tuttavuuksia että opettelin muutaman uuden sovelluksen, jonka avulla voi tehdä kuvista tarinoita. Useimmissa esimerkeissä tehdään omista tai sovelluksen kuvista videotarina ja sen päälle äänitetään selostus ja/tai valitaan taustamusiikki. Monissa sovelluksissa on muutama musiikkikappale valmiksi tarjolla. CC-lisensseillä julkaistua musiikkia löytyy esim. Jamendo-palvelusta tai CC:n verkkosivulta ja toki mobiilisovelluksilla tai ihan perinteisesti voi itsekin musiikkia tehdä. Tässä on yksi hyvä paikka oppiainerajat ylittävälle yhteistyölle.

Kaikki esitellyt sovellukset ovat maksuttomia ja vastaavia on paljon muitakin. Niitä voit suositella kommenteissa. Alla on esimerkkejä näillä sovelluksilla tehdyistä tuotoksista, mutta on hyvä muistaa, että harvoin kaikkia ominaisuuksia kannattaa yhdessä lyhyessä videossa esitellä. Siksi tein Adobe Voicelle (nyk. Adobe Express) kolme erilaista tarinaa.

YouTube on Googlen jälkeen maailman käytetyin hakukone ja oiva apu, kun haluaa tutustua uusiin sovelluksiin tai katsoa millaisia tuotoksia niillä on tehty. YouTuben ohjeiden mukaisesti voit jakaa videotarinoita julkisesti, piilotettuna ja yksityisinä ja näitä asetuksia on helppo muokata myös julkaisun jälkeen.
 • Julkinen: video näkyy kavallasi ja hakutuloksissa.
 • Piilotettu: Videota voivat katsella vain sen linkin tietävät, Se ei näy kanavallasi eikä hakutuloksissa. Et voi teknisesti estää sitä, että joku muu jakaa linkin ulkopuolisille. 
 • Yksityinen: Video näytetään vain sinulle ja valitsemillesi käyttäjille. Video ei näy kanavallasi, hakutuloksissa eikä muille käyttäjille.
Joillakin opettajilla on opiskelijoiden kanssa sopimus, että kurssilla tehdyt videot jaetaan yhteistunnuksilla yhteiselle kanavalla, mutta piilotettuna ja opettaja poistaa ne kurssin jälkeen, ellei opiskelija halua jakaa tuotoksiaan julkisesti ja pysyvästi.

PhotoGrid


Kuvakollaasisovellus PhotoGridiä (Android, iOS) on tullut käytettyä useamman kerran. Kuvien muokkaamisen lisäksi sillä voi tehdä pieniä videotarinoita. Tässä vuoden takaa kotipihani heinäkuun kukkijat. On muuten kätevää, että harrastus on sellainen, mitä pystyy ja on kivakin kuvata. Uuden sovelluksen harjoittelu on näin mukavampaa ja tulee samalla tallennettua itselle tärkeitä asioita.
Shadow Puppet Edu


Seuraava video on tehty iOS-sovelluksella, mitä joku jossain kovasti kehui. Siitä on jo aikaa, mutta latasin sen silloin itselleni, ettei pääisisi unohtumaan. Tässä tutkielma kotipihan erilaisista pinnoista :)
Kuvituskuva kolmen Sparkilla tekemäni videon aloitusruudusta.

Adobe Voice (nyk. Adobe Expressin video)


Adobe Voiceen eli nykyiseen Adobe Expressin videotyökaluun (iOS) ihastuin kerrasta viime keväänä ja tein sillä saman tien kolme erilaista tarinaa. Niitä en upota tähän, vaan näet ne maaliskuisesta Innostavaa ja helppoa tarinointia AdobeVoicella -bloggauksestani.

