Jaa jotain -tapahtuman esite vuodelle 2020 on kopioitu Anne Ronkaan kirjoituksesta tapahtuman blogista, joka on tämän blogin tavoin jaettu CC BY-SA -lisenssillä. |
Tänä vuonna myös tulevaisuuspäivä osuu maaliskuun ensimmäiselle viikolle. Sen verkkosivulta löytyy tapahtumien lisäksi materiaaleja teeman käsittelyyn, mm. utopiatyökalu.
Mikä on Jaa jotain?
Jaa jotain -tapahtuman tavoite on, että mahdollisimman moni opettaja jakaisi jotain oppimateriaaliaan avoimesti. Tällä viitataan etenkin jakamiseen verkossa niin, että mukana kulkee tieto, millä ehdoilla materiaalia saa hyödyntää. Käytännössä se tarkoittaa materiaalin merkitsemistä avoimella Creative Commons -lisenssillä.
Teemaviikon webinaareja ja sivustoja
- Somessa hashtagina #jaajotain
- Jaajotain-blogi, mistä löydät ohjeet jakamiseen ja tietoa perjantain 6.3. webinaarista teemalla Tulevaisuuden oppiminen täällä tänään!
- Avointen oppimateriaalien edistämisen -sivusto avataan virallisesti ensi maanantaina 9.3. Se on kaikille kouluasteille tarkoitettu avoimen jakamisen paikka, jota esitellään kevään webinaareissa.
- Open Education Week -verkkosivusto
- Kuusi englanninkielisiä webinaaria (ma-pe; ks. tästä tallenteet)
- Creative Commons -lisenssien sivusto ja omat diani sekä Miksi jakaa avoimesti? -artikkelit aiheesta (su, ru)
Creative Commons on laajasti suositeltu jakamisen lisenssi eli käyttölupa
Minä jaan etenkin diasarjoja - nyt käytössä SlideShare ja Speaker Deck
Aloitin oppimateriaalieni avoimen jakamisen 2011 ja tämän blogin perustin 2012. Tämä blogi ja lähes kaikki koulutusmateriaalini on jaettu CC BY-SA -lisenssillä. Se tarkoittaa, että niitä saa hyödyntää vapaasti tekijän nimi ja linkki alkuperäiseen mainiten. Jos haluat tehdä tuotoksistani oman version, on syytä lukaista em. lisenssin kuvaus tarkemmin. Käyttämäni lisenssi on epävirallinen suositus oppimateriaaleille, joskin vain tekijän nimen ja linkin mainitsemista edellyttävä CC BY käy myös hyvin. Sitä käytän lähinnä valokuvissani.
Eniten saan palautetta blogistani, mutta määrällisesti eniten hyödynnetään avoimesti jakamiani diasarjoja. Kun koulutan osin samoja teemoja vuodesta toiseen ja ryhmästä toiseen, en halua, että verkossa on sata versiota samasta teemasta. Niinpä päivitän noin 30 yleisestä koulutusteemasta päivittyvää diasarjaa. Niiden koonti löytyy tämän blogin koulutusdiojen sivulta, riippumatta siitä, mitä kautta ne jaan.
Jakamisen paikkana minulla oli pitkään SlideShare ja käytän sitä edelleen yksittäisten diasarjojen jakamiseen, vaikka sen haku ei ole toiminut aikoihin hyvin ja vaikka päivittyvät diasarjat on ollut pakko viedä toisaalle. Parhaiksi korvaaviksi palveluiksi olen löytänyt SpeakerDeckin ja AuthorStreamin, mutta niiden haaste on, että diasarjoja ei niistä löydetä. Nyt olen luopumassa näistä jälkimmäisestä. Näistä haasteista kerroin lokakuun bloggauksessa: SlideShare ei toimi eikä korvaajaa löydy. Mutta vielä kertauksena, riippumasta jakamisen paikasta, löydät uusimmat versiot tämän blogin koulutusdiojen sivulta.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostien suuren määrän vuoksi käytössä on kommenttien ennakkohyväksyntä.