11.1.2015

Oma sometarina kirjaksi

Twournalin kirja tviiteistä.
Edellisessä bloggauksessani kirjoitin sähköisistä koonneista, joita sosiaalisen median palveluista on saatavilla. Tarjolla on muistoksi myös ihan paperisia kirjoja. Ne voivat olla joko itse tulostettuja (tai sähköisesti tallennettuja) pdf-versiota tai sitten yksittäisiä juuri sinulle tehtyjä paperikirjoja.

Itseäni mietityttää tiedostojen varmuuskopiointi vuosikymmenten päähän. Tiedostojen pitäminen luettavina vaatii osaamista ja työtä. Vaikka suuri osa omasta sometoiminnastani aikanaan vanhenee ja katoaa, ja saakin niin tehdä, jotain on mukava tallentaa vuosikymmenten päähän. Itselleni kirja viidestä ensimmäisestä vuodesta Twitterissä on samalla eräänlainen päiväkirja matkastani sosiaalisen median maailmaan. Ja saattavat kuulkaa isomummin ensimmäiset viisi vuotta Twitterissä olla ensi vuosisadalla järjestettävissä sukujuhlissa suurtakin riemastusta aiheuttavaa luettavaa!

Painetut kirjat ovat luonnollisesti maksullisia, mutta monesta palvelusta saa pdf-version ilmaiseksi, toisin usein ilman kuvia. Myös sosiaaliseen mediaan jakaminen voi olla mahdollista vasta maksullisen tilauksen myötä. Tilasin itselleni kirjan ensimmäiseistä tviiteistäni ja vaikka se oli juuri minulle tehty yksittäiskappale, ei hintaa postikuluineenkaan tullut kuin 32 euroa. Valokuvat ovat mukana mustavalkoisina, sillä värikuvat olisivat moninkertaistaneet hinnan.


Twournalin kirja tviiteistä.
Twitteristä kirja
  • Tilasin kirjan Twournalista, joka tarjoaa sekä ilmaisen pdf-version että yksittäisen painetun kirjan viimeisimmistä 3200 tviitistä. Tämä sama 3200 tviitin rajoitus on monella muullakin sivustolla.
  • Tweetbookz tarjoaa vain maksullista versiota korkeintaan 200 tviitistä. Jokainen tviitti on painetussa kirjassa omalla sivullaan ja ne voi itse valita.
  • Tweetbookin avulla saat tallennettua tviittisi maksutta pdf-muodossa. Tviitit ovat aikajärjestyksessä, mutta ilman kuvia.
  • Twdocs-sivostolla saa erilaisia koonteja useissa eri tiedostomuodoissa. Sen avulla voi ottaa talteen paitsi omat tviitit, myös esimerkiksi suosikit tai maininnat. Suosikkini (max. 500 ) saisin pdf-versiona hintaan 2,5 $ ja hintaan 199 $/vuosi saisin ottaa rajattomasti erilaisia koosteita.

My Social Book -palvelusta voi tilata itselleen
oman Facebook-kirjan. Tilausta harkitseva saa
 nähdäkseen esikatselukuvia.
Facebookista kirja
  • Mysocialbook tarjoaa mahdollisuutta tehdä painettu kirja omasta Facebook-elämästään. Jos tilaisin kaikki valittavissa olevat mahdollisuudet (kuvat, kommentit,..) vuodesta 2009 alkaen, olisi kirjani 312 sivua ja normaalihinta 86 e, mistä se laski ensin 15 % ja sitten 30 %, kun jäin asiaa 26 maistiaissivun jälkeenkin harkitsemaan. Tilausta en lopulta tehnyt. Mukana ei olisi toimintani erilaisissa ryhmissä ja sivuilla.
  • Palvelu tarjoaa kirjoja alk. 15 e ja oman Facebook-elämän tallentamisen sijaan hyvä vaihtoehto voisi olla vaikka kirjanen jostain tietystä elämänvaiheesta, oli se sitten seurustelu ja häät, ulkomaanmatka tai vaikka joku tärkeä työprojekti. 

Blogista kirja
  • BlogBookerista saa sekä pdf-version että painetun kirjan blogistaan. Esimerkiksi Bloggerista maksuttoman pdf-version saa menemällä blogin asetusten kohtaan muu ja valitsemalla sieltä vie blogi. Näin se tallentuu koneelle. Tämä tiedosto viedään BlogBookerin pdf-kohtaan ja tehdään valinnat (1-2 palstaa, fontti, kommentit mukaan vai ei,...). Hetken odottelun jälkeen tuotos on tallennettavissa omalle koneelle.
  • Blogin pdf-versioon saa paremman resoluution kuvat lahjoittamalla vähintään 10 $ ja se kannattaa maksaa, jos kyse on muusta kuin vain pikaisesta varmuuskopioinnista. Itse en pdf-versiota tulostaisi, sen verran siinä olisi käsin korjattavaa. Omasta versiostani oli kadonnut kappalevälejä, muutama kuva on mukana kolmeen kertaan jne. Jos joskus tulostan blogini, otan sen ulos esim. word-muodossa, jolloin voin sitä ensin muokata. Käyttämilläni asetuksilla myös linkit tulivat vähän hassusti eli ne ovat alaviitteinä eivätkä itse tekstissä. Mukana olivat myös luonnoksiksi jääneet tekstit. Tämä esimerkki kertoo hyvin työstä, mitä kesällä Twitter-kirjani kanssa tein: Kun haluaa ottaa talteen jotain tärkeää, kenties tulostaa tai painaa sen kirjaksi asti, edessä on testaamista erilaisilla asetuksilla, jotta saa viimeistellyn ja mieleisen lopputuloksen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että haluat kommentoida! Roskapostien suuren määrän vuoksi käytössä on kommenttien ennakkohyväksyntä.