18.1.2024

BETT2024 - suomalaisten matkakertomukset

Museon julkisivu, komea ja vanha kivirakennus, missä sisäänkäynnin molemmin puolin korkeat torni. Kuvattu kahden punaisen lontoolaisen bussin välistä.
Luonnonhistoriallinen museo.
Kuva: Matleena Laakso, CC BY.
BETT-opetusteknologiamessut järjestettiin Lontoossa 24.-26.1.2024. Tapahtuma keräsi 
30 000 osallistujaa yli 120 maasta, mukana on perinteiseen tapaan satoja suomalaisia. Puhujia on yli 400, yrityksiä yli 600 ja messuilla vierailleita lapsiakin 2000. Seuraavat Bett-messut ovat 22.-24.1.2025.

Tämä on yhdestoista vuosi, kun kerään yhteen keskeisiä linkkivinkkejä ja suomalaisten matkaraportteja. Päivittelen niitä alle pitkin alkuvuotta, mutta voit hyvin käydä etukäteen tutustumassa myös satojen osallistujien aiempien vuosien kokemuksiin alla olevista linkeistä. 

BETT-messuihin kuuluu laaja näyttelyalue, monenlaisia esityksiä ja palkittavien sovellusten esittelyitä. Isoimmilla ständeillä pyörii tauotta tietoiskuja. Tapahtumaan kuuluu myös runsaasti oheistapahtumia, kuten työpajoja, kouluvierailuita ja kutsuvierasseminaareja. Ks. esim. Microsoftin ohjelma (PDF)  Uutta ovat TableTalks -vertaiskeskustelut eri teemoista ja Tech User Labs -työpajat, mutta ilmoittautuminen molempien on jo päättynyt. Uutta on myös tiistain Education Leadership Programme -seminaari. Muutakin tarjontaa on valtavasti, joten enemmän saa irti, jos suunnittelee etukäteen, mihin haluaa osallistua. Viime vuonna tekoäly oli niin uutta, että isompiinkin luentosaleihin mahtui vain, jos oli ajoissa jonottamassa ovelle. Tekoäly kiinnostanee edelleen, ainakin itse lähden oppimaan ennen kaikkea sitä.

Moni suomalainen ja Suomessa toimiva yritys järjestää BETT-viikolla omia tapahtumia Lontoossa. Näistä pysyt parhaiten ajan tasalla liittymällä Suomalaiset BETT-messuilla Facebook-ryhmään ja tietysti myös kyseisten yritysten asiakasviestinnän avulla. Tässä muutama esimerkki, osaan ilmoittautuminen on jo päättynyt, osaan mahtuu vielä.

Verkkosivuja, somea ja linkkivinkkejä

  • BETT-messut Lontoossa -verkkosivu
  • Suomalaiset BETT-messuilla -Facebook-ryhmä: käytännön vinkkejä, kutsuja tapahtumiin, seuraa, kimppakyytejä, opitun jakamista jne.
  • Ohjelmassa on esityksiä aamuvarhaisesta alkaen, mutta näyttelyalue avautuu päivittäin klo 10 (ks. aukioloajat).
  • Hashtageja: #BettUK2024 ja myös #BETT2024 ja suomenkielisille viesteille #finnbett, mutta sitä enää harva käyttää. Käytössä myös mm. #BettUK
  • Bett Global: TwitterFacebookLinkedInInstagram ja YouTube.
  • Tapahtuman mobiilisovellus (Bett Show: Android & iOS). 
  • Paikkana on aiempien vuosien tapaan ExCel, minne pääsee kätevästi metrolla, esim. Custom House for ExCel -asemalle (ks. kulkuohjeet) tai vielä lähemmäs messualueen itäpäätyyn DLR-juna-asemalle Prince Regent. Huomaa, että uusin metrolinja Elizabeth Line puuttuu vanhammista kartoista. Etukäteen kannattaa ladata offline-reittiopas tai -kartta.
  • Excelissä on hyvä nettiyhteys nimellä "_ExCeL free Wi-Fi". Kirjautumisvaihtoehdot ovat "our standard log in" tai LinkedIn, Facebook tai Twitter." Lisätietoja messualueen palveluista löydät Excelin sivulta.
  • Muistathan, että Lontoo ei ole EU-alueella, joten mobiilidata on varsin arvokasta.
  • Monessa paikassa kelpaa vain korttimaksu.
  • Musikaalilippuihin suosittelen teattereiden omaa TKTS-lippumyymälää Leicester Squarella tai netissä. Se myy edullisesti lippuja saman päivän näytöksiin. 
  • Edellisten vuosien matkaraportit; 2012 ja 2014 sekä 2015 ja 2016 ja 2017 ja 2018 ja 2019 ja 2020 ja 2022  ja 2023.