Video-sovellus on muuttanut nimeään jo muutamankin kerran ja tunnettiin välillä Adobe Sparkina ja on nykyisin se on yksi Adobe Expressin työkaluista. Sillä voi luoda videon ohella grafiikoita eli erilaisia kuvia sekä verkkojulkaisuja. Sillä olen tehnyt päivittyvät Adobe Express-ohjeet, mistä löydät myös runsaasti esimerkkejä. Android-sovelluksella voi tehdä muita sisältöjä, mutta ei videoita. Kaikki sovellukset toimivat pc-koneen selaimella.


Adobe Slate (nyk. Adobe Expressin verkkosivu/-julkaisu)


Myös tämä Adoben sovellus ihastuttu välittömästi. Slatella, joka nykyisin on osa Expressiä (AndroidiOS) saa hienoa jälkeä ja tuotokseen on luontevaa yhdistää tekstiä ja kuvia, mutta tuotos ei ole bloggauksen otsikon mukaisesti kirjaimellisesti videotarina, vaan hieman erilainen kooste. Käyttöohjeita ei tarvita, vaan eteenpäin pääsee kokeilemalla ja muiden tuotoksista mallia katsomalla.

Opettelin käyttämään palvelua kokoamalla erilaisia ruokaan liittyviä kuvia mobiililaitteiltani ja tällainen tuotos syntyi: ei kovin viimeistelty, mutta avaa hyvin työkalun mahdollisuuksia. Näiden Adoben  työkalujen suurin (ainoa?) puute oli, että ne olivat alunperin saatavilla vain iOS-ympäristöön. Myöhemmin ne tulivat saataville myös Androidiin ja toimivat hyvin myös pc-koneen selaimella. Esimerkkinä tällä työkalulla tehdyt päivittyvät Adobe Express-ohjeet

Kuvituskuva: lautasellinen täytettyjä ruisnappeja ja päällä teksti RUOKAKUVIA.Jing (nykyisin TechSmith Capture)


Valokuva modernin brittikoulun julkisivusta.
Ruudunkaappauskuva Jingistä.
Katso esimerkki oheisesta
blogi-linkistä.
Vuoden 2012 BETT-messujen jälkeen moni osallistuja innostui kokeilemaan Jing-palvelua, minä muiden mukana. Se on koneelle ladattava sovellus (lue lisää ja lataa), minkä avulla voi tehdä ruudunkaappausvideoita omalla näytöllä näkyvästä sisällöstä. Messuilla näimme hienon esimerkin siitä, miten kielenopettaja tämän avulla tarkastaa oppijoiden kirjoitelmia: opettaja lukee tekstiä ja tekee alleviivauksia, mutta ei juurikaan korjaa virheitä tekstiin, vaan kertoo niistä oppijalle ääneen. Tekeminen onnistuu muutamalla klikkauksella ja oppija saa henkilökohtaisen videopalautteen linkkinä.

Itse tein osan BETT-messumatkan raportoinnista tällä välineellä. Löydät ne tästä blogista otsikolla
Kouluvierailulla Kentissä: Nuori valitsee elämän, ei ammattia!


14.9.2015

NETforum herätti ajatuksia

NETforum järjestettiin Helsingin Wanhassa satamassa
Lähdin NETforum-tapahtumaan lauantaiksi melko ex tempore voitettuani Opeblogin kyselystä pääsylipun. Valitsin ohjelmaan seminaariesityksiä ja sovin muutaman tapaamisen.


Creative learning

Anne Bamfordin esitys teemalla Creative learning and well-being oli erinomainen. Twitteriin poimin enemmänkin yksityiskohtia hänen esityksestään, tässä niistä yksi esimerkki: Sadan vuoden takaisessa opettajan arviointilomakkeessa oppiaineet ovat entisellään (äidinkieli, matematiikka, biologia,..), mutta läksyissä (lypsäminen, munien keruu,..) ei ole juuri mitään samaa kuin nykyisin. Koulun ulkopuolinen maailma on siis muuttunut, mutta koulu pysynyt ennallaan. Ehkä kärjistettyä, mutta antaa ajattelemisen aihetta.

