9.4.2025

ChatGPT luo sarjakuvia ja infograafeja

Action figure -hahmo blogin kirjoittajasta. Mukana työ- ja harrastusvälineitä.
ChatGPT:n viime kuussa julkaisema uusi kuvageneraattori on huikean hieno. Se laajentaa kuvien generointia aivan uusiin suuntiin. Somekuplassani moni on viime viikkoina jakanut sillä tekemiään sarjakuvia ja action figure -hahmoja. Se on varsin taitava muokkaamaan valokuvista uusia versioita, varsinkin piirroskuvia.

Kuvien muokkaaminen onnistuu pitkälti vain kehotteiden avulla. Myös kuvasuhteen voi lisätä kehotteeseen. Kuviin saa jo varsin pitkiä tekstejä, mutta tekstimäärän lisääntyessä myös virheiden määrä kasvaa, ainakin suomenkielisessä tekstissä. Hienojen kuvien ohella se sopii myös infograafien ja läpinäkyvien kuvien luomiseen.

Tänään huomasin Tivin uutisesta, että malli on nyt käytettävissä myös maksuttomalla lisenssillä. Esimerkeistäni osa tehty maksullisella, osa maksuttomalla lisenssillä. Molemmat vaikuttavat pikaisesti kokeiltuna toimivan yhtä hyvin, mutta maksuttomalla sain tehtyä kerralla vain kuusi kuvaa, kun maksullisella niitä saa kymmenittäin. Ihan nopeasti nämä kuvat eivät valmistu, mutta odotellessa voi tehdä koneella muita hommia.

Yksikään kuvista ei syntynyt julkaisukuntoon ensimmäisellä kehotteella eikä aina toisella tai viidennelläkään. Muutaman kerran ChatGPT teki kaksi kuvaa ja pyysi valitsemaan niistä paremman. Kahdessa kohti sarjakuvia olen tehnyt itse pienen korjauksen (puhekuplan suunta ja kirjoitusvirhe), mutta muuten nämä on kehitelty vähitellen eri versioista kehotteiden avulla. 

Kuvista saa tehtyä helposti ja maksutta lyhyitä videoita. Tein tästä esimerkin Klingailla, löydät sen Instagram-linkistäni

Tekoälylukutaitoa tarvitaan enenevässä määrin, kun tekstiin, kuviin, videoihin, tutun ääneen puhelimessa tai videoihinkaan ei voi luottaa. Internet saastuu tekoälyn tuotoksilla, mikä vaikuttaa myös perinteisiin hakukoneisiin. Tarmo Toikkanen kertoi viime viikolla Avoimen tieteen webinaarissa, miten tieteellisissä artikkeleissa alkaa jo näkyä, että tekoälyä koulutetaan pitkälti halpatyövoimalla Afrikassa. Ei-natiivien sanonnat, mitä moni afrikkalainen englantia puhuva henkilö käyttää, ovat jo yleistyneet tieteellisissä artikkeleissa, kun moni tarkistuttaa tekstiään tekoälyllä. 

Suuri osa tekoälysovelluksista on erittäin helppoja käyttää, joten myös väärennöksiä on helppo tehtailla. Tätä teemaa käsittelee Webopettaja Esa Riutta videollaan: Kuittiväärennökset ja muut huijaukset tekoälyllä - ChatGPT:n pimeä puoli (8:25 min). Videolla on myös lisää esimerkkejä, miten vaikkapa omasta kuvasta voi tehdä erilaisia variaatioita. 

PS. Opetushallitus ja OKM:n julkaisivat viime viikolla Tekoäly varhaiskasvatuksessa ja koulutuksessa − lainsäädäntö ja suositukset. Ne lukee alle 10 minuutissa, mutta tarjolla on myös tausta-aineistoja niistä kiinnostuneille.




Kaksi sarjakuvaa. Copilot teki niistä toiseen tekstivasteen: Sarjakuvan idea on kuvata tilannetta, jossa robotti tuntee itsensä ulkopuoliseksi. Ensimmäisessä paneelissa yksi henkilöistä ilmoittaa, että on aika mennä lounaalle. Kaikki ihmiset lähtevät, mutta robotti jää yksin ja näyttää surulliselta. Tämä voi symboloida sitä, että robotti ei voi osallistua lounastaukoon samalla tavalla kuin ihmiset, mikä korostaa sen erillisyyttä ja mahdollisesti yksinäisyyttä.


Alla on metaforien kautta luotu luonnos ammatillisen koulutuksen vaiheista. Tekoäly esitteli asian kolmen vaiheen kautta: "1) Kivisilta (Oppipoika–Mestari): Perinteiset taidot ja henkilökohtainen ohjaus. 2) Tiilisilta (Ammattikoulut): Rakenteellinen, yhteiskunnan tukema koulutus.
3) Lasisilta (Nykyaika): Läpinäkyvä, joustava ja osaamiseen perustuva koulutus."

Pyysin muutamia korjauksia ja yhtäkkiä kuvaan tulikin neljä vaihetta. Jaan molemmat alla olevat infograafit tällaisina luonnoksina enkä muokkaa niitä enää sisällöllisesti ja kirjoitusvirheiden osalta paremmiksi. Tämäkin riittänee siihen, että innostan kokeilemaan itse!



Infograafi verkkokurssin pedagogisesta käsikirjoituksesta. Aikajana, missä on runsaasti suomenkielistä tekstiä ja useita kirjoitusvirheitä. Toki myös sisällössä olisi korjattavaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostien suuren määrän vuoksi käytössä on kommenttien ennakkohyväksyntä.