24.5.2022

Pelilliset tietovisat

Aikuisten perustaitoihin ja niiden ohjaamiseen keskittyvän Erasmus+-rahoitteisen ABEDiLi-hankkeen seminaarissa teemoina olivat pelillisyys ja pakopelit. Saija Uotila Valo-valmennusyhdistys ry:stä piti hyvän esityksen pelillisyydestä ja nosti esiin hankkeen kokemuksista mm. sen, miten pelaaminen tekee oppimisesta hauskempaa ja voi innostaa niitäkin, joilla on negatiivisia kokemuksia oppimisesta. Osalle vuorovaikutus on ollut helpompaa etänä ja moni on oppinut pelatessa myös digitaitoja, kun pelaamiseen on vaadittu esimerkiksi sähköpostin luomista ja sillä kirjautumista. Pelin jälkeinen innostus on tukenut opitun reflektiota. Ks. Saijan diaesitys: Pelillisyys perustaitojen oppimisen tukena.

Pelillisten tietovisojen kolme parasta

Minä esittelin seminaarissa pelillisiä tietovisoja ja äänestimme Flingalla, mitä niistä myös kokeilimme. Hyviä sovelluksia on verkossa runsaasti ja demokyselyitä ja ohjeita löytyy tämän blogin sähköisten kokeiden sivulle. Työpajan diat ja linkit löydät Padletista

Pelillisten tietovisojen kärkeen nostan kolme alla esiteltyä. Monia tietovisoja voi käyttää sekä kokeena tai harjoituksena ilman pelillisyyttä tai sitten ottaa mukaan kaikki pelilliset elementit kuten taustamusiikin, meemipalautteet, yksilö- tai tiimipelit ja eri tavoin saatavat edut kuten mahdollisuudet yrittää uudestaan tai bonukset kolmesta perättäisestä oikeasta vastauksesta.


1.) Blooket pelillisten tietovisojen kärjessä

Blooket on uusimpana tulokkaana (ks. Blooket-bloggaus) ehdottomasti ykkönen pelillisten kyselyiden saralla. Kysymykset ovat aina monivalintoja, mutta monipuolisuutta saa 12 erilaisen pelimoodin kautta. Yksi pelimoodeista arvottaa vain osaamista, tasatilanteessa myös nopeutta. Muissa vaikuttaa myös mm. tuuri, pelistrategia ja muiden pelaajien valinnat. 

Blooketissa voi käyttää jaettuja kyselyitä tai luoda helposti ja myös omia. Kysymykset voi myös tuoda Quizlet-sovelluksesta, missä tietovisoja voi ensin harjoitella viidellä tavalla ja pelata kahdella tavalla. Lisäksi onnistuu reaaliaikainen pelaaminen ryhmän kanssa etänä tai lähinä. 
Kun kysymykset tuo Blooketiin, saa tällä hetkellä maksutta 12 pelimoodia. Tai oikeastaan vielä enemmän, sillä kahdesta pelimoodista löytyy yksinpeli ja tiimipeli ja kolmesta pelimoodista sekä omassa tahdissa että reaaliaikaisesti ryhmän kanssa pelattava peli. Näin kerran Quizletiin tehtyä kyselyä voi siellä ja Blooketissa käyttää kaikkiaan 26 eri tavalla!

2.) Quizizz on kyselyistä paras

Kirjoittaja esittää dioja, joissa näkyy Nearpod-sovelluksen mahdollisuuksia verkkosisältöihin ja tehtäviin.
Kuvassa esittelen Nearpodin työkaluja, joiden avulla
voi lisätä oppisisältöjä tai aktiviteettejä.
Kuva: Riikka Marttinen, CC BY.
Quizizz on jo useamman vuoden ajan monipuolisuudella mennen tullen päihittänyt ainakin kaikki opettajille maksuttomat kyselytyökalut, vaikka käytännössä kaikista löytyy myös maksullinen versio.