Alla toinen lainaus Bamfordin esityksestä. Se saa pohtimaan, miksi toimitaan eri tavalla kuin mitä oppijat ja opettajat parhaaksi kokevat? Miten itse täydennyskouluttajana voisin useammin viedä osallistujat luokkahuoneen ulkopuolelle? Ehkä tässä osaltaan on Mobiilikesäkoulun viehätys!

Kuva on lainaus Anne Bamfordin esityksestä


Kuva on lainaus Anne Bamfordin esityksestä
Bamford nosti esiin myös kuvan faktan: freelancereiden ja yksinyrittäjien määrä tulee kasvamaan valtavasti lähivuosina. Viimeksi aiemmin viikolla selvittelin kahden yrityksen sekä kolmen valtion viraston kanssa heidän tulkintaa roolistani freelancerina. Freelancerhan sinänsä on vain "vapaa taiteilija", mutta hämmentävää on se, että jälleen kerran törmäsin siihen, että on kysymyksiä, joihin kukaan viranomainen ei osaa vastata. He neuvovat mielellään käytännöistä yleisellä tasolla, mutta tarkkaa tulkintaa juuri minun tilanteesta ei ole mahdollista saada kuin jälkikäteen jonkun yksittäisen viranomaisen päätöksenä. Kaikki nämä viranomaiset totesivat, että lainsäädäntö ja heidän osaamisensa lähtee perinteisestä ajatuksesta, että on vain työnantajia ja työntekijöitä. Muutospaineita on siis muillakin kuin oppilaitoksilla!

Bamford lopetti esityksensä kertomalla biologian opetuksesta, missä teemana oli sydän. Opetuksessa sitä tutkittiin monipuolisesti ja käytössä oli sydämen muovimalli, virtuaalimalli ja lopuksi korillinen aitoja oikeita lampaan sydämiä. Kun lapsilta lopuksi kysytiin, mikä näistä parhaiten edisti oppimista, oli jokaisen vastaus, että virtuaalisydän, sillä se oli luonnollisin. Että tällaisten lasten kanssa te teette töitä!


Älä keskity liikaa

Kuva on lainaus Pearl Arredondon esityksestä
Pearl Arredondo muistutti meitä omista sokeista pisteistämme näyttämällä Daniel Simonsin and Christopher Chabrisin reilun minuutin videon. Se sai miettimään omia sokeita pisteitä: kun oikein kovasti keskityn johonkin tärkeään, mitä minulta jää huomaamatta?

Arrendo kertoi myös, miten vuorovaikutuksen haasteita on ratkaistu Yhdysvalloissa koululaisten espanjankielisten vanhempien kanssa. Koska hyviä käännöskoneita on tarjolla, tekniikkaa myös hyödynnetään ja vanhemmille on järjestetty kuuden tunnin koulutuksia aiheesta. Olisikohan tässä ideaa Suomeenkin erityisesti tämän hetken pakolaistilanteeseen? Ulkomaisia esityksiä kuunnellessa aina ajoittain törmää käytöntöön, että vanhempainiltoihin tullaan oppimaan. Niissä vähän koulutetut vanhemmat ja jopa isovanhemmat oppivat tietoyhteiskuntavalmiuksia.


Kohti koodausta


Linda Mannilan esitys avasi hienosti koodauksen teemaa, vaikka tulin paikalle myöhässä ja esityskin oli yllätyksekseni på svenska. Esimerkiksi algoritmejä hän havainnollisti teen keittämisellä - sillä millaisia vaiheita ja sääntöjä prosessi vaatii. Lähtökohta on, että keitätään vettä, laitetaan kuppiin teepussi ja kaadetaan vesi päälle. Tämän voi jakaa  moneen pienempään osaan, mistä koko prosessi koostuu. Näin ohjelmoinnillisen ajattelun vaiheet vähän avautuivat maallikollekin.

