Sivut

13.4.2014

Mozillan osaamismerkit

ITK-konferenssin Tulevaisuuden oppimisen arviointi ja kannustusjärjestelmät - teemaseminaarin aluksi Jari Multisilta Helsingin yliopistolta kertoi digitaalisista suorituksista ja osaamisesta kertovista osaamismerkeistä (open badge). Ne ovat lähtöisin informaalin oppimisen puolelta ja nyt monet koulutusorganisaatiot ovat ottamassa niitä käyttöön, mutta malli on leviämässä myös yrityspuolelle. Muun muassa MOOC-kurssit ovat luoneet tarvetta tällaiseen osaamisen tunnustamiseen. Asia oli minulle varsin vieras ennen tätä teemaseminaaria, mutta jo Lontoon BETT-messuilla tammikuussa suomalaisten osallistujien yhteisö nosti tämän yhdeksi tämän hetken trendiksi.

Mozillan osaamismerkkien idea on lähtöisin partiolaisilta. Olen partiolainen itsekin: partiojohtajakurssityönä järjestin askartelun harrastusmerkkikurssin ja graduni tein partioliikkeen johtajakoulutuksen historiasta. Partioliikkeen perustaja Robert Baden-Powell totesi jo sotilasurallaan miesten olevan valmiita tekemään paljon merkkien eteen ja tätä oivallusta hän sovelsi myös perustamassaan partioliikkeessä. Partiopojat ja -tytöt -kirjassa (1917) todetaan luokkamerkkeihin liittyen, että tällä tavoin muistutetaan partiolaisia siitä, että "heidän pitää asteittain kehittyä päämääräänsä kohti" eli että heistä kasvaa isänmaansa hyödyllisiä ja auttavaisia kansalaisia. Partiopojan kirjassa (alkuper. 1908, lainaus 1991 painoksesta) Baden-Powell kirjoittaa taitomerkeistä, että "niiden tarkoituksena on saada pojat innostumaan harrastuksiin ja käsitöihin, joista jokin saattaa lopulta ohjata poikaa ammatin valinnassa, ettei hän astuisi elämään toivottomana ja avuttomana". Ohjaajia neuvotaan, että vaikka tietynlaista tasoa edellytetään, "taso ei tarkoita niinkään paljon pojan tietojen ja taitojen laatua kuin sitä ponnistelujen määrää, jolla hän yrittää niitä hankkia."

Partiossa erilaiset merkit nähdään askelmerkkeinä kohti ylevämpiä tavoitteita, mutta epäilemättä monia motivoivat myös itse merkit. Tästä huippuunsa viritettynä esimerkkinä toimivat Aku Ankan veljenpojat. Oheinen kuva on todistus Sudenpentujen arvonimigeneraattorin minulle myöntämästä arvosta.

Emily Goligoski Mozilla Foundationista kertoi heidän Open Badges -merkeistä, jotka voivat kertoa suoritusten ja saavutusten ohella myös oppimispoluista ja mielenkiinnon kohteista. Mozilla tarjoaa merkeille "luurangon" eli systeemin, missä ovat taustatiedot: merkin nimi, kuvaus, myöntäjä, kriteerit, todistus, päivämäärä, standardit ja avainsanat. Merkin myöntäjä voi puolestaan luoda sen ympärille "ihon" (badge image) määrittelemällä visuaalisen ilmeen. Merkit kerätään yhteen paikkaan ja ne näkyvät oletuksena vain merkin saajalle. Hän voi sitten itse valita, keille ne haluaa avata näkyviin tai jakaako niitä sosiaalisen median kautta vai ei.

Osaamismerkkejä voi ansaita, myöntää toisille ja näyttää muille. Taustalla on elinikäisen oppimisen ajatus ja myös ripaus pelillisyyttä sekä kokemus siitä, että osaamismerkit voivat lisätä oppijoiden sitoutumista. Merkeille on ideoitu monenlaista käyttöä. Haluaisitko antaa kollegallesi digitaalisen merkin kiitokseksi osaamisen jakamisesta? Haluaisitko kannustaa projektitiimiäsi yhteisölliseen kehittämiseen merkkien avulla? Toimisiko joku merkki innostajana ensi syksyn opiskelijoillesi?

Mikko Myllymäki Jyväskylän yliopistolta kertoi Open Badge Factory (OEF) -projektista, jota Discendum Oy koordinoi. OEF on vielä pilottivaiheessa oleva palvelu, minkä avulla voi hallita osaamismerkkejä muistakin kuin Mozillan järjestelmästä. Pohdittavia asioita ovat mm. voiko useamman merkin ketjuttaa yhdeksi isommaksi merkiksi (meta badge) ja milloin merkki myönnetään, milloin sitä voi itse hakea. Myös sitä pohditaan, voitaisiinko merkkeihin lisätä tietoa henkilökohtaisesta osaamisesta vaikka linkittämällä niihen opinnäytetöitä.

Osaamismerkit voisivat mahdollistaa sen, että opiskelija kokoaisi ops:n ulkopuolisesta muutoin piiloon jäävästä osaamisestaan (esim. kansainvälisyys) näyttöä ja anoisi siitä osaamismerkin. Ainakin Pirkanmaalle sopisi Maakunnalliseen verkkokurssitarjottimeen liittyen verkko-opiskelumerkki. Opiskelija voisi saada sen suoritettuaan vaikka kolme lukio- tai ammatillisen koulutuksen kurssia täysin verkossa.

BETT-messujen osallistujatodistus
Erilaisia merkkejähän meillä on aina ollut käytössä. Itse olen viime vuosina saanut todistuksen ainakin Tieken tutkinnosta ja BETT-messuille osallistumisesta. OEB-konferenssista sai PARTICIPANT-merkin jo etukäteen verkkosivulleen laitettavaksi. Tärkeämpiä ulkoisia tunnuksia ovat minulle olleet ITK-huivit. Vaihtaisinko se osaamismerkkiin? Hmm... en vielä ole valmis siihen. Mutta maailma muuttuu ympärillä, joten ehkä minäkin?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostien suuren määrän vuoksi käytössä on kommenttien ennakkohyväksyntä.