ITK-konferenssin työpajapäivän teemaksi valitsin tutoropettajapäivän Uudet lukutaidot -teemalla. Joko tunnet Uudet lukutaidot -ohjelman? Se kokoaa yhteen monenlaisia tämän päivän ja huomisenkin taitoja. Etenkin jos työskentelet vakan, esi- tai perusopetuksen puolella, ohjelman sivustoon kannattaa tutustua!
Karvin selvityksen mukaan laaja-alaisten taitojen tulkinnanvaraisuus ei edistä opsin tavoitteita. Siksi Uudet lukutaidot sivustolta löydät medialukutaidon, ohjelmoinnin ja digitaalisen osaamisen osalta kuvaukset osaamisen tavoitteista. Sieltä löytyy myös monenlaista materiaalia näiden taitojen opettelun tueksi. Itse olen tehnyt sinne materiaalia lisätyn todellisuuden hyödyntämisestä ja se julkaistaneen vielä loppuvuodesta.
Oppilaalla on oikeus digiosaamiseen, mihin kuuluvat luova tuottaminen, aktiivinen toimijuus ja ajattelun taidot. #uudetlukutaidot #itk2022
— Matleena Laakso (@MatleenaLaakso) October 5, 2022
Työpajassa tehtiin kaverin kuvaama esine eläväksi ja sitten lähetettiin kuva hänelle takaisin. |
ThingLinkin avulla on mm. koottu tehtäviä oppilaille ja tehty pakopelejä. Materiaalit ovat hankesivulla avoimesti käytettävissä ja materiaalia on tulossa lisääkin, joten hanke kattaa ottaa seurantaan. En ollut itse keksinytkään, miten oivallisesti ThingLinkin skenaariot toimivat myös vaiheistettujen ohjeiden jakamisessa. Siitä esimerkkinä sähköinen yhteistyö tutuksi, minkä esine eläväksi -harjoituksesta oheinen kuva kertoo.
Kaisa Vuorinen kertoi keynotessaan positiivisesta pedagogiikasta ja muistutti, että kukatkin kääntyvät kohti valoa ja lämpöä. Puheenvuoron ansiosta tuli annettua positiivista palautetta henkilölle, jonka työtä olen vuosia suuresti arvostanut, mutten ole sitä hänelle kertonut. Ja voi miten leveä hymy hänen kasvoille levisi :)
Itse sain kyllä paljon enemmän kehuja kuin niitä jaoin, joten tässä on kehittämisen paikka. Minun työ kouluttajana, bloggaajana ja materiaalien tekijänä on paljon näkyvämpää kuin monen sellaisen työ, joka työni mahdollistaa. Heitä on yksittäisissä opettajissa, joilta saan oivallisia ideoita, mutta heitä on paljon myös hanketoimijoissa, hallinnossa ja johdossa.
Päivän toisessa keynotessa Sara Sintonen totesi lukutaidon käsitteenä laajenevat samalla kuin lukuharrastus vähenee. Lukutaidon kapea määritelmä ei enää riitä, vaan erilaiset sisällöt ovat yhtä lailla tärkeitä. Hän totesi, että "ihmiselle on ominaista oman elämän jäsentäminen tarinana, jossa hän itse on päähenkilö". Kun sisäinen tarina on merkityksellistämisen prosessi, on hyvä pysähtyä miettimään, millaista tarinaa itse kerrot esimerkiksi hankkeestasi, hän kehoitti. Tätä jäin pohtimaan muutamastakin eri näkökulmasta.
Sara Sintonen elävän lukutaidon äärellä. #UudetLukutaidot #itk2022 pic.twitter.com/2utna1Tzqu
— Matleena Laakso (@MatleenaLaakso) October 5, 2022
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostien suuren määrän vuoksi käytössä on kommenttien ennakkohyväksyntä.