15.1.2013

Wikitellen


Wikit opetuksessa ja yhteisöllisessä tuottamisessa from Matleena Laakso

Aloitin wikin käytön keväällä 2009 ja olen siitä asti käyttänyt ensisijassa Wikispaces-wikejä. Perustin ensimmäisen wikini PAOK-verkoston wiki-koulutusten harjoittelualustaksi. Sittemmin Wikit opetuksessa -sivusto on kasvanut laajaksi sivustoksi aiheesta. Koska olen antanut kaikille oikeudet muokata sitä (etusivua lukuunottamatta) myös ilman kirjatumista, se sopii hyvin erilaisten some-koulutusten testipaikaksi, missä voi kokeilla miten wikiä muokataan (ks. erityisesti kohta Tutustuminen). Wikiin on koottu myös oppilaitosmaailman wikejä ja voit mielellään lisätä listaan omasi.

Wikit ovat oppilaitoksissa tyypillisesti välineitä ryhmätöihin ja erilaisiin yhteisöllisen kirjoittamisen projekteihin. Ne sopivat hyvin myös opettajien yhteisölliseen työskentelyyn ja moniin harrastuksiinkin. Alla muutamia esimerkkejä:
  • Eräs pirkanmaalainen lukioluokka kokosi pienryhmissä tietoa eri puolueista yhteiseen kurssiwikiin. Ideana oli pyytää sen jälkeen kunnan puolueen nuorisojäseniä kommentoimaan tuotosta, mutten tiedä toteutuiko se vai jäikö ideaksi vain.
  • Ammatillisella puolella kurssin yhteiseen wikiin on koottu mm. eri maakuntien perinneruokia: historiaa, reseptejä ja valokuvia tehdyistä ruuista.
  • PAOK-verkoston yhdeksän teematiimiä työskentelee tammi-toukokuussa 2013 kehittäen opetustaan ja osaamistaan tiiminsä teemasta. Vaikka PAOK:ssa valitsimme työskentelyalustaksi wikin, kukin tiimi voi valita haluamansa välineet. Tuotokset sitten vain keväällä kootaan, linkitetään tai upotetaan teematiimien yhteiseen wikiin muidenkin opettajien iloksi ja hyödyksi. Näin ollen wiki PAOK:n (tai opettajan) valintana ei rajoita tiimin (opiskelijan) valinnanvapautta käytettyjen somen palveluiden suhteen.
  • Opeverkostot on erinomainen esimerkki wikien yhteisöllisestä hyödyntämisestä. Yksittäinen henkilö, ryhmä tai hanke saa idean koota yhteen esim. opetusalan verkostoja opettajille ja erilaisille opetuksen kehittäjille. Sitten kootaan wikiin kaikki verkostot, mitkä tiedetään. Sosiaalisen median kautta tiedotetaan wikistä ja saadaan eri alojen ja eri maakuntien asiantuntijat mukaan wikin päivittämiseen. Se on todella helppoa: klikkaa EDIT, tee haluamasi muokkaukset ja klikkaa SAVE. Näin moni wiki elämään hankkeen päätyttyäkin.
  • Minulla on wiki puutarhanhoitoharrastukselleni, sillä se tuntui pihamaan kasvien dokumentointiin luontevimmalta sähköiseltä vaihtoehdolta. Kirjoitin siitä marraskuussa tähän blogiin, wiki löytyy tästä. Kun vähän tästä valon määrä lisääntyy ja alkaa tuoksua keväälle, jatkan sen päivittämistä.
Wikispaces teki viime kesän aikana muutamia muutoksia. Nyt sinne voi perustaa erityisesti opetukseen suunnitellun wikin tai luoda verkkosivumaisen wikin, silloin kun sivuhistorian näyttämiselle ei ole tarvetta. Samalla moni sai pyynnön "verify your wiki", mikä tarkoittaa, että wikin on joko kerrottava olevan K12-kohderyhmälle (perus- ja toisen asteen koulutus) tai sitten täytyy maksaa yhden dollarin kertakorvaus, jotta wikin saa pidettyä kaikille avoimena. Tästä voit lukea lisää Wikit opetuksessa etusivulta.

-  -  -
Julkaisen tämän kirjoituksen samanaikaisesti myös PAOK-verkoston blogissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.