3.8.2015

Syksyn työt käyntiin

Blogin taustakuvana olevat jalokallioiset, joita myös hienon
naisen silmäripsiksi kutsutaan, kukkivat nyt kauniisti.
Kuva: Matleena Laakso, CC BY.
Tänään aloitin työt kesäloman jälkeen. Toki freelancerina täytyy sähköpostia ja vähän someakin seurata lomalla, mutta eipä heinäkuussa kukaan koulutuksia tilaa. Someloman tarvetta oli niin itsellä kuin selvästi myös kollegoilla ja asiakkaillakin.

Aloitin siivoamisella: paperit järjestykseen, pölyt pois työpöydältä ja kalenteri esille. Sähköisessä kalenterissa ovat menoni, paperisessa myös erilaiset muistilistat yms. Toinen on toisen varmuuskopio, mutta ovat myös selkeästi eri tarpeisiin. Sitten kahlasin sähköpostia ja kävin läpi LinkedIn-kutsuja ja uusia Twitter-seuraajia.

Oma kirjanpitoni on ihanan yksinkertainen. Entiset kollegat ovat ihmetelleet, kun ehdin nykyisin niin paljoa kouluttaa. Mutta kyllä sitä ehtii, kun ei ole ESR:n eikä kaupungin hallintoa hoidettavana ja kokouksiakin on vain todelliseen tarpeeseen. Excel-lomakkeella seuraan kuukausittain tuloja. Siellä ovat niin sovitut, laskutetut kuin maksetutkin työt ja muutama muukin tieto itselle muistiin. Kolmeen paikkaan lähetin tänään karhukirjeen loppukevään palkoista. Kaikista sain heti pahoittelevan vastauksen ja lupauksen hoitaa asia pikaisesti. Yksi lupasi jopa tulla kakun kera keskiviikkona teekupposelle! Toinen kuukausittain täyttämäni tiedosto liittyy verotukseen. Kun veroilmoituksen vähennykset kirjaa ylös kerran kuussa, ei tarvitse jättöpäivää edellisellä viikolla niitä arpoa ja etsiä tositteita.

Heti tällä viikolla minulla on kolme työpäivää OnEduun liittyen. Em. linkistä löydät siihen liittyvän uudehkon blogisivuni. OnEdun kautta töihini kuuluu nykyisin koulutuksia ja muutakin yhteistyötä myös yritysten kanssa. Opetustoimen koulutukset käynnistyvät tänä vuonna vasta syyskuussa. Sovittuna on niin pidempiä koulutuksia kuin yksittäisiä työpajoja oppilaitoksissa ja seminaareissa. Yhtä sun toista sinne vielä mahtuukin, niin kuin tässä vaiheessa vuotta kuuluukin.

Elokuussa aloitan vihdoin opettajan pedagogiset opinnot HAMK:n Digi-ryhmässä. Odotan innolla uuden oppimista ja toisaalta olen helpottunut siitä, että monet sisällöt ovat jo tuttuja ja saan yhtä sun toista hyväksiluettua tai ahotoitua. Uuden oppimiselle ehdin nyt elokuussa mutoinkin ottaa aikaa. Koodaukseen pitäisi perehtyä edes ihan pikkuisen ja yksilöllisten opintopolkujen luominen täydennyskoulutuksessa kiinnostaa ihan oikeasti. Koossa on myös pitkä lista linkkejä, minkä avulla osaamistani ja koulutusteni sisältöjä laajennan, ajantasaistan ja parannan. Päivitystä kaipaavat myös tiivistelmät NMC:n Horizon-raporteista liittyen opetusteknologian trendeihin, haasteisiin ja teknologioihin. Näitä raporttejahan julkaistaan vuosittain useille eri kohderyhmille.

Ja jottei työpäivä ilman teknisiä haasteita kuluisi, iPadiani päätti aloittaa lomansa juuri kun sen itse lopetin. Tein mitä keksin ja mitä samassa tilanteessa olevalle Facebook-kaverilleni vinkattiin. Ei elonmerkkejä. Näyttö pysyi mustana. Sitten puolisoni palasi töistä. Hän sai rauhassa maalata kellarin lattian, mutta sitten jo lähestyin häntä. Hän otti oluttölkin ja iPadini ja istahti pihakeinuun. Yhden tai kaksi hörppäystä hän ehti maistaa, kun iPadini jo aukesi. Tivasin, miten hän siinä onnistui. Sain vastaukseksi leveän hymyn. Se on kuulemma helppoa, kun se osaa. Painoi vain paria nappulaa. Kun on älliä, niin onnistuu. Kun vain vähän päättelee, niin homma sujuu.

Lopulta sain nyhdettyä ratkaisun: virta- ja kotinäppäimen painaminen yhtäaikaa ja vähän pidemmän aikaa auttoi. Sen olisi Applen ohjeestakin voinut lukea. Mutta siinä kun minä kokeilen virtanapin pitkään painamista viisi kertaa, puoliso kokeilee kerran yhtä nappia, sitten toista ja sitten kahta yhtäaikaa. Kai ne teekkarin aivot jotenkin omistani eroavat?!

Tähän loppuun sopiikin minun, kasvatustieteilijän, monesti testattu kolmen kohdan ratkaisulista teknisille ongelmille. Se on vaikea omaksua ja vaatii vuosien harjoittelun, mutta suosittelen sitä silti. Eli kun sähköllä toimiva laite, useimmiten jonkin sortin tietokone, ei toimi lainkaan tai ei toimi odotetulla tavalla, aloita kohdasta yksi ja jatka seuraaviin haluamassasi järjestyksessä. Vasta näiden kolmen kohdan jälkeen kuuluu pyytää apua osaavammalta:
  1. Tuleeko sähköä? Onko virtanappi päällä? Onko laitteen töpseli seinässä? Onko akku/patterit ladattu? 
  2. Käynnistä kone uudelleen.
  3. Kokeile toista selainta - se auttaa yllättävän usein!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.