Suomalaisten matkakertomukset, bloggaukset, videot ym.

Poimin tähän Suomalaiset BETT-messuilla -ryhmään jaettujen matkakertomusten linkit ja etsin lisää somesta. Voit myös jakaa linkkisi suoraan minulle. Kiitos, jos linkität tämän koonnin omaan matkaraporttiisi! 

Päälava, missä kohdevalot ja BETT-logoja. Etualalla tekniikasta vastaavien äänipöytä.
Kuva kevään 2023 BETT-messujen pääareenalta.


16.1.2024

Lontoon musiikkia ja taidetta

Kirjoitusta päivitetty tietoja tarkentaen viimeksi 4.2.2024. Tämän vuoden kuvia ja videoklippejä olen jakanut tarinoina Facebookiin ja Instagramiin. Ne löytyvät jälkimmäisen kohokohdista yhdessä viime kevään Lontoon tarinoiden kanssa. 
- - - - -

Lontoo taitaa olla suurkaupungeista hienoin, vaikken ihan koe anglofiili-arvonimeä ansaitsevani. Lähden sinne ensi viikolla kahdeksatta kertaa BETT-opetusteknologiamessuille, mutta jokusen kerran siellä on tullut muutenkin käytyä, joskin kaikki piipahdukset ovat olleet lyhyitä korkeintaan viikon reissuja. Suomalaisten messukokemuksista voit lukea toisista bloggauksista joko keväältä 2023 tai vuoden 2024 -matkakertomusten koonnista

Tässä bloggauksessa on poimintoja Lontoon musiikki-, taide- ja puutarhaelämyksistä lähinnä viime keväältä ja tammikuulta 2024. Viime kevään vapaa-ajan kokemuksista kirjoitin aiemmin puutarhablogiini:


ABBA Voyage 

Blogin kirjoittajan selfie, taustalla ABBAn rakennuttama konserttihalli.

Olen ollut ABBA-fani 1970-luvulta asti, kuten 10 vuoden takaisessa bloggauksessa kerron, joten ABBA Voyage -konsertti maaliskuussa 2023 oli unelmien täyttymys niin musiikin kuin mielenkiintoisen teknologian vuoksi. 

ABBAn hologrammihahmojen konsertissa musiikkia soitti livebändi. Kun esiintyjät ovat hologrammeja, se tuo aivan uudenlaisia vaihtoehtoja siihen, mitä ja miten näyttämöllä esitetään. Esityksen aikana ei luonnollisesti saanut kuvata, mutta alla muutama kuva tapahtumapaikalta. Kuten kuvat antavat ymmärtää, myös valoshow oli erityisen heino.

Konsertissa esiintyvät Agneta, Frida, Björn ja Benny sellaisina kuin he ABBA-yhtyeen aikoina olivat. Kun he lopuksi tulivat tervehtimään meitä sen ikäisinä, kuin he nyt ovat, hetken jo ajattelin, että wau - tuossa he ovat ilmi elävinä! No, hologrammeiksi hahmot sitten paljastuivat, mutta sekin oli hienoa. 

Someen kirjoitin: "MIKÄ SHOW!!! Tästä ei kyllä konsertti voi parantua. #ABBAVoyage". Suosittelen!