Mannila puhui myös siitä, miten koodaus ihan jo alaluokilla voidaan liittää eri oppiaineisiin eli että sen ei tarvitsisi olla vain osa matematiikan opetusta. Hyviä sivustoja aiheeta ovat mm.
 • Koodaustunti, tunnin tutustuminen teemaan
 • Koodiaapinen, suunnattu peruskoulun opettajille. Sivuston kautta voit ilmoittautua 10.10. alkavalle ilmaiselle MOOC-verkkokurssille.
 • Majava-kilpailu, alakoulusta toiselle asteelle


Tapahtuma Twitterissä

Vimeisen yhdeksän päivän aikana #NETforum-hastagia käytti 260 tviittaajaa kaikkiaan 1229 kertaa. Näistä tviittaajista peräti 75 % on naisia. Tapahtuma saavutti Twitterissä yli 290 000 tviittaajan yleisön. Suosituimmat uudelleenlähetetyt tviitit olivat seuraavat:


Followthehashtag-palvelu kertoo myös, että useimmiten suosikiksi puolestaan merkattiin seuraava tviitti:

11.9.2015

OnEdua maailmalle viemässä

Kuopiolainen Mobie Oy on kehittänyt WordPressin päälle rakennetun sähköisen oppimisympäristön, johon kuuluu myös helppo ja kätevä Zine sähköisten julkaisujen tekemiseen. Olen vuoden verran kouluttanut järjestelmää sekä yrityksille että oppilaitoksille. Toukokuussa Mobie uutisoi verkkosivuillaan, että Skandinaviassa ja Baltiassa toimiva Empower Group on valinnut koulutus- ja perehdytysjärjestelmäkseen OnEdu HR:n, joka nimettiin eSmartiksi. Keskeisiä valintaperusteita oli sen toiminta offline, sillä asentajat työskentelevät usein hyvien nettiyhteyksien ulottumattomissa. Myös Zinellä nähdään paljon mahdollisuuksia niin sisäisesti kuin etenkin asiakasviestinnän työkaluna.

Aloitin Empowerin suomalaisten toimijoiden kouluttamisen kesäkuussa ja nyt heillä alkaa olla kymmenkunta kurssia valmiina. Turvallisuuskursseihin panostetaan vahvasti, mutta myös esimerkiksi yleiset perehdytysasiat on kätevää viedä verkkokurssiksi. Näin myös HR-osasto ja esimies näkevät tarvittaessa, onko materiaali käyty läpi tai kurssi suoritettu. Osa kursseista on maakohtaisia, osa käännetään yrityksen eri kielille.

Olin viime viikolla Göteborgissa ja Tukholmassa kouluttamassa Empowerin sikäläisiä työntekijöitä ja pian on suuntana myös Tallinna. Tämä oli ensimmäinen oikea työkeikkani ulkomaille. Toki useilla konferenssimatkoilla olen ollut, mutta tuolloin voi omista esityksistä ja ammatillisesta mielenkiinnosta huolimatta sometella kaikkea kivaa työhön liittyvää - silloin kun netti toimii. Nyt oli tiukka aikataulu ja tein oikeasti läppärillä töitä niin hotellissa, lentokentällä ja koneessa. Mobien omilla laitteilla jopa sähköinen oppimisympäristö toimisi offline-versiona, missä ja milloin vain. Zine toimii offline kaikilla laitteilla, jos vain julkaisun tekijä niin haluaa.

Ennen matkaa tein blogiini In English -nimisen sivun, mistä löytyvät mm. ensimmäiset OnEdu-ohjeet englanniksi ja avaintermit ruotsiksi ja pian viroksikin. Kannattaa vinkata myös kollegoille, joilla suomi ei ole ykköskieli. Suomenkieliset ohjeeni löydät blogini OnEdu ja Mobie Zine -sivulta. Molemmille sivuille on linkattu esimerkkejä avoimista Zine-julkaisuista. Ohjediojen jakamiseen SlideShare on kätevä työkalu, sillä päivittämällä aina uudet vanhojen päälle, voin varmistaa, että vanhentuneet ohjeet eivät jää nettiin seikkailemaan ja hämmentämään käyttäjiä.

