17.12.2021

Digikivaa vuoden viimeisiin koulupäiviin

Yksinkertainen piirretty joulukuusi, missä on latvatähti ja kuvassa teksti: Hyvää joulua!
Viimeksi tänä aamuna luin somesta pyynnön vinkata kivoja juttuja viimeisiin koulupäiviin, lähinä tai etänä. Alla viisi vinkkiä parin viime vuoden bloggauksistani.

Samalla mainostan tulevia osin avoimia ja osin tietylle kohderyhmälle suunnattuja verkkokoulutuksia, joita pidän keväällä eniten TAMKin kautta, mutta myös monen muun organisaation kautta. Lue lisää ja ilmoittaudu Tervetuloa-blogisivun linkeistä.  

Lämmin kiitos kaikille teille lukijoille ja kiitos myös runsaasta palautteesta, jota blogistani jatkuvasti saan. Tämän bloggauksen myötä toivotan onnellista joulun aikaa!

Blooket: uusi pelillinen monivalintakysely (5/2021)

Tykätty ja kiva uusi monivalintakisa, missä myös sattuma ja/tai pelistrategiat vaikuttavat menestymiseen. Aloita vaikka kultajahdista ja opettele yhdessä oppijoiden kanssa haastavampiakin pelimoodeja. Tarjolla on valmiita kyselyitä, mahdollisuus tuoda niitä Quizletistä tai voit luoda omia. Maksuton versio toimii max 60 pelaajalle.


Hyvää peliviikkoa opettajat! (11/2021)

Peliviikon bloggauksessa nostin esiin oppimispelien koonnin, pelilliset Blooket-kyselyt ja ThingLinkin, minkä opettajalisenssillä voi luoda pakopelejä (tai käyttää valmiita) ja kalliimmalla koululisenssillä myös luoda skenaarioita. Näitä tuskin ehtii enää ennen joulua tehdä, joten ota ThingLink vinkkinä talteen alkuvuoteen ja ilmoittaudu em. blogisivun ThingLink-webinaariin tai laajempiin webinaarisarjoihin monipuolisista verkon työkaluista. 
Kommentti 9.12.22: Ks. ajantasaiset tiedot ThingLinkin lisensseistä ja niiden ominaisuuksista.


Jouluinen X-breikki (12/2020)

Liikkuvan koulun kehittämä liikunnallinen kysely, ja minun ikisuosikki. Käytä valmista tai luo oma kysely diasarjaksi. Oppijat vastaavat kysymyksiin liikkeillä ja kysymyksinä toimivat esimerkiksi oikein/väärin-väitteet ja mielipidekysymykset. Pikkujouluissa tonttulakki mukaan: "Jos olet sitä mieltä, että... laita tonttulakki päähän!"

Kuvakortit ja visualisointi (3/2020)

Kuvakortit ostettuna, tulostettuna tai verkkokuvina käytettynä toimivat lukukauden lopussa mm. palautekeskustelun apuna tai vaikka joulusta, sen merkityksestä, perinteistä ja lomasta keskustelun aktivoijana. Kuvat herättävät meissä kaikissa erilaisia mielikuvia eikä niitä käytettäessä kuule lausetta: "Mulle ei ole mitään lisättävää edellisiin kommenteihin." 

Sanapilvet opetuksessa (3/2020)

Sanapilvet ovat helppo ja monikäyttöinen työkalu. Kerää ennakkotietoa teemasta, kysy mielenkiinnon kohteista tai siitä, mikä on vaikeaa. Käytä myös opitun kokoamiseen, ohjauksen tukena tai palautteen keräämiseen. Laita oppijat tekemään toisilleen arvoituksia sanapilvinä: mikä kirja, mikä maa, mikä verkon työkalu? Keskustelua syntyy hyvin myös metaforista. Kokeile itse ja vastaa lyhyesti jatkamalla lausetta: Joululoma on kuin...


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.