Konserttisalin seisomapaikat ja katsomo. Kymmeniä kiilamaisia valoja osoittaa katosta alas.
Konserttisalissa sai valita istumapaikan tai tanssia lavan edessä.

Ihmisiä jonottaa ravintolatiskeille. Puinen värikkäästi valaistu katto.
Ravintola-aluetta ennen konserttia.


Lontoon musikaalit 

Teatterirakennuksen julkisivu ja koristevaloja kadun yläpuolella.
Musikaaliteattereista suurin osa on West Endin
alueella, mitä pidetään Euroopan
merkittävimpänä teatterikeskittymänä.

Lontoon ansiosta olen aivan hullaantunut musikaaleihin. Minulla on tapana ostaa liput vasta saman päivän näytöksiin. Tällöin ne saa edullisimmin teattereiden omasta TKTS-lippumyymälästä Leicester Squarelta. Saman päivän liput tulevat myyntiin klo 10.30 ja netistä klo 12.01 alkaen. Viime hetken lippuja saa myös suoraan teattereista.
 
Tässä itsellenikin muistiin Lontoossa näkemäni musikaalit. Toisissa on selkeä ja ymmärrettävä tarina. Toisissa sitä on laulun ja/tai murteen vuoksi vaikea seurata, jos tarinaa ei tunne ennalta. Loistavia on ollut paljon, mutta kärjessä ovat Mamma Mia, The Book of Mormon ja.... Tässä Instagramin Reelsissä kuvasarjaa Lontoosta Tina Turnerin musiikin tähdittämänä.
  • Back to the Future. Vuoden 1985 elokuvan musikaaliversio (2024).
  • Tina - The Tina Turner Musical - laulajan kasvutarina ja konserttielämys (2024).
  • Les Misérables eli Victor Hugon Kurjat. Olisipa kirja ollut Wikipedia-tiivistelmää tutumpi (2024).
  • Six kertoi Henri VIII:n kuuden vaimon tarinan (2023).
  • The Book on Mormon oli todella humoristinen esitys, missä sattui monenlaisia väärinymmärryksiä lähetystyössä olevien nuorten ja afrikkalaisten kesken (2023). 
  • Pretty Woman oli tarkka kopio iki-ihanasta Julia Robertsin ja Richard Geren saman nimisestä elokuvasta (2023).
  • & Juliet (2020)
  • 9 to 5, Dolly Partonin tarina (2020)
  • The Phantom of the Opera (2019)
  • Matilda - loistavan Roald Dahlin satukirjan tarina
  • Wicked
  • The Lion King 
  • Billy Eliot - työläistaustainen poika innostuu baletista
  • Stomp - kaikki musiikki luodaan ilman varsinaisia soittimia
  • Thriller - Michael Jacksonin musiikki
  • Mamma Mia - kuuluisa ABBAn musiikkiin luotu tarina


Visuaalista ilotulitusta ja immersiivistä taidetta


Viime keväänä Lontoossa oli monta immersiiviseksi kuvattua näyttelyä, missä valtavan kokoisille näytöille heijastettiin taidetta. Lähin oli metroasemani Tottenham Court Roadin luona puoliksi ulkotilassa, maksutta ja koko päivän avoimena. Tämän Outernetin esityksistä näet muutaman otoksen alla olevalla minuutin videolla. Jos liikut niillä kulmilla, siellä kannattaa poiketa. Neljän kerroksen korkuisesta tilasta ja maailman suurimmilta LED-näytöiltä näkee monenlaisia taideteoksia. Tilaa  mainostetaankin (tuskin ainoana): "London's most visited attraction". 