Ensimmäistä kertaa olen nyt yrityspuolella toimiessani törmännyt siihen, että palomuuriasetukset tms. ovat niin tiukat, että tämä blogini (Blogger) ei avaudu yrityksen koneilla. Ratkaisuksi olen ehdottanut, että kokoan OnEdu-ohjeet Zine-julkaisuksi. Siellä saa kätevästi kerrottua avainkohdat ihan tekstinä ja upotettuja ohjediojen lisäksi vaikka ohjevideoita. Minä kouluttajana voisin tehdä pohjan ja kunkin organisaation OnEdu-vastaava voisi sitä tarvittaessa vuosien myötä päivittää. Kaikissa organisaatioiden yhteisissä oppimisympäristöissä on tiettyjä kohtia, mitkä on hyvä sopia yhdessä ja mitkä on jotenkin tiedotettava muille: Miten kurssit nimetään? Miten kuvat kategorisoidaan? Kuka on yhteyshenkilö ylläpitäjän suuntaan? Keneltä voi kysyä lisätietoja?

Tätä ideaa veivatessani keksin, että Zinehän olisi myös kätevä paikka koota oppilaitoksissa kyseisenä vuotta opittu yhteen. Siis opettajien oppima :) Zinessä voisi olla artikkeli kustakin veso- tai muusta koulutuspäivästä materiaaleineen ja työskentelyineen. Sinne voisivat oppilaitoksen ulkopuolisissa koulutuksissa ja konferensseissa käyneet kirjoittaa oppimastaan oman artikkelin. Jatkuvasti päivittyviä julkaisuja ei kannata tarjoata offline-versiona, jotta kaikilla on aina käytettävissä uusin versio. Napatkaa joku ideasta kiinni!

Tässä vielä lopuksi muutama reissukuva.Göteborgiin saavuin illalla. Kuvasin kauniin vanhan rautatieseman iltakävelyllä. Samalla löysin mukavan ranskalaisen ravintolan,
jossa oli lämmitetty terassi. Tarkeni alkusyksyn sateisesta säästä huolimatta. Majoituin kauniissa 1800-luvulta peräisin olevassa Eggers-hotellissa aivan keskustassa. Hotelli on yksi Ruotsin vanhimpia yhä käytössä olevia hotelleja. Vieraita rakennuksessa on palveltu jo yli 150 vuoden ajan.
Göteborgin koulutuspäivän jälkeen minulla oli vajaa tunti ennen lähtöä lentokentälle ja kohti Tukholmaa. Olin edellisenä iltana sattumalta kävellyt jo suljetun Desigualin liikkeen ohi, joten suuntasin siis sinne ja ehdin vielä leivoskahvillekin.
Kiitos vaan BETT-messumatka-kavereilleni minun tutustuttamisesta Desigualiin. Nyt aina etsin niitä ulkomailta.

Tukholmassa majoituin aivan Globenin vieressä. Tosin aamulla löysin toisenkin lähes samanlaisen pallukan ja selvisi että tämä ylemmän kuvan pallukka onkin konserttikäyttöön rakennettu Tele2 Arena ja itse Globen siinä - ei ihan kivenheiton, mutta ehkä Ruuskasen keihäänheiton päässä.


Och här är Globen som alla finlandare minner från 1985 när vi vann vårt forsta världsmästerskapet i ishockey: "Den glider in i mål igen!"Tukholman työpäivän jälkeen ehdin kierrellä kävellä tunnin vanhan kaupungin alueella. Tein vähän ostoksia ja söin herkullisen pihvin illalliseksi kuvan torilla.

