21.5.2015

Luentoaktivointi

Tampereen teknillinen yliopisto järjesti yhteistyössä Tampereen eOppimisen klusterin kanssa perjantaina 22.5. avoimen koulutuksen, missä olin puhumassa opiskelijoiden aktivoinnista luennolla."BYOD-ope" Antti Karvonen kertoi Ylöjärven erinomaisesta hankkeesta, missä kaikki kaupungin viidesluokkalaiset ovat hyödyntäneet mobiililaitteitaan osana koulutyötä. Tapahtuman Twitter-tunnus: #eklusteri ja puhujat @matleenalaakso ja @KarvosAna.

Ennakko-ohjeet
  • Ota mukaan läppäri tai mobiililaite.
  • Kirjaudu Twitteriin ja lataa Twitter-sovellus mobiililaitteellesi tai käytä sitä läppärillä selaimen kautta. Diasarja: Twitter opetuksessa ja ammatillisen verkoistoitumisen välineenä
  • Lataa Notegraphy mobiililaitteellesi (iOS, Android), läppärillä se toimii selaimella. 
  • Myös QR-koodin lukijasta on iloa, esim. QR Reader tai QR Code Reader. Lumiasta sovellus löytyy suurennuslasikuvakkeesta ja sitten silmän kuvasta.

Tozzl on sähköinen seinä luentojen,
opintojaksojen ja seminaarien
käyttöön.
Koulutuksen Tozzl.com-seinä
  • Tozzl on digitaalinen muistiinpanotaulu, jonka löysin  Free Technology for Teachers -bloggauksesta tätä koulutusta valmistellessani. Olen vuosia käyttänyt todaysmeet.com-chattia. Tozzl on hieman monipuolisempi, mutta molemmat ovat erittäin helppoja eivätkä vaadi kirjautumista.
  • Tozzl-seinältä löytyvät linkit tähän bloggaukseen ja yhteismuistinpanoihin. Mukana on myös chat ja Twitter-syötteet. Muitakin ominaisuuksia olisi voinut valita mukaan.
  • Koska tämän koulutuksen oli tarkoitus esitellä erilaisia luentoaktivoinnin välineitä, kokeilimme useita päällekkäisiäkin palveluita. Käytännössä vuorovaikutus oli aktiivisinta Twitterissä, mutta paljon tapahtui myös Todaysmeetissä, jonka viestit ovat luettavissa kuukauden ajan. Osallistujat panostivat näissä chattailyyn ja Tozzl sekä yhteismuistiinpanot jäivät lähes hyödyntämättä. Luonnollisestikin silloin, kun kyse ei ole eri välineiden kokeilemista, yksi taustakanava riittää yhdelle luennolle.

Alla kuva Answergarden-palvelulla tehdystä sanapilvestä. Kysymyksenä oli, miten osallistujajoukko aktivoi luentojen osallistujia. Suurimmalla tekstillä ovat eniten vastauksia saaneet teemaat. "Teen kysymyksiä" oli mainittu 18 kertaa. Vastauksia oli kaikkiaan 128. Tässä linkki alkuperäiseen, joka ei enää ole muokattavissa.

Kuvassa AnswerGarden-seinälle lähetettyjä vastauksia kysymykseen, miten aktivoit luennon osallistujia.
About-kohdasta avautuu Google-haku jokaiseen mainittuun sanaan tai sanapariin.
Padlet-seinää kokeilimme pikaisesti koulutuksen loppupuolella ja sinne pyysin kirjoittamaan lupauksia siitä, mitä itselle uutta aktivointitapaa lupaa kokeilla. Jätän alkuperäisen seinän vielä muokattavaksi, mutta yhteenvetona kerrottakoon, että eniten mainintoja keräsi helppo ja pelillinen kyselytyökalu Kahoot, toiseksi suosituimmaksi nousi Twitter. Sekä Answergarden että Todaysmeet keräsivät molemmat lähes kymmenen mainintaa.
Nämä Notegraphy-tuotokset jaettiin Twitterissä.
Tekijöinä markka_ (vas) ja ElinaNarvanen (oik.).

Tapani mukaan minulla oli vähän liikaa asiaa pariin tuntiin, joten myös Notegraphyyn jäi aikaa kovin vähän. Sillä oli tarkoitus tehdä tiivistelmä tänään opitusta. Oikealla molemmat Twitteriin jaetut tuotokset. Katso halutessasi AdobeVoicella tekemäni 2 min. video Notegraphy opettajan työssä.