Osa viime kevään näyttelyistä oli loppuunmyyty ja osa on jo suljettu. Alla on linkkejä muutamiin, jotka nyt ovat avoinna ja joista osassa aion vierailla. Osassa teoksia vain katsotaan, osassa on mukana interaktiivisuutta tai lisättyä ja virtuaalitodellisuutta. Toki näistä taideylämyksistä löytyy myös eri tahojen oppaita videoineen, esim. Immersive Art Exhibitions London. Talteen myös linkki Maksuttomia museoita kartalla, Lontoossahan monet suurimmista museoista ovat maksuttomia, mutta alla olevat maksavat useimmiten 20-40 euroa. Osa sopii ja on ehkä suunnattukin etenkin lapsiperheille. Osa vaatii ennakkovarauksen tietylle ajankohdalle, mikä lienee aina edullisinta.

  • Balloon Museum, Old Billingsgate
  • BBC Earth Experience, Earl's Court (kätevästi keskustan ja Heathrow-lentokentän välissä)
  • Bubble Planet, Wembley
  • Butterfly Trail, mm. Outernet eli em. metroaseman läheinen tila (maksuton)
  • Delight, Media Art Exhibition, 25 installaatiota Soulista, Southwark
  • Dopamine Land, Immersive Multisensory Experience, South Kensington
  • Frameless, muutama taidesuuntaus ja klassikko digitaalisesti, esim. Monet, Dalí, Van Gogh, Marble Arch (loppuunmyyty Bett-arkiviikolle)
  • Illusionaries, Latent Spaces, tutkii tekoälyn ja ihmnisen suhdetta ja häivyttää niiden välistä rajaa, Canary Wharf (lähellä Bett-messualuetta, lähellä em. metropysäkkiä). Bett-viikolla alueella on myös upeat talvivaloviikot ke-la klo 17-22. 
    • Jos saavut Elizabeth Linellä keskustasta, nouse rakennuksen yläkerroksen kattopuutarhaan ja sieltä länsipäädystä rullaportailla yksi kerros alas niin löydät paikan. Excelin suunnasta tullessa löydät helposti myös rullaportaat suoraan näyttelyyn.
    • Pieni näyttely, missä on sisääntuloaula ja kolme huonetta. Niissä esitellään erilaisia tekoälyn avulla luotuja visuaalisia teoksia, jotka pohjaavat kasveihin ja eliöihin. Liikekieli on rauhallista ja jokaiseen kuuluu musiikkia. Sopisivat hyvin vaikka rauhoittumiseen kiireisen messupäivän jälkeen.
  • Monet: The Immersive Experience, Brick Lane (lähellä Van Cogh-näyttelyä, suljettu tiistaisin)
  • Twist Museum, optiset harhat yms. Oxford Street
  • Van Gogh, the Immersive Experience, Shoreditch (lähellä Monet-näyttelyä, suljettu tiistaisin)
  • Yayoi Kusama: Infinity Mirror Rooms, Tate Modern

15.1.2024

Tekoäly loi laulun blogistani

Ruudunkaappauskuva kehotteesta, joka löytyy myös blogitekstistä.
Kehote Copilotille, kun Suno-lisäosa on käytettävissä.
Soitin alakoululaisena pianoa muutaman vuoden, kun sellainen sattui olohuoneen nurkassa olemaan. Pitihän sitä  tuolloin oman laulun tekemistäkin kokeilla. Muistan vielä sävelenkin. Siinä käytiin läpi eläimiä ja niiden ääntelyä tähän tyyliin: "Maukuvi kissa, haukkuvi koira, piipittävi lintu,..". No ei minusta muusikkoa tullut.

Nykyisin musiikin luomista voi helposti ja maksutta kokeilla tekoälyn avulla esim. Suno-sovelluksella. Microsoftin Copilotiin on hiljattain tullut tarjolle lisäosia (PlugIn), mutta ne eivät ole käytössä organisaatiolisenssillä kirjauduttaessa. Lisäosat löytyvät selaimella yläkulmasta ja sieltä saa Sunonkin käyttöön. Sillä loin alla olevan laulun - ihan vain tekstikehotteella samaan tapaan kuin tekstiä tai kuvia generoitaessa. Ilmaisversion musiikkia saa käyttää Suno mainiten ei-kaupallisesti. 

