25.5.2018

Vaihtoehtoja Padletille - esittelyssä Tozzl, Lino ja Infolio

Padletille ei löydy korvaajaa.
Kuvassa muunnelmia
appsin kuvakkeesta.
Huhtikuusta alkaen suosittuun Padletiin (ohjediat, joiden linkki  päivitetty 21.3.20 & esimerkkejä) on voinut luoda maksutta vain kolme uutta seinää. Vanhat käyttäjät saavat kolme aiemmin luotujen lisäksi. Näitä aiempia seiniä voi poistaa, jolloin tilalle saa vastaavan määrän uusia.

Monet opettajat ja kouluttajat kaipaavat tilalle uutta vastaavaa, mutta maksutonta sovellusta. Sellaista ei taida olla, mutta esittelen alla muutaman vaihtoehdon, joilla voi osan Padletin ominaisuuksista korvata. Padlet on niin erinomainen ja kehittynyt vuosien varrella yhä paremmaksi, ettei ole lainkaan huono vaihtoehto jatkaa sen käyttöä maksullisena versiona.

Padletista on tarjolla koululisenssi (1499 $ eli noin 1280 €). Yksittäinen opettaja voi hankkia Padletin hintaan 99 $/vuosi (noin 85 €). Se voi tuntua suurelta summalta ainakin, jos sen joutuu itse maksamaan. Isompi este lienee periaate, ettei halua itse ostaa työkalujaan. Tällöin tulee sijoittaneeksi työhönsä rahan sijaan aikaa ja vaivaa. 85 eurolla ei montaakaan Padletin korvaajaa testaa ja opettele, jos yhtään laskee omalle työlleen hintaa.

Etsin Padletin korvaajia Googlen ja ulkomaalaisten bloggaajien ohella AlternativeTo ja Top Tools for Learning -sivuilta, mutta silti kaksi alla esitellyistä kolmesta sovelluksista on vanhoja tuttavuuksia. Mitään uusia hyviä sovelluksia en Padletin tilalle ole vielä löytänyt. Sovelluksen peruskäytön tulisi olla maksutonta ja toivoisin, ettei osallistujilta edellytettäisi kirjautumista tai mobiilisovelluksen lataamista. Korvaavia työkaluja löytyy paremmin, jos hyväksyy sen, että Padletin moninaisuutta ei voi korvata yhdellä työkalulla.

  • Yhteisölliseen tuottamiseen esimerkiksi kirjoittamalla sopivat niin Google Driven kuin OneDriven tiedostot sekä yksinkertaisempi ja kirjautumatta toimiva kirjoitusalusta (kokeile tästä). 
  • Kun halutaan koota linkkejä ja kuvia, tai tekstiä muuten kuin vain ranskalaisin viivoin listattuna, löytyy verkosta runsaasti valkotaulu- ja muistitaulusovelluksia. Tosin silloin ei useinkaan kuvan tai linkin oheen saa selittävää tekstiä eikä myöskään viestien kommentointi tai arviointi ole mukana. Myöskään sisällön järjestämisessä käteviä Padletin erilaisia formaatteja, en ole muualta löytänyt. 
  • Pysyvän ryhmän pidempiaikaiseen viestintään sopivat sähköisten oppimisympäristöjen ohella esim. blogit ja Trello, mutta niissä usein menetetään Padletin helppous ja usein myös kirjautumattomuuden edut. Ne on tarkoitettu pidempiaikaiseen työskentelyyn, mutta turhan raskaita luoda vain yksittäistä opetustilannetta varten.
  • Keskusteluun ja kommentointiin on voinut tähän asti käyttää Todaysmeetiä, mutta sekin sovellus lakkautetaan kesällä. (Ks. huhtikuun bloggaukseni: 10 suosittua sovellusta muuttuu tai lakkautetaan). Osassa valkotaulusovelluksia on chat mukana.


Tozzl - digitaalinen muistitaulu



Kommentti 21.3.20: Tozzl-palvelu on poistunut. 

Tozzlia käytän silloin tällöin, pääosin yksittäisen workshopin tai luennon ympäristönä. Se on helppo käyttää ja sinne voin tuoda seitsemänlaista sisältöä (teksti, chat, lista, kuva, tiedosto, linkki, YouTube, Twitter-syöte). Ne näkyvät kaikille Tozzl-taulun linkin tietäville ja osallistujat voivat lisätä sisältöä chattiin tai Twitterin kautta.

Muu sisällöntuotanto on vain opettajan oikeus, joten Tozzl korvaa varsin hyvin opettajajohtoisen Padletin käytön. Tozzlin ei voi eikä tarvitse kirjautua ja sen luvataan pysyvän maksuttomana. Kun luot oman Tozzlin, määrittelet salasanat editointia ja myöhempää poistamista varten. Salasana on Tozzl-taulukohtainen, joten opettaja voisi jakaa sen koko ryhmälle, jolloin kaikki voivat olla sisällöntuottajia. Vaihtoehtoisesti pienryhmät voisivat tehdä omat Tozzlinsa.

Lino -muistitaulu


Linoon kirjauduin jo 2014 ja ehdin sitä vähän käyttää, mutta sitten se jäi sivuun paremman Padletin tieltä. Lino muistuttaa Padlettia, mutta on paljon yksinkertaisempi ja sopii lähinnä siihen, että osallistujat tuottavat sisältöä yhteiselle muistitaululle.

