Kun opettajat aloittelevat uutta lukuvuotta, minun töihin kuuluu ennen kaikkea materiaalien päivittämistä. Alla olen nostanut esiin viimeaikaisia muutoksia seuraavista sovelluksista: Padlet, H5P-työkalut. Adobe Spark, ThingLink, Quizlet, Blooket, Kahoot, Microsoft ja Google. Kahdesta viimeksi mainitusta mukana on vain pari yksittäistä kohtaa ja linkki perusteellisempiin lähteisiin.
Kaikkien näiden peruskäyttö on maksutonta ainakin opettajille ja kaikista löydät tarkemmat ohjeet ja esimerkkejä alla olevista linkeistä sekä kootusti päivittyvien koulutusdiojen ja ohjeiden blogisivulta. Blooket, Quizlet ja Kahoot löytyvät kohdasta sähköiset kokeet ja kyselyt.
Padletissa pieniä muutoksia
Padlet on muistitaulusovellus, jonka voi jakaa muille katsottavaksi tai yhdessä muokattavaksi. Viestien asetteluun on tarjolla seitsemän vaihtoehtoa ja viesteihin voi mm. kirjoittaa, piirtää, äänittää ja tallentaa videoita. Ks. Padlet-ohjeet ja esimerkit.
- Ilmaisversiollakin voi luoda kansioita.
- Keskustelu-formaatti on poistunut. Jos olit sitä käyttänyt, se näkyy nyt luettelo-formaatissa, mikä oli aiemmin suomennettu virraksi.
- Ulkoasu on hieman päivittynyt mm. linkkien ja liitteiden lisäämisen osalta. Mukana on myös haku Spotifysta.
- Upotettu linkki näkyy viestin alussa, aiemmin se oli lopussa. Linkin alkuosa näkyy upotuskuvan alakulmassa.
- Saat lisättyä viestiin värin jo julkaisuvaiheessa.
- Mahdollisuus jakaa Padlet vain kirjautuneille käyttäjille (ilmaisversio).
- Viestin voi tallentaa luonnoksena siksi aikaa, kun sinulla on Padlet avoinna.
H5P-työkaluissa paljon uutta
- Mahdollisuus luoda H5P-sisältöjä Lumi-työpöytäsovelluksella.
- Uusimmat työkalut. Neljästä ensimmäisestä löydät jo tekemäni esimerkit. Reaaliaikaiseen lähi- tai verkkotapaamiseen suunniteltua työkalua ei vielä ympäristöistäni löydy.
- Matriisikysely (Grid Checker), mistä on kolme eri versiota.
- Sanaristikko (Crossword)
- Valitse oikea(t) kuva(t) (Image Choice)
- Laita lauseet oikeaan järjestykseen (Sort the Paragraphs).
- Live engagement tools (sanapilvi, emojipilvi tai äänestys)
- Monia sovelluksia on parannettu: Haarautuvaan tarinaan (Branching scenario) ja Virtual Tour 360-työkaluun on tehty monia uudistuksia. Sanelu (Dictation) mahdollistaa vaihtoehtoiset vastaukset ja voi ohittaa pienet virheet. Essee voi perustua avainsanojen sijaan myös mallivastaukseen.
- OER Hub sisältöjen avoimeen jakamiseen on avattu ja virallinen julkistus on tulossa, kunhan sinne saadaan vähän lisää sisältöjä. Jakaminen edellyttää ainakin tässä vaiheessa jotain seuraavista: H5P.com, Moodlen virallinen plugin tai Drupal 7 (Start sharing your OER).
Adobe Sparkissa pientä hienosäätöä
Adobe Sparkiin kuulu kolme erinomaista sovellusta verkkosisältöjen luomiseen. Kehuin niitä edellisessä bloggauksessa. Kokosin hiljattain ohjeeni ja esimerkkejä Spark Page -sovelluksella tehtyyn julkaisuun nimeltä Adobe Spark -ohjeet. Siellä on myös kaksi uutta ohjevideota.- Premium-versio mahdollistaa organisaation mallipohjien lisäksi nyt myös tiimien kirjastot yhtenäisen visuaalisen ilmeen luomiseen ja jakamiseen.
- Video: kun lisäät videoklipin ja siihen selostuksen, voit palata muokkaamaan videota ja valita, että sitä näytetään vain selostuksen keston ajan.
- Video: Kun olet lisännyt kuvan tai videoklipin, on sen oikeassa yläkulmassa todella huomaamattomasti, usein täysin näkymättömissä, pieni kynän kuvake. Siitä klikkaamalla pääset zoomaamaan kuvaa tai leikkaamaan videota ja muokkaamaan sen ääniä.
ThingLink toi tarjolle 3D-mallit
ThingLinkillä voit luoda interaktiivisia kuvia ja videoita (myös 360) ja nyt uutena lisätä tageja myös 3D-malleihin. ThingLink-ohjeiden ja esimerkkien alaosan kuvakkeista löydät esimerkkejä, muista kuvakkeista ohjeita. Tagien lisäämisessä 3D-malleihin ei sinänsä ole mitään hankalaa, mutta 3D-mallintaminen on minulle vierasta ja tiedostomuotojen kanssa olen vielä aika kuutamolla.- Mahdollisuus lisätä tageja 3D-malleihin. Mallit tuodaan ThingLinkiin GLB-tiedostona.
