Kuva on luotu tekiälyavusteisesti sivulla: openai.com/dall-e-2 |
Myös kuvien luominen tekoälyavusteisesti on suosittua ja itsekin olen sellaisia käyttänyt blogissa ja somessa kuvapankkikuvien sijaan. Kun tein oheisen kuvan, hoksasin, että sovellus voisi hyvin tarjota myös kuvan sanallisen kuvauksen helpottamaan saavutettavan sisällön luomista.
Tekoäly on ollut pitkään koulutuksissani esillä mm. yhtenä opetusteknologiatrendinä, mutta toissa päivänä siitä ensimmäisen kerran vähän laajemmin webinaarissa kerroin. Olen vielä itsekin opettelemassa sitä, mutta jaan alle muistoksi nämä ensimmäiset diat aiheesta. Niissä esittelen mm. Teknologiateollisuus ry:n ChatGPT opetuksessa -kilpailun palkitut. Kilpailuun lähettiin 35 ideaa, jotka löytyvät mm. Tieto-ja viestintätekniikka opetuksessa/ICT in Education -ryhmästä Leena Pöntysen 11.1.2023 julkaisun alta. Palkitut ideat perusteluineen löytyvät Leenan 17.2. julkaisusta. Kilpailun voiton jakoivat Jaakko Korpela ja Matti Seise ja kunniamaininnan saivat Ilmari Vauras ja Benjamin Värre. Kiitos ja onnea!
Opetuksen ja tekoälyn saralla tapahtuu nyt valtavasti eikä diasarjaan vielä uusin uutinen ehtinyt: sunnuntaina perustettiin Facebook-ryhmä Tekoäly oppimisen tukena. Se on julkinen ryhmä eli lukemaan pääsee ilman Facebook-kirjautumistakin. Sama koskee Tekoäly (AI) -ryhmää.
Lisää lähteitä tekoälystä
- YleAreena: Valtava määrä hyviä podcasteja ja muita ohjelmia, jotka avaavat teemaa eri näkökulmista. Nostan tähän kaksi suositusta:
- Radio Suomen Päivä: Mitä pitäisi tietää tekoälystä? (8.2.2023) Haastateltavina tietojenkäsittelytieteen professori Hannu Toivonen, HY ja tietotekniikan yliopettaja Ari Alamäki, Haaga-Heliasta.
- Tekoälyilta (6.3.2021). Keskustelua tekoälyn mahdollisuuksista taiteen tekemisessä. Ohjelma pohjustaa Ylen ensimmäistä tekoälyllä luotua Paratiisiperhe - variaatioita -kuunnelmaa (julkaistu 17.11.2022).
- Suomalaisia MOOC-kursseja
- Tekoälyn perusteet (osa 1.; käännetty kymmenille kielille).
- Building AI (osa 2., englanniksi).
- Tekoälyn etiikka (su, ru, en).
- FiTechin tekoälyn ja koneoppimisen kymmenet kurssit alkeis-. keski ja syventäville tasoille (su, ru, en).
- ChatGPT - käyttöesimerkkejä ja –ideoita -ITK-webinaaritallenteet 31.1.2023
- Kari A. Hintikka, Otavan Opisto: Tekoäly ja tukiäly opetuskäytössä (16 min) ja Lauri Ylä-Jussila, Otavan Opisto: ChatGPT - käyttöesimerkkejä ja -ideoita (29 min) sekä yhteiset diat.
- AI ABC – Tekoäly opetuksen ja oppimisen tukena, Niina Halosen, Edu Ideas Oy webinaaritallenne ja materiaaleja (lisätty 23.3.23).
- Tekoälylinjauksia oppilaitoksista
- Jyväskylän yliopiston kauppakorkean linjaukset
- Helsingin yliopisto: Tekoäly opetuksessa (lisätty 24.2.23).
- Ei julkisia: Tampereen yliopiston ohjeistus intrasssa ja TAMKin suositus intrassa (lisätty 13.3.23).
- Generation AI -hanke
- Laaja hanke, missä kehitetään tekoälyn ja koneoppimisen ilmiöiden ymmärtämistä helpottavia työkaluja, sisältöjä ja menetelmiä esi- ja perusasteen oppilaille, opettajille ja opettajaopiskelijoille sekä kehitetään aiheeseen liittyvää juridista ymmärrystä.
- Aiempia bloggauksiani tekoälyyn liittyen
- Joulukuun tekoälyoppeja (12/2022)
- ChatGPT - keskustelua tekoälyn kanssa digipedasta (1/2023)
- Jako pareihin tai pienryhmiin - esimerkki AI:n hyödyntämisestä tukiälynä blogikirjoituksen teossa (2/2023)
Minulla on vielä kevään aikana useita verkkokoulutuksia, joissa on hyvin tilaa. Niissä tekoäly ei ole merkittävässä roolissa, mutta jos ryhmä niin valitsee, osassa voidaan tähänkin teemaan vähän perehtyä. OPH:n tämän vuoden täydennyskoulutushaun päätöksiä ei vielä ole tehty, mutta sinne olen ollut mukana tarjoamassa mm. erilaisia interaktiivisten materiaalien, XR:n ja tekoälyn koulutuksia. Tulevia koulutuksiani voit tarkastella Tervetuloa-sivulta.
Porina podcastissakin käsitellään yhdessä jaksossa tekoälyä oppimisen ja opetuksen näkökulmasta: https://anchor.fm/porinaa/episodes/Porinaa-tekolyst-e1trnq1
VastaaPoistaOlipas hyvä podcast! Tuli yhdellä kertaa kuunneltua kaikki julkaistut jaksot. Lisäsin linkin myös Opehommien opetusalan podcastien listaukseen: https://opehommat.purot.net/podcastit
Poista