7.2.2016

Tuunaa tuntisi -messujen tvt-pajojeni materiaalit

Tuunaa tuntisi -messut on jo monen vuoden ajan järjestetty
Tredun Sammonkadun toimipisteessä.
Kuva: Matleena Laakso, CC BY
Tampereella järjestettiin eilen 6.2.2016 kahdeksannet Tuunaa tuntisi -messut. Tapahtuma kokosi yhteen pirkanmaalaisia opettajia etenkin tvt:n hyödyntämisen, mutta myös jossain määrin muiden teemojen ympärille. Tänä vuonna järjestäjänä oli Tampereen seudun Osaava ja valinnaisia työpajoja noin 40.

Sähköisten kyselytyökalujen pajassa kokeiltiin erilaisia kyselytyökaluja, jotka kaikki ovat helppoja toteuttaa. Todaysmeet.com ei edellytä kirjautumista, mutta muut työkalut edellyttävät, että opettaja kirjautuu palveluun. Oppijan ei sitä tarvitse tehdä ja hän voi vastata millä laitteella tahansa ilman sovellusten lataamista. Poikkeuksena Quizlet, minkä voi maksutta ladata mobiiliin (iOS, Android). Ohjeet seuraaviin kyselytyökaluihin ja laajemminkin sähköiseen arviointiin löydät tämän blogin sähköisten kokeiden sivulta. Siellä on myös linkkejä sellaisiin kokeisiin, mitä voit itse kokeilla nähdäksesi millaisia vaihtoehtoja eri palvelut tarjoavat.

  • Kahoot lienee tämän hetken käytetyin kyselytyökalu. Sillä voi helposti tehdä sekä monivalintakyselyitä, missä kilpaillaan paremmuudesta että sellaisia monivalintakyselyitä, missä ei ole oikeita vastauksia, vaan kartoitetaan mielipiteitä ja kokemuksia keskustelun pohjaksi. Eniten kritiikkiä palvelu on saanut siitä, että vastaamisnopeudesta saa lispisteitä. Oppimisen kannalta nopeus ei aina ole tärkeää, mutta tämä asettaa oppijat eriarvoiseen asemaan myös sen suhteen, kenen nettiyhteys toimii parhaiten.
  • Quizizz on hyvin samankaltainen kuin Kahoot, mutta siinä opettaja voi valita, annetaanko nopeista vastauksista lisäpisteitä vai ei. Opettaja voi valita myös mm. käyttääkö meemipalautteita tai taustamusiikkia. Oppijat voivat vastata kyselyyn oppitunnilla tai kotoa käsin vaikka läksynä.
  • Socrative on edellä mainittuja hieman monipuolisempi kyselytyökalu tarjoten monivalintojen ohella myös esimerkiksi mahdollisuuden tehdä avoimia kysymyksia ja sitten haluttaessa äänestää niistä.
  • Quizlet on tarkoitettu sanaston ja termien opiskeluun. Siellä on kaksi peliä ja neljä erilaista tapaa harjoitella sanastoa. Tehtävien vieminen sinne tarkoittaa vain sanaparien kirjoittamista. Myös kuva ja sana voivat olla pareina ja ilmaisversiossa käytettävissä ovat Flickr-palvelun CC-lisensoidut kuvat. 

Toinen pajani oli nimeltään Helppoja verkon työkaluja oppitunnille. Esittelin suuren määrän palveluita, joista osallistujat valitsivat itseä kiinnostavia tarkemmin tutkittavaksi. Palvelut on esitelty alla olevassa diasarjassa ja linkit koottu myös kirjoitusalustan sivulle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostimäärän vuoksi olen ottanut käyttöön kommenttien hyväksynnän.