Lino toimii kaikilla laitteilla selaimella ja vain opettajan tarvitsee kirjautua. Kirjautumatta voi tuoda tekstiä ja linkkejä, kirjautuneena myös liitteitä. Linon voi määritellä yksityiseksi tai julkiseksi niin että muut voivat vain katsoa tai myös muokata.
  • Julkinen testiseinäni (linkki vaihdettu 8/2021): Klikkaa oikeasta yläkulmasta muistilappua, kuva- tai videokuvaketta ja lisää sisältö. Jos et näe muistilappuja, kokeile toista selainta. Suosituksena on Firefox, Safari tai Chrome. Raahaa sen jälkeen muistilappu haluamaasi kohtaan. Huomaa, että Lino-taulun alue on laajempi, kuin mitä näytölläsi näkyy.


Infolio kirjautuneille käyttäjille


Infolio-tiloja (spaces) voi tehdä maksutta 20, joten edessä on pian sama ongelma kuin maksuttomalla Padletilla. Infolio toimii selaimella (pc, Android) ja iOS-sovelluksella, tosin sitä en keksinyt, miten saan jaettua tekemäni tilan anonyymille iPadin käyttäjälle. Infolio edellyttää kirjautumista kaikilta, jotka haluavat tehdä muuta kuin vain katsoa ja chattailla. 

Kirjautuneiden käyttäjien kanssa Infolio vaikuttaa ihan toimivalta sovellukselta, mutta yhdenkään ryhmän kanssa en sitä ole testannut. Tuo kirjautuminen ja pakollinen sovellus ovat omaan käyttööni melko isoja rajoitteita tällaiseen palveluun. Tämä onkin ilmeisesti suunniteltu pysyvämmille tiimeille. Tällöin osa hyötyy esimerkiksi siitä, että voi tehdä tehtävälistoja, joissa on vastuuhenkilön nimi ja dead line.
  • Testaillaan tässä. Tämä on editointilinkki. Infolion linkkien avautuminen kestää hetken. Huomaa, että Infolio-tilan alue on laajempi, kuin mitä näytölläsi näkyy.

16.5.2018

Opintori - jokapäiväinen digipedamme

Oulun yliopistolla järjestetään torstaina 17.5. klo 8.30-16 OpinTori-tapahtuma teemalla jokapäiväinen digipedamme. Tutustu ohjelmaan ja tule mukaan! 30 ensimmäiselle jaossa ämpäri, jossa pedagogista tukea!

Somessa tunnuksina ovat #opintori ja #korkeakoulupeda. Itse olen mukana kolmessa alla mainitussa osuudessa. Toin niiden materiaaleja tähän vielä tahtuman jälkeen.

Opetusteknologian trendit, haasteet ja teknologiat korkea-asteen opetuksessa 



Opetusteknologian trendit, haasteet ja teknologiat korkea asteen opetuksessa 17.5.18 from Matleena Laakso


Alle upotettuun AnswerGardeniin pääset myös tästä linkistä. Voit edelleen täydentää kuvaa. Oman AnswerGardenin luot helposti ja kirjautumatta osoitteessa answergarden.ch. Kirjoita otsikko, tee halutessasi muut valinnat ja valitse Create.


Kiitos Kopelle alla olevasta tviitistä ja sen videosta! Siinä näkyvä X-breikki on Liikkuvan koulun kehittämä idea. Muokattavan diapohjan löydät mm. tästä bloggauksesta. Koontia tapahtuman tviiteistä näet Followthehashtagin tältä sivulta.


Digipedademoja - tule oppimaan hyödyllisiä työvälineitä 


ThingLinkin interaktiiviset kuvat
  • Thinglinkillä voi luoda interaktiivisia kuvia, joihin upotat sisällöiksi tekstiä, mediaa tai linkkejä. Maksullisella versiolla voi lisätä sisältöjä myös videoihin (myös 360). Kuvia voi luoda selaimella tai mobiililaitteiden sovelluksella (Android, iOS), mutta niiden katsomiseen ei tarvita erillistä sovellusta tai kirjautumista.
  • Thinglink - tee itse interaktiivisia kuvia -diasarja (linkki päivitetty 16.2.20)
  • Uuden teknologian harjoittelusta hauskaa tekee se, jos sen voi yhdistää harrastuksiinsa. Tässä Thinglink-kuva perennapenkistäni (linkki päivitetty 16.2.20).
  • www.thinglink.com 

Virtuaaliset luokkaretket Google Expeditions -sovelluksella
  • Expeditionsin verkkosivu, missä linkit mobiilisovelluksiin (Android, iOS). Android-laitteille tarvitset myös Googlen VR-palvelut -sovelluksen. Jos haluat käyttää pahvisia tai muovisia VR-laseja, lataa sovellukset puhelimeesi. Muutoin voit käyttää myös tablettia. 
  • Sovelluksen avulla opettaja voi viedä ryhmän luokkaretkelle yli 200 kohteeseen. Tarvitaan vain ilmaiset sovellukset, mahdolliset VR-lasit (pahvisia saa alle kympillä) ja reititin vertaisverkon luomiseen.
  • Virtuaalilasien diasarjassa on muutama dia sovelluksesta (ks. myös Google Expeditions -bloggauslisätty 16.2.20).

Lisätyn todellisuuden HP Reveal (ent. Aurasma)
  • Lisätyn todellisuuden sovellus, minkä avulla voi luoda ja katsoa sisältöjä. Sisältöjä voi tehdä helposti ja nopeasti mobiilisovelluksella (Android, iOS) tai monipuolisemmin pc-koneen selaimella studiossa. Katsoaksesi Opintorin sisältöjä, tulee seurata kanavaa nimeltä Matleenan mobiilirata.
  • Lisätty todellisuus opetuksessa -diasarja (linkki päivitetty 16.2.20).
  • www.hpreveal.com



Hyvät ja huonot digipedauutiset 


  • Avoin kalamalja-keskustelu