- Muutamia pieniä parannuksia asetuksissa, mm. mahdollisuus valita suurempi laatikko tagin sisällölle. 360-kuvaa muokatessa voi zoomata näkymää hieman lähemmäksi (tarkennettu tila). Videoon voi vaihtaa esikatselukuvan. Mahdollisuus muokata joitain asetuksia kuvakohtaisesti (lupa kopioida, VR-näkymä, koko ruudun tila ja ThingLink-logon näkyminen).
- Keväällä tuotiin tarjolle uusia vaihtoehtoja pohjakuvien ja videoiden lisäämiseen. Niitä voi nyt tuoda Google Drivesta, OneDrivesta tai etsiä tekijänoikeusvapaita kuvia Unsplashista tai luoda omia kuvia Canvalla. Viimeksi mainittu tarjoaa sekä ilmaisia että maksullisia elementtejä. Erillistä kirjautumista ei tarvita, mutta toisaalta tätä kautta ei voi käyttää aiemmin Canvalla luotua sisältöä. Canva on hyvin samankaltainen sovellus kuin Adobe Spark Post.
Quizlet: kyselyt voi viedä Blooketiin ja nyt live onnistuu etänäkin
- Lähiopetuksessa todella kiva live-peli on saatavissa myös etänä. Valitse ensin live-peli ja sitten individuals. Näin käynnistyy ryhmän reaaliaikainen peli, jonka voittaa se, joka ensimmäisenä vastaa kaikkiin kysymyksiin oikein. Väärästä vastauksesta tipahtaa alkuun kuten lähiopetuksenkin ryhmäpelissä.
- Quizletillä tehdyt omat tai muiden kyselyt voi helposti siirtää Blooketiin.
Blooket - kymmenes pelimoodi
- Uusimpana on julkaistu 10. pelimoodi Crypro Hack, jota pelataan ryhmän kanssa reaaliaikaisesti: Alkuun jokainen valitsee itselleen valikosta salasanan. Aina kun vastaa monivalintoihin oikein, pääsee kokeilemaan onneaan toisen sanasanan hakkeroinnissa. Sen arvaamalla pääsee ryöväämään pelikaverin louhimaa kryptovaluutta.
- Ks. Blooket-bloggaus ja sieltäkin löytyvä ja päivitetty pelimoodien esittely ThingLink-kuvana.
Karsitun Kahootin pikkuparannukset
- Oppijat näkevät omalla näytöllään sekä kysymykset että vastausvaihtoehdot. Ominaisuus valitaan käyttöä aina kyselyä käynnistettäessä: “Show questions and answers on players’ devices”.
- Kyselyihin voi lisätä maksutta yksinkertaisia dioja (vain K12 eli ei korkea-aste). Dioja voi lisätä myös Quizizz-työkalulla, joka on opettajille maksuton. Jos et ole opettaja, niin Mentimeterista on kaikille maksuton versio, mutta siihen interaktioita saa ilmaisversiolla kovin vähän (kaksi mitä tahansa kysymystä ja viisi tietovisakysymystä).
Microsoft kehittää Teamsia ja saavutettavuutta
- Saavutettavuus paranee harppauksin. Microsoft toi useita vuosia sitten tarjolla syventävän lukuohjelman (ks. 5 min video tai lue lisää). Nyt Microsoftin työkaluilla saa mm. automaattisen litteroinnin suomenkielisestä puheesta Teams-kokoukseen. Toki se vilisee virheitä, mutta ensimmäinen askel on otettu. Mahdollista on myös jakaa diat PowerPoint Liven kautta, jolloin katsoja saa käännettyä diat haluamalleen kielelle yhdellä klikkauksella.
- PowerPoint Live mahdollistaa monta muutakin kätevää juttua eli sen mahdollisuuksia kannattaa Teams-käyttäjien tutkailla. Tosin itse sain palautetta siitä, että diojen laatu heikkeni Liven myötä huomattavasti, joskaan kaikki osallistujat eivät tätä havainneet,
- Uudet esittäjätilat antavat sinun valita miten kuvasi ja esitysmateriaalisi näkyvät.
Googlen kymmenet palvelut kehittyvät jatkuvasti
- Sähköpotkulautailetko? Google Maps näyttää myös vapaat laudat.
- Jamboardissa on versiohistoria (tosin aivan uusinta versiota ei välttämättä aina ole tallessa).
- Blogger on poistanut mahdollisuuden tilata sähköposti-ilmoitukset uusista bloggauksista eli jos olit ne tästä blogista tilannut, et saa niitä jatkossa. Jaan kaikki bloggaukset Twitteriin, LinkedIn-palveluun ja Facebookiin. Facebookissa voit pyytää kaveriksi tai vaihtoehtoisesti seurata minua, jolloin näet vain julkiset eli pääosin työhön liittyvät julkaisuni. Seuraajieni päivityksesi eivät tule aikajanalleni. Seuraavaksi kokeilen bloggausten systemaattista jakamista myös Instagramin tarinoiden kautta sen kohokohtiin (ks. pyörylät profiilini alla). Lisäksi aina kuun vaihteessa jaan Twitteriin kuluneen kuukauden luetuimmat jutut tunnuksella #LuetuimmatBloggaukset.