Kauniita ikkunoita läheltä kuninkaanlinnaa.Vanhan ja uuden kaupungin rajalla, ilta-auringon paisteessa.9.9.2015

Animaatio OnEdu-kurssin rakenteesta

Vierailin tammikuussa Lontoon BETT-messujen yhteydessä Flitch Green Academy -alakoulussa (ks. bloggaus 26.1.2015). Siellä kuulimme, että koululla on sovittu viidestä iPad-sovelluksesta, mitkä kaikki hallitsevat ja minkä hyödyntämistä on yhdessä ja vuosiluokittain suunniteltu, vaikeutta vähitellen lisäten. I can animate on yksi näistä viidestä ja jo tuolloin sen latasin.

Viime viikolla koulutin suomalaisen OnEdu-oppimisympäristön käyttöä englanniksi ruotsalaisille. Kun Onedulla lähtee kursseja rakentamaan, on tärkeää paitsi suunnitella kurssin rakenne, myös tuntea oppimisympäristön keskeiset käsitteet, jotka ovat kurssi, luku ja kappale. Kun näitä usealla kielellä toistelin, oivalsin, että tässä animaatio voisi auttaa asian havainnollistamisessa. Itse koen OnEdussa luontevimmaksi rakentaa ensin kurssin perusrungon ja vasta sen jälkeen tuoda sisältöä, mutta toki tätä voi tehdä hieman limittäin ja lomittainkin.

Animaatiosovellus on erittäin helppo käyttää. Itse kuvauksen tekee nopeasti, mutta suunnittelu vie aikaa, esimerkiksi tässä tapauksessa tekstien tulostaminen ja leikkaaminen. Kuvasin ensin 11 sekuntin tuotokseni. Sitten vein sen kuvakirjaston kautta iMovie-ohjelmaan, missä sain hidastettua tarinaa, lisättyä musiikin ja jaettua tuotoksen YouTubeen. Näitä ei sovelluksen ilmaisversiolla voi tehdä, mikä muutoinkin sallii vain kaksi animaatiota. Kolmen euron maksullinen sovellus on jo monipuolisempi ja sillä saisi myös parempaa laatua.


13.8.2015

Osaamisen näyttö verkkoympäristöistä

Alkaneen lukuvuoden aikana opiskelen työn ohella HAMK:ssa saadakseni opettajan pedagogisen pätevyyden ja samalla syventääkseni pedagogista osaamistani. Kasvatustieteilijänä ja vuosia itsekin monia koulutuksen teemoja kouluttaneena harkitsin monta vuotta osallistumista, mutta kaipuu johonkin pidempään opiskeluprosessiin ja osaamisen syventämiseen voitti. Lähipiiristä olen myös jonkun kerran nähnyt, miten kovasti pätevyyttä arvostetaan ja sen puute voi sulkea mielenkiintoisia ovia.

Olen mukana ammatillisten opettajien digiryhmässä, joskin uskon jatkossakin pysyväni täydennyskoulutuksen puolella. Ryhmässä on ammatillisen koulutuksen opettajien lisäksi yrityselämän kouluttajia, pari täydennyskouluttajaa, useampikin uutta tietä etsivä ja monta muuta. Ensimmäiset päivät paljastivat, että porukalla on valtavasti kokemusta ja osaamista, mutta se on niin erilaista, että mielenkiintoisia keskusteluita syntyy taatusti!

Opiskeluryhmämme hyödyntää monia somen välineitä, mutta oppimisen reflektointia teen vain ryhmän jäsenille näkyvässä blogissa. Joitain makupaloja kirjoitan vuoden varrelta myös tähän julkiseen blogiini. Ensi kesäkuussa julkaistaan e-julkaisu, mihin kootaan mm. ryhmämme kouluttajien ja meidän opiskelijoiden artikkeleita. Se on samalla toinen osa HAMK:in e-julkaisulle Oppimisen digiagentit (2014).