#eklusteri Twitterissä
  • Aktiivisinta luonnollisesti oli Twitterissä koulutuksen aikana, mutta jonkin verran viestiteltiin sekä etukäteen että jälkikäteen. Followthehashag.com -sivuston mukaan, sunnuntai-iltaan mennessä oli lähetetty 156 tviittiä tunnuksella #eklusteri. Tviittaajia oli kaikkiaan 44 ja heistä peräti 83 % naisia. 
  • 58 % tviiteistä oli itse kirjoitettuja, 31 % uudelleentviitattuja, 5 % vastauksia ja loput linkkejä tai kuvia. Potentiaalinen yleisö eli tviittaajien yhteenlaskettu seuraajamäärä (total audience) on 11 395.
  • Uudelleentviitatuimpia (4-6 kertaa, max. tviitti/henkilö) tviittejä olivat seuraavat:
  • Chat-kanavilla ja vähän ääneenkin pohdimme sitä, miten miten estää oppimistilanteessa keskittymisen herpaantuminen, kun tarjolla on monta kiinnostuksen kohdetta: Twitter/chat, opettaja, valkokangas jne? Aktiivitviittaajana minulla on tästä paljon omia kokemuksia ja se voisi olla uuden bloggauksen aihe. Kysymys kuitenkin kuuluu nyt, että onko tätä teemaa tutkittu? Onko tästä jossain perusteellisempaa tietoa kuin mutua? Se varmastikin on selvä, että sekä oma oppimistyyli että motivaatio aiheen opiskeluun vaikuttavat. Nuorista sanotaa, että he ovat taitavampia monikanavaisessa työskentelyssä, kun ovat siihen tottuneet. Jos tiedät aiheesta tutkimuksia tai muuten hyviä kirjoituksia, linkkaathan ne alle kommenttteihin, kiitos! 
  • Sen verran aktiivista ja innostunuttakin tviittaminen oli, että haastan eOppimisen klusterin jatkossakin hyödyntämään Twitteriä koulutuksissaan. Ilmoittakaa hashtag jo kutsussa ja muistuttakaa siitä tilaisuuden alussa. Ei se sen kummempaa vaadi.

Pysy ajan tasalla

  • Erilaisten koulutusten ja seminaarien ohella opetusalan väelle on tarjolla paljon ideoiden jakamista ja täydennyskouluttautumista verkossa. Suomalaiset perus- ja toisen asteen opettajat ovat hyvin löytäneet ammatilliset Facebook-ryhmät, samoin osa korkea-asteen opettajista. Opeverkostojen sivulle on koottu noin 130 erilaista FB-ryhmää sekä erinomaisia opetusalan blogeja. Niistä pääsee hyvin liikkeelle ja varmasti löytää polkuja eteenpäin. Tässä myös Twitter on suureksi avuksi. Otapa seuraavaksi seurantaan #eklusteri-tunnuksella tviittaavat pirkanmaalaiset!
  • Ylläpidän tässä blogissani sivua webinaareista. Sinne kokoan tvt:n opetuskäytön verkkoseminaareja ja niiden tallenteita. Vielä touko-kesäkuussakin on paljon tarjontaa.


Alla ensin tämän koulutuksen diat ja niiden alla huhtikuinen diasarjani TTY:n opettajien koulutuksesta, missä perehdyimme korkea-asteen opetusteknologioihin, trendeihin ja haasteisiin.






15.5.2015

iPadin ilmalento

Konferenssissa keikuttelin
huolettomasti iPadia, kun ei tarvinnut
pelätä sen 
tipahtamista.
Kuva: Auli Nikkanen
iPadini on kulkenut vuoden verran matkassa ilman kunnollista suojakoteloa. Pölyltä ja naarmuilta sitä on kassissa suojannut kangaspussi (vauvan tyynyliina). Alkuun kotelo jäi hankkimatta, kun harkitsin edellisen tabletin tavoin erillisen näppäimistön ostamista. Moni minulle kehui, että näytölle kirjoitamiseen tottuu. Niinpä päätin sitä kokeilla enkä lopulta useinkaan ole näppistä kaivannut. iPadilla pärjään hyvin sohvalla ja reissussa, pitkät tekstit kirjoitan joka tapauksessa kunnon tietokoneella.

