2.5.2019

Ruotsin ainetiimin teemat valittiin Innoduel-äänestyksellä

Ylöjärven lukion aula ja ruokala sekä kolmikerroksinen portaikko
Tapaamispaikkana oli  Ylöjärven lukio,
joka toimii valoisassa koulutuskeskus Valossa.
Lukio-opettajien ainetiimitoiminta pyörii Pirkanmaalla Osakkeen rahoittamana ja oma roolini on koordinoida toimintaa. Ainetiimejä on 23 ja ne tapaavat yleensä 2-3 kertaa vuodessa valitsemiensa teemojen parissa. Tapaamisissa saman aineen opettajat pääsevät vaihtamaan ajatuksia ja kokemuksia. Haluttaessa mukaan voidaan kutsua ulkopuolisia asiantuntijoita tai tehdä vierailuita. Toiminnasta kerrotaan lisää ainetiimien blogissa.

Ruudunkaappauskuvassa näkyy Innoduelin valikko, mistä käyttäjä voi valita toisen kahdesta vaihtoehdosta tai lisätä oman ehdotuksen.
Innoduel-kysymykset perustuvat parivalintaan.
Valinnan jälkeen voit myös lisätä oman vastauksen.
Minut kutsuttiin ruotsin ainetiimin tapaamiseen, kun aiheena olivat kieltenopetuksen digityökalut. Ideoimme sisältöjä etukäteen tiimin vetäjän Anu Tarhosen kanssa ja lopuksi hän esitti toiveensa: "Olisikohan sellainen mahdollista, että sinulla olisi laaja skaala erilaisia kieliin soveltuvia ohjelmia ja sovelluksia 'mukana' ja niistä voisimme sitten poimia tarkempaan tarkasteluun ne, jotka opettajia kiinnostavat tai ovat uusia juttuja?"

Tällaisiin tilanteisiin sopii erinomaisesti Innoduelin kyselytyökalu. Se on erittäin helppo käyttää ja on vieläpä maksuton päiväkodeille, peruskouluille, 2. asteen oppilaitoksille sekä pienille voittoa tavoittelemattomille yhdistyksille. Voit kokeilla sitä vastaamalla tähän kyselyyn, mihin voit lisätä myös omia ideoita: Mistä opetuksen digiteemasta tai näkökulmasta haluaisit julkaistavan bloggauksia?

Listasin ainetiimiä varten Innoduelin kyselyyn ehdotuksen 16 mahdollisesta ruotsinopettajia kiinnostavasta teemasta. Määrittelin, että kyselyyn vastaajille näytetään pareittain 10 ehdotusta, joista saa valita kiinnostavamman. Osallistujat saivat lisätä myös omia teemoja, joita he kirjasivat yhteensä neljä. Seuraavilla vastaajilla tarjolla olivat myös nämä vaihtoehdot. Tämä on vain yksi tapa käyttää Innoduelia, muita ideoita löydät Innoduelin verkkosivuilta.

Ääniä annettiin kaikkiaan 120 ja kävimme sovelluksia läpi suosituimmuusjärjestyksessä ja ehdimme kokeilla viisi tärkeimpänä pidettyä. Alle listasin ohjelinkkeineen kaikki ne, jotka olivat parivalinnoissa saaneet vähintään 50 % äänistä.
  1. Quizizz: monivalintakysely, minkä voi teettää luokassa tai antaa kotitehtäväksi.
  2. Helppoja pikkusovelluksia oppitunnille (arpominen, Classroomscreen, onnenpyörä)
  3. Interaktiivinen video (esim. H5P, joka löytyy ainetiimiläisten Moodlesta yhtenä työkaluna)
  4. Virtuaalinen luokkaretki (Google Expeditions & Tour Creator): käytä valmiita tai luo oma.
  5. Adobe Spark Video: suosittu sovellus lyhyiden videoiden ja kuvatarinoiden tekemiseen. Voit äänittää oman selostuksen ja/tai käyttää taustalla sovelluksesta löytyvää musiikkia.
  6. Kahootin muita toimintoja paitsi perinteinen "one device - one student" -peli, joka on varmaankin jo kaikille tuttu.
    • Ohjediat tästäkin löydät Matleenan blogin sähköisten kokeiden sivulta. Suosittelen kieltenopetukseen Kahoot Jumblea, missä neljä vastausvaihtohtoa laitetaan oikeaan järjestykseen (kirjainten järjestys, sanajärjestys, taivutusmuodot tai sanojen/lauseiden aika- tai tärkeysjärjestys yms).
  7. Sanapilvet: työkaluja ja ideoita oman tai yhteisen sanapilven tekemiseen
    • Parhaita ovat kirjautumatta toimivat Answergarden, mitä ryhmä voi muokata yhdessä sekä WordArt, minne kukin voi luoda oman ja muokata lukuisin tavoin sanapilven ulkoasua. Ohjediat molemmista löytyvät Matleenan blogista (ks. Sanapilvet opetuksessa -diasarja)
  8. Dvolver: Kirjautumatta ja nopeasti luotava yksinkertainen animaatio. Lopputulos muistuttaa animoitua sarjakuvaa.
    • Erittäin helppo ja nopea työkalu, mutta ei toimi mobiililaitteilla. Läppärilläkin joutuu usein kokeilemaan muutamaa selainta, jotta löytyy sellainen, jolla tämä toimii (edellyttää flashiä). Jos haluat tallentaa animaatiosi linkin, lähetä se esikatselun jälkeen omaan (opettajasi) sähköpostiin. 



Lukion ruotsinopettajien ainetiimitapaaminen from Matleena Laakso

-  -  -  -  -

Olen julkaissut tämän kirjoituksen aiemmin tänään Lukioiden ainetiimit -blogissa (linkki alkuperäiseen), joskin sitä vähän muokkasin tähän.

Olen saanut Innoduelilta maksullisen lisenssin (Silver Plan) käyttööni vapaasti kaikissa työtehtävissäni sekä oppilaitoksissa että freelancer-kouluttajana. Minulta ei edellytetty tai pyydetty muuta vastainetta kuin "antaa mielipiteesi digitaalisesta työkalustamme Innoduelista yhteisöllisen/osallistavan oppimisen mahdollistajana". 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.