Vinkin sovelluksesta löysin Esa Riutan eli Web-open mainiolta videolta: Näin teet musiikkia Microsoftin ilmaisella Copilotilla (4:33 min). Hän on tehnyt myös videon Näin muutat oman laulun tunnetun artistin laulamaksi tekoälyllä! (7:26 min) ja monta muutakin ohjevideota tekoälyyn ja digitaitoihin liittyen.

Ainoa haaste oli saada laulu talteen tiedostona, ei vain linkkinä. Esan videolla se onnistuu helposti, mutta itsellä vasta viides kokeilemani selain suostui antamaan laulun tiedostona hiiren vasemmalla klikaten. Se onnistui Vivaldi-selaimella, jota Anne Rongas kehui tuoreessa Selaimesta toiseen – Chromen huonontumisesta bloggauksessaan. 

Tämän laulun kehotteena oli: "Luo laulu Matleenan blogista, joka löytyy Bloggerista. Kerro, miten se auttaa opettajia kehittämään digipedagogiikan taitojaan." Näin sain siis laulun sanat ja laulun laulettuna ja soitettuna. Tein siihen pikaisesti vielä Adobe Expressillä musiikkivideon - nopeasti ja kieli poskella ja itselleni ääneen hekotellen. Olipa hauskaa! 

Lisätty 14.4.2024
  • Suno tarjoaa nykyisin maksutta 50 päivittäistä krediittiä (10 laulua päivässä).
  • Uusi Udio-sovellus on yhtä helppo käyttää. Se on Beta-vaiheessa maksuton ja sillä voi luoda 1200 laulua/kk. Kielinä mm. kiina, japani saksa, ranska, italia ja venäjä.


8.1.2024

Työvuosi 2023

Tässä jälleen perinteinen bloggaus, missä kerron kuluneesta työvuodestani. Päätyöni on pitkään ollut opetusalalla työskentelevien kouluttaminen digipeda-teemoista. Välillä koulutan muistakin teemoista, kuten keväällä lähiopetuksen menetelmistä. Selvästi eniten koulutin lukioiden ja ammatillisten oppilaitosten henkilöstöä, mutta pidin koulutuksia alakoulusta amkiin ja vapaasta sivistystyöstä yliopistoon. Vain 10 % koulutuksista oli suunnattu muille kuin oppilaitosten henkilöstölle. Heihin kuului mm. yhdistysten, järjestöjen, kirjastojen, julkishallinnon ja yritysten henkilöstöä. 

Kouluttamisen ohella teen jonkin verran muitakin töitä. Yksi sellainen oli Helsingin verkkolukion laatukäsikirjan kommentointi. Lisäksi koordinoin edelleen Pirkanmaan Osakkeen lukio-opettajien ainetiimitoimintaa. Vähän yli kolmanneksen töistäni tein TAMKissa, mikä oli pääosin OPH-rahoitteisten opettajien täydennyskoulutusten järjestämistä. Muut työt tein freelancerina tai muutamien päivien työsuhteissa.

Työhöni kuuluu paljon uuden opettelua ja osaamisen päivittämistä: lukemista, kokeilemista ja ideointia itsenäisesti ja somesta syötteitä saaden sekä webinaareihin osallistuen. Konferensseista kaksi on minulle ylitse muiden: ITK Aulangolla - jonka suunnitteluryhmäänkin kuulun - sekä BETT-messut Lontoossa. Sinne olen lähdössä jälleen muutaman viikon kuluttua, jolloin tämä 10. suomalaisten matkakertomusten koonti saa jatkoa. Olen myös mukana Microsoftin MIEE-verkostossa ja syksyllä aloittaneessa H5P Ambassador -ohjelmassa.


Avoimen oppimisen vaikuttaja -palkinto ilahdutti

Avoimen tieteen kesäpäivillä sain kunnian vastaanottaa Avoimen oppimisen vaikuttaja 2023 -palkinnon, jota kuvattiin elämäntyöpalkinnoksi. Se myönnettiin "esikuvallisesta ja monipuolisesta avoimen oppimisen edistämisestä". 

