Sähköiset kokeet ja kyselyt

Kuvituskuvana ruudunkaappaus monivalintatestistä.

Sähköisten työkalujen hyödyntämisestä arvioinnin apuna on tullut arkea. Miten arvioida etänä? -bloggaus antaa vinkkejä tilanteisiin, missä valvottuja tenttejä ei voi järjestää. Erilaisia kyselysovelluksia voi käyttää lähinä ja etänä myös aktivointiin sekä kokemusten ja mielipiteiden kartoittamiseen. Osa työkaluista sopiikin paremmin siihen, esim. Answergarden ja Mentimeter. Alla olevasta listasta olen lihavoinut mielestäni parhaat sovellukset, joiden maksutonkin versio palvelee hyvin opettajia. 

Alla olevien ja peruskäytön osalta opettajille maksuttomien työkalujen ohella kannattaa hyödyntää organisaation pilvipalveluita ja oppimisympäristöjä. Koulutusdiojen sivulta löydät ohjeet Googlen ja Microsoftin Forms-lomakkeisiin sekä lukuisiin verkon sovelluksiin, joiden avulla oppija voi osoittaa osaamistaan. H5P-blogisivulta löydät ohjeet ja esimerkit noin 60 työkaluun, jotka toimivat mm. itsearvioinnin apuna. 


Esimerkkejä koe- ja kyselysovelluksista 
Sähköisen arvioinnin diasarja (upotettu alle)

Uutta syksyllä 2022: 
 • Quizizz: 
  • Kirjautuminen suosittelijan linkillä (tässä omani) antaa rekisteröityjälle ja suosittelijalle kuukaudeksi Super-lisenssin, kun ensimmäinen kysely on tehty. 
  • Super-lisenssin raahaus- ja alasvetovalikkotehtävät. 
  • Redemptionin lisäksi kyselyä avattaessa voi lisätä Extra Life -ominaisuuden eli vielä yhden uuden yrityksen. 
  • Kyselyn (Quiz) ja oppitunnin (Lesson) oheen tulossa Whiteboard-valkotaulu. 
  • Lesson-kyselyyn voi tuoda diat suoraan Google Drivestä.
  • Maksutta voi luoda vain julkisia kyselyitä.
 • Blooket: Monivalintakisassa jo 15 pelimoodia, jotka esittelen interaktiivisessa Blooket-kuvassa
 • Quizlet: Live-peleissä uusi Checkpoint, jolloin voidaan pysähtyä open johdolla kysymykseen ennen seuraavan avaamista. Maksuttomasta versiosta poistettu kysymystyypit Write, Spell, Gravity -kyselyt ja pohjakuvaa hyödyntävät diagrammitehtävät. 
 • Socrative: Uudet käyttäjät voivat luoda vain viisi yhtäaikaista kyselyä.

Sähköiset kokeet ja arviointi

Diaesitys esittelee parisenkymmentä maksutonta sovellusta, joiden avulla voi tehdä kokeita ja erilaisia kyselyitä. Niitä voi hyödyntää oppijoiden arvioinnissa ja/tai erilaisissa koulutus- ja ryhmätilanteissa yleisön osallistamiseen.

11 kommenttia:

 1. Anonyymi10.9.16

  Quizletissä German food adjectives (sa-en) oli kyllä virheitä, joten laatisin oman.

  VastaaPoista
 2. Kiitos huomiosta! Quizletiin voi kuka tahansa tehdä kyselyitä, joten valitettavasti mukana on virheitäkin. Oma kielitaitoni ei kerro, mikä siinä on väärin, mutta kopioin kyselyn itselleni, vaihdoin kieliksi suomi-saksa ja avasin se viikoksi kaikille kirjautuneille käyttäjille muokattavaksi salasanalla: herkku. Kysely löytyy osoitteesta: https://quizlet.com/150168198/

  Quizlet-kysely on siis todella helppo tarkistaa ennen kuin sen linkkaa oppijoilleen. Yhdellä klikkauksella sen voi myös kopioida ja korjata virheet. Opettajien kannattaa asetuksissa kertoa olevansa opettajia. Tämä tieto näkyy aina kyselyn yhteydessä ja tuo siten luotettavuutta näihin kyselyihin. Quizlettejä tekevät paljon myös lapset ja nuoret itselleen ja toisilleen. Pienistä virheistä huolimatta se tukee heidän oppimista.

  VastaaPoista
 3. Miten saan koodin kahoot premium versioon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kahootin etusivun yläosassa keltaisessa palkissa on kohta, mistä klikkaamalla se onnistuu opettajilta riippumatta siitä, oletko uusi vai vanha käyttäjä: https://kahoot.com/

   Poista
  2. Tässä vielä suora linkki, mistä opettaja saa koronan ajaksi Kahoot Premiumin maksutta käyttöönsä: https://kahoot.com/access-kahoot-premium-for-free/

   Poista
 4. Anonyymi6.4.20

  Hei, onko niin, että ilmaisella versiolla Mentimeterissä voi luoda vain kahden dian mittaisia kokonaisuuksia? Vai enkö vaan tajua..? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, kyllä sillä vähän pidempiä kyselyitä voi luoda, mutta tiettyjä kysymystyyppejä saa vain kaksi ja toisenlaisia kysymyksiä viisi. Lisäksi esitysdiat.

   Poista
 5. Anonyymi8.2.23

  Quizizziin löytyy tällä hetkellä niin tehokkaita hac-ohjelmia, ettei sitä kannata käyttää kokeeseen. Valitettavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ongelma monen sovelluksen kohdalla. Jotkut opettajat käyttävät sellaista taktiikkaa, että eivät määrittele kysymyksiin oikeita vastauksia. Silloin joutuu tekemään tarkastuksen käsin, jolloin osa sähköisen kyselyn eduista menetetään.

   Poista
  2. Anonyymi12.2.23

   Ainakaan minun käyttämässäni versiossa Quizzizista ei voi tallentaa ilman, että laittaa oikeaa vastausta. Hack-ohjelmat siis tekivät tästä sovelluksesta käyttökelvottoman.

   Poista
 6. Opettajille maksuttomiin Draw- ja Poll-kysymyksiin ei tarvitse lisätä oikeaa vastausta. Jälkimmäistä voi käyttää mielipiteiden että kokemusten kartoittamiseen sekä silloin, kun hack-ohjelmia käytetään. Quizizzia käytetään kokeenakin, mutta paremmin se minusta kuitenkin soveltuu mm. aktivointiin, osallistamiseen, harjoitteluun, pelaamiseen ja tietovisoihin, missä opittavaa vielä harjoitellaan.

  VastaaPoista

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostivyöryn vuoksi kommentit hyväksytään ennen julkaisua.