13.8.2015

Osaamisen näyttö verkkoympäristöistä

Alkaneen lukuvuoden aikana opiskelen työn ohella HAMK:ssa saadakseni opettajan pedagogisen pätevyyden ja samalla syventääkseni pedagogista osaamistani. Kasvatustieteilijänä ja vuosia itsekin monia koulutuksen teemoja kouluttaneena harkitsin monta vuotta osallistumista, mutta kaipuu johonkin pidempään opiskeluprosessiin ja osaamisen syventämiseen voitti. Lähipiiristä olen myös jonkun kerran nähnyt, miten kovasti pätevyyttä arvostetaan ja sen puute voi sulkea mielenkiintoisia ovia.

Olen mukana ammatillisten opettajien digiryhmässä, joskin uskon jatkossakin pysyväni täydennyskoulutuksen puolella. Ryhmässä on ammatillisen koulutuksen opettajien lisäksi yrityselämän kouluttajia, pari täydennyskouluttajaa, useampikin uutta tietä etsivä ja monta muuta. Ensimmäiset päivät paljastivat, että porukalla on valtavasti kokemusta ja osaamista, mutta se on niin erilaista, että mielenkiintoisia keskusteluita syntyy taatusti!

Opiskeluryhmämme hyödyntää monia somen välineitä, mutta oppimisen reflektointia teen vain ryhmän jäsenille näkyvässä blogissa. Joitain makupaloja kirjoitan vuoden varrelta myös tähän julkiseen blogiini. Ensi kesäkuussa julkaistaan e-julkaisu, mihin kootaan mm. ryhmämme kouluttajien ja meidän opiskelijoiden artikkeleita. Se on samalla toinen osa HAMK:in e-julkaisulle Oppimisen digiagentit (2014).

Jo ensimmäisten lähipäivien aikana olen oppinut monta termiä, joista olen toki kuullut, mutta alan jo vähän sisäistämään, mitä ne tarkalleen ottaen tarkoittavat. AHOT on "aiemmin tai opintojen aikana muualla hankitun osaamisen tunnistamista ja tunnustamista". AHOTointia olen nyt kokeillut molemmilla tavoilla eli yhden opintojakson sain hyväksiluettua aiempien opintojeni perusteella ja Verkkoympäristöt-jaksoon kuuluvan osaamisen olen puolestaan hankkinut työelämässä. Tänään tein siitä osaamisen näytön kautta ja käytin mm. alle upottamaani diasarjaa. Mukana olivat toki myös virtuaalilasit, Facebook-kirja, josta pian bloggaan sekä Vapaa vappuna -pinssi ja Someaakkosten 3D-printattu posterikoru.

Hauskaa olla välillä oppijan roolissa!2 kommenttia:

  1. Hei Matleena, olen jo omassa blogissani kommentoinut ja ihalillut tapaasi ohjata, opettaa ja sisäistää niitä tietoja taitoja, mitä nykyhetkessä opetustyössä tarvitaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Minna! Tvt:n opetuskäyttö on minulle niin innostava aihe, että se paistoi kyllä läpi esityksestäni :) Olen odotellut, että kaikki toisivat suljettujen blogiensa tiedot Google Driveen, niin käyn itsekin lukemassa ja kommentoimassa muiden blogit kerralla.

      Poista

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.