Jo ensimmäisten lähipäivien aikana olen oppinut monta termiä, joista olen toki kuullut, mutta alan jo vähän sisäistämään, mitä ne tarkalleen ottaen tarkoittavat. AHOT on "aiemmin tai opintojen aikana muualla hankitun osaamisen tunnistamista ja tunnustamista". AHOTointia olen nyt kokeillut molemmilla tavoilla eli yhden opintojakson sain hyväksiluettua aiempien opintojeni perusteella ja Verkkoympäristöt-jaksoon kuuluvan osaamisen olen puolestaan hankkinut työelämässä. Tänään tein siitä osaamisen näytön kautta ja käytin mm. alle upottamaani diasarjaa. Mukana olivat toki myös virtuaalilasit, Facebook-kirja, josta pian bloggaan sekä Vapaa vappuna -pinssi ja Someaakkosten 3D-printattu posterikoru.

Hauskaa olla välillä oppijan roolissa!10.8.2015

Pahviset virtuaalilasit

Pahviset virtuaalilasit toimivat älypuhelimen kanssa
Tämä bloggaus on kirjoitettu noin vuorokausi pahvisten virtuaalilasin ostamisen jälkeen, joten kerron ensikokemuksista. Lasit ostin Clas Ohlsonilta tarjouksesta kuuden euron hintaan (norm. 9 €). Sen jälkeen olen mm. tutkinut Tokiota, hypännyt base jumpin ja tuhonnut aivoista haitallisia neuroneja.

Lisätty todellisuus (ks. diasarjani ja bloggaus Mobiilikesäkoulusta 2014) on minulle ennestään tuttua. Sisältöä olen tehnyt Aurasmalla ja hyödyntänyt useiden sovellusten valmista sisältöä. Aurasman tuotokset ovat keskeinen osa mobiilirataa (ks, esim. ITK2014-posteri), mitä olen erilaisissa opettajien täydennyskoulutuksissa parisenkymmentä kertaa vetänyt. Yhdeksi rastipisteeksi aion lisätä jotain virtuaalilaseilla tehtävää. Tuorein tuotokseni lisättyyn todellisuuteen liittyen on Auli Nikkasen kanssa tekemäni huhtikuinen Some-aakkoset ITK-posteri.

Tammikuussa Lontoon BETT-messuilla pääsin ensi kertaa kokeilemaan virtuaalilaseja. Tarjolla oli demo, missä lensin helikopterilla New Yorkissa. Nyt ostin halvat pahvilasit, mutta idea on sama, eli oma kännykkä liitetään laseihin ja sisältö tulee mobiilisovelluksista tai YouTubesta. Ensimmäiseen ongelmaan törmäsin heti sovellusten lataamisessa: nämä sovellukset vievät puhelimesta todella paljon tilaa.

Aloitin hiljattain 360-kameran hankkineen Jukka Sormusen videoista, YouTubesta löytyy paljon muitakin sovelluksia, niitä voi etsiä helposti myös Cardboard-sovelluksen avulla. Sitten tutkin Google Playn sovelluksia hakusanalla Google Cardboard. Monesta sovelluksesta totesin ensin, että onpa vähän tylsä demo, mutta kokeiltuani uudelleen, satuin näkemään ohjekyltin. Myös verkosta etsin ohjeita ja usein sovellukset paljastuivat ensivaikutelmaa monipuolisemmiksi.

