Partiossa erilaiset merkit nähdään askelmerkkeinä kohti ylevämpiä tavoitteita, mutta epäilemättä monia motivoivat myös itse merkit. Tästä huippuunsa viritettynä esimerkkinä toimivat Aku Ankan veljenpojat. Oheinen kuva on todistus Sudenpentujen arvonimigeneraattorin minulle myöntämästä arvosta.
Emily Goligoski Mozilla Foundationista kertoi heidän Open Badges -merkeistä, jotka voivat kertoa suoritusten ja saavutusten ohella myös oppimispoluista ja mielenkiinnon kohteista. Mozilla tarjoaa merkeille "luurangon" eli systeemin, missä ovat taustatiedot: merkin nimi, kuvaus, myöntäjä, kriteerit, todistus, päivämäärä, standardit ja avainsanat. Merkin myöntäjä voi puolestaan luoda sen ympärille "ihon" (badge image) määrittelemällä visuaalisen ilmeen. Merkit kerätään yhteen paikkaan ja ne näkyvät oletuksena vain merkin saajalle. Hän voi sitten itse valita, keille ne haluaa avata näkyviin tai jakaako niitä sosiaalisen median kautta vai ei.
Osaamismerkkejä voi ansaita, myöntää toisille ja näyttää muille. Taustalla on elinikäisen oppimisen ajatus ja myös ripaus pelillisyyttä sekä kokemus siitä, että osaamismerkit voivat lisätä oppijoiden sitoutumista. Merkeille on ideoitu monenlaista käyttöä. Haluaisitko antaa kollegallesi digitaalisen merkin kiitokseksi osaamisen jakamisesta? Haluaisitko kannustaa projektitiimiäsi yhteisölliseen kehittämiseen merkkien avulla? Toimisiko joku merkki innostajana ensi syksyn opiskelijoillesi?
Mikko Myllymäki Jyväskylän yliopistolta kertoi Open Badge Factory (OEF) -projektista, jota Discendum Oy koordinoi. OEF on vielä pilottivaiheessa oleva palvelu, minkä avulla voi hallita osaamismerkkejä muistakin kuin Mozillan järjestelmästä. Pohdittavia asioita ovat mm. voiko useamman merkin ketjuttaa yhdeksi isommaksi merkiksi (meta badge) ja milloin merkki myönnetään, milloin sitä voi itse hakea. Myös sitä pohditaan, voitaisiinko merkkeihin lisätä tietoa henkilökohtaisesta osaamisesta vaikka linkittämällä niihen opinnäytetöitä.
Osaamismerkit voisivat mahdollistaa sen, että opiskelija kokoaisi ops:n ulkopuolisesta muutoin piiloon jäävästä osaamisestaan (esim. kansainvälisyys) näyttöä ja anoisi siitä osaamismerkin. Ainakin Pirkanmaalle sopisi Maakunnalliseen verkkokurssitarjottimeen liittyen verkko-opiskelumerkki. Opiskelija voisi saada sen suoritettuaan vaikka kolme lukio- tai ammatillisen koulutuksen kurssia täysin verkossa.
BETT-messujen osallistujatodistus |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostien suuren määrän vuoksi käytössä on kommenttien ennakkohyväksyntä.