Kävelinpä sitten huhtikuussa ITK-konferenssissa Ilona IT Oy:n ständin ohi ja pysähdyin juttelemaan Risto Korhosen kanssa. Hän katsoi iPadiani, laittoi sen Gripcase-suojakuoreen ja otti ainakin kahdeksan askelta taaksepäin. Sitten hän sanoi testaavansa tablettini liikerataominaisuutta ja samassa heitti sen minulle korkeassa kaaressa. Ilmeeni olisi kuulemma ollut valokuvan arvoinen ja tabletin piiiiiitkän ilmalennon aikana noussut hiki pysyi iholla kauan, mutta tabletti selvisi lennosta naarmuitta.

Näin sain suojakuoren lahjaksi. Ensivaikutelma Gripcasesta oli vähän iso ja kolho, mutta innostuin ajatuksesta kokeilla sitä. Itsellenikin yllätyksesi ihastuin siihen lähes samantien. Enää ei tarvinnut joka välissä tunkea tablettia käsilaukkuun, kun siirryin esitystilasta toiseen. Sitä oli helppo ja turvallista kantaa kahvasta ja näin se oli koko ajan käytettävissä kuvaamiseen ja konferenssiohjelman tutkimiseen.

Illemmalla useasta käsityöharrastajasta koostuva pöytäseuruemme innostu ideoimaan, miten suojakuoresta voisi tuunata käsilaukun. Kun siihen lisäisi paksuutta sentin, saisi mukaan puhelimen, rahat, avaimen ja huulipunan. Sitten vielä koristeellinen olkahihna ja olisin valmis konferenssi-illanviettoon!

Minulle on tärkeää, että kaikki painikkeet ovat koko ajan käytettävissä, mutta tabletin kantokahvaa en ennen Gripcasen kokeilemista ollut osannut kaivata. Nyt kuukauden kokemuksen jälkeen ainoana miinuksena koen tuotteen kumimaisen hajun, joka hälvennee vielä lisää ajan myötä.

Vedän paljon koulutuksia, missä liikutaan omien laitteiden kanssa ympäri koulua tai luokkatilaa esimerkiksi mobiiliradan rastilta toiselle. Kaikilla opettajilla ei vielä mobiililaitteita ole, joten usein lainaan omat tablettini osallistujille. Gripcasen ansiosta voin entistä turvallisemmin lainata iPadia muille ja on varmastikin lainaajallekin mukavampi, kun se on suojattu tipahtamisen varalta.

Vedin hiljattain tvt-veson ja tuolloin huomasin, että suojakuoren ansiosta käytin iPadia enemmän kuin aiemmin. Kun käytössä on tietokone ja tykki, jää iPad usein siksi aikaa vähemmälle käytölle. Nyt se kulki mukana kiertäessäni välillä audiotoriossa työskentelyä ohjaamassa, sillä se vain oli niin helppo napata kahvasta mukaan. Näin pystyin näyttämään siitä osallistujille eri toimintoja, sen sijaan, että säntäisin aina luokan eteen koneelta näyttämään.

Kuukauden kokemuksella voin suositella tätä suojakuorta erityisesti tilanteisiin, missä ollaan mobiilisti oppimassa eli liikutaan laitteen kanssa. Ihan aina se ei kotisohvalla ole käytössä, mutta tätähän voi käyttää tilanteen mukaan, kun suojan saa helposti irti ja taas takaisin tarvittaessa. Tosin sitähän ei etukäteen tiedä, milloin tabletti tipahtaa. Meidän viisihenkisestä perheestä minä olen pitkään ollut ainoa, jonka kaikkien mobiililaitteiden näytöt ovat ehjiä.

-   -   -   -   -

Tämä on ensimmäinen kerta, kun blogissani kirjoitan lahjaksi saamastani tuotteesta. Arvostelua ei minulta edellytetty eikä edes pyydetty, vaan halusin itse kirjata kokemuksiani osana ITK-konferenssin muuta raportointia. Muut bloggaukseni tapahtumasta löydät kootusti tämän bloggauksen lopusta. Kokemuksia eri laitteista olen toki jonkun kerran tänne kirjoittanut aiemminkin. Blogini toiseksi luetuin juttu on elokuulta 2013. Tuolloin kerroin kokemuksiani Lumia 820 -puhelimesta.