Mm. seuraavia sovelluksia tuli kokeiltua:
 • Vuoristorata on käytetty demo tällaisissa sovelluksissa. Vauhdin lisäksi se demoaa sitä, että istuminen voi olla hyvä juttu, sillä tasapainoaisti on helposti huijattavissa. Moni taatusti saa myös pään pyörälle ja huonon olon.
 • Rauhallisia demoja olivat mm. Tokyo VR Cardboard, minkä kautta sai katsella eri paikkoja Tokiosta sekä Sea World VR, missä hiljakseen lilluttiin vedessä. Jurassic VR tarjosi liiankin rauhallisen patikkaretken muutaman dinosauruksen touhutessa ympärillä. Jurassic Park -elokuvien meno ja melske oli tunnelmasta kaukana. Monissa sovelluksissa sai katseella ohjata, mihin suuntaan halusi liikkua, toisissa reitti oli ennalta määrätty ja katseella ohjattiin muuta toimintaa. Demotyylisistä sovelluksista minua tietenkin entisenä kiipeilijänä innosti The North Face: Climb -sovellus. Hurjinta oli juoksu kohti base jump -hyppyä. 
 • Muutama sovellus jäi ihan arvoitukseksi. Egypt Chamber Cardboard vaikuttaa hienolta seikkailupeliltä, mutta en vielä keksinyt, miten saan löytämäni vihjeet otettua talteen, niin että löydän reitin ulos hautakammiosta. DebrisDefrag for Cardboard puolestaa vain lennätteli asteroideja ympärilläni. YouTube-videosta näin, miten niitä voi tuhota lasien mukana tulleella magneetilla, mutta sen liikuttelulla ei käyttämässäni puhelimessa ollut mitään vaikutusta.
 • Titans of Space for Cardboard havainnollistaa aurinkokuntamme planeettojen kokoeroja, mutta ensi-ihmettelyn jälkeen se on niiiiin hidas ja rauhallinen. Jossain vaiheessa löysin valikon ja valitsin selostuksen, mikä teki sovelluksesta jo mielenkiintoisemman. Tosin siitä sai ilmaiseksi vain pienen näytteen. 
Parissa illassa sain tällä erää demoista kyllikseni, mutta YouTuben tarjontaan täytyy vielä palata paremmalla ajalla. Vaikken juuri tietokonepelejä pelaa, paras löytö ja se mikä vähän muitakin perheenjäseniä innosti, oli InMind VR -peli, missä katseella tuhotaan haitalliset neuronit. Siinä pää pyörii väkkäränä ympäriinsä ja kuulokkeet parantavat virtuaalitodellisuuden kokemusta. Peli antaa hyvää esimakua siitä, mitä tulevat vuodet tuovat tullessaan. Alla olevasta videosta näet, miltä sen pelaaminen näyttää.Haasteina sen ohella, että keksin, mitä sovelluksilla voi itse tehdä, oli näkeminen. En tiedä, olisivatko silmälasit auttaneet, mutta pahvikehikon sisään ne eivät mahtuneet. Vahvojen silmälasien käyttäjänä oli monissa sovelluksissa vaikea nähdä tarkasti ja toisinaan kohteet näki tuplana. Ongelmat vaihtelivat jonkin verran sovelluksesta toiseen. Toisissa pärjäsin hyvin, toisissa olin näön vuoksi ongelmissa. Voisi olettaa, että tämä on lähinnä näiden edullisten pahvilasien ongelma.

Illalla pähkäilin, että "tää staattinen telkkari on jotenkin niin rauhallinen" ja irvailin pojalleni, että "vieläkö sä pelaat noita vanhanaikaisia pelejä hiirellä ja näppiksellä?" Virtuaalilasit ja 360-elokuvat tuntuvat tämän pikaisen tutustumisen pohjalta olevan vielä pitkälti demovaiheessa ja nyt tutkitaankin vasta, mitä kivaa ja mitä hyödyllistä niillä voisi tehdä. Tätä työtä suomalaisessa oppilaitosmaailmassa tekee lähivuosina mm. uusi OPH-hanke (Twitterissä @fineduvr), josta Aki Puustinen bloggauksessaan kertoo. Tekijöiden aiemman työn ja innostuksen perustella voi olettaa, että jotain huikeaa on tulossa. Niin innolla he jo läpi heinäkuunkin verkkoon sisältöä toivat. Liity Virtuaalitodellisuus oppimisessa Facebook-ryhmään ja pysy kuulolla!