Sen avulla voi luoda kyselyitä tai upottaa kysymyksiä diasarjaan. Sen avulla voi tehdä harjoituksia ja kokeita tai pelillisiä hauskoja tietovisoja. Niihin voi vastata kukin oppija itsenäisesti tai koko ryhmä samaan aikaan. Kun kilpaillaan osaamisesta, sen voi tehdä yksilö- tai tiimikisana.

Quizizz-sovelluksen uusimpia ominaisuuksia ovat kysymykset, joihin voi piirtää, mahdollisuus lisätä vastaukseen palaute sekä kääntökortit.


3.) Nearpod kokoaa kaikki oppitunnin materiaalit ja tehtävät

Kolmanneksi sovellukseksi nostan tähän Nearpodin, mikä ei ole kovin tunnettu. Se on monipuolinen sovellus, jolla voi luoda maksutta 40 hengen ryhmälle materiaaleja, joita kukin katsoo ja joiden kanssa työskentelee omalta näytöltä joko samanaikaisesti tai kukin omassa tahdissa.

Nearpodin avulla saa koottua yhteen oppitunnin kaikki materiaalit, diat, verkkosivut, videot, kyselyt, muistitaulut, erilaiset tehtävät jne. Mukana on myös pelejä, mutta pelilliset elementit voi halutessaan myös sivuuttaa. 


ABEDiLi-hankkeen tuotokset

Kansainvälinen Erasmus+-hanke on käynnissä vielä syksyn ajan eli kaikkia tuotoksia ei vielä ole julkaistu ja osa kehittyy vielä ja niitä käännetään lisää suomeksi. Hankesivulta voit lukea lisää e-Pool-materiaalipankista, ohjaajien opastuksesta ja käsikirjasta sekä pakohuonepelistä.

Pakohuonepeli on tehty avoimen lähdekoodin Mozilla Hubsiin eli se toimii sekä selaimella että VR-laseilla kalliista laseista aina pahvilaseihin. Voit kokeilla sitä tästä linkistä, mutta pelin ideana on, että paikalla on ohjaaja ohjaamassa työskentelyä, joten sisältö ei välttämättä avaudu vain sitä katsomalla.  

Hubsiin voi kuka tahansa luoda virtuaalitilan yhdellä klikkauksella. Laura Havinen ja Mirjam Särs jakavat Yliopisto-opettajan blogissa kokemuksia tästä helppokäyttöisestä työkalusta otsikolla Tavataanko seuraavalla luennolla virtuaalitodellisuudessa? Kokemuksia Mozilla Hubsista.


Työmatkalla!

Seminaarissa monta puheenvuoroa alkoi toteamuksella, miten mukavaa on kohdata lähinä ja kasvotusten ja siitä itsekin olin riemuissani, tällä vuoden toisella työmatkalla. Vaikka etätyö on minulta sujunut kaikin tavoin hyvin, onhan se paljon tylsempää kuin kohtaamiset kasvokkain! Helsinkiin matkustaminenkin tuntui ihan turistireissulta, joten alla muutama reissukuva. Seminaarin jälkeen tein kävelyn Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa ennen iltajunaa kotiin.

Puutarhan sammalpuutarha ja näkymä kivikkopuutarhasta yli alueen.

Puutarhan lasinen kasvihuone, muu kuvaus kuvatekstissä.
Vuonna 1678 perustettu kasvitieteellinen puutarha siirrettiin Helsingin Kaisaniemeen Turun palon jälkeen vuonna 1829. Kuvassa etualalla on vaahtera-angervoja. Toisessa kuvassa veistosmainen upea vanha kanto ja vähän puun runkoakin.

Helsingin rautatieaseman kivimiehet puettuna MM-kisa-asuun.
Piiiitkästä aikaa perjantai-ilta tarkoitti myös vapaailtaa eikä työntäyteisen viikonlopun alkua, joten ostin Downton Abbey -elokuvan lehden ja luin sitä junan ravintolavaunussa valkoviiniä nautiskellen. Juna sattui olemaan jääkiekon MM-kisajuna, mutta siihen nähden matkanteko oli rauhallista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.