8.11.2017

Mikkelin opettajien kolme työpajaa

Alla on materiaaleja Mikkelin kaupungin kolmesta opettaja- ja digitutor-koulutuksesta. Iltapäivän koulutukset on suunnattu alakoulujen ylempien luokkien ja yläkoulun opettajille. Tämä blogikirjoitus täydentyi jokaisen työpajan jälkeen.

Lisää ohjedioja digin opetuskäytöstä ja erilaisista sovelluksista löydät tämän blogin koulutusdiojen sivulta. Näitä dioja on hyödynnetty osana TTY:lle tekemääni Aktivoi luentosi - vinkkejä somen hyödyntämiseen -opasta (2016), josta nimestään huolimatta löytyy vinkkejä myös perusopetukseen. Opettajaverkostojen kenties parhaat vinkit jaetaan ammatillisissa Facebook-ryhmissä ja pedagogien blogeissa.


Mobiilirata 7.11.


Kemian opettaja innostui alkuainekuutioista, sillä harvaa
alkuainetta voi tuoda luokkaan katsottavaksi. Tämän lisätyn
todellisuuden sovellus on Elements 4D (Android, iOS).
Työpajassa perehdytään mobiilioppimiseen ja kierretään rastirataa hyödyntäen mm. QR-koodeja, helppoja somen sovelluksia ja lisättyä todellisuutta.
  • Johdantodiat
  • Tämän blogin koulutusdiojen sivulta löydät diasarjat mm. lisätystä todellisuudesta (mukana moni mobiiliradan sovellus), virtuaalilaseista ja QR-koodeista.
  • 360-kuvia kännykkäsovelluksella -bloggaus, joka kertoo miten maksuttomalla Cardboard Cameralla voi ottaa ottaa 360-kuvia, joihin saa mukaan selostuksen tai muun äänimaailman.
  • QR-koodigeneraattori. Kohdasta URL voit tehdä koodin verkkosivulle. Jos haluat, että koodista avautuu kuva tai tiedosto, vie se esim. Google Driveen tai OneDriveen ja jaa niin, että se näkyy kaikille ilman kirjautumista.
  • Luokkaretken virtuaalilaseilla teimme Google Expeditions -sovelluksella (Android, iOS). Sovellus asennetaan puhelimeen ja käytetään vr-lasien kanssa tai tablettiin, milloin laseja ei tarvita.

Sähköiset arviointityökalut ja sanapilvet 8.11.


Intensiivistä työskentelyä Quizlet Liven kanssa.
Työpajassa tutustutaan verkon maksuttomiin sähköisiin arviointityökaluihin mm. Kahoot, Quizizz, Socrative, Quizlet ja EDpuzzle. Niitä voi käyttää koepohjina, osana uuden oppimista tai kertaamista.
  • Sähköisten kokeiden sivu: esimerkkejä ja ohjediat. 
  • Sanapilvet opetuksessa -diasarja  (uusimman version linkki koulutusdiojen sivulla)
  • Oppimisen parhaat sähköiset palvelut: AnswerGarden-palvelulla tehty sanapilvi, mitä voit täydentää. Kerro suosikkisi ja paina Submit. Älä käytä ja-sanaa, vaan vastaa monta kertaa. Mitä useammin palvelu on mainittu, sen suuremmalla se kuvassa näkyy. REFRESH-kohdasta saat päivitettyä vastaukset.
  • Todaysmeet.com on helppo ja ilman kirjautumista toimiva chat-työkalu. Kokeile kommentointia täällä (sovellus lakkautettiin 2017).
  • X-breikki liikuttaa koululaisia -blogijulkaisussa esittelen Liikkuvan koulun innovaation, diasarjan jonka avulla voi tehdä kyselyitä, joihin vastataan erilaisin liikkein.
  • Edellä mainittujen lisäksi kokeilimme Kahootia (monivalinta ja jumble), Quizizz-kyselyä ja Quizlet Liveä. Näistä kahta edellä mainittua sekä mm. Socrativea ja EDpuzzlea voit kokeilla em. sähköisten kokeiden sivulla. Quizlet puolestaan on sovellus mm. sanaston ja termien opiskeluun. Sen viittä harjoittelutehtävää ja kahta peliä voit kokeilla vapaasti ja kirjautumatta. Esimerkkejä löydät suoraan Quizletista sekä em. sähköisten kokeiden sivulta. Tänä syksynä Quizlet julkaisi ns. diagrammi-tehtävät, missä sanoja liitetään tiettyihin kohtiin  kuvissa. Vain Quizlet Live vaatii ryhmän, jolle opettaja reaaliaikaisesti käynnistää kyselyn.
  • Näissä kaikissa arviointityökaluissa on mahdollista sekä tehdä omia kyselyitä, että käyttää sellaisenaan tai muokata muiden tekemiä avoimia kyselyitä. Monista löytyy todella runsaasti sisältöä suomenkielellä. Kun tarvitset kyselyihin tekijänoikeusvapaita kuvia, omien kuvien lisäksi voit hyödyntää mm. Pixabayn kuvia.

Google ja ThingLink opetuksessa 13.11.


Tutustumme Googlen palveluihin (mm. Classroom, Google Drive, sähköiset kokeet) ja teemme interaktiivisia kuvia Thing Linkillä. Se toimii sekä läppärillä että mobiilisovelluksella (iOS, Android) ja voit kirjautua siihen valmiiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostien suuren määrän vuoksi käytössä on kommenttien ennakkohyväksyntä.