Palkinto lämmitti kovasti mieltä ja avoin jakaminen jatkuu. Pidin TAMKin kautta kuluneena vuonna kaksi Avoimen jakamisen OPH-rahoitteista koulutusta, missä opeteltiin sovelluksia verkkomateriaalien tekemiseen ja sitten niiden jakamista mm. YouTubeen ja Avointen oppimateriaalien kirjastoon.


Tunnuslukuja vuosilta 2019, 2021 ja 2023 kertomassa siitä, että täydennyskoulutuksessa pandemia-aika alkaa olla takana. Pyydä tarvittaessa tarkka tekstivaste :)
Tunnuslukuja työstäni kahden vuoden välein.

Pandemia lienee takana

Vasta syksyllä alkoi tuntua, että pandemiavuodet ovat opetusalan täydennyskoulutuksessa taakse jäänyttä aikaa. Lähiopetuksiin on varmaan palattu siinä määrin kuin niihin palataan. Koulutusteemoihin mahtuu jo muutakin kuin aktivointia verkossa ja verkkomateriaalien tekemistä. 

Siitä kyllä kannan huolta, että toisin kuin usein julkisuudessa puhutaan, suurin osa lähipiirini yliopisto-opiskelijoista tekee edelleen kaiken etänä. Ja yksin kotona. Tässä valossa en yhtään ihmettele mielenterveysongelmien valtavaa määrää.

Matkustamisesta VR kertoo, että tein junalla 30 matkaa (6566 km ja 62 tuntia). Lähes kaikki olivat työmatkoja ja ne veivät minut yhdeksälle eri asemalle. VR:n mukaan tämä hiilineutraali valinta säästi ympäristöä 712 kilolta CO2e-päästöjä, mikä pelasti yli kaksi neliömetriä napajäätikköä sulamiselta. Tein kyllä myös yhden lentomatkan Lontooseen ja kuljin autolla, silloin kun junalla ei kätevästi päässyt. Myös oma ja kaupunkifillari olivat aktiivisessa käytössä.

Tekoälyn vuosi 

Vuoden keskeinen teema oli tietenkin tekoäly opetuksessa, mikä nousi syksyllä ylivoimaisesti kysytyimmäksi koulutusteemaksi kevään H5P-työkalujen jälkeen. Em. linkeistä löydät näistä teemoista kertovat blogisivuni. Tekoälystä kerroin tai sitä sivusin myös useissa bloggauksissa, mutta luetuin tekoälylinkkini on Padlet-koonti, minne keväällä aloitin kokoamaan hyviä linkkivinkkejä. Sen alimmalta riviltä löytyvät tekoälykoulutusteni materiaalit.

Monenlaista tuli kokeiltua, mutta en vielä ole valmis listaamaan parhaita sovelluksia tai käyttötapoja. Olen tekoälyn kanssa vielä itsekin jatkuvasti uutta oppimassa, vaikka osaankin sitä jo tarpeeksi, että voin siitä koulutuksia vetää. Vuosi sitten kirjoitimme aiheesta kollegoiden kanssa OPH-rahoitteisen koulutuksen hakemuksen. Se vähän jännitti meitä, kun emme aiheesta vielä paljoa tienneet, mutta nyt 3 op koulutus aiheesta tuntuu vain kivalta uudelta haasteelta, kun tekoälykoulutukset tähän asti ovat yleensä kestäneet vain 1-3 tuntia. Ilmoittautuminen siihen avautuu lähipäivinä. Tulevia koulutuksiani löydät Tervetuloa-sivulta.


Some-tilastoa

Infograafi Matleenan vuodesta verkossa 2023. Suurin osa tiedoista löytyy tekstistä kuvan alta. Pyydä tarvittaessa tarkka tekstivaste :)
Tunnuslukuja keskeisistä verkon sovelluksistani.






Täältä löydät vastaavan tarinan työvuodestani 2022, ja sen lopusta linkit yli 10 muunkin vuoden kirjoitukseen.